.

Πράσινο φως για την επέκταση του Ορυχείου Μαυροπηγής

Αναδημοσίευση: Εφ Πτολεμαίος, 25.12.2010, της Ρόη Βασδατέκη .

Τη διοικητική αποβολή τριών ιδιοκτητών, κατοίκων της Μαυροπηγής, από τα αγροτεμάχιά τους στα οποία η ΔΕΗ θέλει να επεκτείνει τις εξορυκτικές εργασίες του ορυχείου Μαυροπηγής, διέταξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, το οποίο εξέτασε την αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των τριών ακινήτων, στο πλαίσιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έχει κηρυχθεί για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του ορυχείου Μαυροπηγής.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του δικαστηρίου (αριθμ. 252/2010), η τιμή αποζημίωσης γίνεται ανά στρέμμα και όχι ανά μονάδα (δέντρο) όπως ζητούσαν με ανταίτησή τους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αφού οι απαλλοτριούμενες εκτάσεις έχουν φυτικά επικείμενα -δεντροκαλλιέργειες με καρποφόρα δέντρα (καρυδιές, αμυγδαλιές και αμπέλια), ποτιστικές γεωτρήσεις, αποθήκες, περιφράξεις με σιδηροπασσάλους κλπ..

Μάλιστα, το ένα από τα ακίνητα, έκτασης 23.938 τ.μ. ιδιοκτησίας του κατοίκου της Μαυροπηγής Βασίλη Μήτρου, έχει σαρωθεί σχεδόν στο σύνολό του από μπουλντόζες της ΔΕΗ το Νοέμβριο του 2009 και στις αρχές του 2010, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο καρυδεώνας, όταν η ΔΕΗ έστειλε σκαπτικά μηχανήματα για να μπει στο ακίνητο χωρίς ωστόσο να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση καθώς δεν είχε καταθέσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου από το Νόμο τα χρήματα της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και να παρέμβει η αστυνομία όταν ο ιδιοκτήτης εμπόδισε τη διέλευση των μηχανημάτων και να γίνουν συλλήψεις τόσο του ιδιοκτήτη και του γιου του όσο και στελεχών της ΔΕΗ.
Τα άλλα δύο ακίνητα είναι ιδιοκτησίας του Θωμά Ηλιάδη, κατοίκου Μαυροπηγής και το έτερο των κληρονόμων του Ηλία Ηλιάδη ο οποίος απεβίωσε το 2009.
Η ανά στρέμμα αποζημίωση που καθορίζεται από το δικαστήριο ανέρχεται σε 4.800 ευρώ ανά στρέμμα για τις καρυδιές, σε 1000 ευρώ συνολικά για τις αμυγδαλιές μεσαίου μεγέθους σε έκταση 325τ.μ. και σε 1700 ευρώ ανά στρέμμα για το αμπέλι με μικρά κλήματα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δήλωση του Βασίλη Μήτρου έχει κατατεθεί αγωγή για αποζημίωση των δέντρων και των εγκαταστάσεων που κατέστρεψαν οι μπουλντόζες της ΔΕΗ, ενώ έχει σοβαρές ενστάσεις ως προς το ύψος των τιμών που επιδίκασε το δικαστήριο, γιατί καθορίζει τιμή αποζημίωσης ανά στρέμμα και όχι ανά τεμάχιο (δέντρο) όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας μας από τα δικαστήρια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Για το λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στο νομικό του εκπρόσωπο Κυριάκο Σπόντη να καταθέσει αίτηση οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι εάν χρειαστεί η υπόθεση θα φτάσει στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού αποστερείται χωρίς ικανοποιητική αποζημίωση ενός αγροτεμαχίου με το οποίο εξασφάλιζε το κύριο ετήσιο εισόδημα της οικογένειάς του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΔΕΗ μπορεί το αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσει τις εργασίες επέκτασης του ορυχείου στα τρία παραπάνω αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 31.751τ.μ., καθώς το δικαστήριο διατάσσει «την αποβολή των εγκατεστημένων στις απαλλοτριούμενες εκτάσεις προσώπων ως και κάθε άλλου τρίτου έλκοντος δικαιώματα από αυτούς», με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα καταθέσει τα χρήματα της αποζημίωσης που καθορίζει η απόφαση του δικαστηρίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου