.

Πριν το 2013 αέριο στον αγωγό

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Σε επίσπευση της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Χάσκοβο πριν από το 2013 στοχεύει η κυβέρνηση, με την υπογραφή στη Σόφια πρόσθετου πρωτοκόλλου για τη συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, που υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, προβλέπεται η συνεργασία με στόχο την προώθηση του ρωσικού ενδιαφέροντος αγωγού South Stream. Επιδιώκεται δε ο χαρακτηρισμός του ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένταξής του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα Ρωσία και Βουλγαρία συμφώνησαν σε μικτή ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού που θα ιδρυθεί τον Φεβρουάριο του 2011. Για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η μικτή εταιρεία South Stream Greece, με συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ και της ρωσικής Γκαζπρόμ.

Το χθεσινό πρωτόκολλο για τον αγωγό Κομοτηνή - Χάσκοβο (Interconnection Greece - Bulgaria, IGB) προβλέπει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί πριν από τα τέλη του 2010 και θα έχει ολοκληρωθεί το 2013. Ο αγωγός, μήκους περίπου 160 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τη Βουλγαρία, η οποία μέσω Ελλάδας θα προμηθεύεται αέριο Κασπίας ή υγροποιημένο, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων διακοπής της ροής αερίου μέσω ουκρανικού δικτύου, από το οποίο εξαρτάται σήμερα, ενώ θα μειώσει και την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Τα 45 εκατ. από το συνολικό κόστος των 120 εκατ. ευρώ κατασκευής του αγωγού, δυναμικότητας 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, θα καλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κομμάτι κατασκευής του αγωγού στην Ελλάδα διαχειρίζονται η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο δίκτυο. Η προοπτική κατασκευής διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας - Ρουμανίας θα επιτρέπει την τροφοδοσία και της χώρας αυτής, μέσω Ελλάδας.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής της δεύτερης γραμμής μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα - Ιστοκ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ «υπερφορτώνει το σύστημα»

Πηγή:Το Βήμα
Ελιγμοί από την κυβέρνηση - «Να κατεβάσει διακόπτες» απειλεί η ΓΕΝΟΠ.
Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠΔΕΗ λέει ξεκάθαρα ότι το θέμα συνιστά αιτία για να... κατέβουν οι διακόπτες και να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι, οι Κοινοτικοί πιέζουν αφόρητα για ριζοσπαστικές λύσεις απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς και ο ενεργειακός χάρτης της χώρας αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα.

Χθες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών και ξεκαθάρισαν τη ριζική αντίθεσή τους με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ απειλώντας ότι θα κηρύξουν απεργία διαρκείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Στο υπουργείο Οικονομικών σχολίαζαν ότι η πιθανή διαδικασία πώλησης μονάδων θα χρειαστεί δύο χρόνια για να υλοποιηθεί αφού είναι σύνθετη και χρονοβόρος, ενώ μπορεί στη διετία 2011-2012 να ισχύσουν
τα μεταβατικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ.

Χαρακτήρισαν πάντως «παλιομοδίτικες» τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ και προσέθεταν ότι δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας επισκέπτονται το ΥΠΕΚΑ, όπου θα συζητήσουν με τον γενικό γραμματέα κ. Κ. Μαθιουδάκη όλες τις παραμέτρους της απελευθέρωσης της αγοράς.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπαινίσσονται ότι θα προτείνουν στην τρόικα συνολικό πακέτο που να αποκλείει πώληση μονάδων αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του μνημονίου: το ελληνικό σχέδιο συνοψίζεται σε άνοιγμα χονδρικής στον ηλεκτρισμό και αναδιάρθρωση τιμολογίων λιανικής ως το τέλος Σεπτεμβρίου (ώστε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την τρίτη δόση του δανείου), ακολούθως εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου ως τις 31 Μαρτίου 2011 και αποφυγή παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.

Γι΄ αυτό χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της ΡΑΕ και έδωσε στο υπουργείο τις προτάσεις της για τις αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Σχεδιάζουν επίσης εισήγηση που θα προβλέπει αφενός τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς από τη ΔΕΗ, αφετέρου την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (και όχι από 1ης Ιανουαρίου 2011, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα) και, τρίτον, την άμεση αδειοδότηση όλων των αιτήσεων για ιδιωτικές μονάδες που επί μακρόν καθυστερούν (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές).

Διαχωρισμός δικτύου
Κορυφαίοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λένε ότι αλλαγές με άμεσο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων δεν μπορούν να επιβληθούν αφού κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες λιγότερο επώδυνες λύσεις. Οι Κοινοτικοί δεν αντιτίθενται αλλά ζητούν άμεσα να επιλεγούν από την Αθήνα οι εναλλακτικές λύσεις.

Στους κόλπους των ανεξάρτητων παραγωγών οι απόψεις δεν είναι ομοιόμορφες, ακόμη και μέσα στον ΕΣΑΗ.

Αλλοι θεωρούν θετική την πώληση μονάδων, άλλοι εκτιμούν ότι τις υπό πώληση μονάδες θα αγοράσουν ξένοι και οι ίδιοι θα περιθωριοποιηθούν, άρα αντιτίθενται, και κάποιοι σοβαροί ξένοι σκέπτονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα διαβλέποντας ότι η γραμμή του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, ανάλογα με τις ομάδες πίεσης και την επιρροή που ασκούν.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες από μερίδα ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΗ προκειμένου τα δύο μέρη να τα βρουν ώστε και να μην αυξηθεί η οριακή τιμή (όπως θέλει πάση θυσία η επιχείρηση) αλλά και να ενισχυθούν τα δικά τους έσοδα: αφενός με την αύξηση των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος από τα 30.000

στα 65.000 ευρώ/ΜW, αφετέρου με την αύξηση του λεγόμενου κόστους επιβεβλημένης λειτουργίας των μονάδων (όταν, δηλαδή, αυτές δουλεύουν στα τεχνικά τους ελάχιστα).

Δεν υπάρχει ειδική αναφορά στο μνημόνιο
Δεν υπάρχει προσάρτημα σύμβασης (attachment) στο μνημόνιο που να εξειδικεύει τις αλλαγές και να μιλάει για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, έλεγαν χθες στο «Βήμα» κορυφαίες κυβερνητικές πηγές. Το θέμα επανήλθε από ανθρώπους της Κομισιόν πρόσφατα, οι οποίοι είπαν ότι έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, συνδέοντας το θέμα μάλιστα με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα. Δήλωση που σίγουρα δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πόλεμος με την τρόικα για τη ΔΕΗ

Πηγή:Τα Νέα
Προσάρτημα στο μνημόνιο με ρητά χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο του 2011 φέρεται να έχει έτοιμο η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά γραμμές άμυνας απέναντι σε τέτοιες ακραίες λύσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγής μιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη του προσαρτήματος. Σε κάθε περίπτωση σημείωναν πως η πώληση μονάδων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και πως όλοι οι υπουργοί είναι κάθετα αντίθετοι με αυτό το σενάριο.

Παρ΄ όλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν. Σύμφωνα με αυτές, το προσάρτημα (Αnnex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν. Η διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο (!), χρονοδιάγραμμα- εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα. Το προσάρτημα αναφέρεται και στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).

Διαγωνισμοί ενέργειας αντί για πώληση μονάδων
Στην πίεση που ασκείται κυρίως από τις Βρυξέλλες για πώληση μονάδων, η πολιτική ηγεσία καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους ελεγκτές τη δική της εναλλακτική πρόταση πείθοντάς τους ότι μπορεί να ανοίξει την αγορά χωρίς προσφυγή σε βίαια μέσα. Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης που θα έχει με κλιμάκιο της τρόικας ο γ. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης, έγινε χθες στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων του επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού, ο οποίος και παρουσίασε- σύμφωνα με τις πληροφορίες- ένα πακέτο 5 εναλλακτικών προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων μέχρι και πριν από μερικούς μήνες η επιχείρηση αρνούνταν ακόμη και να συζητήσει. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την πώληση, μέσω πλειστηριασμών, προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης φθηνής ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων (που μόνο εκείνη διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Η υπουργός φέρεται να υιοθετεί το μέτρο ως το έσχατο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, εφόσον τεθεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο, όμως, έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Λιγνίτης, ιδιώτες επενδυτές, ανταλλαγή μονάδων
Εχοντας στο μυαλό της πώς θα αποφύγει τα χειρότερα, η διοίκηση τής ΔΕΗ πρότεινε επίσης τη μετοχική συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που έχει δρομολογήσει να κάνει, την ανταλλαγή μονάδων της με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Βεύης, Ελασσόνας και Βεγόρας) αποκλειστικά σε ιδιώτες. Την τελευταία αυτή πρόταση λέγεται ότι η υπουργός την απέρριψε λόγω της απόφασής της για τον περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Ενα μείγμα από τις παραπάνω προτάσεις, μαζί με τη δέσμευση για αναδιαρθρώσεις των τιμολογίων στη λιανική (αυξήσεις στα οικιακά- αγροτικά, μειώσεις στα εμπορικά) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στους κοινοτικούς ο γ. γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης. Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαπακωσταντίνου διαμηνύοντάς του ότι θέμα πώλησης μονάδων συνεπάγεται πολυήμερο μπλακάουτ σε όλη τη χώρα.

Προτάσεις ΡΑΕ
Να σημειωθεί πως το μέτρο των δημοπρασιών ενέργειας περιλαμβάνεται και στο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρέωση που απαιτεί το μνημόνιο και πρέπει να έχουν δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο πακέτο αλλαγών, η ΡΑΕ μιλάει για πιο αυστηρή διαχείριση των φθηνών υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά και για άρση των στρεβλώσεων των τιμολογίων λιανικής, με άμεση εφαρμογή του μέτρου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πράσινες επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ εξήγγειλε το ΥΠΕΚΑ

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον τομέα του περιβάλλοντος με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2015 εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εκτίμησε ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων οι 27.000 θα είναι μόνιμες. Οι "πράσινες" δημόσιες επενδύσεις υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε 12,192 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα στα 32,244 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι:

• Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου καθώς και του τομέα της επικοινωνίας και

• Η επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών οφελών μέσω της ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των δαπανών σε επιδόματα ανεργίας και κίνητρα απασχόλησης, η αύξηση των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς και η τόνωση της ζήτησης μέσω της δημιουργίας νέων εισοδημάτων.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι οι:

1. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε ανταγωνιστική οικονομία (αναμένονται επενδύσεις 31,819 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 169.116 θέσεις εργασίας)

Προβλέπει δράση για την ενεργειακή εξοικονόμηση (επενδύσεις 8,699 δισ. ευρώ), την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (10,283 δισ. ευρώ), τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού (7,4766 δισ. ευρώ) και την παροχή αξιόπιστων και ισότιμων προϊόντων και υπηρεσιών στον καταναλωτή (1,004 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 2,438 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 29,381 δισ. ευρώ.

2. Αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων (2,286 δισ. ευρώ / 11.365 θέσεις εργασίας)

Προβλέπει την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου (82 εκατ. ευρώ), την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων (901 εκατ. ευρώ), την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των δασών (603 εκατ. ευρώ) και την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών κρίσεων και κινδύνων (682 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 1,843 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 425 εκατ. ευρώ.

3. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον (9,503 δισ. ευρώ / 27.312 θέσεις εργασίας)

Προβλέπει έργα για την αστική αναγέννηση (5,049 δισ. ευρώ), τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μείωσης του θορύβου (34 εκατ. ευρώ), την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας (1,070 δισ. ευρώ) και την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης (3,351 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 7,071 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 2,432 δισ. ευρώ.

4. Ενίσχυση των μηχανισμών και των θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης (847 εκατ. ευρώ / 2.470 θέσεις εργασίας)

Προβλέπει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό (420 εκατ. ευρώ), την απλοποίηση και κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής της (357 εκατ. ευρώ), την προώθηση της περιβαλλοντικής έρευνας καινοτόμες διαδικασίες και την πρόσβαση στην περιβαλλοντική προστασία (60 εκατ. ευρώ) και την ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και του εθελοντισμού (10 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 840 εκατ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε επτά εκατ. ευρώ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Ηλεκτρισμένη» η ατμόσφαιρα στη ΔΕΗ μετά την πρόταση της τρόικας

Πηγή:Καθημερινή
Η Kομισιόν ζήτησε την πώληση του 40% των μονάδων της – Εντονες αντιδράσεις από ΓENOΠ. Λάδι στη φωτιά που άναψε το κλιμάκιο της E.E. την περασμένη Παρασκευή ζητώντας την «εδώ και τώρα» εκποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH έριξε χθες αξιωματούχος της Kομισιόν με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. «H Kομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔEH σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες μέσω διαγωνισμού», δήλωσε αξιωματούχος που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Διευκρίνισε δε ότι αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔNT και της Kομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η ΔEH είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική αγορά χονδρικής. Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «K» ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η επίσκεψη των ελεγκτών στις 22 και 23 Iουλίου έγινε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Eλλάδας.

«Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των στόχων μετέβη η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα. Η Κομισιόν ανησυχεί σχετικά με την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Οι βασικές ανησυχίες στον τομέα του ηλεκτρισμού πηγάζουν από την απόλυτη κυριαρχία της ΔΕΗ», τόνισε.

Oι δηλώσεις του αξιωματούχου της E.E. προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΓENOΠ ΔEH, η οποία βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση. «Eάν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα γίνει πόλεμος», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του συνδικάτου Nίκος Φωτόπουλος και συμπλήρωσε «θα πάμε σε απεργία διαρκείας και θα σβήσουν τα φώτα σε όλη τη χώρα». O ίδιος με δηλώσεις του στην «K» διαψεύδει τα όσα αναφέρονται περί διάθεσης της ΓENOΠ να στηρίξει τυχόν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενώ σε ό,τι αφορά τα περί πώλησης μονάδων της ΔEH δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ΓENOΠ δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. «Eπισκεφθήκαμε την υπουργό Ενέργειας, Tίνα Mπιρμπίλη 30 στελέχη της ΠAΣKE για να την ενημερώσουμε ότι στην περίπτωση που επιχειρηθεί πώληση μονάδων θα προχωρήσουμε σε γενικό μπλακ άουτ». Kάναμε σαφές στην υπουργό ότι «δεν μας νοιάζει εάν θα συλληφθούμε και θα πάμε φυλακή, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη για τη διάσωση της ΔEH», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος. Tο ίδιο μήνυμα θα μεταφέρει η ΓENOΠ και στον υπουργό Oικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που θα έχει μαζί του αύριο.

H πολιτική ηγεσία του YΠEKA, πάντως, και χθες κινήθηκε στη γραμμή υποβάθμισης του θέματος που έχει προκύψει. «Δεν σχολιάζουμε ανώνυμες δηλώσεις» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου αναφορικά με τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Kομισιόν.

«Bρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με χαμηλόβαθμα στελέχη της Kομισιόν για το θέμα», περιορίστηκε να δηλώσει ο γενικός γραμματέας Eνέργειας K. Mαθιουδάκης.

Aνεπισήμως, πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη άποψη. Aυτή αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο κ. Παπακωνταντίνου με την τρόικα. Oι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την Απαίτησή της για Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ

Πηγή: energia.gr

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν απαίτησε την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιουλίου το βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το άνοιγμα αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει την πώληση του 40% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεμήνυσε ότι αν η Ε.Ε. επιμείνει στην απαίτηση για ιδιωτικοποίηση μονάδων της Επιχείρησης, αυτό θα σημάνει «κήρυξη πολέμου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Ειδικότερα, κι ενώ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απειλεί με επ’ αόριστον κινητοποιήσεις και διακοπές ρεύματος, ο κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, μέσω διαγωνισμών», απαίτηση την οποία συνέδεσε ευθέως με το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους 110 δις ευρώ, που συνήψε η χώρα μας με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΔΕΗ είναι κυρίαρχη στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Αν και το Μνημόνιο δεν απαιτεί ρητά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, υποχρεώνει, εντούτοις, την Ελλάδα να προχωρήσει σε απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επικαλούμενη το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει του Μνημονίου έναντι της τρόικας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος για Λιγνιτικές Μονάδες:ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ!

ΟΙ ΛΙΝΤΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.
ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΕΙ ΑΠΟ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΝΕΥ, ΚΑΜΙΑΣ, ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Σχετικά με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επισημαίνει:
Αν είναι, ποτέ, δυνατόν να πουληθούν η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, τότε στο ενεργειακό πεδίο θα πωληθούν και λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ!
Προειδοποιούμε κάθε υπεύθυνο ότι:
Η εκκίνηση οποιασδήποτε διαδικασίας που θα έχει σαν τελικό στόχο την πώλησή τους, δεν θα σημάνει απλώς απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά ΑΜΕΣΟ BLAKC OUT για τη χώρα…
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ -μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ- θα διαφυλάξει, με κάθε τρόπο, την περιουσία του Ελληνικού λαού. Περιουσία ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα και όπως όλοι αντιλαμβάνονται ακόμα πιο σημαντική για την περιοχή μας.


Γραφείο Τύπου
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποκλείει η Κυβέρνηση την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ σε Ιδιώτες

Πηγή:energia.gr
Αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, καθώς δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει του Μνημονίου έναντι της τρόικας. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, και οι οποίες αφορούν μόνο τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και τα τιμολόγια.

Με τον τρόπο αυτό συνόψισε τη στάση που θα ακολουθήσει η χώρα μας από εδώ και στο εξής κυβερνητικό στέλεχος μετά τις συναντήσεις κοινοτικών αξιωματούχων την περασμένη Παρασκευή με την ΡΑΕ και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Υπενθυμίζεται ότι, στις συναντήσεις αυτές, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς «τσιρότα» και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντησή τους με την ηγεσία της ΡΑΕ υπέδειξαν ως μόνο τρόπο για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, την πώληση μεγάλου μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στην συνάντησή τους, λίγο αργότερα, με κ. Μαθιουδάκη χαρακτήρισαν «τσιρότα» τις δρομολογούμενες αλλαγές και αντ΄αυτών απαίτησαν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.

Όπως τονίζουν εντούτοις, κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τα «Νέα», οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν και όχι της τρόικας, και οι οποίες αποσκοπούν στο να εκμεταλλευτούν την συγκυρία προς την κατεύθυνση άμεσων και ραγδαίων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι επισήμως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων, ενώ ανησυχία προκαλεί η αποστροφή του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς τα στελέχη της ΡΑΕ ότι «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του».

Πάντως, από κύκλους του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι, όταν και εφόσον τεθεί επίσημα παρόμοιο αίτημα, θα δοθεί μάχη να μην περάσει, ενώ, αν αποδειχθεί ότι το Mνημόνιο αλλάζει, με προσθαφαιρέσεις όρων, κάτι που πιθανότατα θα εκδηλωθεί και σε άλλους τομείς έραν της ενέργειας, τότε το θέμα θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κομισιόν: Πουλήστε το 40% των Λιγνιτικών και Υ/Η Μονάδων της ΔΕΗ

Πηγή: energia.gr

Πραγματική βόμβα έριξε σήμερα η Κομισιόν, αφού ζητά από την Ελλάδα να πουλήσει άμεσα το 40% των λιγνιτικών αλλά και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, με τις Βρυξέλες να συνδέουν την εξέλιξη με την Τρίτη δόση του δανείου από την Τρόικα.

Το πιο “σκληρό” τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλες σήμερα στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.

“Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!

Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού - αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής ου πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του”!

Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.

Ανάλογα, πιέσεις ασκούνται πλέον και για ριζική λύση στο θέμα του διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής, παρά το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει γίνει αποδεκτό το μοντέλο που έχει επιλέξει η χώρα μας, κατά το οποίο υπάρχει νομικός διαχωρισμός από την ΔΕΗ αλλά τα δίκτυα μπορούν να ελέγχονται από την ίδια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας του πλανήτη η Κίνα

Πηγή:Ναυτεμποτική
Στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας του πλανήτη αναδείχθηκε η Κίνα, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ από τη θέση αυτή την οποία κατείχε για περισσότερο από έναν αιώνα.
Στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) έδειξαν ότι η Κίνα κατανάλωσε συνολικά 2.252 εκατ. τόνους ενεργειακών προϊόντων (περιλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου), πέρυσι, περίπου 4% περισσότερο από τις ΗΠΑ, η οποία κατανάλωσε 2.170 εκατ. τόνους.

Το γεγονός ότι η Κίνα υποσκέλισε τις ΗΠΑ στην κατανάλωση ενέργειας συμβολίζει την απαρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της ενέργειας, επισημαίνει οικονομολόγος της ΙΕΑ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ κατείχαν τα πρωτεία από τις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Επίσης, η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι η παγκόσμια ύφεση έπληξε τις ΗΠΑ πιο σοβαρά απ' ό,τι την Κίνα, επηρεάζοντας την αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα και τη χρήση ενέργειας. Την ίδια στιγμή, κινεζική κυβερνητική υπηρεσία προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ίσως να επιβραδυνθεί κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους και να διαμορφωθεί σε λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού με τον οποίο αυξανόταν το τελευταίο εξάμηνο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από καλαμπόκι

Πηγή:Ημερησία
Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από... καλαμπόκι ετοιμάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.Η επένδυση θα ξεπερνά, όπως υπολογίζεται, σε κόστος τα 7 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Πυργετού και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο, το οποίο με τη σειρά του θα παράγεται από ενσώματα καλαμποκιού.

Πρόκειται για την πρώτη επενδυτική επιχείρηση της νέας διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης στο τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο των Αθηνών. Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, αναμένεται να δώσει ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, θα λυθεί και το πρόβλημα της απορρόφησης των καλαμποκιών και θα προκύψουν, σε χαλεπούς καιρούς, αρκετές θέσεις εργασίας.

Στην περιοχή Πυργετού, παράγονται 10.000 τόνοι καλαμποκιού και , όπως υπολογίζεται, η νέα μονάδα θα χρειαστεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περί τους 6.000 τόνους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσκληση στη Λιβύη για επενδύσεις

Πηγή:Ημερησία
«Η Ελλάδα καλεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης να βοηθήσει την οικονομία της μέσω επενδύσεων στον ενεργειακό και κτηματομεσιτικό τομέα καθώς και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τρίπολη. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους, Έλληνες αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με στελέχη της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης.

«Τους είχαμε εξηγήσει ποιες είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα», είπε ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Reuter's την Τρίτη.

Οι τομείς
«Αυτές οι επενδυτικές ευκαιρίες αφορούν τομείς που εκτείνονται από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι τον κτηματομεσιτικό τομέα και την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών. Διεξάγονται αρκετές συζητήσεις επί αυτών των θεμάτων». Επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Αθηνών και Τρίπολης. Ο Λίβυος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα τον Μάιο, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Τρίπολη τον προηγούμενο μήνα και συναντήθηκε με τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του είχε συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Λιβύης NOC σχετικά με εισαγωγές λιβυκού υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και με ένα σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας μέσω της Κρήτης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ν.Α Κοζάνης: Aπόρριψη της ΜΠΕ Ορυχείων Πτολεμαϊδας από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης

Στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης της 15ης Ιουλίου 2010, στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης : «Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της «ΔΕΗ Α.Ε.» για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ», που βρίσκονται στην περιοχή Πτολεμαΐδας του Νομού Κοζάνης» το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Γνωμοδοτούμε αρνητικά για το σύνολο της υποβληθείσας ΜΠΕ λόγω:
1. Έλλειψης διαβούλευσης όπως προβλέπει η σύμβαση του Άαρχους και οι σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες. Αυτό εν δυνάμει προκαλεί ακυρότητα της διαδικασίας αλλά και σημαντικό πολιτικό ζήτημα σε τοπικό επίπεδο.
2. Μη ικανοποίησης της τελευταίας παραγράφου της νέας ΚΥΑ 162170/1617 (22.06.2010), σύμφωνα με την οποία: …”Η μελέτη θα καλύπτει με ολοκληρωμένο τρόπο την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή των έργων, καθώς επίσης χρονοδιαγράμματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη, την συν τω χρόνω αποκατάσταση των εξαντλούμενων επί μέρους εξορύξεων και τρόπους και χρονοδιαγράμματα για την ανάπλαση της περιοχής”.
3. Διαφωνίας όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της τέφρας ως παραπροϊόν, διότι δεν πληρούνται όλοι οι όροι του άρθρου 5 παρ 1. της λειτουργίας της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ.
4. Μη πληρότητας της μελέτης στα θέματα που αφορούν:
• Στις επιπτώσεις υγειονομικές, οικονομικές, κοινωνικές, νοσηρότητας στους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους της περιοχής μελέτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής,
• Στον τρόπο εξεύρεσης / διαχείρισης φυτικής γης (Συντήρηση και αποκατάσταση).
• Στον τρόπο δημιουργίας λιμναίου στοιχείου (συγκεκριμένα μικρές και περισσότερες λίμνες χαμηλότερου βάθους).
• Στις επιπτώσεις της λειτουργίας των ορυχείων στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παρουσιάζεται πλασματική κατάσταση αυτής, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια εκτίμησης της συμβολής των ορυχείων στην μικροσωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση (χρήση γαλακτωμάτων, αδειοδότηση γεωτρήσεων-όχι στην κατασπατάληση νερού, σκέπαστρα στους ταινιόδρομους μεταφοράς της τέφρας).
• Στην υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή δραστηριότητας των ορυχείων και του τρόπου αποκατάστασης – εξομάλυνσης της επίπτωσης αυτής.
• Στους τρόπους άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων που θα δημιουργηθούν.
• Στις επιπτώσεις της λειτουργίας των ορυχείων στις επιφάνειες της περιοχής, και στους τρόπους αντιμετώπισης αυτών, όπως οι κατολισθήσεις,.. με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ρήγμα στην περιοχή της Μαυροπηγής.
• Στις επιπτώσεις της λειτουργίας των ορυχείων σήμερα σε χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, (παρά αναφέρεται ότι η γεωργία συμβάλει περισσότερο στην καταστροφή αυτών) και στην δημιουργία αντισταθμιστικών περιβαλλοντικών μέτρων στην λειτουργία.
Προτείνεται η υποβολή νέας μελέτης διορθωμένης στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται με σαφήνεια τα ακόλουθα:
1. Πρόβλεψη της μετεγκατάστασης του οικισμού Ακρινής σύμφωνα με την επίσημη εξαγγελία – δέσμευση του Πρωθυπουργού μας κ. Γιώργου Παπανδρέου και επιπλέον σύμφωνα με τα πορίσματα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (Ιούνιος 2008), καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη (Μάρτιος 2009), τις προβλέψεις της ΚΥΑ έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων για την εκμετάλλευση του ορυχείου Πτολεμαΐδας (Οκτώβριος 2003) καθώς και του άρθρου 17 του Συντάγματος της Ελλάδας
2. Υπολογισμός κόστους υδάτινων πόρων ακόμη και αν δεν καταβάλλεται πραγματικό τίμημα-δημιουργία λιμνών για αρδευτική χρήση για αρδευτική και τουριστική αξιοποίηση σε επίπεδο Δημοτικών διαμερισμάτων.
3. Υποχρέωση χρήσης των ΒΔΤ, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία.
4. Πρόβλεψη του περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου στην λειτουργία και στην αποκατάσταση των ορυχείων (ύδατα, βιοποικιλότητα, οπτική ρύπανση, χώροι αποθέσεων, αναδασώσεις και εμπλουτισμός οικοσυστημάτων στον Νομό, κ.λπ.).
5. Πρόβλεψη υποχρέωσης χρηματοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Επαγγελματικών παθήσεων και Βιομηχανικών ατυχημάτων στην περιοχή μας. Χρηματοδότηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Χρηματοδότηση μελετών νοσηρότητας και θνητότητας εις το διηνεκές (για κατοίκους και εργαζομένους ειδικότερα).
6. Η συσωρευτική δράση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των ορυχείων σε σχέση και με το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. στην λεκάνη Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου και συγκεκριμένα με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, το δίκτυο υπερψηλής τάσης κ.λ.π. της περιοχής.
7. Νέα οριοθέτηση των ορυχείων διότι τμήματα αυτών πλησιάζουν υφιστάμενους οικισμούς (τον οικισμό Προαστίου σε απόσταση ~170m και τον οικισμό Σπηλιάς σε απόσταση ~180m), κατά παράβαση του άρθρου 81 του Κανονισμού Λατομικών και Μεταλλευτικών Εργασιών.
8. Επαναπρογραμματισμός των έργων αποκατάστασης, και η κατά το δυνατό μεσοπρόθεσμη υλοποίησή τους λόγω πρόβλεψης των αποκαταστάσεων μετά το 2020, χρόνος στον οποίο θα μειωθεί σημαντικά η δραστηριότητα της επιχείρησης και ο κύκλος εργασιών της, με κίνδυνο οικονομικής αδυναμίας της επιχείρησης να προβεί στις σχεδιαζόμενες αποκαταστάσεις σ’ αυτό το βάθος χρόνου.
9. Να γίνει αναφορά στην κατάργηση και τον αποχαρακτηρισμό της Επαρχιακής Οδού Κλείτους-Ακρινής, η οποία διασχίζει το Ορυχείο, και η πρόβλεψη κατασκευής εναλλακτικής οδού εξυπηρέτησης των κατοίκων της Ακρινής.
10. Αναδιαμόρφωση των χρήσεων γης στην περιοχή των ~147.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης των ορυχείων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και της ΑΝΚΟ που κατατέθηκαν τον Μάρτιο του 2010 εν’ όψη της γνωμοδότησης του νομαρχιακού Συμβουλίου για την ΜΠΕ του ορυχείου. Μέχρι την κατάθεση του νέου σχεδίου αποκατάστασης όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις γης, να αποστείλουν οι τοπικοί φορείς τις απόψεις τους για την τελική διαμόρφωση του χώρου, ενώ το σχέδιο αποκατάστασης στην τελική του μορφή να περιλαμβάνει και τα έργα υποδομής των περιοχών.
11. Στις μελλοντικές χρήσεις γης που προβλέπεται να δημιουργηθούν, να παρουσιαστούν επίσης:
• Το σύνολο των εκτάσεων που προβλέπεται να παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, (περίπου 5.000 στρέμματα), για τα οποία έχει λάβει απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ για την παραχώρησή τους στην τοπική κοινωνία και 150 στρέμματα για την πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού (διαφοροποίηση του όρου σε σχέση με τον όρο που προτείνεται στο κεφάλαιο 9.3.12.) και η διαμόρφωση όπως έχει γίνει σύμφωνα με μελέτη που έχει αναθέσει η Ν.Α. Κοζάνης.
• Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ που έχει ήδη δρομολογήσει η ΔΕΗ ότι θα χωροθετήσει στην περιοχή του έργου.

12. Να περιληφθεί στη μελέτη το συνολικό κόστος αποκατάστασης μέχρι το τέλος του έργου.
13. Να παρουσιαστούν τα κόστη με τιμές ΑΤΟΕ, σε περίπτωση που δεν εκτελέσει η ΔΕΗ τα έργα αποκατάστασης, αλλά ανατεθούν σε τρίτους προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι περιορίζεται το κόστος αποκατάστασης.
14. Να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των επιμέρους τεχνικών μελετών που θα καταθέσει η επιχείρηση (Ειδικές Τεχνικές Μελέτες, Μελέτες συνοδευτικών έργων κ.λ.π.).

Επιπλέον προτείνεται:
1. Να σταματήσει η λειτουργία της εφεδρικής αυλής απόθεσης τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκπομπής τέφρας επί σειρά ετών, εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της νέας ΑΕΠΟ και να προβλεφθεί η οικονομική αξιοποίησή της.
2. Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την τροποποίηση του Άρθρου 9 του Ν.2941/2001 που προβλέπει τη δέσμευση, από τη ΔΕΗ, των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται και να επανέλθει ο όρος όπως ίσχυε με το Άρθρο 1 του Ν.1280/1982 ο οποίος προβλέπει την επαναπόδοση των εκτάσεων στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
3. Η σύσταση και λειτουργία «μηχανισμού υλοποίησης και παρακολούθησης της αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την επίτευξη ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος» και γενικότερα υποστήριξης των αρμόδιων Υπηρεσιών στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων (ισχύοντες και αυτοί που θα εκδοθούν).

Στόχος δεν είναι η ΔΕΗ Α.Ε. να αποτελέσει μελλοντικά το μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες σε μια εποχή που μετά το τέλος των δραστηριοτήτων της θα πληγούν σημαντικά. Η ΔΕΗ Α.Ε., στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει χρέος να μεριμνήσει για την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες ώστε να είναι εφικτή και η οικονομική βιωσιμότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 88/10

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία μετά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη

Πηγή:kozan.gr
Mε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης επαναφέρει το φλέγον ζήτημα της παραχώρησης στην τοπική κοινωνία από τη ΔΕΗ αγροτικών εκτάσεων μετά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη.


Η δραματική αύξηση της ανεργίας στο Ν. Κοζάνης, αλλά και η σοβαρότατη και διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι δραστηριότητες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, επανατοποθετούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής το θέμα της επαναπόδωσης —κατόπιν αποκατάστασης— των εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία.

Αναμφίβολα, είναι κατάφορα άδικο να μαστίζεται από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη ο νομός εκείνος που:

 συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, διότι η εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής κατέστησε δυνατή την παραγωγή οικονομικά συμφέρουσας ενέργειας,

 συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χώρα με φθηνή ενέργεια, καλύπτοντας το 70% των ενεργειακών αναγκών της,

 υφίσταται τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη και ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, όχι μόνον οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένες λόγω της ρύπανσης και της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου που προκαλούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά και ο πρωτογενής τομέας στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, έχοντας υποστεί σοβαρότατη συρρίκνωση, κινδυνεύει να εκτοπιστεί οριστικά.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής , η υποχρέωση συμμόρφωσης της ΔΕΗ με το Νόμο 1650/86 —σύμφωνα με τον οποίο οφείλει να εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπλασης των εδαφών πριν από την παραχώρησή τους στους ΟΤΑ και τους ακτήμονες της περιοχής— είναι επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Τη σχετική ερώτηση απευθύνει ο κ. Κασαπίδης στους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας τους να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με:

• την αποκατάσταση της άδικης και καταχρηστικής ρύθμισης του 2941/2001, η οποία όχι μόνο “χαρίζει” 200.000 στρέμματα δημόσιας γης των ΟΤΑ του Ν. Κοζάνης στη ΔΕΗ, αλλά και την απαλλάσσει τόσο από την υποχρέωση αποκατάστασής τους, όσο και από το συνεπακόλουθο κόστος,

• την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, καταργώντας την ισχύ της τροπολογίας 2941/2001,

• την άρση του καθεστώτος ατιμωρησίας που επιτρέπει στη ΔΕΗ να αδιαφορεί για την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει τα εδάφη, τα οποία επωφελώς εκμεταλλεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να τα αποδώσει στους ΟΤΑ,

• τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης ανεργίας στο Ν. Κοζάνης, συμβάλλοντας στην απαραίτητη παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής με την επαναπόδωση των αποκαταστημένων εδαφών από τη ΔΕΗ στους δικαιούχους ΟΤΑ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αθανασιάδης Αλέκος: Ερώτηση προς ΥΠΕΚΑ για ρήγμα Μαυροπηγής και μετεγκαταστάσεις

Κυρία Υπουργέ,
Στην περιοχή του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες μια επιφανειακή εδαφική ρωγμή σε απόσταση 350-400 μέτρων μπροστά από το μέτωπο του υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ Α.Ε. και παράλληλα προς αυτό.

Η επιφανειακή ρωγμή εντοπίστηκε τυχαία κατά την διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Ξεπερνά σε μήκος τα 300 μέτρα, έχει πλάτος που αγγίζει τα 50 εκατοστά, ενώ σε ορισμένα σημεία το ορατό βάθος είναι άνω του ενός μέτρου. Tο φαινόμενο παρακολουθείται ήδη από το ΙΓΜΕ, από την ΔΕΗ και από τις λοιπές αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η επιφανειακή ρωγμή έχει διεύθυνση Βορειοδυτικά-Νοτιοανατολικά και στην ίδια κατεύθυνση, σε απόσταση περίπου 650-700 μέτρων βρίσκονται τα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαυροπηγής. Η εμφάνιση της ρωγμής εύλογα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Επί πλέον οι κάτοικοι αναφέρουν εμφάνιση ρωγματώσεων στους τοίχους, καθώς και σε τσιμεντένιες ταράτσες, υπόγεια και σε δάπεδα σπιτιών τους που βρίσκονται στην ζώνη του οικισμού προς την πλευρά του λιγνιτωρυχείου.

Κυρία Υπουργέ,
Το φαινόμενο αυτό είχε προβλεφθεί έγκαιρα (πριν από πέντε χρόνια από μηχανικούς της ΔΕΗ), όμως η τότε διοίκηση της εταιρίας δεν έδωσε την δέουσα σημασία και δεν προέβη σε καμία εδαφοτεχνική μελέτη ούτε και έθεσε μάρτυρες για την παρακολούθηση των μικρόμετακινήσεων κατά την φάση προσέγγισης των μετώπων του λιγνιτωρυχείου προς τον οικισμό.

Στο τέλος του 2007 η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε απόφαση μετεγκαταστάσεως του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής πιστεύοντας ίσως ότι έτσι το θέμα των μετακινήσεων δεν θα δημιουργήσει πλέον κανένα πρόβλημα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό. Ωστόσο, ούτε η τότε διοίκηση της εταιρίας ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση έπραξαν οτιδήποτε για την υλοποίηση της απόφασης.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως πολύ καλά γνωρίζεται ενέκρινε πρόσφατα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιτρέπει την έναρξη των διαδικασιών μετεγκατάστασης των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. (ΚΥΑ 162170/1617/22-06-2010)

Με βάση τα ανωτέρω και επειδή οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής έχουν καθυστερήσει
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων της Μαυροπηγής μετά την εμφάνιση επιφανειακής ρωγμής και ιδιαίτερα εν όψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των οικισμών
3. Αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης μιας ξαφνικής μετακίνησης των εδαφών


Με εκτίμηση,
Αθανασιάδης Αλέξανδρος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κοζάνης



* H ερώτηση Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κυρία Μπιρμπίλη Κωνσταντίνα

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μνημόνιο Συνεργασίας [ΔΕΗ - Τοπικής Κοινωνίας] για μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Το μνημόνιο συνεργασίας που συναποφασίσθηκε τον Μάρτιο του 2010 παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων και βουλευτών στην Αθήνα [θυμίζουμε ότι αφορά την απαλλοτρίωση της ΟΠΚ1 (1344 στρ) σε σχέση με την μετεγκατάσταση του οικισμού] και συνυπογράφηκε από την ΔΕΗ δίνεται παρακάτω [το μέρος που αφορά την αλληλουχία των βημάτων]:


Βήματα:
1. ΔΕΗ: Υποβολή ΜΠΕ για οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής
2. Τοπική Κοινωνία: Θετική γνωμοδότηση ΜΠΕ για Ποντοκώμη και Μαυροπηγή
3. ΔΕΗ: Έγκριση ΜΠΕ οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής
4. Τοπική Κοινωνία: Θετική γνωμοδότηση διοικητικών διαδικασιών για αναγκαστική απαλλοτρίωση ΟΠΚ1 (1344 στρ.)
5. ΔΕΗ: Ολοκλήρωση καταμέτρησης, κήρυξη απαλλοτριώσεως οικισμού Ποντοκώμης
6. ΔΕΗ: 1ο στάδιο νομικών διαδικασιών
7. Τοπική Κοινωνία: Χρήση ΟΠΚ 1

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ΔΕΗ υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Υπεγράφη από η ΔΕΗ το μνημόνιο συνεργασίας με θέμα τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης. Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο αυτό είχε συζητηθεί το περασμένο Μάρτιο.(Αναμένεται πλήρης ενημέρωση)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διεθνής αναγνώριση του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Από το διεθνή οργανισμό RuraliTIC που εδρεύει στη Γαλλία, αναγνωρίστηκε το κεντρικό σύστημα διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ποιότητας που λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, από τις αρχές του 2009.
«Το πρωτοποριακό και μοναδικό στη χώρα μας σύστημα, συλλέγει, επεξεργάζεται και διαδίδει την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Περιβάλλοντος http://www.kepekozani.gr, με εύκολα προσβάσιμο για τον πολίτη τρόπο. Αποτελεί για τους αρμόδιους φορείς της περιοχής ένα χρήσιμο εργαλείο λήψης αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο» τόνισε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.
Το κεντρικό σύστημα διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ποιότητας που λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού Ευρωπαϊκών βραβείων καινοτομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (30-31 Αυγούστου 2010), στις θεματικές περιοχές “ICT and Sustainable Development » και “ICT & Social-Health”. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του οργανισμού:
http://www.ruralitic.org/index.php/applications_tic_innovantes_2010

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στους Ιδιώτες η Ηλεκτροπαραγωγή από τους Λιγνίτες της ΔΕΗ?

Πηγή:energia.gr
Ένα νέο σενάριο πληροφορείται αρμοδίως το energia gr. ότι κυοφορείται αυτό το διάστημα σε αρμόδια όργανα της Κομισιόν, το οποίο κινείται στη λογική της άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Αυτό αναφέρεται στην διατήρηση, μεν, των σταθμών παραγωγής στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά στην εκχώρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε αυτός να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερο μίγμα καυσίμου, μιας και οι ιδιώτες λειτουργούν μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρουν στο energia gr. καλά πληροφορημένες πηγές, η ιδέα της πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα έχει ζυμωθεί με βάση τη δεδομένη άρνηση της χώρας μας να προχωρήσει στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα, λόγω των τοπικών αντιδράσεων, η προσπάθεια αξιοποίησης νέων λιγνιτωρυχείων σε “παρθένες” περιοχές, όπως η Δράμα και η Ελασσόνα, προοπτική για την οποία η Αθήνα έχει πιεστεί κατ’ επανάληψη και προσφάτως από τις Βρυξέλες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Η Κομισιόν έχει πιέσει για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στον φτηνό καύσιμο, καθώς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αντιδρούν για το ότι μόνο η ΔΕΗ έχει το συγκεκριμένο προνόμιο, ενώ εκείνοι λειτουργούν τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Η λογική της πρότασης έγκειται στο να εγχέεται στο σύστημα ( pull) η παραγόμενη από λιγνίτη ηλεκτρική ενέργεια από τους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που εγχέεται στο σύστημα για να μεταφερθεί στους καταναλωτές, αμείβεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται από την τελευταία ακριβότερη μονάδα που εντάσσεται στο σύστημα και η οποία είναι μονάδα φυσικού αερίου, θα έχουν και οι ιδιωτικές μονάδες την δυνατότητα επίτευξης κερδοφορίας.

Για το συγκεκριμένο σενάριο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνουν άγνοια ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι, πέραν των δύο αιτιολογημένων γνωμών που έχει αποστείλει η Κομισιόν για την λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αναμένεται εντός των ημερών και τρίτη που αφορά την αγορά του λιγνίτη, καθώς η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί προς τις κατά καιρούς υποδείξεις που οδηγούν στην άρση του μονοπωλίου.

Την Πέμπτη, φθάνουν στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν, με πρώτο τον Χάιντς Χίλμπρεχτ, Διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού Ενεργειακών Αγορών και Δικτύων της Κομισιόν. Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΕΣΑΗ (ιδιώτες παραγωγοί), αλλά όχι και με την ΔΕΗ.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι το “τσεκάρισμα” της προόδου που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα, ενόψει και της έλευσης της Τρόικας ενώ είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα “πέσει” στο τραπέζι, πιθανότατα και με επιτακτικό τρόπο.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχει αναλάβει να έχει προχωρήσει, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, στην άρση των στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς (προφανώς το μονοπώλιο στον λιγνίτη συνδέεται με αυτές) καθώς και στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία θα επιφέρει αυξήσεις στα οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια καθώς και μειώσεις για τους εμπορικούς πελάτες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Eξοικονόμηση κατ' οίκον»

Πηγή:Ημερησία
400 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση εξασφάλισε το Πρόγραμμα «Eξοικονόμηση Kατ' Oίκον» η έναρξη του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
100 χιλ. δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενεργειακό λίφτινγκ στο σπίτι τους.

Mέχρι και το 30% της δαπάνης μπορεί να δοθεί ως απευθείας επιδότηση στους δικαιούχους και το δάνειο σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλοεισοδηματιών θα είναι άτοκο.

15χιλ. ευρώ είναι ο ανώτερος προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού, βάσει των προϋποθέσεων του προγράμματος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προτάσεις για την ένταξη των ΑΠΕ στις περιοχές Natura

Πηγή:Ημερησία
Κομβικός είναι ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που συνιστά τη βασική απειλή για τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) που προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Στο γενικό σχόλιό της, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι δεν είναι επιστημονικά ορθό να αποκλείονται συλλήβδην όλες οι τεχνολογίες ΑΠΕ από περιοχές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας με βάση μελέτες οι οποίες συντάχθηκαν σε χρονική στιγμή που η ενεργειακή εναλλακτική των ΑΠΕ δεν συζητείτο σοβαρά.

Κλιματική αλλαγή
Οσον αφορά την εγκατάσταση αιολικής ενέργειας σε περιοχές που είναι στο δίκτυο Natura 2000 (έχει ενταχθεί σε αυτό το 27,5% της επιφάνειας της Ελλάδας), η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι ένα έργο ΑΠΕ πρέπει να υλοποιείται διότι συμβάλλει οπωσδήποτε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μπορεί να απορρίπτεται μόνο όταν τεκμηριώνεται επαρκώς η μη αντιστρεπτή σημαντική επίπτωσή του σε στοιχείο βιοποικιλότητας υψηλής σημασίας. Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι το μόνο επιστημονικά επαρκές εργαλείο για την ουσιαστική εκτίμηση των επιπτώσεων ενός έργου είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εν λόγω έργου.

Με βάση όλα τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικό έντονο διάλογο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διαβούλευση για το νέο νόμο ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει από τώρα και στο εξής, οι περιοχές που θεσμοθετούνται ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης (κατηγορία 1) να είναι ζώνες αποκλεισμού για όλες τις τεχνολογίες και τα μεγέθη ΑΠΕ, εκτός αν ένα συγκεκριμένο έργο έχει λάβει από το κράτος θετική προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση.

Εξάλλου, από τώρα και στο εξής, οι περιοχές που θεσμοθετούνται ως περιοχές προστασίας της φύσης (κατηγορία 2) θα μπορεί να είναι ζώνες αποκλεισμού για τις τεχνολογίες και τα μεγέθη ΑΠΕ που τεκμηριώνονται στο πλαίσιο της εκπόνησης και έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα πρέπει να εκπονείται με τη συμμετοχή των κατάλληλων ειδικών επιστημόνων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Πηγή:Ναυτεμπορική
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια», από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα με τη χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε αυτήν εντάσσονται επιδεικτικά έργα σε δημόσια κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σκοπός του ΥΠΕΚΑ είναι αυτή η πρακτική να υιοθετηθεί και στους υπόλοιπους οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται έργα που περιορίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις σε θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης των κτιρίων. Θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν: ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού, συστήματα εκμετάλλευσης ΑΠΕ για παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας, προσθήκες θερμομόνωσης, νέα κουφώματα, συστήματα ηλιοπροστασίας και αερισμού, φύτευση ταρατσών, νέοι καυστήρες, αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού με κεντρικό σύστημα υψηλής απόδοσης, εγκαταστάσεις συστημάτων μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες και μέχρι την εξάντληση των παραπάνω διαθέσιμων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή αιτήσεων αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της πρόσκλησης, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ www.epperaa.gr .

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πέφτει η τάση της ζήτησης

Πηγή:Τα Νέα
Λιγότερο ρεύμα καταναλώνουν νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις.Καίμε όλο και λιγότερο ρεύμα εξαιτίας της κρίσης και της κακής ψυχολογίας που αυτή προκαλεί, με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού που άρχισε από το 2009 να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στατιστικά του Διαχειριστή του Συστήματος, τα νοικοκυριά και οι εμπορικές επιχειρήσεις κατανάλωσαν 3,4% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, τάση που με κάποιες αυξομειώσεις διατηρείται σταθερά πτωτική από την αρχή του έτους: τον Μάιο η αντίστοιχη μείωση ήταν 3,2%, τον Απρίλιο 1,62%, τον Μάρτιο 2,9%, τον Φεβρουάριο 4,55%, και τον Ιανουάριο 0,8%. Συνολικά στο εξάμηνο, τα νοικοκυριά μαζί με το εμπόριο κατανάλωσαν 2,8% λιγότερο ρεύμα από πέρυσι.

Στον δε βιομηχανικό τομέα μπορεί το πρόσημο να είναι ακόμη θετικό, όμως ο ρυθμός αύξησης υποχωρεί. Ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο 2,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, έναντι όμως ανόδου 7,4% του Μαΐου και 6,7% του Απριλίου, δείγμα ότι τα ποσοστά αυτά ήταν μάλλον συγκυριακά. Συνυπολογίζοντας τα στοιχεία τόσο για τον οικιακό όσο και τον βιομηχανικό τομέα, η πτώση της κατανάλωσης στο εξάμηνο έκλεισε στο 1,7%.

«Ωρα της αλήθειας» για την αγορά ηλεκτρισμού θεωρείται από όλους τους ειδικούς ο Σεπτέμβριος, όπου τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα δείξουν νέα πτώση, καθώς η κρίση κάνει την παρουσία της αισθητή σε όλο και περισσότερους κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι βάζουν στο συρτάρι τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων ιδιωτικών μονάδων, αφού εκ των πραγμάτων υπάρχει περίσσια ρεύματος παρά έλλειμμα, στο οποίο ακριβώς πόνταραν για τις επενδύσεις τους.

Με ρυθμούς χελώνας τα αιολικά
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων παρά τις μεγαλόπνοες κυβερνητικές εξαγγελίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Φέτος μάλιστα εγκαταστάθηκε λιγότερη νέα ισχύς ακόμη και σε σχέση με πέρυσι, μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς διείσδυσης για τα αιολικά. Καθ΄ όλο το πρώτο εξάμηνο εγκαταστάθηκαν στο σύστημα μόνο... 18 μεγαβάτ αιολικών μονάδων έναντι 53 μεγαβάτ του πρώτου εξαμήνου του 2009. Η γραφειοκρατία, οι αντεγκλήσεις και η ασυνεννοησία συνεχίζουν να υπερτερούν της πράσινης ανάπτυξης, αφού σήμερα μόνο το 6-7% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ έναντι του στόχου που έχει θέσει η χώρα για το 2020, ο οποίος βρίσκεται στο 20%. Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει ο νέος νόμος για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ψηφίστηκε τον Μάιο, κάτι που ωστόσο θα δούμε από το 2011 και μετά.

Το βασικό σενάριο «επίτευξης στόχων» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ, όπως λέγεται, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 ΜW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι μόνο 4.500 ΜW σήμερα) και τα οποία μεταφράζονται σε 1.050 ΜW κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε χρόνο δεν ξεπερνούσε τα 120-130 ΜW, για να γίνει η πραγματική «ανατροπή» αφενός πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (θαλάσσια αιολικά, φωτοβολταϊκά σαν εκείνο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, διασυνδέσεις νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού κ.ο.κ.), αφετέρου να επιτρέψει η ελληνική γραφειοκρατία να λειτουργήσει ο νέος νόμος που προβλέπει σημαντική σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης.

«Τρέχουν» τα φωτοβολταϊκά
Ο μοναδικός τομέας που κινείται ανοδικά είναι αυτός των φωτοβολταϊκών, όπου κάθε μήνα προστίθενται περίπου 4-5 νέα ΜW. Ετσι, από την αρχή του έτους έχουν προστεθεί 24,06 νέα ΜW φωτοβολταϊκών και η συνολική εγκατεστημένη τους ισχύ ανέρχεται πλέον σε περίπου 78 ΜW. Με αυτούς ωστόσο τους ρυθμούς στο βαρύ πυροβολικό των ΑΠΕ, που είναι το μέτωπο των αιολικών, ο στόχος του 2020 μοιάζει ανέφικτος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Το επικίνδυνο ρήγμα στα ορυχεία προσθέτει νέα «ρήγματα» στην Περιβαλλοντική Μελέτη της ΔΕΗ

Το νέο μεγάλο ρήγμα μήκους 300 μέτρων, που προέκυψε ξαφνικά στο ορυχείο Μαυροπηγής και αναστάτωσε τους κατοίκους του ομώνυμου χωριού, ήταν ένα ακόμη καμπανάκι που –ως συνήθως- ήχησε σε ώτα μη ακουόντων. Οι ορατές παρενέργειες του ρήγματος, το οποίο ήδη δημιούργησε προβλήματα στον οικισμό, έχουν ήδη αναφερθεί στον τοπικό τύπο μαζί με τις δηλώσεις υπηρεσιών και φορέων:

• Αιτία του ρήγματος είναι οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες της Ν.Α Κοζάνης πρόκειται για «κατολισθητικό φαινόμενο πεταλοειδούς σχήματος που μου μπορεί να είναι επικίνδυνο και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση με κλισιόμετρα»

• Και για το χωριό ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ήδη τα κοντινότερα προς το ρήγμα σπίτια εμφάνισαν ρωγμές. Ο ίδιος ο νομάρχης, (υποστηρικτής των νέων ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ), δήλωσε ότι «πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας , καθώς και ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, και ενδεχομένως να επηρεάσει την ηλεκτροδότηση της χώρας», εφόσον βέβαια το φαινόμενο εξελιχτεί σε επικίνδυνη κατολίσθηση. Τίθεται λοιπόν επί τάπητος και πάλι το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού, που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σε περίπτωση βέβαια που το ρήγμα καταστεί απειλητικότερο δεν αποκλείεται και εκκένωση του χωριού. Ο Τάσος Εμμανουήλ, πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής, και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας απαίτησαν πλήρη ενημέρωση για να αποφευχθούν κινήσεις πανικού.

• Έχουν σταματήσει επίσης οι εργασίες κατασκευής του ηχοφράγματος, που γίνεται σε μικρή απόσταση από την επίμαχη περιοχή.

Διάχυτη είναι τέλος και η αγανάκτηση για τη ΔΕΗ, διότι α) δεν τηρεί πλήρως τους όρους ασφαλούς διάνοιξης του Ορυχείου και ειδικά των κλίσεων, γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και β) μετακαλεί κάθε φορά εδαφοτεχνικούς μηχανικούς από τα γραφεία των Αθηνών, ενώ θα έπρεπε να τους έχει εδώ όπου βρίσκεται το κέντρο της εξορυκτικής της δραστηριότητας

Πέραν όμως αυτών των επιπτώσεων υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που συνήθως επιμένουμε να αγνοούμε: Είναι αυτό καθαυτό το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης που ακολουθούμε με κεντρικό πρωταγωνιστή το λιγνίτη. Βασιζόμαστε σε ένα ρυπογόνο, προβληματικό και –εν τέλει - ακριβό ορυκτό καύσιμο, η εξόρυξη του οποίου δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε δύο βασικούς φυσικούς πόρους, τα εδάφη και τα νερά, καθώς και στους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Όσο και αν διαφημίζονται ως πανάκεια οι νέες αντιρρυπαντικές λιγνιτικές τεχνολογίες, αυτές δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των ορυχείων, αφού αφορούν κυρίως τις εκπομπές των ατμοηλεκτρικών σταθμών. Στα ορυχεία εξακολουθούν να εφαρμόζονται «βαριές» και κάθε άλλο παρά αειφόρες τεχνικές που προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα υπόγεια νερά στα εδάφη και το ανάγλυφο, εγκυμονούν κινδύνους που συχνά δεν μπορούν να προβλεφτούν, όπως εκείνη η τεράστια κατολίσθηση των 50.000.000 κυβικών μέτρων ή το πρόσφατο ρήγμα, και αναγκάζουν τις τοπικές κοινωνίες να είναι μόνιμα με «το όπλο παρά πόδα».

Φυσικά η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επέκτασης των ορυχείων, που κατάθεσε η ΔΕΗ, δεν μιλάει καθόλου – και δεν της συμφέρει να μιλά- για απρόβλεπτα ρήγματα ή για πιθανές επικίνδυνες κατολισθήσεις. Αυτή η παράλειψη αναδεικνύει τα μεγάλα «ρήγματα» που υπάρχουν στο περιεχόμενο της ΜΠΕ και αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη ότι η μελέτη «μπάζει από παντού».

Και το θέμα βέβαια δεν είναι απλά να «διορθωθεί» η «ΜΠΕ», αλλά να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να οδηγούμε τον τόπο μας σε ένα δρόμο που θα βομβαρδίζεται συνέχεια από νέες μονάδες και ορυχεία. Ακόμη και μια ιδανική ΜΠΕ έχει συγκεκριμένα όρια προβλεψιμότητας και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη πρόληψη και παράκαμψη όλων των κινδύνων και των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Η ευθύνη συνεπώς για οτιδήποτε συμβεί δεν βαραίνει μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και όσους τοπικούς φορείς εξακολουθούν να θεοποιούν και να «τζιράρουν» πολιτικά στο λιγνίτη, λησμονώντας ότι τα παθήματα πρέπει κάποτε να γίνουν μαθήματα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τριπλό μέτωπο για την ενέργεια

Πηγή: Ημερησία

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηροί και φιλόδοξοι, υποστηρίζουν σήμερα τα τρία πιο ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια αιφνίδια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασίλειου καλούν για πρώτη φορά την Ε.Ε., από το βήμα των σημερινών Financial Times, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων αερίων κατά 30% έως το 2020, αντί για τον στόχο του 20% που ισχύει σήμερα. Οι τρεις υπουργοί υποστηρίζουν ότι η μονομερής υιοθέτηση του νέου και πιο φιλόδοξου στόχου δεν θα είναι δύσκολη, ενώ θα αποτρέψει την Ευρώπη από το να μείνει πίσω στη διεθνή κούρσα για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας.

«Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στο στόχο του 20%, η Ευρώπη είναι πιθανό να χάσει την κούρσα του ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας από χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ. Οι εν λόγω χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», υποστηρίζουν οι τρεις υπουργοί. Πράγματι, μια νέα έρευνα που παρουσίασε, αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg New Energy Finance έδειξε ότι η Κίνα έκανε άλμα προς την κατεύθυνση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, έχοντας προσελκύσει, το περασμένο έτος, συνολικά, 40,3 δισ. δολ. σε χρηματοδοτήσεις ενεργητικού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, σε σύγκριση με τα 29,3 δισ. δολαρίων που προσέλκυσε η Ευρώπη.

Ωστόσο, η κίνηση των τριών χωρών αναζωπυρώνει ένα διάλογο τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες θεωρούσαν ότι είχε λήξει. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μια μείωση του στόχου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, θα κόστιζε 22 δισ. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, επειδή η ύφεση είχε δραστική επίπτωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου είχαν οδηγήσει σε συμβιβασμό, βάσει του οποίου οποιαδήποτε αύξηση του στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να ανασταλεί «έως ότου ευνοήσουν οι συνθήκες».

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών ιδιαιτέρως από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία αντιτίθετο στην ανάληψη μονομερούς δράσης για αύξηση του στόχου στο 30% και υποστήριζε την προηγούμενη πρόταση της Ε.Ε. να αυξήσει το στόχο για τη μείωση των εκπομπών μόνον εφόσον και άλλες χώρες δείξουν ότι έχουν ενστερνιστεί την ίδια φιλοδοξία -κάτι που δεν κατέστη ορατό στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, το 2009, για την κλιματική αλλαγή. Αλλά και η Γαλλία διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις -όσο για την Βρετανία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατάφεραν να πείσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο μετέχουν να υποστηρίξει την ιδέα για επιβολή πιο αυστηρών στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά τους, τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα αντιτίθενται στην υιοθέτηση πιο υψηλών στόχων. «Πιστεύουμε πως μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της Ε.Ε. θα αποδειχτεί επιζήμια για τα συμφέροντα των βιομηχανιών, αφού θα τις υποχρεώσει να αναλάβουν υψηλότερα κόστη σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», υποστήριξε ο Νιλ Μπέντλεϊ, ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ένωσης Βρετανών εργοδοτών (CBI). Ωστόσο, ορισμένες άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και όσων διατηρούν συμφέροντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, αλλά και πολλές οργανώσεις καταναλωτών, διατυμπάνισαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο. Η Τζόαν ΜακΝόουτον, η πρώτη αντιπρόεδρος της Alstom δήλωσε στους Financial Times: «Ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 30% θα βοηθήσει πραγματικά προς την κατεύθυνση της παροχής κινήτρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη».

Μείωση εκπομπών κατά 30%
Τον Μάιο, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, θα κόστιζε 22 δισ. ευρώ λιγότερο, εξαιτίας της ύφεσης. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων εξώθησαν σε συμβιβασμό, «έως ότου ευνοήσουν οι συνθήκες». Τώρα, τα δεδομένα αλλάζουν πάλι

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η τρόικα απαιτεί απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Πηγή:Το Βήμα
Ερχονται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου οι ελεγκτές για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στον τομέα της ενέργειας.Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχίζοντας από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ζητεί τώρα η τρόικα από την κυβέρνηση. Μετά τη θετική πρώτη αξιολόγηση, οι ελεγκτές καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και να εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρίνονται ικανοποιητικές η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το 2009, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού αλλά και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), η οποία τονίζουν ότι ξεπερνά τις προσδοκίες.

Ωστόσο θεωρούν ότι υπάρχουν και κίνδυνοι, με πρώτο και σημαντικότερο τον αργό ρυθμό συγκράτησης των δαπανών Υγείας. Επίσης εκφράζουν αμφιβολίες για τις δαπάνες και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα τη διάσπαση της ΔΕΗ και την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες άμεσα ζητεί η τρόικα σε εφαρμογή του μνημονίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο που δεν επιθυμεί τις εξελίξεις αυτές.

Στις 24 Ιουλίου θα έλθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στην ενέργεια στο πλαίσιο του μνημονίου, αφού ως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων.

Προηγουμένως όμως, την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 του μήνα, έρχεται στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής Ενέργειας κ. Χανς Χίλμπρεχτ , που είναι το «δεξί χέρι» του κ. Οτο Εντιγκερ, κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας, για να ελέγξει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έρχεται με κακές διαθέσεις, και αυτό έχει διαφανεί από την επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς το κυβερνητικό επιτελείο με την οποία ζητεί να μάθει εγγράφως τις θεσμικές και πρακτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το ύφος της επιστολής του κ. Χίλμπρεχτ είναι έντονα επικριτικό και σαρκαστικό επειδή ο ίδιος θεωρεί ότι από τα μέσα Ιουνίου θα έπρεπε να είχε πληροφορηθεί επίσημα τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα της απελευθέρωσης. Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα μεγάλα παραγωγικά υπουργεία δεν έχουν ξεκινήσει καμία κίνηση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που συνδυάζεται με δραματικές αλλαγές στη ΔΕΗ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «δεν θα θέλαμε εκπλήξεις και δυσάρεστες παρεξηγήσεις για όσα εμπεριέχει το μνημόνιο», δηλαδή ο κ. Χίλμπρεχτ απειλεί ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν για την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της εθνικής αγοράς ενέργειας όχι μόνο πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά να τύχουν και της γραπτής συναίνεσης της τρόικας. Οπως προκύπτει από το ύφος της επιστολής, η οποία έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει άλλο και θα έχει συναντήσεις, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Παράλληλα στάλθηκαν και οι δύο αιτιολογημένες γνώμες για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που συνιστούν ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες για το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες, πλην της ΔΕΗ. Οι προθεσμίες που είχαν τεθεί, προσδιόριζαν την 6η Φεβρουαρίου 2010 για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και την 6η Αυγούστου 2010 για την εκχώρηση τεσσάρων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Ηδη είμαστε στον Ιούλιο και η εκχώρηση της Βεύης φαίνεται να έχει «κολλήσει», ενώ η απάντηση του Ελληνικού Δημοσίου που στάλθηκε πριν από λίγες εβδομάδες κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ, και για τον λόγο αυτόν κινείται ήδη η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.

Υπάρχει υποχρέωση από ελληνικής πλευράς να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα στις 30 Σεπτεμβρίου που θα εμπεριέχει τις αποφάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά και της ΚΥΑ, που θα σηματοδοτεί την ορθολογικοποίηση στον τομέα της λιανικής. Επίσης η ΡΑΕ θα παραδώσει γνωμάτευση στην υπουργό ΠΕΚΑ για τα ρυθμιστικά τιμολόγια και τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά στέλεχος της ΡΑΕ έλεγε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη ΔΕΗ, η οποία δεν είχε παραδώσει έγκαιρα ακόμη τα προϋπολογιστικά στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για το 2010.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο και θα ολοκληρωθούν το 2011, αλλά οι κοινοτικοί επείγονται και μάλλον εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές, με κατάτμηση της ΔΕΗ σε εταιρείες (που συνιστά έμμεση αλλά σαφή ιδιωτικοποίηση) ή με πωλήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Την τελευταία εξέλιξη έχει αποκλείσει κατηγορηματικά η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε δημόσιες δηλώσεις της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=309449&dt=17/07/2010#ixzz0tx3NFQaq

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τοποθέτηση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στο Ν.Σ. Κοζάνης για τη ΜΠΕ Ορυχείων Πτολεμαϊδας

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας τονίζει ότι πρέπει να ενσωματωθούν και να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
1. Η τήρηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού και της Υπουργού ΠΕΚΑ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, πέραν της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής. Σημειώνεται ότι η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό την πρόβλεψη για μετεγκατάσταση της Ακρινής στην παρούσα μελέτη, κατά την επίσκεψη της στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την 19.6.2010.
2. Η παρούσα ΜΠΕ αφορά την πρόβλεψη εκμετάλλευσης για το σύνολο των ορυχείων του Ν. Κοζάνης. Αφορά περίπου 147.900 στρέμματα και συμπεριλαμβάνει τις παλαιότερες αλλά και τις αναμενόμενες εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ μέχρι και το 2050 με ενδιάμεσα στάδια 2015, 2020 και 2050 και τελικό στάδιο διαμόρφωσης το 2053. Δηλαδή αφορά το μέλλον της περιοχής διότι η παρούσα μελέτη πρακτικά αποτυπώνει το αναπτυξιακό «ανάγλυφο» της περιοχής στο μέλλον. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα κατά την άποψη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Διότι, αφενός μεν, υπάρχει έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου με μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή και αφετέρου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αποκατεστημένων και εξαντλημένων από λιγνίτη εδαφών ανήκει στη ΔΕΗ και όχι στην τοπική κοινωνία (σημειώνεται ότι θέση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας είναι να αποδοθούν κατά κυριότητα στην τοπική κοινωνία). Το παραπάνω επιτείνεται και από την μη ύπαρξη ενός συνολικού δημοσιοποιήσιμου και αποφασισμένου σχεδίου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη κατά το παρελθόν από τη ΔΕΗ.
Ζητούμε λοιπόν τη λήψη πολιτικής απόφασης για την παροχή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για διεξοδικότερη μελέτη της παρούσας ΜΠΕ, υπό το πρίσμα των αναμενόμενων και σχεδιαζόμενων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών δράσεων από την τοπική κοινωνία. Προτείνουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, πέραν της κατάθεσης γνωμοδότησης που οφείλει, να ζητήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καταθέσουμε ως τοπική κοινωνία τις απόψεις μας για τη πρόβλεψη περιβαλλοντικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών και τις προβλεπόμενες χρήσεις γης, λαμβάνοντας υπόψη και τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές. Άποψη μας είναι ότι η παρούσα ΜΠΕ πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου για την περιοχή και για το οποίο ως ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συνδράμουμε και ως τεχνικός σύμβουλος.


Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Δ. Μαυροματίδης

Συν.: Οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη ΜΠΕ ορυχείων Πτολεμαϊδας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΙΓΜΕ: Επίσκεψη στο ρήγμα Μαυροπηγής

«Δεν υπάρχει άμεση επικινδυνότητα, συστήνεται όμως μια διαχρονική παρακολούθηση του φαινομένου», δήλωσε χθες ο Διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ κ. Νίκος Νικολάου, που ήρθε χθες Τετάρτη από την Αθήνα με συναδέλφους προκειμένου να δουν από κοντά το πρόβλημα που έχει σκορπίσει το φόβο στους κατοίκους της Μαυροπηγής, μετά τη διαπίστωση ότι η γη έχει ανοίξει σε περιοχή που απέχει ελάχιστα μέτρα από το χωριό

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το e-eordea.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Να μη γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Κύριε Πρόεδρε,
Εξαιτίας της απουσίας του Προεδρείου του Σωματείου Σπάρτακος, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. στην Αθήνα, σχετικά με την Οδηγία 72/09 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει τον διαχωρισμό της Επιχείρησης, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε δια της παρούσας, προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το οποίο σήμερα πρόκειται να γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία του για τον Νομό μας, καθώς αυτό θα αποτελέσει το κύριο κριτήριο που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας στην μεταλιγνιτική περίοδο, έχουμε την άποψη ότι η εν λόγω μελέτη θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης, μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης άποψης.

Κάθε άλλη ενέργεια που θα έχει το χαρακτήρα της αποσπασματικής προσέγγισης, ενόψει μάλιστα και των διοικητικών μεταβολών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, ενδέχεται να απαξιώσει παντελώς τη γνωμοδότηση του Οργάνου σας. Εκτιμούμε ότι εφόσον δεν επείγει να παρθεί Απόφαση που να δεσμεύει με προθεσμίες την περιοχή, από ένα Όργανο του οποίου η θητεία έχει ουσιαστικά λήξει εξαιτίας της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, κάθε Απόφασή σας κινδυνεύει να παρερμηνευθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Για τους λόγους αυτούς, θέση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι το Ν.Σ. Κοζάνης να μην γνωμοδοτήσει στην παρούσα συγκυρία για το εν λόγω θέμα και να αναβάλλει την λήψη Απόφασης για το εγγύς μέλλον, από το Όργανο που θα το διαδεχθεί αναλαμβάνοντας τις παραπάνω αρμοδιότητες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορυχείων Πτολεμαϊδας

Θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης σήμερα 15.7.10 ώρα 19:00 αποτελεί η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορυχείων Πτολεμαΐδας, Ν. Κοζάνης» [Ιούνιος 2010] που αφορά στην εκτίμηση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιφανειακή εκμετάλλευση και περιβαλλοντική αποκατάσταση των Ορυχείων Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης της ΔΕΗ Α.Ε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Λάρισα: Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καλαμπόκι

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από..καλαμπόκι ετοιμάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Η επένδυση θα ξεπερνά, όπως υπολογίζεται, σε κόστος τα 7 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Πυργετού και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο, το οποίο με τη σειρά του θα παράγεται από ενσώματα καλαμποκιού. Πρόκειται για την πρώτη επενδυτική επιχείρηση της νέας διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης στο τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο των Αθηνών. Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, αναμένεται να δώσει ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, θα λυθεί και το πρόβλημα της απορρόφησης των καλαμποκιών και θα προκύψουν, σε χαλεπούς καιρούς, αρκετές θέσεις εργασίας. Στην περιοχή Πυργετού, παράγονται 10.000 τόνοι καλαμποκιού και , όπως υπολογίζεται, η νέα μονάδα θα χρειαστεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περί τους 6.000 τόνους.

Πηγή: Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

H Ευρωπαϊκή εμπειρία στις σχέσεις των Οργανισμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες και η αξιοποίησή της στη Δυτική Μακεδονία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Ευρωπαϊκή εμπειρία στις σχέσεις των Οργανισμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες και η αξιοποίησή της στη Δυτική Μακεδονία.
Αντικείμενο της μελέτης – έρευνας που ανέλαβε να εκπονήσει η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ ήταν, η καταγραφή και αξιολόγηση των αντισταθμιστικών δράσεων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάλυση των σχέσεων μεταξύ των εταιρειών αυτών και των τοπικών κοινοτήτων και η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών και δράσεων που οι εταιρείες εφαρμόζουν στις περιοχές όπου ευρύτερα δραστηριοποιούνται.
Η μελέτη ταυτόχρονα εξέταζε και την ελληνική περίπτωση και συγκεκριμένα τις αντίστοιχες δράσεις της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία και την ανάλυση του πλαισίου συνεργασίας της εταιρείας με τους τοπικούς φορείς.
Στόχοι της μελέτης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς στη χώρα μας των πρακτικών που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η προοπτική αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών προς όφελος των τελευταίων.
Ο τομέας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη καλείται σήμερα να προσαρμοσθεί σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που επηρεάζεται από ένα σύνολο οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών απαιτήσεων. Την κατεύθυνση της προσαρμογής αυτής υποδεικνύουν και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργειακό τομέα που υπογραμμίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης της κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.
Κατά τη σύνταξη της μελέτης – έρευνας αναλύθηκε το ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενεργειακής αγοράς με έμφαση στην κοινωνική διάσταση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, αναπτύχθηκε μια τυπολογία των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (καθεστώς αγοράς, εταιρική μορφή, είδος καυσίμου κλπ), διερευνήθηκαν τα ανταποδοτικά - αντισταθμιστικά οφέλη που αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες από 56 ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες σε 21 κράτη-μέλη (βιβλιογραφική και διαδικτυακή έρευνα και αποστολή-συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου) και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στα γραφεία και σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μεγάλων αντιπροσωπευτικών εταιρειών από 10 κράτη-μέλη με στόχο την επιτόπια συλλογή πληροφοριών, αλλά και τη συνολικότερη καταγραφή της κατάστασης στην κάθε χώρα.
Πραγματοποιήθηκε αναλυτική καταγραφή των αντισταθμιστικών δράσεων που παρέχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, εξετάσθηκε η στρατηγική και η μεθοδολογία του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμης ανάπτυξης της κάθε επιχείρησης και αναλύθηκε το διαμορφωμένο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περίπτωση, καθώς και ο βαθμός συμμετοχής των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων στις επιλεγμένες από την κάθε εταιρεία αντισταθμιστικές δράσεις.
Η έρευνα κατέδειξε μία διευρυνόμενη κοινή πρακτική εναρμόνισης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων που ξεπερνάει την υποχρέωση τήρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων και των ευρωπαϊκών πολιτικών και προχωρά και σε άλλες πρακτικές, εφαρμόζοντας ολοένα και περισσότερο αρχές και προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Στον τομέα των καλών πρακτικών καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν μέτρα, δράσεις και προγράμματα για:
• Ενισχύσεις Κοινωνικών Δραστηριοτήτων
• Προστασία περιβάλλοντος στους σταθμούς
• Περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης των σταθμών
• Μετεγκατάσταση οικισμών
• Αποκατάσταση και Επαναχρησιμοποίηση Περιοχών Εξόρυξης
• Συμπληρωματικά Αναπτυξιακά Έργα προς Όφελος των Κατοίκων
• Πρωτοβουλίες και Κίνητρα για τη Στήριξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών
Από την ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας, προέκυψε ότι στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, δύο είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να διαμορφωθούν αντίστοιχες στρατηγικές από τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Οι άξονες αυτοί αφορούν:
• στη αναβάθμιση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και της ΔΕΗ για την αρμονική ένταξη των ηλεκτροπαραγωγικών δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες, και
• στη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Στο πλαίσιο του πρώτου άξονα, θα πρέπει να προωθηθεί ένα συνεκτικό Πρόγραμμα Δράσεων κοινωνικής ευθύνης που θα συμπληρώσει και θα αναβαθμίσει το υπάρχον καθεστώς αντισταθμιστικών ωφελειών και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με μακροπρόθεσμα οφέλη για την ευημερία της περιοχής.
Προς το σκοπό αυτό απαιτούνται ολοκληρωμένες δράσεις με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων και τη συστηματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το υλικό της μελέτης που εκπονήθηκε αποτελεί μια σημαντική βάση για τη διαβούλευση, διαμόρφωση και έγκριση ενός τέτοιου Προγράμματος
Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα και σε συνδυασμό με τον πρώτο, θα πρέπει να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής στο πλαίσιο της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, ανεξάρτητα και πέρα από τις αντισταθμιστικές δράσεις της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η αξιοποίηση της υφιστάμενης εμπειρίας στις Ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της διαμόρφωσης ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι δράσεις των επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής για την εισαγωγή και αξιοποίηση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, τη δημιουργία βιομηχανικών - βιοτεχνικών περιοχών, τεχνολογικών πάρκων και κέντρων καινοτομίας, τη χρηματοδότηση της έρευνας, την υλοποίηση ή ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού κλπ.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της «μεταλιγνιτικής εποχής» στην τοπική οικονομία με όρους που θα πρέπει να ευνοούν την αναδιάρθρωση και τον προσανατολισμό της προς νέες οικονομικές δραστηριότητες που διασφαλίζουν ένα υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας και καθιστούν την περιοχή ελκυστική για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.

Κοζάνη 12/07/2010


Από το Γραφείο Τύπου
της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Κοζάνης: Σχεδίαση μεταλιγνιτικής περιόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την πρόταση διαβούλευσης για τις δράσεις και το σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου, καθώς και την πρόταση διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2012 – 2016 του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νομού Κοζάνης (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης), παρουσίασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2010.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε και η μελέτη – έρευνα της Ευρωπαϊκής Εμπειρίας στις σχέσεις των οργανισμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες και η αξιοποίηση της στη Δυτική Μακεδονία.
Η προαναφερθείσα μελέτη – έρευνα καθώς και οι προτάσεις συζήτησης για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης (www.kozani.gr) και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας – ΑΝΚΟ (www.anko.gr).
Αποφασίστηκε ομόφωνα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ, τους Βουλευτές και τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας μαζί με τους αντίστοιχους του Νομού Φλώρινας, να συνδιαμορφώσουν και να καταθέσουν πρόταση στην κυβέρνηση για τη δομή, το περιεχόμενο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης που προέκυψε από την ψήφιση του Καλλικράτη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...