.

Πράσινο Σχολείο με Έσοδα 183.000 ευρώ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«Χαρτζιλίκι» από τον... ήλιο -και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητο- εξασφαλίζουν ήδη τρία σχολεία στην Αττική και ώς το τέλος του χρόνου θα αυξηθούν κατά 25, με προοπτική να φθάσουν τα 100 ώς τα μέσα του 2012. Πρόκειται για νέες σχολικές μονάδες στην Αθήνα, τον Πειραιά και το Φάληρο, όπου έχουν τεθεί σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά τα 900 κιλοβάτ τον χρόνο και τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ φθάνουν τα 550.000 ευρώ, που διατίθενται για τη συντήρηση των σχολείων και άλλες δράσεις που βελτιώνουν τη σχολική ζωή.

Το πιο σημαντικό όφελος όμως αφορά το περιβάλλον, αφού αποφεύγεται η εκπομπή 1.068 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Είναι η ποσότητα που θα απορροφούσαν πάνω από 3.000 μεγάλα δένδρα. Με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2008, η εγκατεστημένη ισχύς στα 100 σχολεία θα φθάσει τα 8.000 κιλοβάτ και τα έσοδα θα αγγίξουν τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι «πράσινες» επιδόσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση των 100 εκατ. θα εκταμιευθεί άμεσα και θα διατεθεί για κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων, 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Πλ. Σακελλάρης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, Ηρακλής Δρούλιας, διαβεβαίωσε ότι σε τρία χρόνια θα έχει καταργηθεί η διπλοβάρδια. Σήμερα σε σύνολο 15.000 σχολείων συστεγάζονται 285, από τα οποία τα 120 βρίσκονται στην Αττική. Υπό κατασκευή βρίσκονται 87 σχολικά συγκροτήματα, ενώ υπό μελέτη άλλα 185, από τα οποία τα 68 θα γίνουν με προκατασκευή.

Ο Οργανισμός έχει ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για την κατασκευή 22 σχολείων στην Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη και 12 στην Κρήτη, που θα κατασκευαστούν με σύμπραξη του Δημοσίου με ιδιώτες. Εχει επίσης ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση 301 οικοπέδων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκκρεμούν αιτήματα για άλλες 200 περιπτώσεις. Παράλληλα προχωρά το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του ΟΣΚ, προερχόμενα κυρίως από κληροδοτήματα, που δεν είναι κατάλληλα για ανέγερση σχολείων. Στις αρχές του 2011 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης του κτιρίου στον Αγιο Μηνά Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2010 ο ΟΣΚ πέτυχε περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κατά 31,5%. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση εξασφαλίστηκε με τη μείωση των ενοικίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων. Απελευθερώθηκε ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιούσε ο Οργανισμός, για το οποίο κατέβαλε για ενοίκιο 3.335 ευρώ το μήνα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου