.

Τοπικές κοινωνίες και Ανάπτυξη (του Στάθη Τσανακτσίδη)

Η ανάπτυξη της ΔΕΗ στις περιοχές του ενεργειακού λεκανοπεδίου βασίστηκε πάνω σε οικισμούς που αποτελούσαν μικρές αυτόνομες κοινότητες, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στο να εκμεταλλευτεί, δίχως όρια, τον πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής, να δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα και να συρρικνώσει τον πρωτογενή τομέα.

Το διαίρειν και βασίλευε αποτελούσε πρώτιστη πολιτική για την επιχείρηση. Μικροί τοπικοί άρχοντες είχαν πλέον την δυνατότητα να συνομιλούν με τους παράγοντες της επιχείρησης και να εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα και μικροσκοπιμότητες για την στενή στα όρια τους περιοχή. Αυτό βόλεψε την ΔΕΗ στο να αναπτύσσεται άναρχα δημιουργώντας αργότερα προβλήματα που είχαν σχέση με την βιωσιμότητα των οικισμών. Και όλα αυτά συντελούνταν σε «καλές» εποχές, με όλους να είναι ωφελημένοι. Το όνειρο της εργασίας έγινε πραγματικότητα.

Σαφώς και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε ως και σήμερα τον πιο βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Διεκδικήσεις και αγώνες εργαζομένων αλλά και τοπικών φορέων οδήγησαν στην κατοχύρωση και θεσμοθέτηση αναπτυξιακών δράσεων, όπως ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης, κλπ.

Όμως τα σημερινά δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο αδυναμίες και παραλείψεις ετών. Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας επισπεύδει την συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ έναντι της προώθησης της απελευθέρωσης της ενέργειας με την πώληση σε ιδιώτες μέρος των δραστηριοτήτων της.

Η ανάπτυξη της ΔΕΗ στις περιοχές του ενεργειακού λεκανοπεδίου, με τις σημερινές συνθήκες, θα βασιστεί πλέον σε οργανωμένες τοπικές κοινωνίες που θα σχεδιάζουν, και θα υλοποιούν με βάση το κοινό καλό του συνόλου μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και θα δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα, αλλά και παρέμβαση για το κοινό καλό. Και αυτό έρχεται να το καλύψει ο νέος θεσμός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ένας θεσμός που δημιουργεί οργανωμένες τοπικές κοινωνίες που θα απαιτούν, θα διεκδικούν συλλογικά και συνολικά για ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής με στόχο, ελπίδα και προοπτική, ώστε να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια, αξιοποιώντας και άλλες μορφές ενέργειας.

Τσανακτσίδης Στάθης
Eκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου