.

Ενοικίαση μονάδων ΔΕΗ ζητά η Ε.Ε

Πηγή:kozan.gr
Eικονική ανταλλαγή ή ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες είναι τα εναλλακτικά σενάρια που ετέθησαν χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της διοίκησης της ΔΕΗ με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής των επιταγών του μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει και του επίσημου ελέγχου που θα γίνει από την τρόικα το επόμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης που κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα το καλοκαίρι έθεσαν θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ χωρίς καν να συναντηθούν με τη διοίκηση της επιχείρησης, χθες συζήτησαν επί δίωρο με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, θέτοντας με εξίσου επιτακτικό τρόπο ζήτημα ανοίγματος της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι ισοδύναμες λύσεις (προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων) που ετέθησαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι είτε η εικονική ανταλλαγή μονάδων με άλλες εταιρίες του εξωτερικού είτε η ενοικίαση μονάδων με τη μορφή leasing για διάστημα 3-5 ετών. Τα σενάρια αυτά, που έχουν ήδη εξεταστεί από τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οδηγούν σε ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς έναντι της πώλησης μονάδων που θα απαιτούσε χρονοβόρες αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ διατηρεί την ιδιοκτησία των εργοστασίων και δεν επιβαρύνεται με το κόστος λειτουργίας τους κατά την περίοδο της ενοικίασης, όπως συμβαίνει στη λύση που προτάθηκε το καλοκαίρι από την τρόικα για εικονική πώληση λιγνιτικής παραγωγής.

Επίσης συζητήθηκε η προετοιμασία που έχει γίνει για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου, για το οποίο ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση. Ο κύκλος των επαφών των ελεγκτών της Επιτροπής στην Αθήνα περιλαμβάνει ακόμη το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ, τον ΔΕΣΜΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου