.

Μεταξύ Γιώργου, Αρη και Τσε

Αναδημοσίευση: Βήμα

ΣΤΗ ΜΑΧΗ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τα πανάκριβα έπαθλα της παραγωγής, της κερδοφορίας, της υποχρεωτικής κατανάλωσης (ποιος θα σταματήσει να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα;) και των εξαγωγών, η ΔΕΗ κατέχει ούτως ή άλλως περίοπτη θέση τόσο για το μέγεθός της όσο και για το... Συνδικάτο της. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 22.000 εργαζόμενους στην επιχείρηση, έχει και αυτή όμως το δικό της «πρόσωπο», τον πρόεδρό της κ. Ν. Φωτόπουλο ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά και με επιτυχία μέχρι σήμερα σε κάθε προσπάθεια πώλησης περιουσίας της ΔΕΗ, συνεταιρισμού με μειοψηφικό πακέτο ή ανοίγματος της αγοράς με όρους που ο ίδιος και η ΓΕΝΟΠ δεν θεωρούν συμφέροντες για την Επιχείρηση. Αλλά και η ίδια η ΓΕΝΟΠ το τελευταίο χρονικό διάστημα απέκτησε αρνητική δημοσιότητα, με αφορμή ένα δάνειο 500.000 ευρώ που πήρε με τόκο 7% από τη ΔΕΗ. Η είδηση της σύναψης του δανείου δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις της επιχείρησης, γεγονός που έδωσε λαβή σε «εχθρούς και φίλους» να κάνουν λόγο για «δωράκι» του κ. Ζερβού
σε μια σημαδιακή στιγμή για την επιχείρηση, δηλαδή στη «ρωγμή του χρόνου» με την τρόικα στα κεραμίδια, την απελευθέρωση της αγοράς επί θύραις και τη σκληρή κόντρα στην ηγεσία της επιχείρησης να υποβόσκει.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις για το δάνειο που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ απάντησε με δημόσια ανακοίνωση ότι «όλα έγιναν σύννομα», αλλά η ακτιβίστρια υπουργός ανταπάντησε προχθές, επίσης με δημόσια πρόσκληση, στη ΔΕΗ να δώσει περισσότερες έγγραφες εξηγήσεις και να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία δανειοδότησης των συνδικαλιστών την τελευταία δεκαετία. Οι τριγωνικές σχέσεις Μπιρμπίλη- Ζερβού- Φωτόπουλου έχουν πλέον πάρει φωτιά!

Τεχνικός της ΔΕΗ ο κ. Φωτόπουλος, εναερίτης από το 1986 οπότε προσλήφθηκε στην επιχείρηση, 48 χρόνων σήμερα, θυμίζει αγωνιστική μορφή της δεκαετίας του ΄50 ή, κατά τους άσπονδους φίλους του, θυμίζει «διεθνιστή του Μεσοπολέμου».

Δηλώνει ξεκάθαρα «αριστερό ΠαΣοΚ - αλλά στο ΠαΣοΚ χωράμε όλοι», ενώ διαφωνεί ανοιχτά με το μνημόνιο και όπως λέει: «Το έχω πει ευθέως στον πρόεδρο, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ διότι τον θεωρώ τίμιο και με καλές προθέσεις, αλλά διαφωνώ ριζικά και προτιμώ να του το λέω». Ετσι περιγράφει τη σχέση του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ στο γραφείο του υπάρχει ένα μικρό... μουσείο φωτογραφιών με τους ήρωές του: τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κάρολο Μαρξ, τον Αρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα. Υπάρχει και μια φωτογραφία, μικρότερη πάντως σε μέγεθος, στην οποία ο κ. Φωτόπουλος εναγκαλίζεται με τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά οι αναμνήσεις από τον Ανδρέα είναι ισχυρότερες. Με καταγωγή από την Αμαλιάδα, παιδί μεταναστών στη Γερμανία, μεγάλωσε με τη γιαγιά του στο Περιστέρι, όπου και μένει ακόμη, και σίγουρα αυτή η διαδρομή τον έχει σημαδέψει.

Οπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί τόσο στον χαρακτήρα του όσο και στην πολιτική του συμπεριφορά η ένταξή του το 1979 στη διεθνιστική οργάνωση «Ξεκίνημα», η οποία τότε δρούσε ουσιαστικά μέσα στο ΠαΣοΚ ως «εισοδιστική φράξια». Για όσους δεν το γνωρίζουν, ανάλογη ήταν και η διαδρομή, όχι όμως και η εξέλιξη, του καλού του φίλου Γιάννη Παναγόπουλου , σημερινού προέδρου της ΓΣΕΕ.

Πρόσφατα σχολιάστηκε ευρύτατα η κίνησή του να στείλει γραπτό μήνυμα στα κινητά των βουλευτών του ΠαΣοΚ, με το οποίο τους απειλούσε ευθέως με φράσεις όπως: «Θα φτάσουμε στα άκρα» και «Θα ματώσουμε», ή «Εμείς δεν διστάζουμε να πάμε φυλακή» και «Θα πάνε φυλακή όσοι βάλουν υπογραφές» (το τελευταίο αφορούσε τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ θίγουν τη ΔΕΗ).

Ανθρωπος μάλλον τραχύς στις εκφράσεις του και βλοσυρός στην όψη, στην παράδοση των παλαιών τεχνικών- συνδικαλιστών της επιχείρησης, δεν διστάζει να πει τη γνώμη του τόσο για τα εσωτερικά της ΔΕΗ, με τη γνωστή κόντρα Ζερβού - Μπαράτση, όσο και για τη σχέση του κ. Α. Ζερβού με την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστό τι μεσολάβησε για τις αλλαγές στις προτιμήσεις του καθενός, αλλά ο κ. Φωτόπουλος έχει πάρει φόρα, χωρίς πάντως να εννοεί την κυρία Μπιρμπίλη σε αυτά που θα πει: «Ο κ. Ζερβός, με τις ανυποχώρητες θέσεις του, έχει ενοχλήσει πολλούς. Αντέδρασε στην ανάθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης σε αμερικανική εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ και απλώς ζήτησε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Με το ρομαντικό ως μελοδραματικό ύφος που διακρίνει τις δηλώσεις του, δεν δίστασε πρόσφατα να αδειάσει πολλά τσουβάλια λιγνίτη έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης για να υποδεχθεί την τρόικα.

Αντί της τρόικας, στο γραφείο της υπουργού ανέβηκε ο ίδιος με όλο το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ για να εκφωνήσει λόγο ο οποίος κατέληγε με την επωδό: «Να το έχετε καλά στο μυαλό σας, η ΔΕΗ δεν ξεπουλιέται».

Επιμένει ότι στην παρούσα φάση «πολλοί θα ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Ζερβό, γι΄ αυτό του “χρεώνουν” το δάνειο στη ΓΕΝΟΠ, διότι δεν δέχτηκε να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ και πρότεινε την ανταλλαγή λιγνιτικής παραγωγής - ένα σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος, αλλά δεν συμφέρει όσους θέλουν να αγοράσουν φθηνά την επιχείρηση» . Ο ίδιος εξηγεί, με γλώσσα που θυμίζει τα τέλη του 1974, ότι: «Πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠαΣοΚ για ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο, δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό» .

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 500.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Ο κ. Ν. Φωτόπουλος (αριστερά) με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό και την κυρία Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις για το δάνειο που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ
Στην ερώτηση για ποιο λόγο το ΥΠΕΚΑ συντηρεί τόσο πολύ το θέμα της δανειοδότησης της ΓΕΝΟΠ με 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ,ο κ.Φωτόπουλος εκτιμά: «Το θέμα το συντηρεί η κυρία Μπιρμπίλη επειδή η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στα θέματα του λιγνίτη,αλλά και επειδή έχουμε προσφύγει κατά του μνημονίου και ενοχλούμε πολλούς.Ούτε δωρεά δεχτήκαμε ούτε χορηγία.Ενα έντοκο δάνειο πήραμε,πού είναι το έγκλημα;».

Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι το δάνειο δόθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή που η ΓΕΝΟΠ στήριξε τις απόψεις του κ. Α.Ζερβού για την απελευθέρωση και εδώ ο κ.Φωτόπουλος ξεσπαθώνει: «Δυστυχώς,η κυρία Μπιρμπίλη στήριζε μέχρι σήμερα τη ΔΕΗ και τον κ.Ζερβό,αλλά πλέον έχει κάνει πίσω.Την πίεσαν πολύ; Μετάνιωσε;

Δεν γνωρίζω.Πάντως πρέπει να παραδεχτώ ότι η Τίνα δεν έκανε εγκλήματα όπως άλλοι,άσχετα εάν τελευταία δεν στηρίζει όπως παλιά τον πρόεδρο της ΔΕΗ».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου