.

Επενδύσεις 4 δισ. και 1.500 θέσεις εργασίας με την είσοδο ιδιωτών στην αγορά ενέργειας

Πηγή: Καθημερινή, Tης Xρυσας Λιαγγου, 29-8-10
Τα οφέλη της απελευθέρωσης και η πρόσβαση παρόχων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη

Η πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ και 1.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kομισιόν. Aυτό αναφέρεται στο κείμενο τεχνοκρατών της E.E. που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Mνημόνιο. Kατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη θα έχει και δημοσιονομικά οφέλη τα οποία θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να πουλήσει υφιστάμενες μονάδες ή δικαιώματα εκμετάλλευσης σε νέα λιγνιτικά κοιτάσματα.

Στην πρώτη περίπτωση της πώλησης του 40% των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων και των συναφών κοιτασμάτων τροφοδοσίας, προκύπτει ένα συνολικό έσοδο 2 δισ. ευρώ, εκ του οποίου ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, ως μετόχου του 51% της ΔEH. Προβλέπει όμως και πρόσθετα φορολογικά έσοδα, καθώς εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιγνίτη στον ανταγωνισμό, θα επιτρέψει στους ανταγωνιστές να λειτουργήσουν επικερδείς επιχειρήσεις κάτι που θα εξωθήσει τη ΔEH σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της, γεγονός που θα αποφέρει υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση και των δύο πλευρών. Tα μακροπρόθεσμα μάλιστα έσοδα από τη φορολογία θα είναι ακόμα μεγαλύτερα στην περίπτωση που θα επιτραπεί στους ανταγωνιστές να εκμεταλλευθούν νέα κοιτάσματα και να λειτουργήσουν νέες μονάδες παραγωγής.

Εκτιμήσεις Κομισιόν

H απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς στην Eλλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση της Kομισιόν, στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ανεξάρτητων παραγωγών. Eλλείψει ταχείας διαρθρωτικής αλλαγής, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί στην Eλλάδα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο υπάρχουσες επενδύσεις γύρω στο 1 δισ. ευρώ, αλλά και τις θέσεις εργασίας σε αυτές. Xωρίς πρόσβαση σε άλλες πηγές ενέργειας, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη ΔEH. Θα πρέπει να διασφαλισθούν ισορροπημένα χαρτοφυλάκια για τους ανταγωνιστές της ΔEH εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα λειτουργίας λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Για τους λιγνίτες προτείνει δύο εναλλακτικές που όπως είναι ήδη γνωστό περιλαμβάνουν την πώληση υφιστάμενων μονάδων ή τη διασφάλιση δικαιώματος εκμετάλλευσης σε νέα κοιτάσματα. H ολοκληρωμένη πρόταση της Kομισιόν για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού προβλέπει επίσης πλήρη διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής και πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων λιανικής.

H απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την Kομισιόν είναι μια ευκαιρία για μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε έναν τομέα-κλειδί. Δίνοντας στους ανταγωνιστές μια δίκαιη ευκαιρία να ανταγωνιστούν το κατεστημένο μονοπώλιο θα υπάρξει βελτίωση στην κατανομή πηγών που θα ασκήσει ανταγωνιστική πίεση στη ΔEH, προσαρμόζοντας τις τιμές του ρεύματος στο κόστος.

Mε δεδομένο ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ανοδική τάση, η διασφάλιση του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την Kομισιόν θα περιορίσει τις αυξήσεις, ενώ θα βελτιώσει και τη μακροχρόνια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο παρελθόν η ΔEH, αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό κείμενο, δεν μπορούσε πάντα να διασφαλίσει την επάρκεια ρεύματος, λόγω της λειτουργικής της ανεπάρκειας. Eπισημαίνει μάλιστα, ότι η ελληνική Πολιτεία επανειλημμένα χρειάστηκε να επιδοτήσει την κατασκευή νέων μονάδων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε άλλο κράτος-μέλος της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

H απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της πρόσβασης ιδιωτών στον λιγνίτη δεν θα επηρεάσει, σύμφωνα με την Kομισιόν τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησης. Oπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο λιγνίτης θα παραμείνει βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή στην Eλλάδα, όπως και σε άλλα κράτη- μέλη. Σημειώνει δε ότι οι προβλέψεις της Eλλάδας αναφέρονται σε συμμετοχή του λιγνίτη κατά το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού το 2020 στο σενάριο με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας.

Τα κυβερνητικά σχέδια

H κυβέρνηση με βάση το αναθεωρημένο Mνημόνιο θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της E.E. Tο Mνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει σχέδιο για τη σταδιακή μετάβαση μέχρι να ολοκληρωθεί η αποτελεσματική υλοποίηση της απελευθέρωσης. Mέσα στο διάστημα του τετραμήνου που απομένει θα πρέπει επίσης να έχει υιοθετήσει μηχανισμό για την προσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση της αντανάκλασης του κόστους σταδιακά μέχρι το 2013.

Aπό το καθεστώς αυτό εξαιρεί τους ευάλωτους καταναλωτές για τους οποίους η κυβέρνηση καλείται να υποβάλει ένα αναθεωρημένο ορισμό αυτής της κατηγορίας καταναλωτών και ένα ειδικό τιμολόγιο.

Mέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό που σχετίζονται με το σύστημα μεταφοράς και το σύστημα διανομής της ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο διαχωρισμός των αντίστοιχων δραστηριοτήτων από την παραγωγή.

Εναλλακτικές λύσεις της κυβέρνησης

Eικονική πώληση ισχύος από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες (πώληση ενέργειας σε τιμή κόστους), ανταλλαγή λιγνιτικών μονάδων με μονάδες άλλων εταιρειών σε χώρα-μέλος της E.E. ή και ανταλλαγή ισχύος με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, είναι οι μεσοπρόθεσμες λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τη σταδιακή απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς. H σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση του Mνημονίου, δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού. H ηγεσία του YΠEKA αλλά και η διοίκηση της ΔEH δείχνουν να έχουν αντιληφθεί, ότι η πίστωση χρόνου που διασφάλισαν μέχρι τον Δεκέμβριο, ισοδυναμεί ουσιαστικά με μία ύστατη ευκαιρία για μια ομαλή μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό. Aπό την επόμενη ημέρα της επικαιροποίησης του Mνημονίου, πολιτική ηγεσία του YΠEKA και διοικήσεις των ΔEH και PAE βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την αναζήτηση λύσεων ισοδύναμου αποτελέσματος σε ό,τι αφορά το ζητούμενο της απελευθέρωσης με την απαίτηση της πώλησης μονάδων της ΔEH με το λιγότερο πολιτικό και κοινωνικό κόστος. H ΔEH βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλες εταιρείες για ανταλλαγή μονάδων ή και ανταλλαγή ισχύος, ενώ όλοι φέρονται να συμφωνούν σε αυτή τη φάση στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. H πώληση εικονικής ισχύος θα αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των κοιτασμάτων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών στις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔEH.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Χιλιάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος 1.400 MW

Πηγή: Εφ. Ημερησία, της Μανταλένας Πίου

Aπο αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από αγρότες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, ενώ ήδη οι αιτήσεις που συσσωρεύτηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς μόνον το τελευταίο δίμηνο, από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα συνολικής ισχύος περίπου 1.400 MW.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα για άδειες που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, ούτε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 MW, που συνολικά αντιπροσωπεύουν ισχύ γύρω στα 870 MW !

Φρενίτιδα
H φρενίτιδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αποτέλεσμα των υψηλών εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς «ηλιακής ενέργειας» και των απλών διαδικασιών εγκατάστασης που προβλέπει ο νέος νόμος, κινδυνεύει να λήξει άδοξα, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταλήξει στην τελική απόφαση για το μείγμα της πράσινης ενέργειας, δηλαδή πόση ισχύς από φωτοβολταϊκά, πόση ισχύς από αιολικά κ.λπ. πρέπει να εγκαθίσταται κάθε χρόνο στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 20-20-20 ( 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχετα από ΑΠΕ ως το 2020 και εξοικονόμηση ενέργειας 20%). Η απόφαση της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την ετήσια κατανομή του «πράσινου μείγματος» αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ήδη η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι η πολύ μεγάλη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μπορεί να προσκρούσει στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ. Aλλωστε με τους ρυθμούς που κατατίθενται τα αιτήματα υπάρχει κίνδυνος μέσα σε λίγους μήνες να καλυφθεί το πλαφόν για όλα τα χρόνια ως το 2020.

Δυσκολίες
Η ΔΕΗ στην ανακοίνωση για τους αγρότες δίνει μία πρόγευση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα οι ενδιαφερόμενοι, καθώς δηλώνει ότι τα «νέα αιτήματα θα εξεταστούν αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των παλαιών αιτημάτων κατόχων αδειών πραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης αλλά και των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο και όσων εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ και περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος κάτω από 100 MW και έχουν εκδοθεί προ του τελευταίου νόμου άδειες για 700 MW.

Δίμηνο
Tο τελευταίο δίμηνο κατατέθηκαν αιτήματα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.000 MW για σταθμούς της τάξης των 100 KW-500 ΚW ο καθένας, καθώς και αιτήματα συνολικής ισχύος 400 MW για μονάδες ως 100 KW η κάθε μία. Από τη ΡΑΕ διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ παλαιές αιτήσεις, που εκκρεμούσαν με τον παλαιό νόμο, για έργα ως 1 MW το καθένα, συνολικής ισχύος 200 MW.

Οσον αφορά στους επαγγελματίες αγρότες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται από αύριο αιτήσεις στην ηπειρωτική χώρα εκτος των διασυνδεδεμένων νησιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά σε φωτοβολταϊκά ισχύος ως 100 kW ανά μονάδα.

Διαψεύσεις για διπλασιασμό του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ
Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι σχετικές αποφάσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρπίλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένται η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για τα νέα, «εξορθολογισμένα», τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στα μέσα του μήνα προβλέπεται ότι θα δοθεί η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης διέψευσε τα δημοσιέυματα που αναφέρονται σε διπλασιασμό στην τιμή του αγροτικού ρεύματος τονίζοντας ότι «ουδέν ψευδέστερον, ούδεν αναληθέστερον». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι σχεδιάζεται εξορθολογισμός τιμών σε βάθος τριετίας, ο οποίος όμως δεν θα αφορά σε αυξήσεις του 50% ή 100% στους αγρότες.

Ωστόσο αύξηση θα προβλέπεται, όχι μόνον για τους αγρότες αλλά για πολλές κατηγορίες που μέχρι σήμερα πλήρωναν φθηνά το ρεύμα, όπως π.χ. οι βιομηχανίες, ακόμα και οικιακά τιμολόγια, ενώ θα υπαρξουν εκπτώσεις για πολυ μεγάλες καταναλώσεις, στα εμπορικά τιμολόγια και στις κοινωνικές ευπαθείες ομάδες, καθώς στόχος του εξορθολογισμού είναι να αποτυπωθεί το κόστος της ΔΕΗ στα τιμολόγια ανά κατηγορία πελατών και να σταματήσουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις. Το συνολικό έσοδο της ΔΕΗ από τη ανακατανομή των τιμολογίων θα παραμείνει το ίδιο. Εξάλλου τα 32 τιμολόγια που έχει σήμερα η ΔΕΗ συγχωνεύονται σε 13. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει εξορθολογισμό των τιμολογίων από πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ η όλη διαδικασία προβλέπεται και στο Μνημόνιο.

Αδειες για 700 MW
Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος κάτω από 100 MW και έχουν εκδοθεί προ του τελευταίου νόμου άδειες για 700 MW.

Tο τελευταίο δίμηνο κατατέθηκαν αιτήματα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 000 MW για σταθμούς της τάξης των 100 KW-500 ΚW ο καθένας, καθώς και αιτήματα συνολικής ισχύος 400 MW για μονάδες ως 100 KW η κάθε μία.


Ο στόχος του 20-20-20 στο ενεργειακό μείγμα αφορά: 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχετα από ΑΠΕ ως το 2020 και εξοικονόμηση ενέργειας 20%.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σύλλογος Μαυροπηγής: Επιστολή στο ΙΓΜΕ για ρήγμα Μαυροπηγής

Επιστολή στο ΙΓΜΕ αναφορικά με το ρήγμα της Μαυροπηγής έστειλε ο Σύλλογος της Μαυροπηγής "Η ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ". Κλικ για να δείτε την επιστολή...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Επιστολή προς Χρηματιστήριο Αθηνών για φωτοβολταϊκό σταθμό στη Δυτική Μακεδονία

Πηγή: kozan.gr

Επιστολή, με την οποία ενημερώνει για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, απέστειλε στο Χρηματιστήριο η διοίκηση της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασιών με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης είναι η αξιολόγηση συνεργασίας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, τόσο για το μέγεθος του έργου και το ύψος της επένδυσης, όσο και γενικότερα για τους όρους της εξεταζόμενης συνεργασίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συλλήψεις για κλοπή υλικών και φορτηγού αυτοκινήτου από εργοτάξιο λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα

Πηγή: nooz.gr

Καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους δύο τόνων, τρεις προβολείς και ΙΧ φορτηγό κατάφεραν να αφαιρέσουν από εργοτάξιο λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης, δύο Ελληνες, ηλικίας 34 και 21 χρόνων.

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην εθνικό οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο κόμβο Κλειδίου, στο πλαίσιο ελέγχων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και σε συνεργασία με άντρες του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας.

Η σύλληψή τους έγινε ύστερα από καταδίωξη, αφού παρά τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, ο οδηγός του κλεμμένου φορτηγού, ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα επικίνδυνους ελιγμούς, για να αποφύγει τον έλεγχο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΡΑΕ: Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013

Πηγή: Το Βήμα

H ΡΑΕ προτείνει αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%.


Οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 - 2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.

Αντίθετα, στις μεγαλύτερες καταναλώσεις προτείνεται συνολική μείωση από 6,5% έως 16%.

Ευνοημένοι από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων θα είναι και οι έμποροι, που θα δουν το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται έως 15% συνολικά στην τριετία.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν τα ήδη τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Αν υλοποιηθούν οι υπέρογκες αυξήσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που φουντώνει και τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, κυριολεκτικά θα δεχθούν τη χαριστική βολή» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Από πλευράς ΣΥΝ ο Π.Λαφαζάνης σημειώνει ότι με την ανακοίνωση της ΡΑΕ επιβεβαιώνεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άλλη όψη μιας άγριας εισπρακτικής κερδοσκοπίας με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση Κοζάνης: Δελτίο Τύπου για ΔΕΗ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗ : “ Τόπος να ζεις”
Κοζάνη : 27/8/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άλλη μια μέρα δύσκολη η προχθεσινή 25/8/2010  για την περιοχή λόγω της σκόνης από τους ΑΗΣ και τα ορυχεία. Οι μετρητές έδειξαν πώς οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλές και η κατάσταση δύσκολη.
Χρόνιο και έντονο το πρόβλημα για την περιοχή και τους κατοίκους. Παρόλες τις δεσμεύσεις, τις αναφορές, τα «μέτρα»,  η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι βιώνουν συχνά φαινόμενα έντονης ρύπανσης κάθε καλοκαίρι και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.  

Ø  Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί η τοπική κοινωνία να υφίσταται τούτην την κατάσταση ;

Ø  Πότε επιτέλους η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να περιοριστούν οι υπερβάσεις;

Ø  Μήπως πρέπει να μπει φρένο στην χωρίς φραγμό καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

Ø  Πότε επιτέλους η ΔΕΗ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις τις, απέναντι στην τοπική κοινωνία;


Πέρα όμως από την υποβάθμιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής που μάλλον είναι μια κατάσταση που δείχνουμε να έχουμε αποδεχτεί ως ένα «αναγκαίο κακό», τίθενται  και άλλου είδους ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ø  Είναι πλέον βιώσιμο εθνικά και τοπικά το παρόν ενεργειακό μοντέλο;

Ø  Μπορεί η περιοχή μας να σηκώσει επιπλέον βάρος στην ανάπτυξη νέων μονάδων και νέων ορυχείων;

Ø  Για πόσο ακόμα θα γινόμαστε συνένοχοι στην οριστική καταστροφή των σημαντικότερον φυσικών πόρων της περιοχής (έδαφος, υπέδαφος, νερά);

Ø  Μήπως πρέπει να δούμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο και δεν θα στέλνει τον λογαριασμό των δικών μας επιλογών στις επόμενες γενεές;



Σε αυτήν την συγκυρία και ενόψει των τοπικών  εκλογών χρειάζεται όλοι μας να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι προφανές πως η λαϊκιστική επιχειρηματολογία του παρελθόντος δεν έχει πλέον θέση στον δημόσιο διάλογο.  Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, να δούμε την κατάσταση κατάματα και να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών έγκαιρα πριν μας ξεπεράσουν πάλι οι εξελίξεις.
Αντιλαμβανόμαστε πως θα συνυπάρχουμε σε αυτήν την περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα με την ΔΕΗ. Χρειάζεται όμως η συνύπαρξη αυτή να σέβεται την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, που εργάζονται στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, αλλά και να περιφρουρεί  τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.
Διεκδικούμε για την περιοχή μας να πάψει να είναι το παράδειγμα μιας γκρίζας και με κοντά ποδάρια «ανάπτυξης αλλά να γίνει το ενεργό παράδειγμα της εφαρμογής μιας ουσιαστικής  πράσινης πολιτικής που θα διαμορφώνει μια κοινωνία που θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.


Η συντονιστική γραμματεία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελληνες ανακυκλώνουν το διοξείδιο του άνθρακα / Πράσινη ενέργεια και ο λιγνίτης...

Του Χρήστου Κολοβού [με αφορμή σχετικό άρθρο]

Η περιοχή μας απέχει μόλις μιάμισυ ώρα από το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη).
Επιπλέον, στην περιοχή μας έχουμε :
- τις μονάδες της ΔΕΗ που παράγουν μεγάλες ποσότητες CO2
- το υπό εξαγγελία τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει και ηλιοθερμικό σταθμό
- το ΙΤΕΣΚ
- το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας / Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων (που πριν 1,5 χρόνο μετονομάσθηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών)
- σημαντικά κοιτάσματα λιγνίτη που κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητα

Έχουμε δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις ώστε να προωθηθεί η κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας "ανακύκλωσης" του CO2 δίπλα στη νέα Μονάδα Πτολ/δα V, (για την οποία θα μπορούσε πιθανότητατα να ζητηθεί και ειδική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελληνες ανακυκλώνουν το διοξείδιο του άνθρακα

Πηγή: Καθημερινή, του Κωστα Δεληγιαννη

Ελληνες ανακυκλώνουν το διοξείδιο του άνθρακα
Το μετατρέπουν σε υποκατάστατο του φυσικού αερίου και σε ντίζελ

Ακόμη κι αν κάποιος γνωρίζει πως η χρήση των ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή κρατάει χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας και βοηθά χώρες όπως η Ελλάδα να αξιοποιούν τα εγχώρια κοιτάσματά τους, και μόνο η εικόνα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς «ξερνούν» συνεχώς καυσαέρια -όπως συμβαίνει και με άλλα εργοστάσια, σαν τις τσιμεντοβιομηχανίες- αρκεί για να τον πείσει πόσο επιζήμια είναι για το κλίμα και το περιβάλλον. Κι όμως, Ελληνες επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε μερικά χρόνια τέτοιες ρυπογόνες μονάδες θα μπορούσαν να αποκτήσουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, παρ’ όλο που θα εξακολουθούν να λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να καταλήγει στην ατμόσφαιρα, το διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγουν θα δεσμεύεται και θα οδηγείται σε κατάλληλους χώρους επεξεργασίας, όπου ουσιαστικά θα… ανακυκλώνεται. Με συνέπεια, από άχρηστος ρύπος -και οικονομικά επιζήμιος, λόγω των δικαιωμάτων εκπομπής που θα πρέπει να πληρώνει τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιπες βιομηχανίες- να μετατρέπεται ξανά σε καύσιμο για την κίνηση αυτοκινήτων και τη θέρμανση κτιρίων ή για να επαναχρησιμοποιηθεί στα ίδια εργοστάσια. Κάτι που σημαίνει ότι, τουλάχιστον, ως προς το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύει όταν καίγεται, καύσιμα σαν τον λιγνίτη μπορούν να καταστούν μια πρώτη ύλη φιλική προς το περιβάλλον.

Ταιριάζει στην Ελλάδα

Αυτό υπόσχεται η τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου δρα Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο. Μια τεχνολογία που μάλιστα ταιριάζει «γάντι» στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Κι αυτό γιατί προϋποθέτει πως η επεξεργασία του CO2 θα γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες: δηλαδή σε ειδικές ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις, που αποτελούνται από δεκάδες κάτοπτρα τα οποία συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου στο ανώτερο σημείο ενός «πύργου», ανεβάζοντας τοπικά τη θερμοκρασία έως και στους 1.200° C.

Η καινοτομία της ελληνικής ομάδας αφορά ουσιαστικά στην επινόηση της «καρδιάς» του συστήματος που θα αναλαμβάνει την πιο κρίσιμη φάση της ανακύκλωσης, δηλαδή τον πυρίμαχο κεραμικό αντιδραστήρα που θα τοποθετείται στο συγκεκριμένο σημείο του «πύργου» και τα ειδικά νανοϋλικά στο εσωτερικό αυτής της συσκευής τα οποία θα διασπούν το CO2 σε μονοξείδιο του άνθρακα. «Στη συνέχεια, το μονοξείδιο θα εμπλουτίζεται με υδρογόνο -που παράγεται από νερό, πάλι με την ίδια τεχνική- ώστε να προκύψει ένα μείγμα το οποίο ονομάζεται αέριο σύνθεσης», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Από εκεί και πέρα, η περαιτέρω διαδικασία είναι σχετικά απλή: «με τυπικές χημικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, το αέριο αυτό μπορεί να μετατραπεί είτε σε υποκατάστατο του φυσικού αερίου είτε σε ένα “κοκτέιλ” από υγρούς υδρογονάνθρακες, κατάλληλο για χρήση στους ντιζελοκινητήρες», προσθέτει.

Μάλιστα, ως προς την παραγωγή υδρογόνου (του ενός δηλαδή από τα δύο συστατικά του αερίου σύνθεσης) η ιδέα αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δύο χρόνια σε πραγματικές συνθήκες, σε μια πιλοτική ηλιοθερμική μονάδα ισχύος 100 Watt στην Αλμερία της Ισπανίας. Η «Κ» είχε καλύψει δημοσιογραφικά την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας -η οποία έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Hydrosol ΙΙ, με συντονιστή το Ινστιτούτο του ΕΚΕΤΑ- καθώς πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση τέτοιας δυναμικότητας στον κόσμο, η οποία μπορούσε να παράγει υδρογόνο αποκλειστικά από νερό και ήλιο.

«Ουσιαστικά αποδείξαμε ότι ο αντιδραστήρας και τα νανοϋλικά συμπεριφέρονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως ακριβώς προβλέπαμε, δηλαδή ότι εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες Η2», σημειώνει ο Ελληνας επιστήμονας, προσθέτοντας πως σήμερα το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρίσκεται στη φάση σχεδίασης μιας ακόμη μεγαλύτερης ηλιοθερμικής μονάδας για την παραγωγή υδρογόνου, ισχύος 1 MW. Ετσι κι αλλιώς, ακόμη και σε αυτή την πρώτη εκδοχή της η τεχνολογία είχε τιμηθεί ήδη από το 2006 με το βραβείο Descartes, το «ευρωπαϊκό Νομπέλ» για την έρευνα, όπως αποκαλείται συνήθως. Ο λόγος ήταν πως έθετε τις βάσεις για τη δημιουργία υδρογόνου με έναν απολύτως οικολογικό και ανανεώσιμο τρόπο. Αλλωστε, πολλοί ειδικοί θεωρούν πως το εν λόγω αέριο θα αποτελέσει το «πράσινο» καύσιμο του μέλλοντος, αφού υπάρχει σε αφθονία στον πλανήτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικές συσκευές, τις κυψέλες καυσίμου, για την κατασκευή μεταφορικών οχημάτων και γεννητριών που δεν θα εκλύουν καθόλου ρύπους.

Αμεση λύση

«Φέτος την άνοιξη, ωστόσο, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε στο εργαστήριο την ίδια μέθοδο, με σκοπό αυτή τη φορά τη διάσπαση του διοξειδίου του άνθρακα σε μονοξείδιο», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «γνωρίζοντας ότι, σε περίπτωση που μπορούσαμε να αναμείξουμε το “ηλιακό” υδρογόνο με “ηλιακό” μονοξείδιο, θα είχαμε δημιουργήσει μια μέθοδο μετατροπής του συγκεκριμένου ρύπου ξανά σε καύσιμο». Τα πειράματα απέδειξαν πως η μέθοδος λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανακύκλωση του βασικού αερίου του θερμοκηπίου. «Το σημαντικότερο όφελος είναι πως η ανακύκλωση των ρύπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, στις ήδη υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή στη βαριά βιομηχανία, σαν μια μεταβατική λύση μέχρι η “οικονομία του υδρογόνου” να γίνει όντως πραγματικότητα», επισημαίνει. Και, όπως υποστηρίζει, η λύση αυτή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα από άλλες ιδέες που έχουν κατά καιρούς προταθεί για τη μείωση των εκπομπών των εργοστασίων, όπως η δέσμευση του CO2 και η αποθήκευσή του σε φυσικές κοιλότητες μέσα στο υπέδαφος ή στη θάλασσα. «Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, όχι μόνο το αέριο θα παρέμενε αναξιοποίητο, αλλά και κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να διαρρεύσει στην επιφάνεια της γης και, κατά συνέπεια, στην ατμόσφαιρα», σημειώνει.

Πράσινη ενέργεια και ο λιγνίτης...

Οπως είναι φυσικό, η ιδέα χρησιμοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καυσίμου, έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών επιστημόνων και περιοδικών στο εξωτερικό, παρ’ όλο που η πρώτη διεθνής παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα πειράματα του ΕΚΕΤΑ έγινε πριν από λίγους μόλις μήνες. «Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε κεφάλαια για να συνεχίσουμε τις έρευνές μας στο εργαστήριο, αλλά και για να κατασκευάσουμε μια πειραματική ηλιοθερμική εγκατάσταση, ώστε να ελέγξουμε τη μέθοδο στην πράξη», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας πως και Ελληνες επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας πιλοτικής μονάδας. «Η προτεραιότητά μας θα ήταν η υποδομή αυτή να δημιουργηθεί στη χώρα μας, με στόχο κατ’ αρχάς η τεχνογνωσία που θα παραχθεί να μείνει εντός Ελλάδας», σημειώνει.

Αλλωστε, η ηλιοφάνεια που επικρατεί στην Ελλάδα την καθιστά μια από τις πιο προνομιακές περιοχές για την εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, όταν αυτή θα έχει τελειοποιηθεί. Και η μέθοδος αυτή ίσως αποτελεί μια από τις ελάχιστες λύσεις που θα έδιναν στη χώρα τη δυνατότητα να διατηρήσει στον ενεργειακό χάρτη τα κοιτάσματα σε ορυκτά καύσιμα -κι έτσι να διατηρήσει εν μέρει την ενεργειακή της αυτάρκεια- χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα συνεχίσει να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα. «Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο θα ανακύκλωνε το διοξείδιο του άνθρακα από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Πτολεμαΐδας, παράγοντας μεθάνιο ή μεθανόλη που θα τροφοδοτούσε απευθείας το δίκτυο φυσικού αερίου», συμπληρώνει. «Δεν θα άξιζε να επενδύσουμε σε μια τέτοια τεχνολογία, τη στιγμή που μόνο η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει περίπου 1,2 δισ. ευρώ από το 2013 κι έπειτα, για τα δικαιώματα ρύπων;».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έρευνα Cedefop: Πώς πρέπει να ενισχυθούν οι "πράσινες" δεξιότητες στην ΕΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ιαν εργαζόταν μέχρι πέρυσι σε ναυπηγείο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το προηγούμενο πόστο του ήταν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όταν έχασε τη δουλειά του, δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος. Σήμερα, είναι περιζήτητος στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ανεμογεννητριών, χάρη στις αυξημένες δεξιότητές του στη συγκόλληση, την επιφανειακή επεξεργασία και τον εξοπλισμό. Είναι ένας από τους εκατομμύρια Ευρωπαίους, που σήμερα, αλλά και στα επόμενα χρόνια -κατόπιν μιας ταχείας επανεκπαίδευσης- βρίσκουν ή θα βρουν απασχόληση σε τομείς της "πράσινης" οικονομίας, των καθαρών τεχνολογιών και υποδομών. Άλλωστε, αυτοί ακριβώς οι τομείς, ως διέξοδος για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, "προικοδοτήθηκαν" με 200 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα, που διενεργεί σε έξι κοινοτικά κράτη (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), οι "πράσινες" δεξιότητες θα γίνουν στα επόμενα χρόνια εξίσου σημαντικές για όλες τις θέσεις εργασίας. Βέβαια, ο βαθμός επανεκπαίδευσης, που θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος με εμπειρία, όπως ο Ιαν, για να «περάσει» σε ένα πράσινο επάγγελμα, ενδέχεται να είναι τελικά χαμηλότερος από τον αρχικά αναμενόμενο. Μελέτες περιπτώσεων αποδεικνύουν ότι αν υπάρχει ένα καλό υπόβαθρο γενικών δεξιοτήτων, τότε ο εργαζόμενος μπορεί -με ενίσχυση αυτών και προσθήκη νέων- να φέρει εις πέρας το πλήρες εύρος καθηκόντων ενός πράσινου επαγγέλματος. «Οι δεξιότητες σε παλιούς τομείς ή ακόμη και σε τομείς που βρίσκονται σε ύφεση, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για την πράσινη οικονομία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι με πείρα στη ναυπηγική και στον κλάδο του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στον τομέα των ανεμογεννητριών», υπογραμμίζει το Cedefop, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να έχει αντιληφθεί τί πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα, αλλά, δυστυχώς, ταλανίζεται -σύμφωνα με το Cedefop- από συστημικές αδυναμίες, σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες του πληθυσμού της. Οι αδυναμίες αυτές μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, και κατ' επέκταση την ικανότητα της ΕΕ να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της πράσινης ανάπτυξης.

Η έλλειψη μηχανικών το σημαντικότερο πρόβλημα του περιβαλλοντικού τομέα στη Γερμανία

Όπως προειδοποιεί το Cedefop στη μελέτη του, που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο 2010, οι ελλείψεις σε διοικητικές και ειδικές δεξιότητες (πχ, σε μηχανικούς, τεχνολόγους, μαθηματικούς), είναι πιο ανησυχητικές από το έλλειμμα σε «νέες» πράσινες ειδικότητες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνεται η δημοτικότητα των μαθημάτων "STEM" (δηλαδή τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λόγω δημογραφικών τάσεων, ορισμένες χώρες δεν έχουν αρκετούς μηχανικούς για να αντικαταστήσουν αυτούς που συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη ατόμων με τις κατάλληλες δεξιότητες για την υλοποίηση έργων υποδομής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η έλλειψη μηχανικών αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του περιβαλλοντικού τομέα στη Γερμανία, που μάλιστα επιδεινώνεται λόγω της μείωσης αποφοίτων και εκπαιδευόμενων μηχανικών τα τελευταία χρόνια.

Το «χρυσό κίνητρο» των 1.100 ευρώ για την απόκτηση πτυχίου “STEM”

Αν η ΕΕ θέλει να επιβιβαστεί στο τρένο της πράσινης ανάπτυξης, εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές και φοιτητές στους κλάδους των θετικών επιστημών, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. «Η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί περισσότερους μηχανικούς από αυτούς που παράγει σήμερα η Ευρώπη», προειδοποιεί το cedefop. Εσχάτως, κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, από πλευράς και του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών (Confederation of British Industry) επεξεργάζεται το ενδεχόμενο παροχής «χρυσού κινήτρου» ύψους 1.100 ευρώ σε κάθε φοιτητή, που εγγράφεται σε κύκλο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου STEM.

Οι Βρετανοί ηλεκτρολόγοι και η ακριβή εκπαίδευση για τα φωτοβολταϊκά

Στο μεταξύ, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων πρέπει να είναι ταυτόχρονα οικονομικά προσιτή και αποδοτική. Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι, παρ' ότι οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν το έπρατταν γιατί δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν τα 2.050 ευρώ, που απαιτούνταν για έναν κύκλο μαθημάτων!

Εκπαίδευση …εκπαιδευτών

Επίσης, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών. Δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές και καθηγητές με γνώσεις επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και ικανότητες διδασκαλίας των νέων τεχνικών. Οι ελλείψεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές στον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Τα έξι κράτη-μέλη που εξέτασε η μελέτη του Cedefop είχαν συναίσθηση των δυνατοτήτων απασχόλησης που προσφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, ουδέν εξ αυτών έχει ενσωματώσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις περιβαλλοντικές στρατηγικές και τα προγράμματά του.

To σχέδιο της Γαλλίας και το παράδειγμα προς αποφυγήν της Ισπανίας

Η Γαλλία είναι μάλλον η πλέον ανεπτυγμένη χώρα από αυτή την άποψη, χάρη στο πρόσφατο «σχέδιο κινητοποίησης για πράσινες θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με το Cedefop, oι στρατηγικές για τις δεξιότητες ασχολούνται πλέον με τις συστημικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας και θα επιφέρουν οφέλη και για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας. Όπως τονίζει το Cedefop, οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσφέρει την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για παράδειγμα αιολικής ενέργειας στη Δανία, και στη χρήση τους για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του συντονισμού της απασχόλησης, της βελτίωσης των δεξιοτήτων και των καινοτόμων πολιτικών. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις ανοίγουν το δρόμο στην παροχή ολοκληρωμένων και οργανωμένων στρατηγικών δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, που έχουν επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και θα μπορούσαν να θεωρηθούν βέλτιστες πρακτικές. Ωστόσο, οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν κατά νου τις πιθανές συνέπειες από την απόσυρση της υποστήριξής τους, όπως συνέβη με την πρόσφατη κατάρρευση του κλάδου της φωτοβολταϊκής ενέργειας, στην Ισπανία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Δημόσια διαβούλευση για τροποποίηση Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Η τροποποίηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr»

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο www.opengov.gr, τέθηκε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την τροποποίηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε).

Ο εν λόγω Κανονισμός, αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ σε θέματα ορθολογικής δραστηριότητας, ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και περιοίκων και προστασίας του περιβάλλοντος, στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Με το προτεινόμενο σχέδιο:

Α. Εναρμονίζονται οι διατάξεις του Κανονισμού με τις αντίστοιχες προβλέψεις των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένης της έκτασης και της πολυπλοκότητας της σχετικής Νομοθεσίας, καταβλήθηκε προσπάθεια να ενσωματωθούν στο κείμενο του Κανονισμού τα βασικά σημεία και το πνεύμα της Νομοθεσίας αυτής.

Β. Εκσυγχρονίζονται πολλές διατάξεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως π.χ. στην περίπτωση των εκρηκτικών υλών, ή υιοθετούνται νέα αυστηρότερα και πλέον ολοκληρωμένα πρότυπα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της προστασίας από τις δονήσεις.

Γ. Πέραν των θεμάτων ορθολογικής και αειφόρου αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και περιοίκων, στο προτεινόμενο Σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των εξορυκτικών αποβλήτων με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Σε διαβούλευση η διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο www.opengov.gr, τέθηκε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο: «Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α)» που προβλέπεται στην παρ. 16 του άρθρου 3 του Ν. 3851/2010.

Η Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της αδειοδότησης των μεγαλύτερων έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α, εκείνων δηλαδή που δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής. Οι νέες ρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3851/2010, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου του 2010 με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυση των πράσινων τεχνολογιών στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010.

Το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευσ. Κωνσταντινίδης: Επιστολή σε εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για Βεύη

Ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης απέστειλε, προς όλες τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυχείου Βεύης, την ακόλουθη επιστολή Αγαπητοί Κύριοι,

Απευθύνομαι σε όλες τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης για να σας θέσω ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε και απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Η διακοπή λειτουργίας του ορυχείου συσσώρευσε προβλήματα, που σχετίζονται με την αδυναμία της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ Α.Ε. να αποπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τρίτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Βιολιγνίτ στη Βεύη και στα Λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου Α.Ε., συμφερόντων Βαρβούτη, όπως σας είναι ήδη γνωστό, δεν έχουν πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων.

Τα ενοίκια των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, διότι το ορυχείο δραστηριοποιείται σε ενοικιαζόμενες εκτάσεις, δεν έχουν εξοφληθεί προς τους ιδιοκτήτες τους, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ένα πλήθος επαγγελματιών, οι οποίοι προμήθευαν τη ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ με κάθε είδους υλικά, ή παρείχαν υπηρεσίες, δεν εισέπραξαν τα οφειλόμενα (π.χ. φορτηγά, χωματουργικές εργασίες, προμήθειες πετρελαίου κ.α.)

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, γι’ αυτό και οι κάτοικοι, δικαίως, διαμαρτύρονται.

Θεωρώ επιβεβλημένη την ενασχόληση σας με το ζήτημα και σας προτείνω να διερευνήσετε κάθε δυνατότητα εκ μέρους σας, πριν καταθέσετε την πρόταση σας στην αρμόδια επιτροπή, για την εξυπηρέτηση χρεών προς κατοίκους, ως δείγμα καλής θέλησης, έχοντας ταυτόχρονα υπόψη σας τη δημιουργία μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης και κατανόησης με την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους, όπως απαιτείται για την εμπέδωση της εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή.

Ως Βουλευτής του Νομού Φλώρινας εκτιμώντας κάθε ειλικρινή προσπάθεια, συνυπολογίζοντας το τοπικό συμφέρον, την αναπτυξιακή προοπτική της επένδυσης και το ενεργειακό μέλλον θα εργαστώ και θα συνεργαστώ με όλους τους εμπλεκόμενους για να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία και περαιτέρω ενημέρωση.

Με τιμή
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ Ν.Φλώρινας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέα Διευθύντρια στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Η κ. Όλγα Κουρίδου ανέλαβε σήμερα καθήκοντα Διευθύντριας του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η κ. Κουρίδου Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, εργάζεται στη ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας σε διάφορες θέσεις ευθύνης εδώ και 25 χρόνια. Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στα Ορυχεία Νότιου Πεδίου και Πεδίου Αμυνταίου, στα οποία εργαζόταν επιτυχώς ως Τομεάρχης από το 1995.

Σημείωση προς τους Συντάκτες

" Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εξορύσσεται το 80 % του συνολικά παραγόμενου λιγνίτη της χώρας, με ετήσια παραγωγή λιγνίτη που ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια τόνους και συνολικές εκσκαφές πάνω από 350 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

" Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτεί λιγνιτικές μονάδες, όπου παράγονται κάθε χρόνο περίπου 25.000 GWh, που είναι πάνω από το 50% της παραγόμενης, από τη ΔΕΗ, ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

" Το Λιγνιτικό Κέντρο αποτελεί μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιούνται επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και απασχολούνται άμεσα περίπου 4.500 εργαζόμενοι (τακτικοί και έκτακτοι) και έμμεσα περίπου 2000 άτομα ( στους εργολάβους ), που κατάγονται σχεδόν στο σύνολο τους από την περιοχή.

" Το 2009 η οικονομική συμβολή των Λιγνιτωρυχείων στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας ήταν περίπου € 500 εκ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επένδυση μαμούθ σε φωτοβολταϊκά από ΔΕΗ - Αμερικανούς

Πηγή: Εφ. Καθημερινή

Στις αχανείς εκτάσεις του λιγνιτικού κέντρου Kοζάνης θα εγκατασταθεί εκτός απροόπτου το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει μεγάλη αμερικανική εταιρεία σε συνεργασία με τη ΔEH. O αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ σε έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου. To έργο μπορεί να επεκταθεί σε 8.000 στρέμματα μετά τη διασφάλιση σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της ΔEH επιπλέον στρεμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσθετης ισχύος 100 MW. Στην περίπτωση αυτή η συνολική ισχύς θα ανέλθει σε 300 MW και το συνολικό κόστος της επένδυης στα 800 εκατ. ευρώ. Oι Αμερικανοί επενδυτές ήρθαν σύμφωνα με πληροφορίες σε επαφή με τη ΔEH προ τετραμήνου στην οποία και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία, προτείνοντας τη συγκεκριμένη επένδυση. Tις συζητήσεις κατά τις ίδιες πληροφορίες παρακολουθεί στενά και το αρμόδιο υπουργείο YΠEKA, ενώ οι πρώτες επαφές των Αμερικανών επενδυτών φέρονται να έγιναν απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Eνα από τα κομβικά σημεία διαπραγμάτευσης το προηγούμενο διάστημα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των δύο πλευρών στην εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. H αμερικανική εταιρεία φέρεται να επέμενε για μεγάλο διάστημα στον έλεγχο της πλειοψηφίας της (51%). Xρειάστηκαν πολλές συζητήσεις για να πειστεί τελικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει το έργο εάν η ΔEH δεν έχει την πλειοψηφία, και αυτό λόγω των αντιδράσεων που θα προκληθούν. Eγκυρες πληροφορίες φέρουν, μετά από αυτό, τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας και τη ΔEH να κάνει κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωσή της πριν από τη ΔEΘ για να δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αναγγείλει μία απο τις μεγαλύτερες πράσινες επενδύσεις και μάλιστα τη μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως.
Tα ποσοστά συμμετοχής ωστόσο στην εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου δεν είναι το μοναδικό από τα κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων. Aλλες πηγές αναφέρουν ως ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα την αποτίμηση της γης που η ΔEH θα προσφέρει για αξιοποίηση. Mεταφέρουν ότι οι Αμερικανοί μέτοχοι ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας τη δωρεάν παραχώρηση των εκτάσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση της επένδυσης. Tελικά, φέρονται να έχουν αποδεχθεί αποτίμηση της γης και παραχώρηση έναντι τιμήματος, το ύψος ωστόσο της αποτίμησης αλλά και του τιμήματος εξακολοθεί να αποτελει σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται, ότι η έκταση που προορίζεται για την επένδυση διεκδικείται δικαστικά από τη νομαρχία.

Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Για πρώτη φορά επισήμως θέμα αξιοποίησης των εξαντλημένων ορυχείων της Kοζάνης με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών τέθηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού κ. Tίνας Mπιρμπίλη στο λιγνιτικό πεδίο Kοζάνης - Πτολεμαΐδας, στα μέσα Iουνίου. Στόχος, όπως τότε είχε δηλώσει η υπουργός, είναι η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή με έργα μηδενικών εκπομπών και η ενίσχυση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τελεί και το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔEH και ένα απο τα μεγαλύτερα στην Eυρώπη, στη Mεγαλόπολη. Tο έργο ισχύος 50 MW βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής του. Eνδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί περίπου από 40 εταιρείες. H μεγάλη προσφορά υποχρέωσε την AΠE ΔEH να παρατείνει την προθεσμία κατάθεσης μέχρι και τα τέλη Nοεμβρίου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το έργο συνολικής ισχύος 50 MWp αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2012 και να παράγει 65.000 MWh τον χρόνο, που ισοδυναμεί με το 42% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών του νομού Αρκαδίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο στα σκαριά από τη ΔΕΗ

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη και γι΄ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο.

Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ. Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο (οι πληροφορίες μιλούν για την αμερικανική ΑΕS που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες) ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ως ένα μεγάλο έργο πράσινης ανάπτυξης σε μια άκρως επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλλης στην Ισπανία. Οσο γι΄ αυτό που δρομολογεί στη Μεγαλόπολη η ΔΕΗ, ισχύος 50 ΜW, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι το 5ο σε μέγεθος παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επένδυση, ο προϋπολογισμός της οποίας, αναλόγως της διαθέσιμης έκτασης θα ξεκινάει από τα 600 αλλά μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ ή και ακόμη υψηλότερα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρείας και της ΔΕΗ πριν από τέσσερις μήνες, καταλήγουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Ενα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου. Αρχικά οι αμερικανοί επενδυτές διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51% αλλά φέρονται να πείστηκαν τελικώς ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η τελευταία δεν θα έχει την πλειοψηφία. Υστερα από αυτό, η συμφωνία φαίνεται ότι βαίνει προς το τελικό στάδιο καθώς απομένει να ρυθμιστούν ακόμη κάποιες επί μέρους λεπτομέρειες. Οπως πάντως εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, όταν πρόκειται για εκτάσεις σαν αυτές που έχουν παραχωρηθεί εδώ και τόσα χρόνια στη ΔΕΗ, και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει η επιχείρηση σε διαγωνισμό.

Ακόμη και 8.000 στρέμματα

Τις τελευταίες ημέρες, σε συσκέψεις που έγιναν στη ΔΕΗ έγινε σαφές ότι τα αποκατεστημένα ορυχεία του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για πράσινη ανάπτυξη. Ηδη, και ενώ οι αρχικές σκέψεις για το έργο αφορούσαν έκταση 5.000 στρεμμάτων όπου θα εγκαθίσταντο 200 ΜW, κατέστη γνωστό ότι μπορεί να διατεθούν ακόμη και 8.000 στρέμματα ή και περισσότερα, ικανά να φιλοξενήσουν 300 ΜW.

Το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας είχε συζητηθεί ξανά μεταξύ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την επίσκεψη της πρώτης τον Ιούνιο στη Δυτική Μακεδονία, όταν και είχε θέσει εκτός λειτουργίας τη μονάδα «Πτολεμαΐδα Ι». Οπως είχε αναφέρει τότε η υπουργός, στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ είναι η αξιοποίηση των αχανών εκτάσεων των 160.000 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος ακόμη μεγαλύτερης από εκείνα των 50 ΜW της Μεγαλόπολης. Το σκεπτικό είναι αντίστοιχο με εκείνο σχετικά με την αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων της επιχείρησης στη Μεγαλόπολη: Η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περιοχή με έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αναπτυξιακών έργων στις πληγείσες από τη ρύπανση Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ ΑΕ: Αποτελέσματα Α' Εξαμήνου έτους 2010

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές του Α' Εξαμήνου έτους 2010 της ΔΕΗ Α.Ε. δόθηκε στη δημοσιότητα

κλικ για την παρουσίαση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Υπουργικές Αποφάσεις για ρύθμιση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών εντός και εκτός σχεδίου


Στη διευκόλυνση των μικροεπενδυτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση μικρών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου, καθώς και στην ενσωμάτωση τους σε κτήρια, στοχεύουν δύο νέες Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης: Απορρίφθηκε η ΜΠΕ ρέματος Σουλού

Αρνητικά γνωμοδότησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΔΕΗ για την εκτροπή του ρέματος Σουλού. Κατατέθηκαν οι επισημάνσεις επί της ΜΠΕ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης και από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Λάρισας: Όχι στην εκμετάλευση λιγνίτη της Ελασσόνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 18-8-10

Κατά της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος λιγνίτη της περιοχής Δομενίκου Ελασσόνας τάσσεται η νομαρχία Λάρισας, με αφορμή τη σχετική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα. «Και πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν το ζήτημα είχε τεθεί και πάλι, το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος καθώς οι φορείς του τόπου ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αγροτουριστική ανάδειξη της περιοχής του Ολύμπου. Άλλωστε η Ελασσόνα είναι μια φτωχή περιοχή, όμως οι κάτοικοί της ασχολούνται με επιτυχία με την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης όπως είναι η φέτα και τα αμνοερίφια», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντινομάρχης Λάρισας, Κώστας Σπανούλης. Τονίζει, παράλληλα, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του λιγνίτη θα αποτελέσει αιτία έντονης αντίδρασης εκ μέρους της νομαρχίας. «Θα αντιδράσουμε με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε. Θα φτάσουμε ακόμη και σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε συναλλαγή και να θυσιάσουμε την ανάπτυξη της περιοχής με αντάλλαγμα την απασχόληση εκατό κατοίκων». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων της Επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία». Το Δίκτυο εκφράζει την αγωνία του, προειδοποιεί για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο εγχείρημα και επισημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν έρχονται στην περιοχή για να τη βοηθήσουν οικονομικά αλλά για να πετύχουν το μέγιστο οικονομικό όφελος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης: Αίτημα για επαναπόδοση εδαφων

Το θεμα της επαναπόδοσης εδαφών από τη ΔΕΗ τέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης. Η ΔΕΗ αρνείται το αίτημα για παραχώρηση των εδαφών κατ' επανάληψη. Τονίστηκε από τον Νομάρχη Κοζάνης ότι παρέρχεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΔΕΗ πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα της Ν.Α. Κοζάνης. Ενημερώθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι έγινε προσφυγη από τη ΝΑ Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με την επιστροφή των εδαφών. Ο κ. Ανδρεάδης εθεσε θεμα για τον προεκλογικο χρονο ζητώντας την εμπλοκή των βουλευτών στο θεμα ενώ τόνισε οτι το στηριζει. Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι το θέμα είναι προεκλογικό και έπρεπε να αποφασίσει σχετικά το Ν.Σ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ετεροχρονισμένες οι ενστάσεις του Νομάρχη για τον τρόπο διαχείρισης της τέφρας από τη ΔΕΗ

Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης κ. Δακή προς την υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη σχετικά με την τέφρα που παράγεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και μεταφέρεται – αποτίθεται στα παλιά ορυχεία ανάμεσα στα στείρα υλικά. Κύριο ζήτημα του εγγράφου η ελλιπής διαχείριση της τέφρας, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις καθώς και η υποτίμηση της επικινδυνότητας της ως αποβλήτου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας σχολιάζοντας την επιστολή υπογραμμίζουν τα εξής :
Το θέμα του χαρακτηρισμού της τέφρας ως στερεού αποβλήτου και της διαχείρισης της είναι τόσο παλιό όσο η ίδια η ΔΕΗ. Για πρώτη φορά τίθεται επίσημα το 1992 από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με την πρώτη τεκμηριωμένη Αναφορά τοπικού φορέα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί υπογραμμίζεται ότι η διαχείριση της τέφρας από τη ΔΕΗ γίνεται με ένα θολό καθεστώς. Η Επιχείρηση αρνείται να χαρακτηρίσει την τέφρα ως τοξικό στερεό απόβλητο, ενώ συχνά χρησιμοποιεί τον όρο «παραπροϊόν». Αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση συγκαλύπτεται σιωπηρά από την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές και Φορείς για να μην προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ (σσ. Οι παραγόμενες ποσότητες τέφρας είναι μεγάλες, περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι ετησίως).

Στη συνέχεια και με κάθε ευκαιρία οι οικολογικές οργανώσεις επανέρχονται στο θέμα, χωρίς ΠΟΤΕ κανένας φορέας και κανένα κόμμα να υιοθετήσει το αίτημα χαρακτηρισμού της τέφρας ως επικίνδυνου στερεού αποβλήτου και να απαιτήσει έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο διαχείρισης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενστερνιστήκαμε εξαρχής την άποψη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Την τελευταία φορά που φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν προωθήσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο την Αναφορά έντεκα (11) περιβαλλοντικών οργανώσεων με τη βοήθεια του Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.

Επίσης στις παρατηρήσεις μας για τη ΜΠΕ των Ορυχείων της ΔΕΗ τονίζαμε επί λέξει ότι «…Η ΜΠΕ της ΔΕΗ δεν προσδιορίζει τι είδους απόβλητο είναι η τέφρα, αδρανές ή τοξικό. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντες σε σχετικό πόρισμα τους το 2009, διαπιστώνοντας προφανώς το κενό, είχαν επισημάνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει άδεια διάθεσης της τέφρας εντός των ορυχείων, όπως απαιτεί η ΚΥΑ 50910/0). Η ΔΕΗ αδιαφορώντας για τα νέα standards εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μουλωχτά» την τέφρα ως αδρανές απόβλητο και να τη διαχειρίζεται με το γνωστό τρόπο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα όμως η τέφρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδρανές απόβλητο, καθόσον δεν πληροί τους όρους της οδηγίας 2003/33/ΕΚ στον τομέα της εκπλυσιμότητας ορισμένων συστατικών της. Πράγματι, με βάση ένα πρόσφατο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο μεταλλευτικής τεχνολογίας & περιβαλλοντικής μεταλλευτικής) διαπιστώνεται ότι το χρώμιο, μολυβδαίνιο και τα θειικά υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια, ενώ και το στρόντιο, βανάδιο «ξεπλένονται» σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι σε δείγματα εδάφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι εσωτερικές αποθέσεις καθαρής τέφρας όσο και οι εξωτερικές αποθέσεις μίγματος στείρων –τέφρας μπορούν (δυνητικά) μέσω των βρόχινων απορροών να δημιουργήσουν στραγγίσματα επικίνδυνα για τον περιβάλλοντα χώρο και ειδικώς για τα νερά. Η διαπίστωση αυτή έγινε σε κοινή μας συνάντηση με το Σύλλογο Ακρινής….. .
Αν λοιπόν η ΔΕΗ χαρακτήριζε την τέφρα ως τοξικό (ή μη αδρανές) απόβλητο, θα έπρεπε να τη διαχειριστεί με πιο αυστηρές και ακριβές τεχνικές και να τη θάβει σε ειδικούς ΧΥΤΑ, κάτι που προφανώς δεν τη συμφέρει».

Βέβαια, η αργοπορημένη διατύπωση ορθών κατά τα άλλα αιτημάτων από μέρους του Νομάρχη υποδηλώνει είτε καθυστερημένη κατανόηση του θεμελιώδους προβλήματος της τέφρας είτε πρόθεση να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και η «μαχητικότητα» των προβεβλημένων τοπικών στελεχών της ΝΔ. Είναι φανερό ότι όσο πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα οξύνονται οι αντιπαραθέσεις όσων διεκδικούν περιφερειακούς και δημαρχιακούς θώκους. Ελπίζουμε βέβαια να οξύνεται το ίδιο και η μνήμη των πολιτών ως προς τα πεπραγμένα ενός εκάστου.

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

ΥΓ. Στην επιστολή του Νομάρχη αναφέρεται ότι ετησίως παράγονται 61,8 εκατομμύρια τόνοι τέφρας, ενώ το πραγματικό νούμερο είναι δέκα φορές μικρότερο. Προφανώς πρόκειται για απροσεξία. Είπαμε να παρουσιάζουμε τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, όχι να τα .. δεκαπλασιάζουμε !

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Μεταλλευτικές παραβάσεις στο Ορυχείο Μαυροπηγής

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Επιθεωρητή Μεταλλείων Β. Ελλάδος κ. Αποστόλου Ιωάννη
Ημερ.: 18-08-2010 Αριθ. Πρωτ.: 4270

Θέμα: Μεταλλευτικές παραβάσεις στο Ορυχείο Μαυροπηγής

Κύριε Επιθεωρητά
Λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης συγκεκριμένης κτηματικής έκτασης στο Δ. Διαμέρισμα Μαυροπηγής, η εξορυκτική δραστηριότητα στο ομώνυμο Ορυχείο από τον μήνα Μάιο του 2010, γίνεται από τη ΔΕΗ με ανορθόδοξο τρόπο, προκειμένου να ¨κερδηθεί¨ χρόνος έως ότου κηρυχθεί η νέα απαλλοτρίωση.
Σήμερα, 4 μήνες μετά, η εκμετάλλευση του Ορυχείου εκτελείται στα όρια του Μεταλλευτικού Κανονισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινείται εκτός ορίων, αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα όρια ασφαλείας μεταξύ των τομών – βαθμίδων εξόρυξης.
Κύριε Επιθεωρητά
Για τους λόγους αυτούς το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την Ε.Μ.Β.Ε. για έλεγχο –
αυτοψία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.



Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας



Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Φωτοβολταϊκά, η Νέα... Καλλιέργεια

Πηγή:energia.gr
Ο ήλιος βάζει «φωτιά» στον κάμπο, καθώς χιλιάδες αγρότες ετοιμάζονται να φυτέψουν... φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια τους. Ηδη εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των αιτήσεων στις 10.000 - 15.000. Ο πυρετός ανεβαίνει σε όλη την Ελλάδα, καθώς η αδημονία για μια επικερδή επένδυση αντιπαλεύει με τον φόβο μιας νέας «φούσκας», που θα σκάσει επώδυνα στα ροζιασμένα χέρια των αγροτών. Πρόκειται για τεράστια «μπίζνα», που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Την ίδια ώρα, οι αγγελίες για πώληση οικοπέδων με θέα... στον ήλιο πληθαίνουν.

Η αρχή έγινε όταν στις 4 Ιουνίου ψηφίστηκε ο νόμος για την «Επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (3851/2010), ο οποίος έδωσε προνομιακή μεταχείριση στους αγρότες. Ενώ προβλέπεται ότι μέχρι να εκδοθεί (εντός τριμήνου) η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η οποία θα ορίζει την ισχύ ανά τεχνολογία ΑΠΕ που μπορεί να εγκαθίσταται στη χώρα ανά έτος, δεν μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος, αυτό δεν ισχύει για τρεις κατηγορίες, που θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα: οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για σταθμούς μέχρι 100 kW, οι ενδιαφερόμενοι για εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια και στέγαστρα και οι ενδιαφερόμενοι για μονάδες βιομάζας.

Συμπληρωματικό εισόδημα

Το νέο ζωντάνεψε τις συζητήσεις στα χωριά, καθώς φάνηκε ότι μπορεί να δώσει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους χειμαζόμενους αγρότες. «Ο κόσμος έτρεξε, γιατί δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για έσοδα από τις καλλιέργειες», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Γαρυφαλλάκης, από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Εμείς θα συγκεντρώνουμε αιτήσεις από τη Δευτέρα. Ηδη όμως δεχόμαστε 20 - 30 τηλεφωνήματα τη μέρα για πληροφορίες, ενώ πολλοί περνούν από την Ενωση. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο». «Ηδη πάνω από 10.000 άτομα έχουν πάρει βεβαιώσεις ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παίρνοντας υπόψη και τη ''φύρα'' (γιατί μπορεί να μην ικανοποιούν τις άλλες προϋποθέσεις), αλλά και την κίνηση τις επόμενες μέρες, υπολογίζω ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 15.000 οι αγρότες που θα καταθέσουν αίτηση για φωτοβολταϊκά», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πίσω από το τεράστιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, βρίσκεται «η τρομερή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η δραματική κατάσταση της υπαίθρου». Γι' αυτό και η κυβέρνηση έκανε αυτό το «δώρο» στους αγρότες, θέλοντας να ανακουφίσει την πίεση στην αγροτική και γενικότερη πολιτική της. Θύμα πέφτει και η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας (που έχει γίνει με έξοδα του κράτους), η οποία αίρεται για να… καλλιεργηθούν πάνελ, ενώ δεν θα γλιτώσουν ελιές και άλλα δέντρα μέσα στα χωράφια που σκιάζουν την κερδοφορία.

Στους αγρότες έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, καθώς η εξασφαλισμένη αγορά του ρεύματος από τη ΔΕΗ σε συμφέρουσα τιμή, μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη απόσβεση της επένδυσης (6-7 χρόνια). Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. «Η ΔΕΗ δεν έχει ανοίξει ακόμα πρωτόκολλο αιτήσεων, με αποτέλεσμα να χάνουμε το τρίμηνο προτεραιότητας», διαμαρτύρεται ο κ. Καραμίχας, ζητώντας ουσιαστικά παράταση της εξαίρεσης.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως έρχεται από τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά. Οι 10.000 άδειες δίνουν 1.000 ΜW, όταν προβλέπονται 2.567 MW φωτοβολταϊκών συνολικά μέχρι το 2020. Τι θα γίνει; Θα εκτοπίσουν οι αγρότες άλλες κατηγορίες, θα αυξηθεί η πίτα (όπως υποστηρίζει ο κ. Καραμίχας) ή θα μείνουν κάποιοι αγρότες απ' έξω, έχοντας καταβάλλει τα έξοδα; Που δεν είναι λίγα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αναλάβει την προώθηση των αιτήσεων, ενώ έχει κλείσει συμφωνία και με τέσσερα μεγάλα μελετητικά γραφεία (πτυχία 4ης και 5ης τάξης) για την εκπόνηση των μελετών. Στο πρώτο βήμα ο αγρότης θα καταβάλλει 500 ευρώ, ενώ η συνολική μελέτη θα κοστίσει από 3.000 (όπως υπόσχεται ο κ. Καραμίχας) μέχρι 5.000 ευρώ. Για κάθε αίτηση, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα κρατούν 200 ευρώ (2 εκατ. ευρώ για 10.000 αιτήσεις).

Επίσης, ποιος θα χρηματοδοτήσει το κόστος του φωτοβολταϊκού σταθμού (300.000 ευρώ); Οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν κεφάλαια. Θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες τη χρηματοδότηση; Ο κ. Καραμίχας είναι αισιόδοξος: «Θα πάρουμε χρηματοδότηση από τράπεζες, ελληνικές ή ξένες».

Αντιδράσεις και απορία

«Η προτεραιότητα των αγροτών είναι μια επικίνδυνη ρύθμιση, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο φιάσκο» τονίζει ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Ο κ. Ψωμάς επισημαίνει τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να πάρουν την άδεια, αλλά να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν το έργο, ελλείψει κεφαλαίων. «Στην περίπτωση αυτή κρατούν τα δικαιώματα μέχρι τέσσερα έτη, μπλοκάροντας άλλους επενδυτές» σημειώνει. «Το ΥΠΕΚΑ έπρεπε μέχρι τις 4 Αυγούστου να έχει ορίσει το ύψος της απαραίτητης εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι αεριτζήδες. Δεν το έχει κάνει και ήδη παρανομεί!». Επισημαίνει μάλιστα ότι στη διάρκεια του προηγούμενου πυρετού με τα φωτοβολταϊκά, το 2007, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στους μελετητές, αλλά τελικά ελάχιστα πάνελ εγκαταστάθηκαν.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις 8.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί παλιότερα, από τις οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 1.100 MW. «Νομίζω ότι δεν είναι κακό να διαχυθεί ο πλούτος και να φτάσει και στους αγρότες ένα κομμάτι» απαντά ο κ. Καραμίχας.

Αντιδράσεις προκάλεσε και στους μηχανικούς η επιλογή από την ΠΑΣΕΓΕΣ τεσσάρων μεγάλων μελετητικών γραφείων. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε επιστολή της προς την υπουργό Κ. Μπατζελή, κατηγόρησε την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι «λειτουργεί με συνθήκες καρτέλ»! Ο κ. Καραμίχας απαντά, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, πριν από την επιλογή. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα μέλη μας» τονίζει. Το σίγουρο είναι πως ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά των κερδών από τις ΑΠΕ θα είναι σκληρός.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Ευρώπη Αναζητά Νέους Ενεργειακούς Δρόμους …

Πηγή:energia.gr
«Μονόδρομος η κοινή ενεργειακή πολιτική » Η αναζήτηση συμμαχιών και η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία πρωταρχικός στόχος της Ε.Ε. H διασφάλιση πηγών ενεργείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνιστά μια από τις άμεσεs προτεραιότητες τns Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέροs του αδυσώπητου πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της Κασπίαs θάλασσαs.

Η υιοθέτηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής κρίνεται επιτακτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, που θα της επιτρέψει να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και να μην καθίσταται όμηρος σε περιόδους κρίσης. Θεωρείται δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να εξετάσουν τις προϋποθέσεις εκμετάλλευσης του πετρελαίου, του παραδοσιακού φυσικού αερίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του αποκαλούμενου shale gas (παραγωγή μη συμβατικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο).

Έναν μικρό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης παίζει και η Ελλάδα με τη συμμετοχή της σε αγωγούς -Trans Adriatic Pipeline (TAP), Ιταλίας - Ελλάδας, Τουρκίας - Ελλάδας, South Stream-, επιδιώκοντας να ισορροπήσει μεταξύ των ρωσικών και των δυτικών συμφερόντων.

Σε «κλοιό»

Η διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς ενέργειας αλλά και η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών πηγών αποτελούν άμεσες προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όμως αδυνατεί να υιοθετήσει μια κοινή ενεργειακή πολιτική για να περιορίσει την εξάρτηση από τη Ρωσία. Η Γηραιά Ήπειρος δεν διαθέτει ενεργειακούς πόρους για την πάγια κάλυψη των αναγκών της και ως εκ τούτου αναγκάζεται να εισάγει ενέργεια και από ασταθείς περιοχές (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική). Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δραστηριοποιηθεί με στόχο τη διασφάλιση πετρελαϊκών αποθεμάτων της Κασπίας Θάλασσας.

Το Trans Caspian Oil Transportation System (TCOTS) είναι ένα υπό σχεδιασμό έργο για τη μεταφορά πετρελαίου της Κασπίας από το Καζακστάν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω μεταφορά σε ακτή της Μεσογείου ή της Μαύρης Θάλασσας. Οι βασικές επιλογές θεωρούνται η κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου από Καζακστάν σε Αζερμπαϊτζάν, η δημιουργία τερματικών σταθμών πετρελαίου και ένας στόλος από τάνκερ. Οι δύο κρατικές εταιρείες του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη δημιουργία νομικών και εμπορικών βάσεων για την υλοποίηση του TCOTS. Αν και το συγκεκριμένο έργο μπορεί να εξασφαλίσει αποθέματα πετρελαίου για την Ε.Ε., δεν έχει, σύμφωνα με αναλυτές, από μέρους της, καθώς και από τις ΗΠΑ, την υποστήριξη που θα έπρεπε.

Το Καζακστάν έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει με περισσότερο πετρέλαιο την Ευρώπη από τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της περιοχής Κασαγκάν. Οι Βρυξέλλες, από τη στιγμή που το TCOTS έχει την ισχυρή στήριξη σημαντικών ευρωπαϊκών εταιρειών, δεν θα πρέπει να παραμένουν αδρανείς, αλλά να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση του έργου.

Το φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά, αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της ευρωπαϊκής ενέργειας. Οι μορφές του, παραδοσιακό φυσικό αέριο, shale gas (σχιστολιθικός άργιλος) και υγροποιημένο αέριο (LNG) καθίστανται αντικείμενο έρευνας από αναλυτές για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους ως πηγών ενέργειας. Μια συγκριτική παράθεση του LNG και του παραδοσιακού φυσικού αερίου μάς δείχνει σε πια μορφή ανταποκρίνονται καλύτερα οι υποδομές της Ευρώπης. Η χρήση του LNG στην Ευρώπη γίνεται σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι καταναλώνεται κυρίως σε παράκτιες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς επαναεριοποίησής του. Το κύριο μέρος της παροχής προς τους τελικούς καταναλωτές προσφέρεται μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρο της Gazprom, το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς σχεδιάστηκε για να φέρει φυσικό αέριο στους πελάτες στις ποσότητες και στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί. Με άλλα λόγια, αρκετά συχνά είναι τεχνικά αδύνατο να παραδοθεί επαναεριοποιημένο LNG από τους σταθμούς στους καταναλωτές, για παράδειγμα, στην Κεντρική Ευρώπη. Αν μια μέρα αποφασιζόταν να δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο μεταφοράς αερίου, ώστε το LNG να φτάνει στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης, το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό, που θα αναιρούσε όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτής της ενεργειακής πηγής.

Το φυσικό αέριο μέσω αγωγών, αντιθέτως, φτάνει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ήδη υπάρχουσες υποδομές διανομής και είναι πιο πιθανό να παραμείνει μία σταθερή πηγή. Το μη συμβατό αέριο, το αποκαλούμενο shalegas, που παράγεται από σχιστολιθικό άργιλο και πρωτοπόρος σε αυτό είναι οι ΗΠΑ, έχει προκαλέσει μια επανάσταση στη βιομηχανία του φυσικού αερίου. Το θέμα είναι αν μπορεί να εκμεταλλευτεί και η Ευρώπη τη συγκεκριμένη μορφή. Το περιοδικό «The European Energy Review» εκτιμά ότι θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει από τη στιγμή που οι πηγές υπάρχουν.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζουν τις πηγές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε 33 με 38 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm), από τα οποία τα 15 tcm είναι shale gas. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν οι πηγές του shale gas να κάνουν την Ευρώπη -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές του παραδοσιακού φυσικού αερίου. Εκτός από τις τεχνικές προδιαγραφές και υποδομές, μια σημαντική διαφορά μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στις περιοχές που παράγουν shale gas. Στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της γης, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι και ο ιδιοκτήτης των πηγών του σχιστολιθικού αργίλου. Δηλαδή, εάν ο ιδιοκτήτης λαμβάνει 20% των εσόδων, μπορεί να πάρει μια τιμή 30.000 δολάρια ανά εκτάριο. Στην Ευρώπη, από την άλλη, υπάρχουν διαφορετικές συμφωνίες, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τόσα οφέλη από τις γεωτρήσεις που γίνονται στη γη τους. Η Ευρώπη παρουσιάζει ακόμη ένα μειονέκτημα, ότι σε πολλές υποψήφιες περιοχές για shale gas o πληθυσμός είναι πιο πυκνός από τις ανάλογες των ΗΠΑ. Μια ευρωπαϊκή επανάσταση στο shale gas όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να γίνει -υπό σωστές προϋποθέσεις- μετά το 2020.

Μεγάλη ζήτηση

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει ένα ενεργειακό έλλειμμα, αφού μακροπρόθεσμα η ζήτηση του φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ η εγχώρια παραγωγή θα μειωθεί ριζικά. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να εισαγάγει έως και 415 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέχρι το 2020 και έως 500 δισ. κ.μ. μέχρι το 2030. Το παραδοσιακό φυσικό αέριο, μέχρι στιγμής, παραμένει η πηγή ενέργειας που είναι προσαρμοσμένη στις υποδομές και στις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου. Οι υφιστάμενοι αγωγοί αποτελούν το κύριο μέσο της μεταφοράς του από την Κεντρική Ασία και την Κασπία Θάλασσα. Συμπερασματικά, η μόνη επιλογή της Ε.Ε. μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η υιοθέτηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής για κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα παρακάμπτουν τη Ρωσία και τους «δορυφόρους» της, με στόχο την ενεργειακή απεξάρτησή της.

Το Trans Caspian Oil Transportation System (TCOTS) και ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη της Δύσης για την υλοποίησή τους.

( από τον «Κόσμο του Επενδυτή» στις 7-8 Αυγούστου 2010)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ αποφάσισαν από κοινού την κατάρτιση πενταετούς Περιβαλλοντικού Επιχειρησιακού Προγράμματος

Πηγή:kozan.gr
«Μια της (παραβατικής) ΔΕΗ, δυο της (παραβατικής) ΔΕΗ, τρεις και την κακή της ώρα» αναφώνησε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και αποφάσισε να της αλλάξει τα φώτα.Πρόστιμο ύψους 449.100 ευρώ καλείται τώρα να καταβάλει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτροδότησης για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών.
Πρόκειται για παρατυπίες (διάχυση εκπομπών αερίων ρύπων, έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ελλιπής παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων) που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από επιθεωρητές του υπουργείου. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Με σκοπό να αποφευχθούν παρόμοια φάλτσα στο μέλλον, ΔΕΗ και υπουργείο αποφάσισαν από κοινού (τα πρόστιμα τούς φέρνουν πιο κοντά) την κατάρτιση πενταμελούς Περιβαλλοντικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο θα ασχοληθεί με τη συμμόρφωση των υφιστάμενων Σταθμών Παραγωγής προς την υφιστάμενη και την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Ε

Το πρόγραμμα θα εξειδικεύει τις περιβαλλοντικές επενδύσεις - βελτιώσεις, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των σταθμών παραγωγής με την υφιστάμενη και κυρίως την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Με την κατάρτιση του σχεδίου, θα οριστικοποιηθούν και όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν στη λειτουργία των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων και θα προσδιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίησή τους

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία ζήτησε εκ νέου ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής

Την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης της ρύπανσης και καταστολής της σκόνης, καθώς και την άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία ζήτησε εν νέου ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Ο λόγος που επανέρχεται ο Νομάρχης Κοζάνης, ζητώντας -όπως αναφέρει στην επιστολή του- την άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία, είναι η συνεχής καταγραφή υψηλών συγκεντρώσεων PM10, στο σύνολο του δικτύου των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο χώρο ευθύνης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε., όπως αυτές καταγράφονται στο συνημμένο πίνακα του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή Σπάρτακου προς Επιθεωρητή Μεταλλείων Β. Ελλάδος

Θέμα: Μεταλλευτικές παραβάσεις στο Ορυχείο Μαυροπηγής

Κύριε Επιθεωρητά
Λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης συγκεκριμένης κτηματικής έκτασης στο Δ. Διαμέρισμα Μαυροπηγής, η εξορυκτική δραστηριότητα στο ομώνυμο Ορυχείο από τον μήνα Μάιο του 2010, γίνεται από τη ΔΕΗ με ανορθόδοξο τρόπο, προκειμένου να ¨κερδηθεί¨ χρόνος έως ότου κηρυχθεί η νέα απαλλοτρίωση.
Σήμερα, 4 μήνες μετά, η εκμετάλλευση του Ορυχείου εκτελείται στα όρια του Μεταλλευτικού Κανονισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινείται εκτός ορίων, αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα όρια ασφαλείας μεταξύ των τομών – βαθμίδων εξόρυξης.
Κύριε Επιθεωρητά
Για τους λόγους αυτούς το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την Ε.Μ.Β.Ε. για έλεγχο –
αυτοψία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας



Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημόσια Διαβούλευση για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έθεσε σήμερα, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010, σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις» στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1180
Η Δημόσια Διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου 2010.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, στο βαθμό που η ανάγκη για δράσεις με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, είναι επιτακτική. Ο νόμος αυτός αποτελεί βασικό εργαλείο προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων και επικεντρώνεται στη στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στη χώρα μας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο νέος νόμος δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, προωθώντας ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται:
- στην ανταγωνιστικότητα,
- στην ποιότητα,
- στην εξωστρέφεια,
- στην καινοτομία,
- στην παραγωγική αναδιάρθρωση,
- στην πράσινη επιχειρηματικότητα και,
- στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.

Επιπλέον, ο νέος νόμος εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες υπηρετούν τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια και διασφαλίζουν την αξιοπιστία στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Κοζάνης: Εκατομμύρια τόνοι τέφρας στο Νομό Κοζάνης χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, επέβαλε στη ΔΕΗ πρόστιμο συνολικού ύψους 60.000 €, για καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας σε σχέση με τη διαχείριση 61,8 εκατομμυρίων τόνων τέφρας ετησίως, που παράγονται από την καύση του λιγνίτη στους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας, καθώς και τη διάθεσή τους στα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας.
«Οι συνεχείς παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της ισχύουσας Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας σχετικά με την καθημερινή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων τέφρας, που παράγεται ως απόβλητο της καύσης λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση της πατρίδας μας, συνιστά μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα με πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής μας. Η απαίτηση της κοινωνίας μας για τη διασφάλιση της αειφορίας του τόπου μας είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, που απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη.

Συνημμένα (κλικ για να τη διαβάσετε): Επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή στην Υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη για την αναγκαιότητα αδειοδότησης διαχείρισης τέφρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ; «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» Ή ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕ*

Tι συνιστά η παραγωγή κι ο εφοδιασμός μιας χώρας με ηλεκτρική ενέργεια; Κάλυψη μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, αφού κανείς σήμερα δεν μπορεί να δουλέψει και να ζήσει χωρίς ρεύμα; Ή «αφάγωτη πίτα 10 δις €», «χοντρό φιλέτο» για κρατικοδίαιτους «επενδυτές» και «ισχυρό μαγνήτη» για ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα;
Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβερνητικοί και «αντιπολιτευόμενοι» δοσίλογοι, απαντούν φυσικά το δεύτερο. Ακριβώς αυτή την αντίληψη ονόμασαν πριν 20 χρόνια «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και την υλοποιούν στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Η «απελευθέρωση» στην Ελλάδα ούτε «καθυστέρησε», ούτε «στράβωσε». Το αποδεικνύουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το ύψος του δημόσιου χρέους! Οι «βίαιες αλλαγές» που στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησαν ήδη από το 1999, αποτέλεσαν το όχημα για μια τεράστια μεταφορά δημοσίων πόρων προς το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, που στο τέλος του «απελευθερωμένου» δρόμου των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται περισσότερο κρατικοδίαιτο και παρασιτικό από ποτέ.


Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Η παράδοση της διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς στα ιδιωτικά συμφέροντα πραγματοποιήθηκε το 2001. Το Δίκτυο Μεταφοράς που χτίστηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στη ΔΕΗ, παραδόθηκε στην εταιρεία ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. για να μπορούν να κάνουν χρήση οι ιδιώτες «επενδυτές». Μέχρι το 2010, η ΔΕΗ πλήρωσε 1,17 δις € για τέλη χρήσης του Συστήματος που παραμένει «στην κυριότητά της»! Τα χρήματα αυτά, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό, «αξιοποιήθηκαν» από το ΔΕΣΜΗΕ για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και λοιπές διευκολύνσεις των ιδιωτών «επενδυτών»!!
Προχωρώντας στον ήδη ανοιγμένο δρόμο, το κεφάλαιο ζητά και το επόμενο βήμα: εκτός από τη διαχείριση, να τεθεί και η ιδιοκτησία των δικτύων στη διάθεση της «αγοράς», για να κερδοσκοπήσουν και να την απομυζήσουν. Στη νέα δομή των λογαριασμών αντανακλάται η μορφή που ετοιμάζεται να δώσει η «απελευθερωμένη» αγορά στη ΔΕΗ και οι χρεώσεις που θα προσθέσει στα οικιακά τιμολόγια. Κάθε εταιρεία Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Προμήθειας θα χρεώνει τη δική της τιμή, το δικό της πάγιο και τη δική της αύξηση «ανάλογα με το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, τις αποσβέσεις και το εύλογο κέρδος».

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το 2003, απαγορεύτηκε νομοθετικά στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες για να «ανοίξει χώρος» στους ιδιώτες. Από το 2004, σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες του ΔΕΣΜΗΕ η χώρα βρίσκεται συνεχώς στα όρια του μπλακ-άουτ. Αυτό ήταν το «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα» που απαιτούσαν οι ιδιώτες «επενδυτές» για να εκβιάζουν για αυξήσεις, επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ο.κ. Όπερ και εγένετο. Την επένδυση και για τις τρεις «ιδιωτικές μονάδες» κατέβαλε στην ουσία το ελληνικό δημόσιο:
1) Η Μονάδα του Ομίλου Μυτιληναίου αδειοδοτήθηκε ως Σταθμός Συμπαραγωγής, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο κι έλαβε αδρή κρατική επιδότηση. Αντί να ηλεκτροδοτεί το δικό της ηλεκτροβόρο εργοστάσιο (ΑτΕ, πρώην ΠΕΣΙΝΕ), αγοράζει από τη ΔΕΗ φθηνά (40,50 €/MWh) και της πουλά ακριβά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2) Η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η Μονάδα της Elpedison, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τα τότε κρατικά ΕΛΠΕ, μετά παραδόθηκε μαζί τους στο Λάτση και εν συνεχεία στην Edison.
3) Η Μονάδα της Ήρων Θερμοηλεκτρική, που πλέον ανήκει κατά 51% στη Γαλλική GdF-Suez χρηματοδοτήθηκε απευθείας από τη ΔΕΗ: από το 2003, η επιχείρηση του κου Μπόμπολα νοίκιαζε τους αεριοστροβίλους της στη ΔΕΗ έναντι 445 €/MWh!!! Η ΔΕΗ τότε πουλούσε 71,27 €/MWh. Η ενοικίαση αιτιολογήθηκε ως απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος. Ήταν η μονάδα που προκάλεσε το μπλακ άουτ τον Ιούλη του 2004…
Μέχρι το 2010, η ΔΕΗ δαπάνησε για αναγκαστική αγορά ρεύματος από τους παραπάνω «ανταγωνιστές» 1,82 δις €. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση που περικόπτει μισθούς και συντάξεις, αύξησε την επιδότηση των ιδιωτικών μονάδων από 35.000 σε 100.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ κατ’ έτος. Γιατί έτσι «επενδύουν» οι ιδιώτες!!!
Πατώντας στο στρωμένο έδαφος, παλιοί και νέοι «παράγοντες της αγοράς» θέλουν τώρα και τις Μονάδες της ΔΕΗ. Δεν χρειάζεται «να βάλουν δραχμή», τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και λειτουργούν με εγχώριο φθηνό καύσιμο. Πολλές παραλλαγές του ξεπουλήματος κυκλοφορούν: Πώληση του 40% των μονάδων, πώληση του 40% της παραγόμενης λιγνιτικής κι υδροηλεκτρικής ισχύος σε τιμή κόστους στους «ανταγωνιστές», κ.ο.κ. Η τρόικα και οι συνεργάτες της ετοιμάζουν συνειδητά μια ακόμα κοινωνική καταστροφή. Επενδύσεις κι εγκαταστάσεις δισεκατομμυρίων, μεγάλο τμήμα του φυσικού πλούτου της χώρας παραδίνεται στα αρπακτικά της αγοράς με ένα μόνο στόχο: να κερδοσκοπήσουν ληστεύοντας κι απαξιώνοντάς τα.

Η «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Στην Ελλάδα, το παραμύθι της «καλής απελευθέρωσης» που σκοτώνει τον «κρατικό μπαμπούλα» και φέρνει «οφέλη» στο λαό, ξέμεινε από «οφέλη» πριν σκοτώσει το «μπαμπούλα». Τρόικα, κυβέρνηση, «επιχειρηματίες» και λοιποί συνοδοιπόροι, αναλύουν καθημερινά ότι για μια «καλή απελευθέρωση» δεν αρκεί να διαμελιστεί η ΔΕΗ, να πωληθούν μονάδες, να χαρίζεται στους ιδιώτες παραγωγή, να τους προαγοράζει το κράτος την ισχύ, κ.ο.κ. Πρέπει να αυξηθούν και τα οικιακά τιμολόγια από 40% ως 110%! Γιατί μέχρι σήμερα, εξαιτίας «λανθασμένης κοινωνικής πολιτικής», αυξήθηκαν μόνο κατά 48%!! Ο ελληνικός λαός με το «κουρεμένο» του εισόδημα καλείται να δώσει εκτός από την περιουσία του και νέο πανωπροίκι στις «απελευθερωμένες» ορέξεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»
Δεν γνωρίζουμε πόσα εισέπραξαν οι «επενδυτές» από κίνητρα και άλλες επιδοτήσεις. Γνωρίζουμε όμως πόσα εισέπραξε το δημόσιο και πόσα πλήρωσε για την «απελευθέρωση» μέσω της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, την 9ετία 2001-2009, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από την πώληση του 49% της ΔΕΗ κι από τα μερίσματά του συνολικά 2,3 δις €. Την ίδια περίοδο, οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου εισέπραξαν από τη ΔΕΗ 10,4 δις € δημόσιου χρήματος!! 10,4 δις € μόνο από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Δηλ. πάνω από το 3,5% του δημόσιου χρέους της χώρας ή όσο το 62% του σημερινού δημοσίου ελλείμματος! Κι ότι συνέβη στη ΔΕΗ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι συνέβη και στον ΟΤΕ, στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, στον ΟΣΕ και όπου αλλού «απελευθερώθηκαν» οι αγορές.
Η υπερχρέωση της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική των απελευθερώσεων-ιδιωτικοποιήσεων που αποτελεί εδώ και 15 χρόνια μόνιμη πηγή οικονομικής αιμορραγίας και παραγωγικής υποβάθμισης. Τώρα η τρόικα και οι ντόπιοι συνεργάτες της ετοιμάζονται, στο όνομα του χρέους που δημιούργησαν, να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο απροκάλυπτης κερδοσκοπίας και ξεπουλήματος.
Έπαψαν πια να μιλούν και για «οφέλη». Ο χαρακτήρας των μέτρων δεν κρύβεται, ούτε οι συνέπειές τους για το λαό. Γι’ αυτό καταφεύγουν στην τρομοκράτηση. «Ή θα δεχτούμε την απελευθέρωση, ή θα φύγουμε από την Ε.Ε.» Και τότε λένε, μας περιμένουν χιλιάδες σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί…
Ο λαός φτωχαίνει και το βιοτικό του επίπεδο καταποντίζεται μέσα στην Ε.Ε. Το 2008 στη χώρα μας, το 37-40% των νοικοκυριών υπέφερε από ενεργειακή ένδεια (ξόδευαν το 20% του εισοδήματός τους για πετρέλαιο και ρεύμα). Τι θα γίνει μετά τα «μέτρα σταθερότητας» και τις «απελευθερώσεις»; Πόσο διαφέρουν οι συνέπειες αυτές από την επιβολή εμπάργκο;;
Όμως για το κεφάλαιο αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας σε βάρος μιας ολόκληρης χώρας και του λαού της. Συνιστούν πραγματική «απελευθέρωσή» του από κάθε εργατικό δικαίωμα, από κάθε κοινωνική υποχρέωση που είχε επιβάλει με την πάλη του ο λαός μας. Γιατί το ρεύμα και το νερό, ακριβώς όπως η μόρφωση και η υγεία, είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλιώς παύει να είναι σύγχρονος.

Θα υποταχτούν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι σε αυτόν τον παραλογισμό; Στο ζουρλομανδύα της Ε.Ε.; Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όλος ο ελληνικός λαός δεν έχουν κανένα λόγο να αποδεχτούν τη θηλιά που σφίγγει το λαιμό τους. Πρέπει να πρωτοστατήσουν για την ανατροπή των «απελευθερώσεων»-ιδιωτικοποιήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποδεσμευτεί ο τεράστιος αυτός κοινωνικός πλούτος από τις αρπάγες των «αγορών» και να διοχετευτεί στη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η αποδοχή της «απελευθέρωσης» σε οποιοδήποτε βαθμό και μορφή, θα οδηγήσει για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους σε σίγουρη ήττα.
Υπάρχει φιλολαϊκή λύση και το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και οφείλει να τη διεκδικήσει σήμερα. Να αγωνιστεί για Επανεθνικοποίηση του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας σε μία 100% δημόσια επιχείρηση με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια ΔΕΗ αμιγώς κρατική που θα εγγυάται φθηνό ρεύμα για το λαό, στρατηγική στήριξη της εθνικής παραγωγής, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, θέσεις εργασίας με δικαιώματα σε χιλιάδες εργαζόμενους.



12.8.2010
*Πολιτικός Επιστήμονας - Οικονομολόγος ΜSc
Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...