.

Σενάρια ανταλλαγής παραγωγικών μονάδων με εταιρίες του εξωτερικού εξετάζει η ΔΕΗ

erotimatiko lampirizon
Αναδημοσίευση: express.gr

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ σενάρια για την οριστική αποτροπή του βίαιου διαμελισμού της ΔΕΗ επεξεργάζεται η ηγεσία της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας.

Μπορεί κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να εξασφάλισε αναβολή έως το τέλος του χρόνου για τη λήψη οριστικής απόφασης όσον αφορά τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ωστόσο ο κίνδυνος επιβολής του μέτρου της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, και ειδικά λιγνιτικών, εκτιμάται ότι παραμένει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα ικανοποιούν το αίτημα της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά θα αποτρέπουν τον βίαιο διαμελισμό της επιχείρησης και την πώληση μονάδων παραγωγής με διαδικασίες-εξπρές. Παράλληλα επιδιώκεται η αποτροπή και του σεναρίου της εκχώρησης διαθεσιμότητας ισχύος, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια λύση είναι επαχθέστερη για τη ΔΕΗ, η οποία θα έχει την ευθύνη αλλά και το κόστος της λειτουργίας, της συντήρησης αλλά και των αποσβέσεων των μονάδων.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς οίκους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, ή την Ιταλία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει είναι και η ανταλλαγή μονάδων. Λύση η οποία, πέραν του ότι θα απελευθέρωνε εγχώρια παραγωγή προς τον ιδιωτικό τομέα, θα εξασφάλιζε στη ΔΕΗ και ευκαιρία ανοίγματός της προς την ευρωπαϊκή αγορά, ή την αγορά των Βαλκανίων. Μια προοπτική που επί χρόνια συζητείται χωρίς να έχει καταστεί εφικτή.

Μεταξύ των εταιριών με τις οποίες συνομιλεί η διοίκηση της ΔΕΗ είναι και η ιταλική Sorgenia, η οποία κατέχει μονάδες παραγωγής κυρίως από ανανεώσιμες πηγές αλλά και θερμικά εργοστάσια στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Το ενδιαφέρον της Sorgenia Spa για την ελληνική αγορά επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία που σύναψε πρόσφατα με την κατασκευαστική εταιρία J&P Aβαξ, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής εταιρίας Volterra Α.Ε. Η Sorgenia που ιδρύθηκε το 1999 ελέγχεται από τον όμιλο CIR στον οποίο συμμετέχει η αυστριακή Verbund.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου