.

Ενταση στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία

Από εντάσεις και «αγριάδες» σημαδεύτηκε χθες η πρώτη ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το οποίο πραγματοποιείται εν όψει των ριζικών ανατροπών στη λειτουργία της ΔΕΗ με φόντο την τελευταία και πιο σύνθετη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.
Με συνθήματα και φωνές κατά της προωθούμενης «τριχοτόμησης» της ΔΕΗ εργαζόμενοι που πρόσκεινται στη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ έκαναν αισθητή την παρουσία τους καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και ιδιαίτερα όταν ανέβηκε στο βήμα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη. Η κατάσταση παραλίγο να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης αντέδρασε στα συνθήματα κατά της Συνομοσπονδίας παραπέμποντας τους διαμαρτυρόμενους στις απολύσεις που κάνει η εταιρεία Τυποεκδοτική (ΚΚΕ), ενώ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ ήρθαν στα χέρια.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες αλλαγές καθώς και για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το παράθυρο οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν τον λειτουργικό διαχωρισμό, υπό τον όρο να μη θιγούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ (υποδομή, δίκτυα κ.ά) και να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι το 51% της ΔΕΗ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και ότι δεν θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες, ενώ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια σχολίασε πως η κυβέρνηση καλείται να επανορθώσει σε σύντομο διάστημα στρεβλώσεις πολλών ετών.

Το έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ολοκληρώνεται αύριο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου