.

ΤΕΙ Δυτ. Μακ. - Metalmanu: Συνάντηση επιχειρήσεων μετάλλου Δυτ. Μακεδονίας

O Συνεργατικός Σχηματισμός Μετάλλου “metalmanu” σας καλεί να συμμετέχετε στην τρίτη συνάντηση επιχειρήσεων μετάλλου της Δυτ.Μακεδονίας.
Τετάρτη 9 Ιουνίου, ώρα: 18:30 μ.μ.στο Αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Υπεύθυνος: Δρ. Στέργιος Μαρόπουλος τηλ. 6974398779
Η θεματολογία θα είναι η εξής:
- Η πορεία του Metalmanu
- Ενημέρωση για σήμανση CE
- Νομοθεσία CE κουφωμάτων/ δομικών υλικών

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θηλιά για τις Επενδύσεις τα Χρέη της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: energia.gr, 28/5/10

Αν υπάρχει πραγματικά ένας λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ ενδεχομένως θα χρειαζόταν να πουλήσει μονάδες της και να φτιάξει από κοινού με τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους εργοστάσια, νομίζω ότι αυτός δεν είναι άλλος από τα χρέη της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού και τα ντεσού που την συνοδεύουν!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν πλέον είχε λάβει σάρκα και οστά το λεγόμενο “ιταλικό μοντέλο” κατά το οποίο η κρατική Enel είχε εκποιήσει μονάδες της ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, είχα κατ’ επανάληψη επιχειρηματολογήσει υπέρ της εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου και στην Ελλάδα.

Τα επιχειρήματα ήταν συγκεκριμένα: και η αγορά θα άνοιγε χωρίς καθυστερήσεις και η ΔΕΗ θα αντλούσε σημαντικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της και για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Τα χρόνια πέρασαν, η αγορά δεν άνοιγε …με τίποτε στην Ελλάδα, αλλά τώρα πια ανοίγει! Όπως η “ A” ανέλυσε στο φύλλο της 17ης Απριλίου, την ώρα που οι ιδιώτες στήνουν το ένα μετά το άλλο τα νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού δίνει μάχη για να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται σε λειτουργία τις λιγνιτικές της μονάδες.

Η παραγωγή έχει ήδη ανοίξει

Μέσα στην τρέχουσα διετία, θα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα προσθήκη 4 έως 6 μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, ισχύος σχεδόν 3.000 μεγαβάτ.

Στην καλύτερη περίπτωση, να θέσει η ΔΕΗ εντός λειτουργίας στο διασυνδεδεμένο σύστημα την 400άρα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι.

Άρα το επιχείρημα της πώλησης μονάδων – κατά της οποίας τάχθηκε προχθές η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη – για να ανοίξει η αγορά, δεν στέκει, έστω κι αν ακόμη οι ιδιώτες δεν έχουν πρόσβαση σε χαμηλότερου κόστους παραγωγής λιγνιτικές ή μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.

Στις προηγούμενες γραμμές, υπάρχει η εξήγηση για την “πίεση” προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Για την ίδια την ΔΕΗ, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο επιμένει διατηρείται στο προσκήνιο το σενάριο της πώλησης μονάδων, μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και της από κοινού πραγματοποίησης επενδύσεων;

Τα χρέη της ΔΕΗ στο τέλος του 2009 ήταν 4,05 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η “Α”, εντός ενός έτους έπρεπε να πληρωθούν 1,4 δισ. ευρώ, εντός δύο ετών 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ τριών και πέντε ετών 1,5 δισ. ευρώ και μετά από πέντε έτη τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ.

Οι φετινές αποπληρωμές

Μέσα στο 2010 απομένουν να αποπληρωθούν δάνεια ύψους 877 εκατ. €, με την μεγαλύτερη εφάπαξ πληρωμή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, να τοποθετείται για το Νοέμβριο, όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στους αναλυτές, στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Προσέξτε το εξής: μέσα στο 2009 η ΔΕΗ προέβη στην έκδοση δεκαέξι σειρών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 1, 315 δισ. ευρώ, αποπληρωτέων στην περίοδο 2010-2016.

Οι δε επενδύσεις της ήταν της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν είχε σημειωθεί κάποια έκρηξη στον τομέα και, κυρίως, η ΔΕΗ δανείζεται για να αποπληρώσει δανειακές και άλλες της υποχρεώσεις.

Για πρώτη φορά, σε 4 δανειακές της συμβάσεις συνολικού ύψους 475 εκατ. , εκτός της ρήτρας περί του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος (παραμονή 51% στο Δημόσιο) συμπεριέλαβε χρηματοοικονομικές και άλλες ρήτρες, όπως η περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, η υποχρέωση διατήρησης του δείκτη EBITDA/χρεωστικοί τόκοι υψηλότερο από 2, του δείκτη Ξένα κεφάλαια / Ίδια κεφάλαια κάτω από 2 καθώς και του δείκτη Καθαρό Χρέος / Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία κάτω από το 0,5.

Η μη τήρηση των συγκεκριμένων όρων, ειδικά σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων ή και σε καταγγελία των συμβάσεων.

“ Πλαφοναρισμένες ” οι γραμμές

Με βάση αυτές τις ρήτρες, το υψηλότερο ποσό πρόσθετων δανείων που θα μπορούσε να αντλήσει η ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη εγκεκριμένων γραμμών χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι της τάξης των 2 με 2,5 δισ. ευρώ, καθώς σε περίπτωση υπέρβασής του, ο συνολικός της δανεισμός θα υπερβεί τα 6,5 δισ., δηλαδή θα παραβιαστεί ο χρηματοοικονομικός δείκτης Καθαρό Χρέος / Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία.

Όλα αυτά όταν στην παραγωγή, η ΔΕΗ έχει ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις περί τα 850 εκατ. για Μεγαλόπολη, Αλιβέρι και Ρόδο και διαγωνισμούς ύψους 1.450 εκατ. ευρώ για Πτολεμαΐδα 5 και Αθερινόλακκο ΙΙΙ. Πρόσθετες ανάγκες υφίστανται και για μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, όπου, μάλιστα, η επιχείρηση οφείλει να διοχετεύσει τα 700 εκατ. από τα εγκεκριμένα 1,5 δισ . των γραμμών χρηματοδότησης, αφού αυτά έχουν εγκριθεί από την ΕΤΕπ για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μήπως, λοιπόν, από αυτά συνάγεται ένα βασικό συμπέρασμα; Ότι υπάρχει ένας σοβαρότατος λόγος για να πουλήσει η ΔΕΗ μονάδες της ή, εφόσον κυβέρνηση και ΔΕΗ δεν επιλέξουν τελικά κάτι τέτοιο, η επιχείρηση είτε να αφήσει άλλους να επενδύσουν αντί για αυτή είτε και να συνεπενδύσουν στα μεγάλα σχέδια που είναι μπροστά, όπως λ.χ. οι διασυνδέσεις με τα νησιά, οι νέες λιγνιτικές μονάδες, η τροφοδοσία της Κρήτης με αέριο κλπ κλπ;

Μοιάζει με …άσκηση η παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων! Άσκηση και για την διοίκηση Ζερβού, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει σημαντικά να παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, και για το οικονομικό επιτελείο αλλά και για την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία έχει δεδομένες θέσεις στα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. ..

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εκπομπές CO2 το «πλεονέκτημα» της Δυτ. Μακεδονίας

του Βαγγέλη Παπαδόπουλου Μηχανικού Τ.Ε, ΔΕΗ

Ο μοναδικός λόγος για τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία, είναι η ύπαρξη των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή.
Για πολλά χρόνια έγιναν επενδύσεις και δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και μάλιστα αμειβόμενες πολύ καλά, αλλά η ανάπτυξη αυτή έχει και αρνητικές πλευρές, με βασικότερη τις εκπομπές αερίων από την καύση του λιγνίτη.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ για την κατασκευή, κάθε φορά των πιο σύγχρονων τεχνολογικά Ηλεκτροστατικών Φίλτρων, έφεραν αποτελέσματα στη συγκράτηση της τέφρας, όχι όμως στις εκπομπές αερίων με βασικότερο το CO2.
Οι εκπομπές CO2 είναι το βασικό πρόβλημα για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, διότι μετά την επιβολή του εμπορίου των ρύπων μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, με αποτέλεσμα την περιορισμένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μετά το 2016 ( για τον ΑΗΣ Καρδιάς περίπου 2-3 μήνες το χρόνο μέχρι το 2020 που πρέπει να κλείσει υποχρεωτικά σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε).
Είναι όμως η επιλογή αυτή μονόδρομος όπως λέει η ΔΕΗ και περιέργως και η ΓΕΝΟΠ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΕΝΩΣΗ κλπ, με την παρουσία τους στις Βρυξέλες και τις ανακοινώσεις τους;
Μήπως όπως λέει και λαϊκή παροιμία «κάθε εμπόδιο σε καλό» οι εκπομπές CO2 μπορεί να αναδειχθούν πολυτιμότερες ακόμα και από τον ίδιο τον λιγνίτη.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου καθώς και η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού, σόγιας και άλλων δημητριακών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, έστρεψαν την έρευνα σε άλλες μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων.
Σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων θεωρείται αυτή των θερμοκηπίων άλγης (φυκιών), που χρησιμοποιεί σαν πρώτες ύλες τον ….ήλιο και το διοξείδιο του άνθρακα(CO2)……αυτό που στην περιοχή μας έχουμε σε πλεόνασμα και μάλιστα πληρώνουμε πρόστιμα και εξαιτίας του θα κλείσουν όλοι ο υπάρχοντες Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί της Δυτ. Μακεδονίας ( ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ).
Η προτεινόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1000 MW (πάνω από το διπλάσιο της ισχύος της Πτολεμαϊδας 5) με καύσιμο επαναέριοποιημένο υγροποιημένο φυσικό αέριο, κόστους περίπου 800 (σχεδόν το μισό της Πτολεμαϊδας 5) εκατ. Ευρώ, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, συμπεριλαμβάνει και μονάδα θερμοκηπίων άλγης ( φυκιών) για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ( -κατά την εκτίμησή μου η μονάδα αυτή θα μπορούσε να απορροφήσει το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ).
Από το συγκεκριμένο θερμοκήπιο άλγης (φυκιών) πέρα από την απορρόφηση του CO2 θα παράγεται βιοντίζελ και από τα υποκατάστατα θα παράγονται λιπάσματα, ιχθυοτροφές και φαρμακευτικά προϊόντα..

Τι προτείνουμε;

Θεωρούμε ότι θα είναι επανάσταση για την ανάπτυξη της Δυτ. Μακεδονίας και θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας :
• η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντίζελ με πρώτη ύλη από τα θερμοκήπια άλγης (φυκιών), με βασικό μέτοχο τη ΔΕΗ (ας βάλει τα εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα) και όποιον επενδυτή της περιοχής επιθυμεί.
• Ανεξάρτητες μονάδες θερμοκηπίων άλγης (φυκιών)*, συνεργαζόμενες (στα πρότυπα της συμβολαιοποιημένης «γεωργίας») με τη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, από «αγρότες» των περιοχών που γειτνιάζουν με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της περιοχής με μοναδική πρώτη ύλη ( εκτός από τον ήλιο) το άχρηστο και ζημιογόνο διοξείδιο του άνθρακα.
* 600.000 € (όσο περίπου στοίχισαν τα φωτοβολταϊκά των 100KW) κοστίζει ένα θερμοκήπιο με δυνατότητα παραγωγής ενός τόνου αποξηραμένης άλγης με ημερήσια έσοδα περίπου 1110 €.
• Αν ψάχνουμε «πράσινες» επενδύσεις για το ΕΣΠΑ θα βρούμε καλλίτερες;

Τα μεγάλη οφέλη για την ΔΕΗ και για την περιοχή , ακόμα και μετά το τέλος του λιγνίτη και εφόσον έλθει το φυσικό αέριο , θα είναι:
• Η συνέχιση της λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, των ορυχείων λιγνίτη και όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονίας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, το οποίο η ΔΕΗ είτε θα το χρησιμοποιεί η ίδια για τις εκκινήσεις των μονάδων, είτε θα το πωλεί στην αγορά
• Δημιουργία μιας νέας γενιάς «πράσινων αγροτών» με θερμοκηπία άλγης (φυκιών), πραγματικά δορυφορικές επιχειρήσεις ΔΕΗ που τόσο χρόνια τις συζητάμε αλλά δεν καταφέραμε να γίνουν, με πλήρως ελεγχόμενη παραγωγή και διάθεση του προϊόντος και εξασφάλιση αξιοζήλευτου βιοτικού επιπέδου.

Επιτέλους

Πρωθυπουργέ της πράσινης ανάπτυξης

Υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, νομάρχες, δήμαρχοι, επιμελητήρια , επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές

Πάρτε θέση

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διημεριδα ΕΚΠ για τη ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία: Τοποθετήσεις - εισηγήσεις και video

Παρακάτω δίνοναι οι τοποθετήσεις - εισηγήσεις των ομιλητών στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010] καθώς και video [στο τέλος] με όσα διεμήφθησαν:

Αρθούρος Ζερβός: Ανακοινώσεις ΔΕΗ για θέματα επενδύσεων, μετεγκαταστάσεων, περιβάλλοντος, ΑΠΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Κ.Π. - Παρέμβαση Εργατικού Πτολεμαϊδας

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ - Ιστορική Αναδρομή στο Ενεργειακό Κέντρο

ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ - ΔΕΗ και τοπική οικονομία

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ - Ομιλία για τα ορυχεία

ΑΔΑΜΙΔΗΣ - ΔΕΗ και εργαζόμενοι

ΖΑΜΑΝΙΔΗΣ - ΔΕΗ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΔΑΚΗΣ - Τοποθέτηση

κλικ για να δείτε την ημερίδα μαγνητοσκοπημένη σε 3 μέρη...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόταση: Τριμερή χρηματοδότηση με χρήση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης για την Ακρινή

Πρόταση για τριμερή χρηματοδότηση (ΔΕΗ- Κράτος - Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) για την μετεγκατάσταση Ακρινής, κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανασιάδης Αλέκος, καθώς και άρση της γραφειοκρατίας για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων κατατέθηκαν στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010]

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αρθούρος Ζερβός: Ανακοινώσεις ΔΕΗ για θέματα επενδύσεων, μετεγκαταστάσεων, περιβάλλοντος, ΑΠΕ

Από την ομιλία κ. Αρθούρου Ζερβού στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010]:

Έγινε αναφορά στα οικονομικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να σωθεί η χώρα. Τόνισε ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το κοινό καλό.

Η ΔΕΗ οφείλει να επενδύσει σε ένα ενεργειακό μοντέλο. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα.

Σήμερα αναφέρουμε το που βρισκόμαστε και επενδύουμε στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Στην τελευταία επίσκεψη ανακοίνωσα μια σειρά δεσμεύσεων:

Απασχόληση: Ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις και μέχρι τα τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί τα 1600 άτομα. Τον επόμενο χρόνο (2011) θα βγουν άλλες 400 θέσεις. Δόθηκε εντολή για καταγραφή δυναμικού ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις.

Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν. Γι’ αυτό αλλάζει το τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι συμβάσεις με υπεργολάβους ώστε να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Σίγουρα οι παρεμβάσεις που κάνουμε ως ΔΕΗ θα ανεβάσει το κόστος της επιχείρησης αλλά η εργασιακή ασφάλεια είναι επιτακτική ανάγκη και δεν τα διαπραγματευόμαστε. Διότι το όποιο κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο ενώ μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι όφελος.

Σχεδιάζει παραγωγικές επενδύσεις 1,8 δις ευρώ με την κατασκευή 2 νέων λιγνιτικών μονάδων. Προκηρύχθηκε η Πτολεμαϊδα 5 με τη 1 Σεπτεμβρίου κατάθεση προσφορών. Η μονάδα 1 θα αποσυρθεί σύντομα και σταδιακά οι μονάδες 2,3,4 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

Για το διαγωνισμό Μελίτη 2 (το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ορυχείο της Βεύης) επαναξετάζουμε τους όρους

Τηλεθερμάνσεις, φράγμα Ιλαρίωνα είναι στις επενδύσεις επίσης της ΔΕΗ

Απαλλοτριώσεις: Ολοκληρώθηκε το Κλείτος. Μετά από τη σύσκεψη στην Αθήνα (Μάρτιος 10) για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης κατατέθηκε νέα μελέτη ΜΠΕ (μικρή). Μετά την επικείμενη έκδοση της ΚΥΑ ΕΠΟ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα ολοκληρωθούν πολύ γρηγορότερα οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων των οικισμών σε σχέση με εκείνη που θα απαιτούνταν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Η ΔΕΗ θα γίνει πρωταγωνιστής και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών μονάδων και των ΑΠΕ είναι η εγγύηση για τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή

Το Δεκέμβριο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοινώθηκαν ΑΠΕ 52 ΜW και επένδυσης 450 εκ ευρώ. Είμαστε σε επανεξέταση στα ορυχεία για εγκατάσταση μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά.

Αντί των κλασσικών αναπλάσεων εξετάζουμε αναπλάσεις με ενεργειακά φυτά ώστε να έχουμε συνδρομή στη καύση με το λιγνίτη. Τέτοιες ενέργειες θα συνδράμουν στη διατήρηση της απασχόλησης. Και το κομμάτι των ΑΠΕ πρέπει να το κοιτάξουμε στην περιοχή.

Είναι προσωπικό στοίχημα οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού στην περιοχή. Και σε αυτό θα επιμείνω.

Προστασία του περιβάλλοντος

Τολμηρή η στρατηγική της ΔΕΗ με έργα βελτίωση του περιβάλλοντος και θα ενσωματωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ (σημείωσε ότι θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές).

Δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου της ΔΕΗ και δεν πωλούνται μονάδες της επιχείρησης. Παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να προστατευθεί η ΔΕΗ από τη στρέβλωση της αγοράς. Για να υπάρξει ασφάλεια για τη χώρα πρέπει να υπάρχει άριστη χρήση του λιγνίτη και υδροηλεκτρικών. Δέσμευση της ΔΕΗ η επένδυση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, ανάπτυξη, περιβάλλον

Στη ΔΕΗ με το υποαναθεώρηση ενεργειακό σχέδιο ένας νέος κύκλος ανοίγει

Η αναλυτική ομιλία δίνεται παρακάτω (updated) από το www.dei.gr:

Κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,:
Πέντε μήνες πέρασαν από τότε που βρέθηκα για τελευταία φορά ανάμεσά σας.
Πέντε μήνες γεμάτους προκλήσεις για τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα.

Πέντε μήνες, μέσα στους οποίους έγινε ξεκάθαρο πως – δυστυχώς - σκληρά οικονομικά μέτρα είναι απαραίτητα, τόσο για να μην κλονιστεί η ευημερία των πολιτών της χώρας, αλλά και για να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα μέλλον χωρίς τα βαρίδια και ολέθρια λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, η Ελληνική Κοινωνία καλείται και πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και αλτρουιστικά, με γνώμονα το κοινό καλό.

Η ΔΕΗ – η μεγαλύτερη Επιχείρηση στην Ελλάδα, οφείλει, για ακόμη μια φορά, να προσδώσει στην χώρα μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Μια ανάπτυξη, που θα αποτελέσει πυλώνα για την έξοδο από την κρίση μέσω στρατηγικών επενδύσεων και ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.

Η Επιχείρησή μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με πολύπλευρες δραστηριότητες. Εξ’ ορισμού, λοιπόν, η ΔΕΗ αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας και κάθε πολίτη που ζει στη χώρα μας.

Η ΔΕΗ, μέρος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, δεν αποτελεί μια Επιχείρηση που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Είναι βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού και με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, αλλά και να παίρνει δύναμη από τους πολίτες, προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς.

Η διημερίδα αποτελεί ευκαιρία για να δούμε το πού βρισκόμαστε σήμερα, να σας παρουσιάσω τις θέσεις της Διοίκησης, να ακούσω τους προβληματισμούς σας, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και, για άλλη μια φορά, να αποδείξουμε, πως η καλή και σταθερή επικοινωνία και συνεργασία μπορεί να αποτελέσουν βασικά εφόδια για την επίτευξη των κοινών φιλόδοξων στόχων μας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης ανακοίνωσα μια σειρά από δεσμεύσεις απέναντι σας, βασισμένες στο αναπτυξιακό τρίπτυχο της ΔΕΗ : Ανάπτυξη – Απασχόληση – Περιβάλλον.

Α. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το θέμα της Απασχόλησης που, αν και πάντα επίκαιρο, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι ζωτικό, τόσο για την ίδια την Επιχείρηση, όσο και για την Ελληνική Κοινωνία.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία ανατρέπεται το μέχρι σήμερα εργασιακό καθεστώς που γνωρίζαμε, η ΔΕΗ κατάφερε και εξασφάλισε την πρόσληψη του αναγκαίου για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προσβλέπουμε για την κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας.


Παράλληλα, έχω δώσει εντολή στις Γενικές Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν άμεσα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των αναγκών, προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις για συγκεκριμένες θέσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.


Κυρίες και κύριοι:

Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, κανείς δεν μας χαρίζεται. Η πιο επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση. Ο συνδυασμός μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας, η κοινωνική και αναπτυξιακή μας διάσταση για την χώρα που είναι αντιληπτή από όλους, μας επιτρέπει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίο και θα υλοποιήσουμε.

Είχα αναλάβει λιγότερο από έναν μήνα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, όταν είχα επισκεφθεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα το Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχα ενημερωθεί από εργαζόμενους σε εργολάβους της ΔΕΗ, για πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί, για την Επιχείρησή και εμένα προσωπικά, ύψιστη ευθύνη.

Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το μοντέλο που εμείς προωθούμε.
Αμέσως μετά την τότε επιστροφή μου στην Αθήνα, έδωσα εντολή για τη συγκρότηση ομάδας από Στελέχη της Επιχείρησης, η οποία και κατάρτισε συμβατικές ρήτρες και όρους, που θα περιλαμβάνονται εφεξής στο σώμα των Διακηρύξεων και των Συμβάσεων Έργων και Υπηρεσιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ δημιουργεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο προστατεύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των συνεργαζομένων με τη Επιχείρηση εργοληπτών και προμηθευτών.

Οι συμβατικές ρήτρες ενδεχομένως να ανεβάσουν το κόστος για την Επιχείρηση. Η κερδοφορία όμως δεν είναι μόνο αυτή που χαρακτηρίζει μια Επιχείρηση ως επιτυχημένη.

Ένα καλό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η πάγια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργολάβους στους εργαζομένους, καθώς και η σωστή αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εργατοώρες δεν αποτελούν αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.

Η πλήρης και σωστή εφαρμογή τους από όλους αποτελούν επιτακτική ανάγκη, και η Διοίκηση δεν θα διστάσει να καταγγείλει απαράδεκτες συμπεριφορές και τακτικές εκμετάλλευσης, ασχέτως του βραχυπρόθεσμου για την Επιχείρηση κόστους. Γιατί το κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο!, ενώ πολλαπλά και μακροπρόθεσμα τα οφέλη.

Σας διαβεβαιώνω ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κύριο μοχλό ενίσχυσης της απασχόλησης και αύξησης των εισοδημάτων της περιοχής και παράλληλα θα πάρει όσες ακόμα αποφάσεις χρειάζονται για την περαιτέρω διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Β. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όσον αφορά την αναπτυξιακή μας πολιτική. Η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έως το 2015, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των € 1,8 δις.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II).

Η Διοίκηση προχώρησε ήδη από τις 20 Απριλίου 2010 στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5. Το έργο θα ανατεθεί αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Ήδη η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1/9/2010.

Σε συμφωνία με τα υπεσχημένα από τη Διοίκηση, η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα.

Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.

Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι του Έργου. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξη του Έργου συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον υπό κατασκευή ΥΗΣ Ιλαρίωνα, εγκατεστημένης ισχύος 153 MW.
Επιπλέον, η ΔΕΗ Α.Ε. σε συνεργασία με διάφορους Δήμους και Δημοτικούς φορείς που αυτοί έχουν συστήσει, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς έργων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τροφοδότηση θερμικής ενέργειας, με τη μορφή θερμού νερού, από τους ΑΗΣ προς γειτονικές τους πόλεις.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι αφενός η διασφάλιση ενός διαρκούς και οικονομικού τρόπου θέρμανσης των κατοικιών των πόλεων αυτών και αφετέρου η ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Γ. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Σχετικά με το σημαντικό θέμα των απαλλοτριώσεων, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Οικισμού του Κλείτους.
Κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και τοπικών παραγόντων του Νομού Κοζάνης, στο πλαίσιο της προηγούμενης επίσκεψής μου στην Κοζάνη και στη συνέχεια σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, και με στόχο την ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων της περιοχής για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση των οικισμών και κτηματικών περιφερειών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, αποφασίστηκε να εκπονηθεί νέα ΜΠΕ – η οποία και κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, για το Έργο Επέκτασης προς τα Δυτικά του Λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής και Νοτιοδυτικού Πεδίου Πτολεμαΐδας .
Με την επικείμενη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες των παραπάνω απαλλοτριώσεων, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα από τη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα θιγούν οι απαλλοτριούμενες περιοχές από τα Ορυχεία.
Δ. ΑΠΕ
Κυρίες και κύριοι:
Στην ΔΕΗ δίνουμε στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα € 2 δισ., με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις κινούνται παράλληλα με τον πλήρη επανασχεδιασμό της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος της ΔΕΗ, κατανοώντας ότι, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον «μονόδρομος».
Η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:
• Μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.
• Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών Μονάδων και των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σημαίνει μικρότερη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών ενεργειακών τιμών.
• Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ είναι η εγγύηση για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Αναφορικά με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, τον Δεκέμβριο είχα ανακοινώση την υλοποίηση από την θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες:

1. Τριών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους περίπου 460 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το πρώτο από αυτά τα έργα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Βιομηχανικής Περιοχής Φλώρινας, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2010.

2. Συνολικά επτά (7) Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή στη φάση της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, η συνολική ισχύς των οποίων θα ανέλθει σε περίπου 14 MW.

Στην ΔΕΗ θέλουμε να προσδώσουμε και μια νέα διάσταση αναφορικά με την χρήση των ΑΠΕ. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ ΑΕ ενδιαφέρεται για την ανάπλαση και αποκατάσταση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμη η χρησιμοποίηση τους, για εγκατάσταση φωτοβολταικών και για εκμετάλλευση βιομάζας.

Αντί λοιπόν αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (αγριαγκινάρα – έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.
Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί Στρατηγική προτεραιότητα για την Επιχείρηση.
Στην ΔΕΗ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών έργων.
Πέραν της αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων Μονάδων με νέες που θα ενσωματώνουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων Μονάδων που θα σας αναπτύξουν οι επόμενοι ομιλητές στελέχη της ΔΕΗ.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα άμεσα περιβαλλοντικά μέτρα, μαζί με όλα όσα έχουν ήδη ληφθεί, εντάσσονται πλέον στην νέα τολμηρή Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία θα αποτυπωθεί στο υπό κατάρτιση πενταετές Περιβαλλοντικό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, σε συμφωνία τόσο με το προς επικαιροποίηση Επιχειρηματικό Σχέδιο 2010 – 2015, όσο και με το Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2010 - 2020.
Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο για το μέλλον της ΔΕΗ θέμα.
Εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει μια παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της Επιχείρησης.
Μια παραφιλολογία βασισμένη όχι σε στοιχεία, αλλά σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων.
Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει και όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ, καθώς επίσης δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές Μονάδες της Επιχείρησης.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατευτεί η ΔΕΗ από τον γεμάτο στρεβλώσεις ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, που κατάφορα αδικεί την Επιχείρηση μας.
Αυτή η προοπτική σταθερότητας, επιτρέπει στη ΔΕΗ να συνεχίσει απρόσκοπτα, καθώς και να αναπτύξει περαιτέρω το υπό εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι στην ουσία του περιβαλλοντικό.



Κυρίες και κύριοι:

Για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, πρέπει να γίνει άριστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων (δηλαδή λιγνίτης, νερά και ΑΠΕ). Ειδικά στην περίπτωση του λιγνίτη, το έχουμε συνδυάσει με τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονών Μονάδων Υψηλής Απόδοσης και βέλτιστης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς , έτσι ώστε να παραμείνει το καύσιμο ανταγωνιστικό. Όπως ξέρετε, λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης από το 2013, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Δέσμευση της ΔΕΗ είναι ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τις ενεργειακής ασφάλειας μέσω μιας πορείας που θα βασίζεται στο τρίπτυχο Απασχόληση – Ανάπτυξη – Περιβάλλον.

Η κυρίαρχη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην εποχή μας ως Επιχείρηση, αλλά και ως Κοινωνία γενικότερα, είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα έχει ως άξονες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας.
Στη ΔΕΗ με το υπό-αναθεώρηση Επιχειρησιακό Σχέδιο ένας κύκλος κλείνει και ένα νέο κεφάλαιο ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε. Ένα κεφάλαιο δυναμικής αναπτυξιακής πορείας που θα ξαναδώσει όραμα, προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί με την Ελληνική Κοινωνία, θέτουμε τις βάσεις για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελληνική οικονομία, δίνουμε νέες προοπτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ένα νέο ενεργειακό σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο σύμφωνα με τις επιταγές και ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετούμε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διημεριδα ΕΚΠ για τη ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία: Video

Α' ΜΕΡΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21'


Β' ΜΕΡΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ 180'





Γ' ΜΕΡΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52'

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

17~19 Ιουνίου 2010 η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή Δυτ. Μακεδονίας για την ενέργεια και περιβάλλον

Στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010] ανακοινώθηκε, από τον βουλευτή Κοζάνης κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, ότι 17~19 Ιουνίου θα επισκεφθεί κυβερνητικό κλιμάκιο την Κοζάνη και Φλώρινα. Μέχρι τότε θα έχει κατατεθεί αναθεωρημένη και η μεγάλη ΜΠΕ στη Ν.Α. Κοζάνης για γνωμοδότηση (είχε αναφερθεί από το energeiakozani).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 1,5 δις Ευρώ;

Η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της καινούργιας λιγνιτικής μονάδας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, σε περίπου 12 με 18 μήνες από σήμερα, θα ξεκινήσουν τα βασικά έργα υποδομής και η περιοχή μας θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός μοναδικού κατασκευαστικού οργασμού.

Επιτακτικά προκύπτει το ερώτημα αναφορικά με το βαθμό ετοιμότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιήσει στο έπακρο και με υψηλή προστιθέμενη αξία το προαναφερόμενο, «φαραωνικού» μεγέθους εγχείρημα. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, η ετοιμότητα αφορά στα ακόλουθα:

Μέριμνα και σχεδιασμός για τις δυνατότητες της τοπικής αγοράς να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις των κατασκευαστών/αναδόχων σε υλικά, προϊόντα και υπηρεσίες

Ετοιμότητα αποκωδικοποίησης των αναγκών με παράλληλη και συστηματική ενημέρωση των περιφερειακών και τοπικών αγορών, σε συνεργασία με τα οικεία θεσμικά και κλαδικά όργανα, στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς

Δυνατότητα καταγραφής των απαιτήσεων σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, δημιουργία ταχύρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των δομών υποστήριξης και εκπαίδευσης της περιφέρειας μας

Η κατασκευή της καινούργιας μονάδας θα καταναλώσει κάθε είδους υλικά και αγαθά σε τεράστιες ποσότητες και σε απίθανη ποιοτική διασπορά. Είναι αναγκαία η προετοιμασία υποδομών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης ακόμη και ανάκτησης πρωτογενών ή δευτερογενών υλικών. Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν επιβάλλεται με νόμους και διατάξεις. Προκύπτει αβίαστα μέσα από την ετοιμότητα και την ωριμότητα της κοινωνίας των Πολιτών. Προκύπτει από τη διορατικότητα και προνοητικότητα των επιχειρήσεων, από την αναμενόμενη θετική συμβολή του πολιτικού δυναμικού της περιφέρειας μας σε αυτήν την στόχευση.

Ικανότητα οργανωμένης παρακολούθησης των εργασιών, καταγραφής των αναγκών, δημιουργία βάσης δεδομένων και αξιοποίησή τους στην κατασκευή της επόμενης μονάδας. Αν στην κατασκευή της καινούργιας μονάδας της Πτολεμαΐδας «επαναπατριστούν» 1000 ευρώ /κάτοικο, στην επόμενη μονάδα της Μελίτης, με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους, μπορούν να γίνουν πολλαπλάσια. Μια βάση που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να τεκμηριώνεται με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, αναπτυξιακούς η δυνατότητα κατασκευής νέων μεγάλων ενεργειακών και σύνθετων έργων.

Στα πλαίσια της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και η ΔΕΗ ΑΕ, σίγουρα θα ενδιαφερόταν για ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και στη βάση της από κοινού επωφελούς συνεργασίας πλάνο δράσης με τις τοπικές κοινωνίες. Οι τελευταίες οφείλουν να προετοιμαστούν τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων (κατασκευαστικές, εργοληπτικές, εμπορικές, τροφίμων, προμηθευτές) όσο και σε επίπεδο θεσμικών φορέων με πολιτικές πρωτοβουλίες υποβοήθησης και προετοιμασίας τους ώστε να χτίσουμε τη δική μας «τοπική συμφωνία» ανάπτυξης.

Η κατασκευή της καινούργιας μονάδας είναι η τοπική μας «Ολυμπιάδα». Κανένα ευρώ, καμία πλαστική σακούλα, κανένα άδειο μπουκάλι νερού, κανένα «καλώδιο» δεν πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Κανένας Γερμανός, Γάλλος ή Πολωνός τεχνίτης που θα εργαστεί στην περιοχή μας δεν πρέπει να φύγει χωρίς να επισκεφτεί την Αιανή, τον Βελβεντό, τη Σιάτιστα, το Νυμφαίο, το Μουσείο της Κοζάνης. Και πρωτίστως, κεφαλαιοποίηση της ΓΝΩΣΗΣ και της ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ που σε τρομακτική πυκνότητα θα «περιφέρεται» στην περιοχή μας. Κεφαλοποίηση που θα συνεισφέρει και στις άλλες μεγάλες επενδυτικές επιλογές του σχεδιασμού και υλοποίησης του ενεργειακού πάρκου, των πρότυπων μετεγκαταστάσεων, δράσεις που θα αναδειχθούν και που πρέπει να προωθηθούν συντονισμένα ώστε να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία κέντρο πρότυπης πράσινης ανάπτυξης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Ας δοκιμάσουμε να τις δημιουργήσουμε.

Ευάγγελος Καρλόπουλος, Χημικός Μηχανικός
Δημήτρης Μαυροματίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Οικολόγων Πράσινων για ημερίδα στην Πτολεμαϊδα

Επιτυχημένη η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στην Πτολεμαΐδα

Την Πέμπτη το βράδυ στην Πτολεμαΐδα αρκετοί πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων να αναλύουν τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση και την ενέργεια.
Παραβρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Πλακεντάς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρεάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδης και ο κ. Λιάσης τ. δήμαρχος, ο κ. Βλαχόπουλος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι επτά περιβαλλοντικών συλλόγων, δημοσιογράφοι κλπ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ευρωβουλευτής κ. Μ. Τρεμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων και Ελλήνων Πράσινων. Επίσης παρουσίασε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη των δήμων. Ο κ. Τρεμόπουλος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι «η εκλογή Έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή έχει φέρει τους Ευρωπαίους Πράσινους σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη ελληνική οπτική. Με τις παρεμβάσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για θέματα όπως οι εξοπλισμοί και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, με τις πρωτοβουλίες Γερμανών και Γάλλων Πράσινων κατά των πιέσεων προς την Ελλάδα για αγορές όπλων, με την έκθεση Γκήγκολντ για την ευρωζώνη που πρότεινε δανεισμό με ευρωομόλογα αντί για το μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., με τις πρόσφατες δηλώσεις των Γερμανών Πράσινων βουλευτών που καλούν τους συμπολίτες τους να στηρίξουν τον ελληνικό τουρισμό κάνοντας διακοπές στη χώρα μας, οι Πράσινοι έχουν πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Επόμενο βήμα είναι η στρατηγική «Ευρώπη 2020», όπου οι Πράσινοι κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο τη μόνη ολοκληρωμένη αντιπρόταση απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν, κερδίζοντας ήδη υποστήριξη από τους σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές ομάδες και βάζοντας σοβαρή υποθήκη να κερδίσουν και την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια του Ιουνίου. Κεντρική αντίληψη στις προτάσεις αυτές είναι ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με εκτεταμένες επενδύσεις στον κοινωνικό & περιβαλλοντικό τομέα και όχι με επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης όπως θεωρούν τα μέτρα του Δ.Ν.Τ.».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Λ. Τσικριτζής, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα «Τα περιβαλλοντικά spreads στο κόκκινο. Η ενεργειακή λύση στο πράσινο». Ο κ. Τσικριτζής εστίασε στη μεταλιγνιτική περίοδο και στο γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία είναι εντελώς απροετοίμαστη να την αντιμετωπίσει. Εισηγήθηκε «διεθνή διαγωνισμό για σύνταξη 20ετούς επιχειρησιακού σχεδίου και πρότεινε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: α) τον Πόρο ανάπτυξης ο οποίος πρέπει να τριπλασιαστεί β) το Φόρο Στερεών Καυσίμων που κακώς δεν τον πληρώνει η ΔΕΗ και όσοι ιδιώτες εκμεταλλεύονται ορυχεία και γ) το «τέλος μείωσης λιγνιτικής ισχύος» που πρέπει επίσης να θεσμοθετηθεί και αφορά μια «αναδρομική» αποζημίωση για τους φυσικούς πόρους που κατέστρεψε η ΔΕΗ (κυρίως τα νερά) στα 60 χρόνια λειτουργίας της». Τέλος ανάλυσε την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για δημιουργία στο Ν. Κοζάνης 3000 πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών συστημάτων. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάμε ξυπόλυτοι στη μεταλιγνιτική περίοδο, γιατί δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι η ΔΕΗ θα μας δώσει διαζύγιο και μάλιστα χωρίς διατροφή !»

Ο τελευταίος ομιλητής κ. Ξ. Ζήσης, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, ηλεκτρολόγος μηχανικός & ειδικός σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης, αναφέρθηκε στη βιοκλιματική και τις τεχνικές εξοικονόμησης στα κτίρια. Υπογράμμισε ότι «οι ΑΠΕ μικρού μεγέθους και η διασπορά τους σε σπίτια, βιοτεχνίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι μια ιδανική λύση για χώρες σαν την Ελλάδα με μεγάλο αιολικό και ηλιακό δυναμικό». Τόνισε επίσης ότι «με λίγα χρήματα μπορούν να γίνουν θαύματα στα παλιά κτίρια και να βελτιωθούν οι μονώσεις εξασφαλίζοντας γρήγορη απόσβεση και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70 %. Η εξοικονόμηση πέραν του ότι είναι η «φτηνότερη και πιο καθαρή ενέργεια», δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα ελαττώνει την ανάγκη για εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα σε προστατευόμενες περιοχές».

Η ημερίδα έκλεισε με ..καταιγισμό ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τα 70 περίπου άτομα που παραβρέθηκαν.

Σημείωση. Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι Οικολόγοι Πράσινοι για το ενεργειακό και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που ζουν δίπλα στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ. Αποτελεί συνέχεια της προβολής των θεμάτων αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μετέβησαν τον Απρίλιο εκπρόσωποι 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων από τα Λιγνιτικα κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, προσκαλεσμένοι από τον Πράσινο Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο. Η αποστολή πραγματοποίησε Ημερίδα προβολής, κατέθεσε αναλυτική Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. (Από τη διαμαρτυρία αυτή είναι και το πανώ της φωτογραφίας στην αίθουσα της εκδήλωσης στην Πτολεμαΐδα).

Κοζάνη 28 - 5 - 2010
ΠΚ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πληροφ: Λ. Τσικριτζής

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μπιρμπίλη: Δεν θα πωληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, της Μανταλένας Πίου, 28/5/10

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, αφού το μοντέλο της περαιτέρω μετοχοποίησης «κολλά» στα χαμηλά έσοδα που θα απέφερε, λόγω της συγκυρίας στο Χ.Α. και την οικονομία.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του μεριδίου του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51% αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή το Δημόσιο δεν θα είχε συμφέρον να το πράξει, αφού τα έσοδα θα ήταν περιορισμένα με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ στο ΧΑ. Η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν συζητείται ούτε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή και δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα απώλειας του 51%», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί αν το φέρει ως εισήγηση στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωσταντίνου.


Μονάδες
Κατηγορηματική ήταν η υπουργός και ως προς την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων απο τη ΔΕΗ -πιθανότητα που φέρεται να συζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Η υπουργός, υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η διοίκηση, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της. Ετσι αυτό που προχωρεί για τη ΔΕΗ είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της , με το σπάσιμο της εταιρείας, σύμφωνα με την ευρωπαική οδηγία. Η σχετική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Για τα ΕΛΠΕ, όμως, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μία αναλογική μείωση του ποσοστού των μετοχών που έχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, θα μπορούσε να προχωρήσει ενώ για τη ΔΕΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει πλήρης απόσχιση του ΔΕΣΦΑ και για τη νέα ΔΕΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει είτε το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή είτε της μόχλευσης των μετοχών

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σωματείο Ένωση ΔΕΗ: άμεση σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου για πώληση μονάδων ΔΕΗ

Σωματείο Ένωση ΔΕΗ: Eπιστολή προς το Νομάρχη Κοζάνης κ. Δακή Γεώργιο για τις πωλήσεις Λιγνιτικών Μονάδων Παραγωγής σε Ιδιώτες

Κύριε Νομάρχα:

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε σειρά δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων του τύπου και των Μ.Μ.Ε, για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει πωλήσεις Λιγνιτικών Μονάδων Παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές του εξωτερικού.

Την ανησυχία των εργαζομένων επιτείνουν, οι αποσπασματικές σχετικές δηλώσεις πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, οι οποίες εκφράστηκαν και σε τοπικά Μ.Μ.Ε.

Σε σχετικές ανακοινώσεις και καταγγελίες έχουν ήδη προχωρήσει τοπικά συνδικάτα και παρατάξεις των εργαζόμενων.

Σημειωτέων ότι έως τώρα δεν υπήρξε καμία διάψευση από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και ΥΠ.Ε.Κ.Α.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της αποφάσισε ομόφωνα, την κάθετη απόρριψη έστω και της παραμικρής ιδέας για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Θα προχωρήσει σε κάθε μορφής κινητοποίηση για να αποτρέψει την εκποίηση της περιουσίας του Ελληνικού λαού και της τελευταίας μεγάλης παραγωγικής δυναμικής του.

Στην προσπάθεια αυτή, η σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας και η πρωτοπορία της θεωρούμε πως έχει κατακτηθεί και έχει αποδειχτεί από καιρό.

Σας ζητώ να προχωρήσετε σε άμεση σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου για ενημέρωση και λήψη σχετικών αποφάσεων .

Με τιμή
Παντελής Καραλευθέρης
Αν. Γραμματέας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Μέλος Συντονιστικού Οργάνου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολόγοι Πράσινοι: Οικονομία και Γεωργία στην εποχή της ΚΡΙΣΗΣ

Δευτέρα 31 Μαΐου, 7.30 μμ.
Κέντρο Πολιτισμού (13ης Οκτωβρ. & Ταλιαδούρου)

Αν αναρωτιέστε
• Τι μας οδήγησε στο ΔΝΤ ;
• Ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων ;
• Υπάρχει πολιτική ενοχή χωρίς κοινωνική συνενοχή ;
• Θα γίνει Αργεντινή η Ελλάδα;
• Τι σημαίνει «πράσινη λύση στην κρίση» ;
• Ποιες θεραπευτικές αγωγές υπάρχουν για τη Δυτική Μακεδονία ;
• Τι παραγωγικές διεξόδους έχουν οι ορεινές περιοχές ;
• Ποια είναι η πραγματικότητα των βιοκαλλιεργητών πίσω από τα ωραία λόγια ;
• Υπάρχουν ελπίδες για τη βιολογική κτηνοτροφία ;
• Πως βλέπουν την κατάσταση οι ίδιοι οι παραγωγοί ποιοτικών προϊόντων ;
• Ποια πετυχημένα παραδείγματα μπορούν να εφαρμοστούν στο Ν. Γρεβενών ;

Ελάτε να συζητήσετε με τους Οικολόγους Πράσινους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. Χρυσόγελος Νίκος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
«Οικονομική κρίση, χρεοκοπία πολιτικού συστήματος & εναλλακτική πράσινη λύση»
2. Δαουτόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας ΑΠΘ,
«Δυνατότητες ανάπτυξης της ορεινής Δυτικής Μακεδονίας»
3. Αργυρόπουλος Χαρίσης, Βιολόγος – Βιοκαλλιεργητής, Πρόεδρος Δ.Σ ΔΗΩ.
«Η βιολογική γεωργία σαν μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου»
4. Παναγιωτίδης Γιάννης, Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων,
«Προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο βιολογικό αγρόκτημα»

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διημερίδα: Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΔΕΗ και τοπική κοινωνία στην Πτολεμαϊδα

Αναδημοσίευση: ΕΡΑ, της Μαίρης Κεσκιλίδου

Διημερίδα με τίτλο «Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΔΕΗ και τοπική κοινωνία» διοργανώνει το Εργατικό κέντρο Πτολεμαίδας την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο Ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα, με την παρουσία κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ αλλά και του προέδρου της επιχείρησης. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός θα αναφερθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επιχείρησης και αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την δημοπράτηση της Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», ενώ οι υπόλοιποι εισηγητές αναμένεται να αναφερθούν στη λειτουργία της επιχείρησης, στις προοπτικές του λιγνίτη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στις σχέσεις της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία ευρύτερα. Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας με την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

κλικ για το πρόγραμμα της ημερίδας από το vetonews.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ομάδες εργασίας για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Πηγή:diorismos.gr
Δύο ομάδες εργασίας για την προετοιμασία της προσαρμογής σε κοινοτικές οδηγίες των αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, αντίστοιχα, συγκροτήθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέλη της ομάδας εργασίας με αντικείμενο την προετοιμασία των ρυθμίσεων που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την προσαρμογή του τομέα της Αγοράς Ηλεκτρισμού στις προβλέψεις της οδηγίας 2009/72, ορίστηκαν οι Μιλτιάδης Ασλάνογλου και Γιώργος Κουτζούκος (ΡΑΕ), Θεόδωρος Βλαχογιάννης και Αριστείδης Τασούλης (ΔΕΣΜΗΕ), Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Θανάσης Τσιαντούλας (HELAS), Χάρης Συνοδινός και Νικος Χατζηαργυρίου (ΔΕΗ), Andrea Tesi και Ευάγγελος Χρυσάφης (ΕΣΑΗ) και Διονυσία Σωτηροπούλου (ΥΠΕΚΑ).

Μέλη της ομάδας εργασίας με αντικείμενο την προετοιμασία των ρυθμίσεων που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την προσαρμογή του τομέα της αγοράς του Φυσικού Αερίου στις προβλέψεις της οδηγίας 2009/73, ορίστηκαν οι Γεράσιμος Αυλωνίτης και Μιχάλης Θωμαδάκης (ΡΑΕ), Αλέξης Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Δουβίκας (ΔΕΣΦΑ), Βασίλης Καραμήτσος και Ευάγγελος Κοσμάς (ΔΕΠΑ) και Διονυσία Σωτηροπούλου (ΥΠΕΚΑ).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΑΝΚΟ: Αποτελέσματα ημερίδας για Εφαρμογές Μικτής Καύσης σε Λιγνιτικούς ΑΗΣ στη Φλώρινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 και ώρα 17:00 μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας, με θέμα: “Οργάνωση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιομάζας για Εφαρμογές Μικτής Καύσης σε Λιγνιτικούς ΑΗΣ– Προοπτικές για το Νομό Φλώρινας”
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από :
-την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας
-το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων και
-την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Παραβρέθηκε πλήθος ενδιαφερομένων, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Νομάρχης Φλώρινας κος Γ.Βοσκόπουλος και ο Νομάρχης Κοζάνης κος Γ.Δακής. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κος Κίρκος Γεώργιος.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του έργου DEBCO και η ανάδειξη των προοπτικών εφαρμογής της μικτής καύσης λιγνίτη/βιομάζας στην περιοχή της Φλώρινας. Επιπλέον στόχος ήταν να καταδειχθεί ότι η μερική υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή από στερεά βιοκαύσιμα μπορεί να αποτελέσει βασική προτεραιότητα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας καθόσον μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία πρόσθετων εισοδημάτων και νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Π. Γραμμέλης από το ΙΤΕΣΚ παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές ενέργειες από την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου DEBCO, το οποίο έχει στόχο την απόκτηση εμπειρίας σε θέματα εφαρμογών μικτής καύσης.
Εκ μέρους της ΔΕΗ ο κ. Χ. Παπαπαύλου αναφέρθηκε στις προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Μακεδονία, στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών καυσίμων καθώς και στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την πιλοτική μικτή καύση.
Η κα Ζ. Γκερεχτέ από την ΑΝΚΟ παρουσίασε το πολιτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης με την εγκατάσταση 4.000 στρ. και την πιλοτική καύση στη ΔΕΗ 5.500- 6.000 tn ξηρής βιομάζας το φθινόπωρο του 2010. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από του (Ε.Α.Π) Νομού Κοζάνης με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Η κα Ε. Αλεξοπούλου από το ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την επιλογή ενεργειακών καλλιεργειών για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ μεταφέρθηκε και η εμπειρία από τη χρησιμοποίηση στερεών βιοκαυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή στην Ιταλία από εκπρόσωπο της εταιρείας Agriconsulting S.A. (M. F. Rossi).
Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και απαντήσεις των ομιλητών σε ερωτήματα των παραβρισκόμενων στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής συνεργασίας επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, με τη ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κατατίθεται άμεσα τροποποιημένη η νέα ΜΠΕ (μεγάλη) Ορυχείων Πτολεμαϊδας

Είναι γνωστό ότι έχει κατατεθεί με σχετική επιστολή της ΔΕΗ [Αύγουστος 2009] η Μελέτη Περιβαλλoντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των Ορυχεείων της Πτολεμαίδας, στην οποίο μελετάται και αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά η συνολική έκταση δραστηριοποίηση της ΔΕΗ, περίπου 150.000 στρέμματα, καθώς και οι μελλοντικές χρήσεις γης, ως ένα ενιαίο σύνολο εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Η παραπάνω μελέτη βρίσκεται υπό επικαιροποίηση, προκειμένου να ενσωματωθουν σε αυτήν και το σύνολο των έργων, που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή προς αντικατάσταση των υποδομών, οι οποίες θίγονται από τη λειτουργία των Ορυχείων. Η προαναφερθείσα επικαιροποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ μέχρι το τέλος Μαίου 2010.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Πηγή:proslipsis.gr
Ψηφίστηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής" (θα το βρείτε στα συνημμένα).

Πρόκειται για ένα νόμο που αναμένεται να θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας την εγχώρια βιομηχανία και προσφέροντας καθαρή και εγχώρια παραγόμενη ενέργεια στους καταναλωτές και παραγωγικούς φορείς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά και συγκεκριμένα:

* Για τους πολίτες:
- Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.
- Ενισχύονται οι μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη που το επιθυμεί να έχει με απλές διαδικασίες και οικονομικά οφέλη, μία μονάδα ΑΠΕ στο σπίτι του.
- Εκπονείται άμεσα Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων νησιών, παύοντας τη λειτουργία σταθμών ακριβών και ρυπογόνων πετρελαϊκών καυσίμων και εκμηδενίζοντας την τοπική ρύπανση σε νησιά που σήμερα φιλοξενούν τοπικές πετρελαϊκές μονάδες.

* Για τους επενδυτές
- Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ. Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), και περιορίζεται η διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια σήμερα).
- Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΡΑΕ και περιορίζεται η διάρκεια της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε 2 μήνες (από 10-12 μήνες).
- Δίνονται περισσότερα κίνητρα για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ που δεν θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
- Μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στη διοίκηση.
- Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως κατασπατάληση πόρων.
- Επιτρέπεται, βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση των επιπτώσεων, η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), δίνοντας προτεραιότητα στους κατ' επαγγέλματος αγρότες. Με αυτό τον τρόπο οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν συμπληρωματικό εισόδημα για τους αγρότες.

* Για τη χώρα:
- Με τον καθορισμό του εθνικού δεσμευτικού στόχου 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% για τον ηλεκτρισμό προστατεύεται το περιβάλλον και η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς υποχρεώσεις της και στις δεσμεύσεις της με βάση την κοινοτική οδηγία.
- Συστήνεται Αυτοτελής Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ στα πρότυπα "φορέα μιας στάσης (one- stop- shop).
- Ο ηλεκτρικός χώρος δεσμεύεται μόνο για ώριμα έργα μετά την ΕΠΟ και έτσι παύει η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μόνο στα χαρτιά.
- Ενισχύεται η οικονομία, η ανάπτυξη και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας από τις επενδύσεις που θα προκύψουν στον τομέα των ΑΠΕ.
- Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα. Τα αδειοδοτικά ώριμα έργα παραχωρούνται για υλοποίηση από ιδιώτες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολόγoi Πράσινoi στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: Ενέργεια και Οικονομία στην εποχή της ΚΡΙΣΗΣ

Πέμπτη 27 Μαΐου, 8.00 μμ.
Αμφιθέατρο Επιμελητηρίου (απέναντι από Υδραγωγείο)

Αν αναρωτιέστε

•Τι μας οδήγησε στο ΔΝΤ ;
•Ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων ;
•Υπάρχει πολιτική ενοχή χωρίς κοινωνική συνενοχή ;
•Θα γίνει Αργεντινή η Ελλάδα ;
•Τι σημαίνει «πράσινη λύση στην κρίση» ;
•Πόσο σκοτεινό είναι το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής & της ενέργειας ;
•Πόσο είναι το κρυφό κόστος του λιγνίτη ; Πως μεταφέρεται στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών και των επόμενων γενιών (όπως το δημόσιο χρέος) ;
•Ποιοι ευθύνονται για τα υψηλά «περιβαλλοντικά spreads» που πληρώνουμε ;
•Ποιοι ευθύνονται που πορευόμαστε ξυπόλυτοι στη μεταλιγνιτική περίοδο ;
•Γιατί είναι εφικτός ο στόχος για 3000 πράσινες θέσεις εργασίας στο Ν. Κοζάνης ;
•Γιατί η φτηνότερη ενέργεια είναι η εξοικονόμηση ;
•Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη τσέπη μας παράγοντας ενέργεια ;
•Γιατί το ενεργειακό λεκανοπέδιο πρέπει να αλλάξει το γκρίζο με το πράσινο


Ελάτε να συζητήσετε με τους Οικολόγους Πράσινους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1.Τρεμόπουλος Μιχάλης, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,
«Η Πράσινη λύση στην κρίση»
1.Τσικριτζής Λάζαρος, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Οικολόγων Πράσινων,
«Τα περιβαλλοντικά spreads στο κόκκινο. Η ενεργειακή λύση στο πράσινο».

1.Ζήσης Ξενοφώντας, Ηλεκτρολόγος μηχανικός, ειδικός σε θέματα ΑΠΕ
«Αποδοτικές πρακτικές ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια».

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ, Πέμπτη 27 Μαΐου, 8.00 μμ.
Αμφιθέατρο Επιμελητηρίου (απέναντι από Υδραγωγείο)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Εμείς εδώ δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε

Φίλοι Δημοσιογράφοι, Συνάδελφοι –σες,

Από τους πρώτους ψιθύρους κιόλας περί επικείμενης μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης δραστηριοτήτων της ή πώλησης εργοστασίων της με Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ κάναμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κόψουμε το χέρι όποιου απεργάζεται τέτοιου είδους ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ σενάρια.

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥΣ.
ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

Εάν η Κυβέρνηση υποτάχθηκε στις πιέσεις των αγορών και της ΤΡΟΪΚΑ (η μήπως δεν είναι αυτό και βρήκαν ευκαιρία και άλλοθι τα διάφορα αρπαχτικά που τόσα χρόνια θέλουν να διαλύσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού να κάνουν τις βρομοδουλειές τους;), εμείς δεν υποτασσόμαστε.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.

Σε ένδειξη του τι θα ακολουθήσει εάν επιχειρηθεί να ξεπουλήσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού (είτε μετοχοποιώντας την παραπέρα, είτε πουλώντας εργοστάσια της άραγε για ποιο λόγο; μήπως δεν άνοιξε η αγορά; τόσα εργοστάσια έχουν οι ιδιώτες!) , η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα:

- Θα απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει καλά…

- Διοργανώνει ανοικτή συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από τα Κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

- Ετοιμάζει με όλα τα νομικά μέσα, σε όλα τα επίπεδα να διεκδικήσει την περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ που η ίδια η πολιτεία με αλλεπάλληλους νόμους (και σύμβαση μεταξύ Κράτους – ΔΕΗ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΠΟΣ/ΔΕΗ κυρωμένη με τον Ν.2773/99) έχει αναγνωρίσει και που σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη ξεπερνά τα 11.8 δις €!

ΜΟΛΩΝ – ΛΑΒΕ!

Γραφείο Τύπου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της Ευρώπης

του Ηλία Βλαχόπουλου, π. Βουλευτή Ν. Κοζάνης, μέλους Διοικ. Επιτροπής Πανεπ. Δυτ. Μακεδονίας

Η Κοζάνη ως ενεργειακή καρδιά όλης της Ελλάδος, και ως προτεινόμενο ‘’Κέντρο Πράσινης Ανάπτυξης’’ από τον Πρωθυπουργό,(προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη και άλλες δημόσιες αναφορές του) έχει και τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον με πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας( ΠΑΔΥΜΑΚ) μπορεί να αποτελέσει τον φορέα μιας τέτοιας πορείας. Πρόταση μου είναι το ΠΑΔΥΜΑΚ να γίνει το πρώτο «Πράσινο» Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα χρησιμοποιήσει την «Πράσινη» (βιώσιμη) ανάπτυξη ως κοινή πλατφόρμα για την ανάπτυξη και παραγωγή, έρευνας, γνώσης τεχνολογίας και ευαισθησίας. Ένα Πανεπιστήμιο που θα επωφεληθεί από την πληθώρα των Κοινοτικών Κονδυλίων που απευθύνονται σε πρωτοβουλίες σχετικές με το περιβάλλον ως απάντηση στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.


Καινοτόμο, Διαφορετικό και Ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο

Σήμερα, επιστημονικά πεδία όπως: Ενέργεια, Μηχανική, Αρχιτεκτονική, Πληροφορική, Οικονομία, Εκπαίδευση και Περιβάλλον, ως ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ, υπερκαλύπτονται από τα υπάρχοντα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη ‘’μικρό’’ αντίγραφο αυτού του ακαδημαϊκού μοντέλου.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα Πανεπιστήμιο το όποιο θα δημιούργησει την υποδομή για τη ‘’στέγαση’’ και άνθιση των παραπάνω πεδίων, κάτω από την ομπρέλα της Πράσινης Ανάπτυξης. Ένα καινοτόμο, διαφορετικό και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί και υπάρχει μεταξύ των παραδοσιακών ακαδημαϊκών δομών και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.
Το «Πράσινο ΠΑΔΥΜΑΚ» θα είναι πρωτοποριακό, καθώς όλο του το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια συγκυρία και υποδομή γύρω από την Πράσινη Ανάπτυξη. Η υποδομή αυτή θα μοχλοποιήσει-ενεργοποιήσει τις δυνατότητες που εμπεριέχονται στα παραπάνω επιστημονικά πεδία και οι οποίες ως τώρα, λόγω της έλλειψης η αδυναμίας διατμηματικής συνεργασίας και συντονισμού, είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν. Στον σύγχρονο πολύπλοκο κόσμο η εύρεση λύσεων για ένα πρόβλημα, όπως για πάραδειγμα η κοινωνική ανισότητα, επιβάλλει την αντιμετώπιση πολυδιάστατων προκλήσεων όπως: περιβαλλοντική επιβάρυνση, ανεξέλεγκτη αστικοποίηση ,ανεργία και γενικά συνέπειες της παγκοσμιοποίησης κ.λ.π Το περιβάλλον δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους, αλλά είναι μια υπόθεση που αφορά όλους, καθώς έχει άμεση επίδραση στη γεωργική παραγωγή, τη διατροφή, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, την οικονομία εν γένει, πέρα από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν τα έντονα και συχνά μετεωρολογικά φαινόμενα. Η ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία είναι επιβεβλημένη.
Παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας αποτελεί το Ινστιτούτο Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (Earth Institute) το οποίο δημιουργήθηκε για να γεφυρώσει διαφορετικά επιστημονικά πεδία μέσω του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού μπορεί να συνεργαστεί με τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών μηχανικών και τον επιστήμονα Κλιματικής αλλαγής για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη για αστικές παρεμβάσεις με εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας (ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας με ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος) που αποβλέπουν στην εξομάλυνση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής (πχ. Προστασία παραθαλάσσιου μετώπου από την άνοδο του υδάτινου ορίζοντα για παραθαλάσσιες περιοχές ή εφαρμογή πράσινων οροφών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για εξομάλυνση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού).
Φυσικά δεν έχουμε την ιστορία και πορεία του Κολούμπια, αλλά αυτό αποτελεί και το πλεονεκτημά μας, καθώς ξεκινάμε φρέσκοι, χωρίς «βαρίδια» και δομές του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα Ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος, οι οποίες όλο και περισσότερο αφορούν όχι πια μόνο τη δράση του ανθρώπου, αλλά τη δράση-επίδραση-αντίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Οτιδήποτε κάνουμε έχει άμεση επίδραση στο περιβάλλον.

Προγράμματα Σπουδών στη ‘’Γλώσσα’’ της Αειφόρου Ανάπτυξης

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα αποτελείται από μια σειρά μαθημάτων κορμού υποχρεωτικά για τους φοιτητές όλων των τμημάτων. Αυτά τα μαθήματα θα αποτελέσουν την κοινή πλατφορμα πάνω στην οποία θα ευδοκιμήσει η περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων. Οι επιστήμονες του μέλλοντος πρέπει να επικοινωνούν στην κοινή γλώσσα του μέλλοντος, τη γλώσσα της αειφόρου ανάπτυξης.
Σε αυτή την κοινωνία του μέλλοντος, κάθε επέμβαση στο χώρο θα λαμβάνει υπόψη την επίδραση της στο φυσικό περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μηχανολόγους που θα δημιουργήσουν τις «καθαρές» μηχανές του μέλλοντος, μηχανικούς και αρχιτέκτονες με γνώσεις πάνω στις φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και τεχνολογίες, μηχανικούς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που θα εξασφαλίζουν γρήγορη και φθηνή επικοινωνία με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, οικονομολόγους που κατανοούν τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και γνωρίζουν τρόπους για την επίτευξή της, περιβαλλοντολόγους που ερευνούν και παρακολουθούν το περιβάλλον και φυσικά εκπαιδευτικούς ευαισθητοποιημένους απέναντι στο περιβάλλον και ικανούς να μεταδώσουν αυτή την ευαισθησία στη νέα γενιά που θα αποτελέσει και την κοινωνία του μέλλοντος.
Η προσπάθεια μας θα πρέπει να είναι ‘’η σύνδεση της οικολογίας, με την υγεία, την οικονομία και τον πολιτισμό (κοινωνία). Ουσιαστικά , μια βιώσιμη κοινωνία πρέπει να συνυπάρχει μ’ένα καθαρό περιβάλλον, ώστε οι πολίτες να είναι υγιείς (σωματικά και ψυχικά), η οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται (σεβόμενη τη φυσική περιουσία ώστε να έχει αέναη πρόσβαση στην αξιοποίησή της), και ο πολιτισμός να ανθίζει από τους πνευματικά υγιείς πολίτες της. Η συνέργεια όλων αυτώn των παραμέτρων οδηγεί σε μια βιώσιμη και ευημερούσα κοινωνία’’.

Βιώσιμη Κοινωνία και ‘’Πράσινο’’ Πανεπιστήμιο.

Απαραίτητη όμως είναι η ενισχυμένη συμμετοχή των Ανθρωπιστικών Σπουδών και σχετικών Μαθημάτων στα εν λόγω προγράμματα ,για την ώσμωση Αρχών, Αξιών της Ζωής και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με τις Μεθόδους, τους Στόχους και τα Επιτεύγματα της Επιστήμης ,της Τεχνολογίας και της Οικονομίας ,για μία Βιώσιμη Κοινωνία. Και φυσικά θα χρειαστούμε τις απαραίτητες δομές που θα φιλοξενήσουν την αλληλεπίδραση των παραπάνω ρόλων. Το «Πράσινο» Πανεπίστημιο μπορεί να αποτελέσει το θέμελιο για την δημιουργία αυτών δομών.

Πρώτο δείγμα γραφής οι κτηριακές του εγκαταστάσεις

Ένα δείγμα γραφής για μία τέτοια πορεία μπορεί να δοθεί από τις ίδιες τις κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να σχεδιαστούν ακολουθώντας παγκόσμιες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα το Αμερικάνικο πιστοποιητικό LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) με το οποίο πέρα από την παγκόσμια προβολή που θα επιτύχουμε ως το πρώτο Platinum LEED® * Campus στον κόσμο, θα αποδείξουμε και θα επιδείξουμε τα οφέλη και τις δυνατότητες των φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

*το ”Platinum LEED®” αποτελεί την υψηλότερη διάκριση στην αξιολόγηση LEED.

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...