.

ΔΕΗ - Μεταξύ τρόικας και ΓΕΝΟΠ

Πηγή: Καθημερινή

Κρίσιμες για το μέλλον της ΔEH είναι οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση. Mε την Κομισιόν να πιέζει ασφυκτικά για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH, από τη μια, και τη ΓENOΠ, από την άλλη, να βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA πασχίζει από τον περασμένο Αύγουστο που η τρόικα έθεσε για πρώτη φορά το θέμα πιεστικά, να βρει εναλλακτικές λύσεις της πώλησης σταθμών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα ικανοποιούν την ευρωπαϊκή πλευρά και δεν θα προκαλέσουν χαοτικές αντιδράσεις από πλευράς της ΓENOΠ.
Το σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν YΠEKA και ΔEH προβλέπει εκχώρηση λιγνιτικής ισχύος σε τρίτους είτε μέσω της ανταλλαγής σταθμών είτε μέσω της ενοικίασής τους και περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH κατά 900 MW μέσω της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων μονάδων με ορίζοντα το 2020. Για το σχέδιο αυτό ενημερώθηκαν οι ελεγκτές της E.E. την περασμένη εβδομάδα κατά τον δεύτερο κύκλο επαφών που είχαν στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔEH και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA. Oι ελεγκτές εμφανίζονται να προκρίνουν την ενοικίαση σταθμών και συγκεκριμένα της παραγωγής από συγκεκριμένο σταθμό, η οποία θα διατίθεται σε τρίτους με μακροχρόνια σύμβαση σε τιμή κόστους, ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο μοντέλο έναντι αυτού της ανταλλαγής, το οποίο πάντως δεν απορρίπτουν, όπως έκαναν με το μοντέλο της εικονικής πώλησης. Οι ελεγκτές ζήτησαν από τη ΔEH να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να εμφανίσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Οι επενδυτές
Υπέρ του μοντέλου αυτού τάσσονται εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει προκαταρκτικό και προφορικό ενδιαφέρον στη ΔEH. Στην πρώτη ωστόσο προσπάθεια εξειδίκευσης διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του. Το σημαντικότερο είναι η νομιμότητα της εκχώρησης ισχύος σε τιμή κόστους και όχι στην αξία που διαμορφώνεται στην αγορά, δεδομένου ότι η ΔEH είναι εισηγμένη εταιρεία. O προβληματισμός αυτός διατυπώθηκε και στους ελεγκτές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψαν για την αναζήτηση λύσεων στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Όλα αυτά βέβαια σχεδιάζονται χωρίς να έχει τοποθετηθεί η ΓENOΠ ΔEH.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου