.

Μπιρμπίλη: Αναγκαιότητα και όχι ουτοπία η Πράσινη Ανάπτυξη

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική υπογράμμισε η υπουργός ΠΕΚΑ σε ομιλία της στην Κύπρο.
Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι για την ελληνική κυβέρνηση στρατηγική αναγκαιότητα και όχι ουτοπία, υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στη Λευκωσία σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέα Γ. Παπανδρέου» Κύπρου με θέμα: «Πράσινη Ανάπτυξη- Πρόκληση: μέλλον και προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην Παγκόσμια Οικονομία».

«Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι θέμα όλων μας, είναι θέμα της κοινωνίας. Απαιτείται μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών. Μια συμμαχία που υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές. Δεν αφορά ορισμένες μόνον κοινωνικές ομάδες. Δεν έχει σχέση με ηλικία. Δεν έχει σχέση με το πού ζεις και εργάζεσαι. Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική. Μία επιδίωξη ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πράσινων θέσεων εργασίας, όπως αποκαλούνται διεθνώς», επισήμανε η υπουργός.

Στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν στην Πράσινη Ανάπτυξη να προχωρήσει με επιτυχία.

Η υπουργός είπε ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

- Κλίμα και Ενέργεια: Αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα.

- Προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία.

- Προώθηση πράσινων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

- Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Ειδική αναφορά έκανε στο Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων του ΥΠΕΚΑ, που έχει ως πυρήνα του την Πράσινη Ανάπτυξη, και του οποίου, όπως είπε στην ομιλία της, τα βασικά χαρακτηριστικά είναι:

- Η προσέλκυση και η πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό Ÿ44,44 δισ. έως το 2015.

- Η δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

- Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου καθώς και του τομέα της επικοινωνίας.

- Η μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας, μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων.

- Η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

- Η επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών οφελών μέσω της ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των δαπανών σε επιδόματα ανεργίας και κίνητρα απασχόλησης, την αύξηση των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς και την τόνωση της ζήτησης μέσω της δημιουργίας νέων εισοδημάτων.

«Οι δεσμοί, που ενώνουν την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι δεσμοί ισχυροί και ιστορικής σημασίας. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, αποσκοπώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας. Είμαστε αισιόδοξοι και κοιτάμε μπροστά για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για Πράσινη Ανάπτυξη», κατέληξε η Ελληνίδα υπουργός.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου