.

Τελεσίγραφο Αλμούνια για τον λιγνίτη ως τον Ιανουάριο

Αναδημοσίευση: Βήμα

Κέρδισε δύο μήνες η Ελλάδα στον αγώνα δρόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Η ΥΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας αναβάλλεται ως τον Ιανουάριο, όπως άλλωστε είχε γράψει «Το Βήμα» του περασμένου Σαββάτου.

Πάντως το παζάρι Ελλάδας- ΕΕ για να καθοριστούν τα «ισοδύναμα μέτρα» που θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, στην Ελασσόνα και στη Δράμα θα είναι σκληρό, με «ελληνικό στόχο» την εκπόνηση συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας, ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο επίτροπος Ανταγωνισμού κ. ΧοακίνΑλμούνια ειδοποίησε και επίσημα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας ως τον Ιανουάριο του 2011, αλλά ότι ως τότε θα γίνει αναλυτική διερεύνηση της πρότασης «ισοδύναμων μέτρων».

Η κυρία Μπιρμπίλη επεξεργάζεται την υλοποίηση της κυβερνητικής επιλογής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και πρόσφατα εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου ανεξάρτητων φορέων θυγατρικών της ΔΕΗ για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.

Η Ελλάδα επιδίωκε και τελικά πέτυχε αλλαγή της πάγιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη νέα να ορίζει άλλες υποχρεώσεις για τη χώρα μας και ταυτόχρονα να δίνει περιθώριο χρόνου για την υλοποίησή της, σταματώντας τη διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Μάρτιο του 2008, που επιβεβαιώθηκε, και τον Αύγουστο του 2009 η Επιτροπή εξέδωσε ντιρεκτίβα για την ελληνική ενεργειακή αγορά, όπου ανέφερε παράβαση του ανταγωνισμού όσον αφορά την προνομιακή και σχεδόν αποκλειστική χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Για την άρση της παράβασης προτείνονταν δύο «οριστικά μέτρα», εναλλακτικά το ένα του άλλου: Πρώτον, η παραχώρηση ποσοστού 40% των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής μαζί με τα λιγνιτικά κοιτάσματα. Δεύτερον, η παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας, χωρίς να επιτρέπεται μάλιστα η πώληση του εξορυσσόμενου λιγνίτη στη ΔΕΗ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου