.

Σήμερα η Συνάντηση Μπιρμπίλη-Αλμούνια για το Άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Αναδημοσίευση: energia.gr

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στην απαίτηση της Κομισιόν για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Καθώς το Μνημόνιο καθιστά επιτακτική το άμεσο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο απελευθέρωσης που θα υιοθετηθεί, θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η κ. Μπιρμπίλη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τρόικας.

Σημειώνεται ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο υποχρεώνει την χώρα μας έως το τέλος του χρόνου να έχει δρομολογήσει τα απαραίτητα μέτρα.

Στα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγή άλλης εταιρείας, αλλά και η ενοικίαση μονάδων, καθώς απαίτηση της Επιτροπής είναι η διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ιδιωτών στον λιγνίτη.

Έτσι, στη συνάντηση αναμένεται να γίνει αναφορά στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης, του οποίου η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών συνεδριάζει τη Δευτέρα. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μίσθωση του κοιτάσματος ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Άλλα ανεκμετάλλευτα λιγνιτικά πεδία για τα οποία κατά καιρούς υπήρξαν σκέψεις διάθεσης σε ιδιώτες είναι αυτά στην Ελασσόνα, τη Δράμα, όπου όμως εμποδίστηκαν από αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Αναμένεται επίσης να εξεταστεί το σενάριο να δοθεί σε ιδιώτες η εκμετάλλευση λιγντιτορυχείων της ΔΕΗ.

Πιθανή εναλλακτική είναι και η ανταλλαγή μονάδων, το οποίο φέρεται να εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, με swap μεγαβατωρών ηλεκτρισμού με παραγωγή άλλης εταιρείας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει η τρίτη εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση στην εγχώρια αγορά και, αντίστοιχα, η ΔΕΗ στην αγορά της τρίτης εταιρείας. Επίσης, έχουν υπάρξει προτάσεις ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου