.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σε εμπορική λειτουργία η μονάδα Ήρων ΙΙ

Αναδημοσίευση: energypress.gr .

Την εμπορική λειτουργία του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού Ήρων ΙΙ από το Νοέμβριο ανακοίνωσαν και επισήμως η GDF Suez και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο ΗΡΩΝ ΙΙ είναι ένας Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου, ονομαστικής ισχύος 435 MW, με καύσιμο Φυσικό Αέριο. Aνήκει στην GDF SUEZ (50%) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%) και βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας στη Βοιωτία. Ο σταθμός κατασκευάστηκε επιτυχώς από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ.

Ο αποδοτικότερος σταθμός στην Ελλάδα

Ο ΗΡΩΝ ΙΙ είναι ο πλέον σύγχρονος Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου στην Ελλάδα με απόδοση 58%, όταν ο μέσος όρος της απόδοσης των εγκατεστημένων στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο δεν ξεπερνά το 54%. Η υψηλή απόδοση της μονάδας μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και, επομένως, σε χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου [διοξειδίου του άνθρακα (CO2)], που καθιστούν τη συγκεκριμένη μονάδα εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

Ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε: «Έχοντας ήδη σημαντική παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσεται περαιτέρω στον ενεργειακό τομέα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου της ΗΡΩΝ ΙΙ διότι παρόμοιοι σταθμοί είναι οι πλέον αποδοτικοί που υπάρχουν.»

Ο κ. Stéphane Brimont, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GDF SUEZ Energy Europe, δήλωσε: «Ο ΗΡΩΝ ΙΙ επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της GDF SUEZ για βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτό το σύγχρονο, ευέλικτο και με χαμηλές εκπομπές CO2 σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, η GDF SUEZ είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της Ελλάδας για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας»

Πρωτοποριακή Χρηματοδότηση

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, η ΗΡΩΝ ΙΙ ολοκλήρωσε την διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους €200 εκατομμυρίων (ένα μίγμα corporate και project finance) από Όμιλο Ελληνικών και Ξένων Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συναλλαγή αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΕ Δημήτρης Γεωργαντώνης δήλωσε σχετικώς: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η GDF SUEZ έχοντας ολοκληρώσει μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύουν έμπρακτα την επιχειρηματική τους παρουσία στην Ελλάδα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με τον αποδοτικότερο τρόπο.»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου