.

Οι Προκλήσεις και οι Προτεραιότητες της Νέας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής

Αναδημοσίευση: www.energia.gr

Τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής παρουσίασε ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και πρότεινε πέντε βασικούς άξονες για την χάραξη της κοινοτικής πολιτικής στην ενέργεια.

Ο κ. Έτινγκερ προχώρησε αρχικά σε μια διάγνωση του ενεργειακού σκηνικού και εντόπισε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται:

- Ενεργειακή ασφάλεια: Οι εισαγωγές ενέργειας αυξάνονται, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και αερίου στην Ε.Ε. μειώνεται.

- Κλιματική Αλλαγή: Η ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών είναι ακόμα αργή.

- Αστάθεια των τιμών και οικονομική αβεβαιότητα.

- Διεθνείς εξελίξεις και άνοδος της ζήτησης των αναπτυσσόμενων κρατών.

- Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δυσκολία στην χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

- Ανάγκη για νέα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου, τα οποία θα στοιχίσουν εκατοντάδες δις ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τον Επίτροπο, απαιτείται ένας «εξευρωπαϊσμός» της ενεργειακής πολιτικής. Η εσωτερική αγορά ακόμη δεν είναι πλήρως ενσωματωμένη και ανταγωνιστική. Η διασυνοριακή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων εξακολουθεί να περιορίζεται από τις εθνικές πρακτικές. Επίσης, παρά την πρόοδο στις ΑΠΕ, η Ευρώπη απέχει ακόμη από την επίτευξη του αντίστοιχου στόχου στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων, ο κ. Έτινγκερ προτείνει μια πολιτική με πέντε βασικές προτεραιότητες:

1. Ζήτηση: Η εξοικονόμηση δεν είναι μονάχα ένα τοπικό ζήτημα. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση της ενεργειακής σήμανσης είναι ένα πανευρωπαϊκό μέτρο που δείχνει πως μπορούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να προχωρήσουμε μπροστά.
2. Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια: Στα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστούν επενδύσεις ενός τρις ευρώ στον ενεργειακό κλάδο, όσα πλήρωσαν δηλαδή οι ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών το 2008. Εκτός από την ανάπτυξη των δικτύων και των ΑΠΕ, θα χρειαστεί και η ολοκλήρωση διασυνδέσεων όπως ο Nabucco για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
3. Η τεχνολογική πρωτοπορία της Ε.Ε πρέπει να συνεχιστεί. Μέσω της εφαρμογής του Στρατηγικού Τεχνολογικού Σχεδίου, θα τεθούν σε ισχύ μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποθήκευση ενέργειας, τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και τα έξυπνα δίκτυα.
4. Ενημέρωση του κοινού: «Πρέπει να καθησυχάσουμε τους πολίτες ότι τα ενεργειακά συστήματα είναι ασφαλή», σημείωσε ο κ. Έτινγκερ, καθώς τα ατυχήματα στον Κόλπο του Μεξικού και στην Ουγγαρία προκάλεσαν αντιδράσεις. Επίσης, είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, η οποία παράγει σήμερα τα 2/3 της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.
5. Η εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς: Σε μια ενιαία αγορά δεν υπάρχει η επιλογή της εθνικής κυριαρχίας. Η ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας δεν υφίσταται όταν το αέριο μπορεί να μεταφερθεί ανά την Ευρώπη από την Ελλάδα έως την Ιρλανδία. «Όταν μιλήσουμε όλοι την ίδια γλώσσα, η ενεργειακή ασφάλεια του κάθε κράτους-μέλους θα ενισχυθεί σημαντικά και θα επιτυγχάνεται φθηνότερα», τόνισε ο Επίτροπος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου