.

ΚΚΕ: Παρέμβαση για τα σενάρια με τις μονάδες της ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Οι εξελίξεις και τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. στον τομέα της ενέργειας, θα έχουν καταστροφικές και οδυνηρές συνέπειες για το λαό, την χώρα και την περιοχή μας. Είναι ενταγμένα στη γενικότερη πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών που είχαν αποφασιστεί από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και κοσμούσαν τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πολύ πριν εμπλακούν τρόικες και ΔΝΤ. Θα ωφελήσουν μόνο ελάχιστους ξένους και ντόπιους ενεργειακούς μονοπωλιακούς καπιταλιστικούς ομίλους.

Τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας, στη Βουλή, την τοπική διοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα, με την στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν πλάτη να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της απελευθέρωσης μέχρι σήμερα.

Οι συνέπειες όπως εκφράστηκαν στην περιοχή μας ήταν:

● Απώλεια πάνω από 5.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας από την περιοχή μας.

● Τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, επιβολή των άθλιων εργασιακών συνθηκών του δουλεμπορίου, των εργολαβιών και των συμβάσεων, με μισθούς πείνας 600 – 900 € το μήνα.

● Ληστρική μείωση μισθών και συντάξεων στους εργαζόμενους στην ενέργεια και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

● Καταστροφή του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των οικισμών που είναι κοντά στα ορυχεία, και μόνο υποσχέσεις και κοροϊδία για μετεγκαταστάσεις π.χ. Κόμανος, Ανάργυροι, Μαυροπηγή, Ακρινή, Ποντοκώμη.



Όλες αυτές οι συνέπειες έχουν την σφραγίδα και των τοπικών στελεχών των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολιτικών και συνδικαλιστικών, είναι και δικά τους έργα. Η κυβερνητική πολιτική δεν έρχεται για να διορθώσει «στρεβλώσεις» αντίθετα είναι επιταγή των καπιταλιστών για «απελευθέρωση», για την τόνωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η έξαρση της ανεργίας, της φτώχειας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ανασφάλειας των κατοίκων, της καταστροφικής πορείας για την περιοχή μας λόγω του ειδικού βάρους της ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα με τους ίδιους πρωταγωνιστές βλέπουμε να ολοκληρώνεται το έγκλημα της “απελευθέρωσης”. Σήμερα επιχειρούν για άλλη μια φορά να εξαπατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους ότι υπάρχει και φιλολαϊκό ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας για να περάσουν έτσι πιο εύκολα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, να υπερασπισθούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην ίδια διατεταγμένη υπηρεσία, προβάλλουν ορισμένα εναλλακτικά μέτρα του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας (λιγνίτες Δράμας και Ελασσόνας) ως φιλολαϊκές λύσεις, σαν δήθεν αντιπαράθεση και σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αυτά τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνουν δεν εμποδίζουν αντίθετα προωθούν την “απελευθέρωση”. Οδηγούν στον αυξανόμενο έλεγχο της ενέργειας από τους καπιταλιστικούς ενεργειακούς ομίλους. Στην αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις προκλητικές μειώσεις για την υψηλή οικιακή κατανάλωση, το εμπορικό και βιομηχανικό τιμολόγιο.

Έχει αποδειχθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, η θέση του ΚΚΕ ότι η πολιτική της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα δεν υπηρετεί την κοινωνική ευημερία. Είναι λίπασμα για την κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Χωρίς γραμμή ρήξης και ανατροπής με την πολιτική της απελευθέρωσης, την στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια και νικηφόρα προοπτική. Η γραμμή του μικρότερου κακού και οι άσφαιροι “αγώνες” της διαχείρισης της απελευθέρωσης που προπαγανδίζουν παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το εργατικό κίνημα από ήττα σε ήττα.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται ξεκάθαρα στους εργαζομένους και στα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.

Έτσι στην ενέργεια, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, θα λειτουργεί ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Σαν άμεσο πλαίσιο δράσης του μαζικού λαϊκού κινήματος προτείνουμε:

● Φτηνό ρεύμα για το λαό, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση του «πράσινου» του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

● Στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας με βασικό και ασφαλές καύσιμο το λιγνίτη. Να γίνει άμεσα προγραμματισμός για νέες σύγχρονες μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις 14 από τις 16 μονάδες που θα κλείσουν, με συνολική ισχύ 3.500 MW από τους λιγνίτες της περιοχής μας. Τα λιγνιτικά αποθέματα επαρκούν μέχρι το 2050 με έναν τέτοιο σχεδιασμό αν δεν ξεπουληθούν στους ιδιώτες.

● Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια, άμεση πρόσληψη 5.000 νέων εργαζομένων από τη ΔΕΗ για την περιοχή με απορρόφηση των εργολαβικών και συμβασιούχων εργαζομένων.

● Πλήρη-σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ίση αμοιβή για ίση εργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ενέργεια μέχρι να γίνουν προσλήψεις.

● Εφαρμογή και επέκταση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

● Άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση από τη ΔΕΗ και το κράτος και απόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία.

● Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών.


Με αυτό το πλαίσιο δράσης μπορεί να ανοίξει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, το συμφέρον της περιοχής. Προϋπόθεση η ένταση των αγώνων του ταξικού λαϊκού κινήματος, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και η συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ.



Νοέμβρης 2010

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου