.

Κλιματικό Αδιέξοδο και Φέτος στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις

Έντεκα μήνες μετά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και έναν πριν τη συνέχειά της στο Κανκούν του Μεξικού, οι προοπτικές μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το Κλίμα μοιάζουν πολύ απόμακρες. Δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία πρόοδος στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, ούτε και εκείνου μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας.

Ειδικά εν μέσω της κρίσης, η Ε.Ε. και η Δύση γενικότερα, εμφανίζονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των εκπομπών στις αναδυόμενες και στις φτωχές οικονομίες. Επιπλέον, η Διακήρυξη της Κοπεγχάγης ήταν ένα αρκετά σύντομο κείμενο, το οποίο δεν αποσαφήνιζε τη διαδικασία χρηματοδότησης, όπως επισημαίνουν οι FT.

Άρα, τα προβλήματα αυτά επανέρχονται φέτος στο προσκήνιο και ο ίδιος ο ΟΗΕ παραδέχεται πως οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μηδαμινές. Αντί αυτού, οι οπαδοί της σύγκλισης εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2011 και στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι η απώτερη δυνατή προθεσμία είναι το 2012, διότι τότε λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο και μετά από αυτό θα κινούμεθα πλέον σε ένα νομικό κενό.
Πηγή:energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου