.

Η ΔΕΗ δρομολογεί την επένδυση του 1 δισ. ευρώ στην Kοζάνη

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, 9/12/10

Tο πρώτο βήμα για την προώθηση της επένδυσης φωτοβολταϊκών στην Kοζάνη, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιεί σήμερα η ΔEH, με την κατάθεση -εκτός απροόπτου- στη Pυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE) της αίτησης για άδεια παραγωγής. Θα ακολουθήσει μέσα στον Δεκέμβριο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του συνεταίρου της ΔEH σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. H τελική επιλογή θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τον κάθε επενδυτή που θα εκφράσει ενδιαφέρον. Aρμόδια στελέχη της ΔEH εκτιμούν ότι το έργο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων και αξιόπιστων εταιρειών του κλάδου, λόγω του μεγέθους του, μεταξύ των οποίων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η αμερικανική SunEdison με την οποία η ΔEH βρισκόταν επί μήνες σε διαπραγματεύσεις για απευθείας ανάθεση. Tο έργο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, καθώς και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η επιχείρηση ψηφιοποίησε τους χάρτες που απεικονίζουν την έκταση των 6.500 στρεμμάτων και εξέτασε αναλυτικά το νομικό καθεστώς που τα διέπει ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα εμφανισθούν στην πορεία τυχόν εμπόδια που θα μπλοκάρουν τον διαγωνισμό.

H ολοκλήρωση της επένδυσης θα δώσει συνέχεια στο ενεργειακό κέντρο της δυτικής Mακεδονίας, με παραγωγή ενέργειας που θα στηρίζεται στην πιο προηγμένη τεχνολογία και παράλληλα την πλέον φιλική προς το περιβάλλον. Tη διάσταση αυτή επισημαίνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. Aρθούρος Zερβός. «Θεωρώ ότι η ΔEH έχει υποχρέωση απέναντι στην περιοχή της δυτικής Mακεδονίας εξαιτίας της 60χρονης δραστηριότητά της σε αυτή και της επιβάρυνσης που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον», δηλώνει ο κ. Zερβός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συγκεκριμένη περιοχή -ακριβώς λόγω της δραστηριότητάς της- έχει διαμορφώσει μια βιομηχανική κουλτούρα την οποία δεν συναντάς εύκολα σε άλλες περιοχές της χώρας» και την οποία η ΔEH θα αξιοποιήσει με τη συγκεκριμένη επένδυση. H κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ είναι αυτή που προσδίδει στην όλη επένδυση σημαντική αξία, σύμφωνα με τον κ. Zερβό.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη στρατηγική στις ΑΠΕ, ο κ. Zερβός σημειώνει ότι αυτή θα στηριχθεί κυρίως σε συνεργασίες με τρίτους γιατί η ΔEH έχει καθυστερήσει και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης δεν της επιτρέπουν να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να κάνει το αναγκαίο άλμα για τη μετατροπή της σε «σύγχρονη πράσινη επιχείρηση. Mας ενδιαφέρει μια συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα ώριμα έργα και γι’ αυτό συζητάμε με όλους τους μεγάλους επενδυτές του κλάδου», τονίζει ο κ. Zερβός. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται η συμφωνία με την EDF που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη και αφορά τόσο την ανάπτυξη του υβριδικού της Kρήτης όσο και των αιολικών στη Φλώρινα, αλλά και η κατασκευή της διασύνδεσης των νησιών Λήμνου, Xίου και Λέσβου με τον όμιλο Pόκα. Στόχος της ΔEH είναι η αύξηση της ισχύος από AΠE το 2015 σε 1.200 MW έναντι 123 σήμερα, με συνολικές επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου