.

Επενδυτικό Πακέτο Βεύης και Πρίνου στην Βουλή

Αναδημοσίευση: energia.gr

Στις επόμενες ημέρες, ίσως και εντός του τρέχοντος μηνός, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος. Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ένα επενδυτικό πακέτο αξίας 3 δισ. ευρώ που αναφέρεται στην αξιοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και στη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στις παλαιές γεωτρήσεις του Πρίνου.

Η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον ιδιωτικό τομέα και η αξιοποίηση των παλαιών γεωτρήσεων του Πρίνου ως αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου συνθέτουν για το ΥΠΕΚΑ ένα επενδυτικό δίδυμο ικανό να δώσει και προς την διεθνή κοινότητα μία διαφοροποιημένη εικόνα σε σχέση με το ότι επενδύσεις δεν πραγματοποιούνται στην χώρα μας.

Ως προς τον Πρίνο, ο κ. Μανιάτης αναμένει εντός των επομένων ημερών τα πορίσματα της επιτροπής που έχει συσταθεί και στην οποία εκπροσωπούνται, μεταξύ άλλων ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ αλλά και η Energean Oil, η οποία διατηρεί παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αν και δεν αναμένεται η σύνθεση ενός ενιαίου πορίσματος, καθώς καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, εντούτοις η Πολιτεία φαίνεται ότι προκρίνει την αξιοποίηση της εγκατάστασης στη λογική της σύμπραξης δημοσίου με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΤ) με την πραγματοποίηση και διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή επιχειρηματικών ομίλων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Η επένδυση είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και κεφαλαιώδους σημασίας θεωρείται η διασφάλιση φυσικού αερίου της τάξης σχεδόν του 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων, αφού από τη συγκεκριμένη ποσότητα περίπου τα 500 εκατ. κ.μ. εκτιμώνται ως αξιοποιήσιμα. Η αποθήκη υπολογίζεται ότι θα μπροούσε να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με 4 εκατ. κ.μ. ημερησίως για περίπου 90 ημέρες.

Ενδιαφέρον σε θεωρητικό επίπεδο για τη συμμετοχή στο εγχείρημα έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί όμιλοι που συμμετέχουν σε projects αγωγών που αφορούν τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο, όπως οι Edison, Gazprom, Socar κ.α.

Ως προς την Βεύη, η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί συνεδριάζει διαδοχικά το τελευταίο διάστημα και είναι ζήτημα ημερών η ανάδειξη της short list των ενδιαφερομένων με τους οποίους θα γίνει πιο ενδελεχής απευθείας διαπραγμάτευση.

Για την εκμίσθωση του κοιτάσματος έχει ενδιαφερθεί το σύνολο των ηχηρών ονομάτων της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ η πρόοδος της διαδικασίας αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα της Αθήνας στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, σε ένα μέτωπο από το οποίο, όπως μετέδωσε και χτες το energia gr., υπήρξε ευχάριστη εξέλιξη με την αναστολή της διαδικασίας παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου