.

Τρία σενάρια στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για «άνοιγμα» της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη

Αναδημοσίευση: express.gr

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ τις επόμενες ημέρες η σκληρή μάχη χαρακωμάτων που εξελίσσεται από τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας από την άλλη, με αντικείμενο το άνοιγμα σε ιδιώτες της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν η τρόικα απαίτησε την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη κατάφερε να μην συμπεριληφθεί η απαίτηση αυτή στο συμπληρωματικό μνημόνιο, αλλά να δοθεί στην ελληνική πλευρά χρόνος έως τον Δεκέμβριο, να μελετήσει και να βρει «ισοδύναμες λύσεις». Δηλαδή λύσεις που θα διασφαλίζουν το άνοιγμα του 40% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας από λιγνίτη σε ιδιώτες παραγωγούς.

Η κ. Μπιρμπίλη, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε σειρά συναντήσεων με τουλάχιστον πέντε επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Eνωσης που σχετίζονται με το θέμα, μελετά τουλάχιστον τρία εναλλακτικά σενάρια, κανένα από τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό για την τρόικα, που εμμένει στην ταχεία και ουσιαστική εκχώρηση λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα προτείνει την ενοικίαση από ιδιώτες τριών λιγνιτικών μονάδων 900 MW μέχρι το 2027 με δικαίωμα, εάν οι ενοικιαστές το επιθυμούν, να παρατείνουν την ενοικίαση για άλλα 5 χρόνια. Προτείνουν επίσης να υπάρχει το δικαίωμα για τους ιδιώτες εφόσον μετά το 2013, που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος του CO2, οι μονάδες που θα νοικιάσουν χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να τις επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Eτσι η υπουργός Περιβάλλοντος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και ενεργοποίησης των ποινών που επισείει η μη τήρηση των όρων του μνημονίου, από τη μια πλευρά, και με τη σκληρή αντίδραση τόσο της διοίκησης όσο και, πολύ περισσότερο, των εργαζομένων της ΔΕΗ από την άλλη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να παραμείνει στη θέση του εφόσον η απόφαση της κυβέρνησης είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ή άλλη ανάλογη λύση που θα οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, έχοντας την πλήρη στήριξη του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων του συνδικάτου, είναι αποφασισμένος να κηρύξει «ανένδοτο αγώνα» σε περίπτωση που επιλεγεί λύση η οποία θα οδηγούσε σε εκχώρηση μονάδων της ΔΕΗ είτε με τη μορφή της πώλησης είτε με τη μορφή της ενοικίασης. Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ως μόνη λύση τη δημοπράτηση των κοιτασμάτων της Δράμας και της Ελασσόνας και το χτίσιμο νέων ιδιωτικών λιγνιτικών μονάδων. Η Τίνα Μπιρμπίλη, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι αυτή η λύση αντιβαίνει στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα ανατρέπει την πολιτική για μείωση του 20% των εκπομπών CO2 έως το 2020. Αυτά βεβαίως μέχρι πριν από λίγο διάστημα, καθώς στις τελευταίες επαφές της με τους κοινοτικούς διεμηνύθη ότι η λύση του ανοίγματος νέων λιγντιτωρυχείων δεν επαρκεί. Αντιμέτωπη με αυτόν τον γόρδιο δεσμό η υπουργός Περιβάλλοντος μελετά τα εξής τρία σενάρια:

· Σύμβαση διαφορών (Contracts for Differences). Πώληση είτε μέσω διμερούς συμφωνίας, είτε μετά από διαγωνισμό ισχύος σε εταιρίες προμήθειας σε προσυμφωνημένη τιμή. Εφόσον η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από την οριακή τιμή του συστήματος, η ΔΕΗ θα καταβάλει τη διαφορά στην εταιρία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαφορά θα καταβάλλεται από την εταιρία προς τη ΔΕΗ.

· Virtual Power Plants Auctions. Δημοπρασία ισχύος από συγκεκριμένες μονάδες με τους ιδιώτες να καλούνται να προσφέρουν ανταγωνιστική τιμή για να αγοράσουν την ισχύ. Το σενάριο αυτό εφαρμόστηκε στη Γαλλία και θεωρείται ανταγωνιστική λύση δεδομένου ότι η τιμή καθορίζεται από την αγορά.

· Energy swaps. Ανταλλαγή εργοστασίων με ή χωρίς το προσωπικό. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανταλλαγή μεριδίων αγοράς μεταξύ της ΔΕΗ και εταιριών από τρίτες χώρες. Αυτό το σενάριο προκρίνουν τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και οι εργαζόμενοι καθώς θεωρούν ότι είναι η πιο γρήγορη και συμφέρουσα για τη ΔΕΗ λύση, αφού ό,τι χάσει στην ελληνική αγορά θα το κερδίσει σε μια άλλη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου