.

Γιάννης Βλατής: Eρώτηση προς την ΥΠΕΚΑ για την προοπτική Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Θέμα: Προοπτική Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση αφενός και οι ραγδαίες εξελίξεις στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής αφετέρου, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο χώρο παραγωγής της ενέργειας.

Όπως φαίνεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούνται οριακές συνθήκες λειτουργίας :
Στον ΑΗΣ Καρδιάς οι 4 μονάδες θα λειτουργήσουν μόνο για 17.500 ώρες συνολικά ανά καμινάδα έως το 2023 ενώ από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά η παύση λειτουργίας τους.

Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου οι 4 πρώτες μονάδες θα λειτουργήσουν για 32.000 ώρες συνολικά ανά καμινάδα και από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά η παύση λειτουργίας τους. Στη συνέχει θα λειτουργεί μόνο η 5η μονάδα.

Παρόμοια πορεία ως προς τη διάρκεια ζωής τους και την παύση λειτουργίας τους θα έχουν και οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Να σημειώσουμε δε ότι από το 2010 έχει σταματήσει η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ τον επόμενο χρόνο (2011) θα τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία και η 2η μονάδα του σταθμού.

Με αυτά τα δεδομένα το 2021 στη Δυτική Μακεδονία θα είναι σε λειτουργία μόνο οι μονάδες: 5η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (εφόσον προχωρήσει ομαλά η κατασκευή της), 5η του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 1η του ΑΗΣ Μελίτης και η 2η του ΑΗΣ Μελίτης, εφόσον κατασκευασθεί.

Συνεπώς γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το 2021 περιορίζεται δραστικά η κατανάλωση λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία σε μόλις 14 εκ. τόνους όπως και η παραγωγή όλων των ορυχείων της περιοχής, από τους 50 εκ. σήμερα.

Η επιλογή αυτή οδηγεί ουσιαστικά σε παύση λειτουργίας των ορυχείων, μείωση της παραγωγής τους τουλάχιστον κατά 70%, της απασχόλησης κατά 70% και των αντίστοιχων δαπανών λειτουργίας των σταθμών και των ορυχείων.

Ταυτόχρονα θα προκαλέσει ματαίωση όλων των επενδύσεων που είναι απαραίτητες στα ορυχεία την περίοδο 2011–15, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους αλλά και να εξασφαλισθεί η παραγωγική τους προοπτική μετά το 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
­ Υιοθετεί το αρμόδιο Υπουργείο όσα η ΔΕΗ σχεδιάζει κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού της προγράμματος;
­ Πως προβλέπεται να καλυφθεί το διαφαινόμενο έλλειμμα ισχύος, ειδικά από το 2021;
­ Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, υψηλότερης απόδοσης και χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, ώστε να αντικατασταθεί μέρος έστω της υφιστάμενης ισχύος και της πλήρους εξόφλησης των κοιτασμάτων;
­ Προτίθεται η ΔΕΗ να αφήσει ανεκμετάλλευτα πολύ υψηλά λιγνιτικά αποθέματα που θα ξεπεράσουν τους 1,2 δισ. τόνους;
­ Πως θα διατηρηθεί η δέσμευσή της για τις απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, αφού δεν θα απαιτηθεί η εκμετάλλευση των αντίστοιχων κοιτασμάτων;
­ Μήπως έτσι παραχωρείται ζωτικός χώρος της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα;
­ Ποιο εναλλακτικό σχέδιο έχει η ΔΕΗ και το Υπουργείο, εάν υλοποιηθούν όλα όσα αφορούν την παύση λειτουργίας των μονάδων;


Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Ν. Βλατής

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΤΣ - ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Τον Ιανουάριο του 2006 προς εξυπηρέτηση των ιδιωτών (με το άλλοθι να ανοίξει η αγορά) σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η αλχημεία στην ΟΤΣ προκειμένου αυτή να αυξηθεί τεχνητά και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΛΠΕ και το φούσκωμα των λογαριασμών των αεριτζήδων εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλχημείας το πλήρωσε πολύ ακριβά η ΔΕΗ και οι καταναλωτές.
Η ΔΕΗ για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέγραψε ζημιές και οι καταναλωτές πλήρωσαν πρωτοφανείς αυξήσεις της τάξης του 23,4% σε 22 μήνες!
Σήμερα, και πάλι με άλλοθι το άνοιγμα της αγοράς (αλλά για όσους γνωρίζουμε ότι έχει ήδη ανοίξει αυτά είναι φαιδρότητες) με διάφορες παρεμβάσεις αυξάνεται ξανά η ΟΤΣ.
Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι η διασφάλιση των ιδιωτών και η αύξηση των κερδών τους.
Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ χρειάζονται σιγουριά. Είναι σιγουρατζίδες!

Η λέξη ρίσκο και ανταγωνισμός τους είναι παντελώς άγνωστες.

Μόνο το κέρδος γνωρίζουν.

Με τη νέα αυτή αύξηση τρία πράγματα θα συμβούν:

α) Οι ιδιώτες θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
β) Η ΔΕΗ θα χάσει ότι θα κερδίσουν οι κρατικοδίαιτοι κύριοι και
γ) οι καταναλωτές αργά ή γρήγορα ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της kwh πρέπει να αντανακλά το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ !!

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ν.Σ. Κοζάνης: Έγκριση έργων Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και προγραμματικής σύμβασης για μεταλιγνιτική περίοδο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα προτεινόμενα έργα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης (που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2010). Καταψήφησαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Αποστολίδης Ιωάννης, Μητσιάκος Ιωάννης, Κεχαγιάς Φώτης και Μποζατζής Άρης. Σημειώνεται ότι η απόφαση αποστέλλεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. Δυτικής Μακεδονίας.
Στο ίδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση της Ν.Α. Κοζάνης, Ν.Α. Φλώρινας και ΑΝΚΟ για εκπόνηση μελέτης για τη μεταλιγνιτική περίοδο συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ και αναμενόμενο χρόνο περαίωσης το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ο κ. Ανδρεάδης Ιορδάνης τόνισε θα πρέπει συνεισφέρουν και οι άλλοι φορείς με τα επιστημονικά επιμελητήρια ώστε να προδιαγραφούν οι δράσεις. Ο κ. Αποστολίδης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι πρόκειται για το μέλλον της περιοχής και προφανώς το στηρίζει. Σημειώνεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί και αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2010. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Μαυροματίδης με παρέμβαση του τόνισε ότι το ΤΕΕ ήδη εργαζεται και θα παρέμβει στη διαβούλευση διότι ήδη έχει τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Χρηματατοδότηση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

Άρχισε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντίστοιχες τμηματικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης, για το έργο «Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας-Σύνδεση με τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς και Επεκτάσεις Δικτύου Τηλεθέρμανσης». Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του 2010, ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ.

Το σύστημα τηλεθέρμανσης προσφέρει φθηνή θέρμανση σε περίπου 25.000 σπίτια, ενώ βοηθά τους κατοίκους να απολαύσουν ένα καθαρότερο περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις καμινάδες κεντρικών θερμάνσεων που λειτουργούν με πετρέλαιο. Επιπλέον, εξοικονομεί χρήματα από συνάλλαγμα και προσφέρει θέσεις εργασίας στο ντόπιο πληθυσμό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αυτοδιοικητική Κίνηση Κοζάνης: Στελέχη της ΔΕΗ υπέρ της πρότασης για ίδρυση βιομηχανίας πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού στην Κοζάνη

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Χρηστίδη, τ. Διευθυντή ΚΔΕΠ της ΔΕΗ. [ΕΔ ΤΕΕ 13/9/2010]. Ο κ. Χρηστίδης προτείνει στη Διοίκηση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στην Κοζάνη βιομηχανία κατασκευής “Υβριδικών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Τριπαραγωγής”, καθώς και «έξυπνων» εξαρτημάτων ανεμογεννητριών, που έχει πατεντάρει και αναπτύξει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η πρόταση αυτή ουσιαστικά συμπληρώνει και ενισχύει το υπόμνημα που κατέθεσαν στον κ. Ζερβό οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής μας (και περιέχεται πλέον και στο Πρόγραμμα της νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης) για τη δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού.
Ο κ. Χρηστίδης αναφέρεται στο εν λόγω υπόμνημα, λέγοντας ότι υπάρχει βάσιμη προοπτική να προχωρήσει, εάν και εφόσον η ΔΕΗ δείξει την απαραίτητη βούληση και μπει μπροστά ως βασικός μέτοχος προωθώντας σε βιομηχανική κλίμακα τις καινοτόμες διατάξεις που σχεδίασε στο εργαστήριο. Λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η επιστολή την αναδημοσιεύουμε ολόκληρη στη συνέχεια (με την άδεια του συντάκτη της)

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΤΗ ΔΕΗ
Διάβασα με ενδιαφέρον στο “Ενημερωτικό Δελτίο” τις τοποθετήσεις και τις αγωνίες του τεχνικού κόσμου για την πολυσυζητημένη ανάπτυξη, καθώς και τη στροφή που απαιτείται στην καινοτομία και την εγχώρια παραγωγή.
Με αφορμή μια πρόταση που έκαναν οι Οικολόγοι Κοζάνης στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό στην αρχή του 2010 υποστήριξα τα παρακάτω:
Υπάρχει και μάλιστα με άμεση προοπτική η δυνατότητα ανάπτυξης βιομηχανίας στον τομέα των Ανανεώσιμων πηγών. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει η απαραίτητη βούληση και να μην εμπλακούμε στα γνωστά γρανάζια που πνίγουν στον τόπο μας κάθε καινοτόμα ιδέα για ανάπτυξη.
Τα προϊόντα που περιγράφονται στη συνέχεια αποτελούν κατά κάποιον τρόπο “περιουσία” της ΔΕΗ καθόσον η βασική ερευνητική της μονάδα, το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ), ήταν από τους κύριους συντελεστές στη μελέτη και την κατασκευή των πρωτοτύπων τους.

“Υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Τριπαραγωγής”
Στο ΚΔΕΠ/ΔΕΗ σε συνεργασία με την Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ιδιωτών, αναπτύχθηκε, μετά από επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα, το Υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Τριπαραγωγής με αποδόσεις 8πλάσιες των κλασσικών φωτοβολταϊκών.Αυτό το πετυχαίνει γιατί παράγει συγχρόνως ηλεκτρική, θερμική και ψυκτική ενέργεια.
Κατάλληλα διαμορφωμένα κρύσταλλα ολικής ανάκλησης εστιάζουν το φως του ήλιου (ως να πρόκειται για 1000 ήλιους) σε ανθεκτικές φωτοβολταϊκές κυψελίδες για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το εμβαδόν αυτών των κυψελίδων είναι 1200 φορές μικρότερο από ένα κλασικό Φ/Β πάνελ ίδιας ισχύος.
Συγχρόνως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το σύστημα λειτουργεί ως ηλιακός θερμοσίφωνας με νερό που ψύχει τις Φ/Β κυψελίδες ενώ με μια κατάλληλη αντλία θερμότητας παράγει και ψυχρό νερό για τα συστήματα κλιματισμού το καλοκαίρι. Έτσι για παραγωγή ηλ.ενέργειας ισχύος 1 KW μπορούμε να έχουμε άλλα 7 KW θερμικής και ψυκτικής ενέργειας τα οποία για να τα αποκτούσαμε θα καταναλώναμε ηλεκτρισμό.
Το Σύστημα Τριπαραγωγής, το οποίο σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ίσης ισχύος καταλαμβάνει μικρότερη έκταση, εφόσον υιοθετηθεί από τη ΔΕΗ, θα αποτελέσει τη σωτήρια λύση, ιδιαίτερα στο πρόβλημα των αιχμών και μάλιστα στα νησιά μας όπου υπάρχει η μεγάλη οικονομική αιμορραγία της Επιχείρησης, αφού πέραν των άλλων, το 1KW του ψαλιδίζει 4 KW από το φορτίο αιχμής του συστήματος.
Στην περιοχή της Κοζάνης, με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τα παραγωγικά μέσα, η ΔΕΗ μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει βιομηχανική μονάδα για τη μαζική παραγωγή των συστημάτων τριπαραγωγής τα οποία θα μπορεί η ίδια να τα τοποθετεί στους πελάτες της. Η οικονομική μελέτη που συντάχθηκε για την υποστήριξη της επιδότησης του προϊόντος, την οποίαν και εξασφάλισε, αποδεικνύει τα πολύ μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

“Κιβώτιο Ταχυτήτων Συνεχούς Μεταβολής (CVT)” για Ανεμογεννήτριες (A/Γ)
Το πρωτότυπο αυτού χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ από το πρόγραμμα ΕΠΑΝ-Μέτρο 4.5-Δράση 4.5.1 “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Εξοικονόμηση ενέργειας” και κατασκευάσθηκε από μία Ελληνική βιομηχανία με την ενεργό συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ.
Το προϊόν στηρίζεται σε ένα τριβάθμιο πλανητικό σύστημα οδοντωτών τροχών το οποίο επιτρέπει τη συνεχή -όχι κατά βήματα- προσαρμογή της σχέσης μετάδοσης του κιβωτίου ταχυτήτων της Α/Γ, ώστε η εκάστοτε περιστροφή των πτερυγίων της να καταλήγει σε σταθερή ταχύτητα περιστροφής της ηλεκτρογεννήτριας.
Τα πλεονεκτήματά του έναντι των σημερινών σχεδιάσεων των κιβωτίων με οδοντωτούς τροχούς είναι:
1) Αύξηση του βαθμού απόδοσης της Α/Γ κατά 15%-20%.
2) Μείωση των βλαβών που μπορεί να υποστεί η Α/Γ (σπάσιμο πτερυγίων κ.λ.π.) κυρίως λόγω των απότομων αλλαγών στην ένταση του ανέμου.
Ελπίζουμε στη θετική ανταπόκριση της ηγεσίας της ΔΕΗ για τη σε βάθος επεξεργασία όλων των οικονομικών στοιχείων και τεχνικών λεπτομερειών που θα ανοίξουν το δρόμο στη μαζική παραγωγή των καινοτόμων αυτών προϊόντων.
Η περιοχή της Κοζάνης, βασικός ενεργειακός αιμοδότης, θα γίνει με την παραγωγή αυτών των προϊόντων αιμοδότης και της “πράσινης” ανάπτυξης.

Συναδελφικά
Χ. Χρηστίδης, Μ-Η ΕΜΠ, τ. Δ/ντής ΔΕΗ

Για την επιμέλεια
Λ. Ιωαννίδης, Λ. Τσικριτζής

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γιατί πρέπει να έχουμε επενδύσεις;

Όπως προκύπτει από Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2009 και κατά 1,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων και τραπεζών ανεβάζουν τη συνολική μείωση του Α.Ε.Π. σε 4% για το τέλος του 2010.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του δελτίου τύπου διαπιστώνεται ότι η μείωση των μεγεθών που συνθέτουν το Α.Ε.Π. της χώρας ήταν καθολική (με εξαίρεση το Αγροτικό Εισόδημα που παρουσίασε μικρή αύξηση 1,9%) είτε αυτό εξετάζεται με τη μέθοδο της τελικής δαπάνης είτε με την εισοδηματική μέθοδο.

(1) Μέθοδος της τελικής δαπάνης
Το ΑΕΠ είναι ίσο με την Ιδιωτική Κατανάλωση + τις Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου + τις Δημόσιες Δαπάνες + τις Εξαγωγές μείον Εξαγωγές (Εμπορικό Ισοζύγιο) : [ΑΕΠ = C + (I + Δinv) + G + (X-M)].
(2) Εισοδηματική Μέθοδος
Το ΑΕΠ είναι ίσο με το Αγροτικό Εισόδημα + τους Μισθούς & Συντάξεις + τις Προσόδους Περιουσίας & Επιχειρηματικής Δράσης Ιδιωτών & Δημοσίου + την Αποταμίευση δημοσίων & ιδιωτικών Α.Ε., συνεταιρισμών κ.λπ. + τους Άμεσους φόρους επί των Α.Ε. – τους Τόκους του Δημοσίου Χρέους.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην προσπάθεια της χώρας μέσα από την εφαρμογή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής να περιορίσει το έλλειμμα και να ξαναφέρει την αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικότερα, τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται έχουν ως επιπτώσεις:

• Τη μείωση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης τόσο εξαιτίας της μείωσης των ατομικών εισοδημάτων όσο και λόγω της ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται οι πολίτες ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία τελικά οδηγεί τους περισσότερους στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών κυρίως σε ανελαστικές δαπάνες.

• Τη μείωση των Ακαθαρίστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου λόγω της μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων, του περιορισμού της χρηματοδότησης εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος αλλά και του συνολικού δυσμενούς οικονομικού – επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην αγορά και επιβαρύνεται περαιτέρω από τη μείωση της κατανάλωσης.

• Τη μείωση των Δημοσίων Δαπανών κυρίως λόγω της περικοπής των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου τομέα.

• Η μείωση των εξαγωγών σε μικρότερο ποσοστό από αυτή των εισαγωγών βελτίωσε μεν το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο όμως κινείται πάντοτε σε αρνητικά επίπεδα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της μείωσης των βασικών μεγεθών του Α.Ε.Π.

Με βάση τα ανωτέρω λοιπόν, από πού μπορεί να προκύψει ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας χωρίς να υπονομευθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών μέτρων;

Η απάντηση έρχεται αβίαστα: από την αύξηση των «Ακαθαρίστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου», δηλαδή με απλά λόγια των Επενδύσεων (Δημοσίων και Ιδιωτικών), διότι θα οδηγήσουν:

• Σε αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και εισοδήματος με συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης.
• Σε αύξηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας με συνέπεια την εξασφάλιση συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.
• Σε βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου μέσω της αύξησης των εξαγωγών.
• Σε εξασφάλιση της επιτυχίας των δημοσιονομικών μέτρων λόγω της αύξησης των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογίας.

Ουσιαστικά η πολιτεία θα πρέπει να έχει ως πρώτο ζητούμενο τη βελτίωση του αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση των επενδύσεων.

 Η περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του νομικού – θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας,
 η αύξηση της ροής χρηματοδότησης των επενδύσεων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το τραπεζικό σύστημα,
 η αποτελεσματική οργάνωση των μηχανισμών και δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων,
 η αύξηση της εφαρμοσμένης έρευνας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ινστιτούτα και η διασύνδεση των αποτελεσμάτων τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς ,
 η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτομίας,

αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην εγχώρια και ξένη επιχειρηματικότητα σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο και να οδηγήσουν σε αύξηση του Α.Ε.Π.



Τάσος Σιδηρόπουλος
Οικονομολόγος – Υπ. Διδάκτωρ
Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνεργασία ΔΕΗ και EDF Energies Nouvelles για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του (Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010) ενέκρινε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής EDF Energies Nouvelles, της EDF EN GREECE, της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Η εν λόγω συνεργασία, βασισμένη στην τεχνογνωσία και εμπειρία και των δύο Ομίλων, στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δύο Όμιλοι πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού σημαντικά έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστεί η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 MW στη Φλώρινα, καθώς και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη, το οποίο θα συνδυάζει ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 90 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η ΔΕΗ ΑΕ και η EDF Energies Nouvelles ενισχύουν τη συνεργασία τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας ήδη εκμεταλλεύονται από κοινού ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 38 MW στο Νομό Βοιωτίας.
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αναδημοσίευση: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών και να καθοριστούν οι περιοχές, στις οποίες τα δίκτυα είναι κορεσμένα και συνεπώς δεν μπορούν να υποδεχθούν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές, ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολές προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, και τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκος, αναφέρει στην επιστολή προς την υπουργό ότι η απόφαση με την οποία, τον Απρίλιο του 2008, είχε ανασταλεί η επιβολή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει καθώς, δεν έχει καταργηθεί ρητά. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη ΡΑΕ είναι να δημιουργούνται ερμηνευτικές αμφισβητήσεις, καθώς ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ (3851/2010) καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης νέων αιτημάτων χωρίς να έχει καταργηθεί η απόφαση του 2008. Ήδη, από τον περασμένο μήνα Αύγουστο πολίτες υποβάλλουν στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής από φωτοβολταϊκά. "Έως την άρση της νομικής αυτής αμφισημίας από το υπουργείο σας, η ΡΑΕ δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τα ως άνω αιτήματα που υποβάλλονται μετά την θέση σε ισχύ του Ν. 3851 / 2010", καταλήγει η επιστολή. Εξάλλου, με επιστολή προς τη ΔΕΗ και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο πρόεδρος της ΡΑΕ ζητά να υποβληθούν ως τα τέλη Νοεμβρίου εισηγήσεις για να καθοριστούν οι περιοχές της χώρας με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία, που καθορίζει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 28.9.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 21η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 28-9-2010 ΩΡΑ: 8:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Ευχαριστήρια επιστολή Συλλόγου «Μαύρη Πηγή» προς το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
β) Συνεδρίαση Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. την Τρίτη 28-9-2010 και ώρα 7:30.
γ) Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές στο χρονικό διάστημα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
δ) Συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης 29-9-2010 και ώρα 14:30.
ε) Ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις προσωπικού στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας.
στ) Ημερίδα Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής – ΤΕΕ με θέμα: «Σεισμός Abruzzi (L’ Aguila). Εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης και την αποκατάσταση των βλαβών» 15-10-2010 αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

2. Έγκριση δαπανών.

3. Διαμόρφωση θέσεων για τα σχέδια νόμου θεσμικού πλαισίου μελετών, θεσμικού πλαισίου δημοσίων έργων και ίδρυσης ανεξάρτητης διοικητικής αρχής ελέγχου παραγωγής έργου.

4. Επιστολή κ. Χάρη Βαρδάκα για το θέμα τακτοποίησης ημιυπαίθριων.

5. Επιστολή Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη για «Δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ.

6. Ορισμός συνδέσμων Δ.Ε. και Μονίμων Επιτροπών του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

7. Παραίτηση συναδέλφου Χαρούλας Πασιάκου από ορισθείσα θέση πραγματογνώμονα για λόγους δεοντολογίας.

8. 2η φάση προγραμματικής σύμβασης Ν.Α. Κοζάνης – Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.


Ο Πρόεδρος


Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σύλλογος πληττομμένων Μαύρη Πηγή: Επιστολή στο ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας

Προς: ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ/ΤΔΜ Μαυροπηγή 25/09/2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις επισημάνσεις για το ρήγμα στο Δ.Δ. Μαυροπηγής της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Διαχρονικά το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει ασχοληθεί, είτε αυτοβούλως, είτε ικανοποιώντας αιτήματά μας, με την ανάπτυξη των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., στην κτηματική περιοχή του Δ.Δ. Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας. Η ενασχόλησή του είχε να κάνει τόσο με την αξιολόγηση των ΜΠΕ, όσο και με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο γνωμοδοτήσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Για μία ακόμη φορά όπως και στο παρελθόν, πιστεύουμε πως είναι καίριες οι επισημάνσεις του και θα πρέπει να προβληματίσουν τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο σύλλογος μας εκπροσωπώντας τα μέλη του δηλώνει ότι αξία θα έχουν τα όποια ευρήματα των διαφορετικών φορέων που ερευνούν την εξέλιξη του φαινομένου, από τη στιγμή που θα ενημερώνουν τους κατοίκους και δε θα είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει δυσπιστία και γόνιμο κλίμα για να δημιουργηθεί πανικός. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι ο συντονισμός όλων των επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο. Πρόβλημα στο συγκεκριμένο συντονισμό μας επισήμανε και το ΙΓΜΕ με επιστολή του, στο πλαίσιο απάντησης έγγραφων ερωτημάτων που του απευθύναμε.

Η εμφάνιση του ρήγματος συνιστά εκτός από προβληματική και επικίνδυνη τη συνύπαρξη οικισμού και ορυχείου. Αξιοσημείωτο θεωρούμε ότι ακόμα και στην πρόσφατη ΜΠΕ που πέρασε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, μετά την αρχική εμφάνιση του ρήγματος, το καλοκαίρι, οι μελετητές δεν ενημερώθηκαν και δεν ασχολήθηκαν με την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του οικισμού, συνεπεία της ενεργοποίησης των πολλών ρηγμάτων στην περιοχή από την επέκταση του ορυχείου. Σημαντικός είναι ο κίνδυνος επίσης και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργολάβων της, όταν αναγκάζονται να εργάζονται εκτός κανόνων ασφαλείας όπως επισήμανε η ΕΜΒΕ. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν εντάσεις στις σχέσεις εργαζομένων και κατοίκων χωρίς να ευθύνεται καμία από τις δύο μεριές. Η μόνιμη και οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη του οικισμού και του ορυχείου είναι η άμεση μετεγκατάσταση του πρώτου.

Τέλος δηλώνουμε ότι η αμερόληπτη και αξιόπιστη επιστημονική ενασχόληση του ΤΕΕ/ΤΔΜ τιμά τον ρόλο του και καλύπτει κενά που υπάρχουν σε ένα τόσο και τεχνικά σύνθετο θέμα, όπως είναι η ανάπτυξη ενός ορυχείου αυτής της κλίμακας. Ελπίζουμε να παρακολουθείτε το θέμα και να μας ενημερώνετε για ό,τι θεωρείτε σημαντικό.

Ευχαριστούμε Θερμά.

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνήγορος του Πολίτη: Πρόστιμο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΔΕΗ στο N. Κοζάνης κατόπιν παρέμβασης του

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Nομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στις προτάσεις του για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της ΔΕΗ Α.Ε. στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Η πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους 449.100 ευρώ από την Υπουργό ΥΠΕΚΑ, καθώς και δύο προστίμων ύψους 60.000 και 25.000 ευρώ από τον Νομάρχη Κοζάνης προς τη ΔΕΗ Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις των εγκαταστάσεών της στο νομό Κοζάνης, έρχεται σε συνέχεια αιτημάτων του Συνηγόρου του Πολίτη για διενέργεια αυτοψιών και επιβολή κυρώσεων.
Από τον Μάρτιο του 2009, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διατυπώσει προτάσεις για τον περιορισμό και την αποτροπή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Κλιμάκιο του Συνηγόρου έχει επισκεφτεί τους νομούς, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις και ανοιχτές συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες.
Ύστερα από αυτά, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε:
i. Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε επίπεδο νομού, υπό την ευθύνη της περιφέρειας.
ii. Ενίσχυση με προσωπικό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που θα ελέγχουν συστηματικά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και την τήρηση των συνθηκών ασφάλειας των εξορύξεων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ Α.Ε. στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας:
1. οι αρμόδιοι φορείς χρειάζεται να δρουν συντονισμένα, προληπτικά και κατασταλτικά
2. οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την τήρηση των ορίων εκπομπής ρύπων από τις βιομηχανικές μονάδες
3. οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις όποτε διαπιστώνονται παραβάσεις
4. τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να επανεξετάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να μην λειτουργούν οι μονάδες χωρίς εγκεκριμένους νέους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει με τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Καρδιάς στην Κοζάνη και τους ΑΗΣ Μελίτης, Αμυνταίου-Φιλώτα στη Φλώρινα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα, προσδοκώντας ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα μειωθούν και οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής θα βελτιωθούν.
Τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο του Συνηγόρου Πολίτη για το περιβάλλον:
http://www.synigoros.gr/perivallon/fysiko_05.htm

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνήγορος του Πολίτη: Επιστολή για Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη λειτουργία των ορυχείων στον νομό Κοζάνης

Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη λειτουργία των ορυχείων στον νομό Κοζάνης - Σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στελέχωση υπηρεσιώνΣυνήγορος του Πολίτη Σεπ 2010 για Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των ορυχείων στον νομό

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Υπουργική Απόφαση για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών

Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τηδιαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών στη χώρα μας, υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Η ΚΥΑ ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες 2006/66/ΕΚ «σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και με την κατάργηση της Οδηγίας 91/157/ΕΟΚ» και 2008/103/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/66/ΕΚ σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, όσον αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών στην αγορά».

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι η βασική αρχή της οργάνωσης και χρηματοδότησης της εναλλακτικής διαχείρισης των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών πραγματοποιείται από τους παραγωγούς. Καθορίζεται ότι οι παραγωγοί χρηματοδοτούν όλο το καθαρό κόστος που προκύπτει από τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση όλων των αποβλήτων φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, όπως και των αποβλήτων από ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές βιομηχανίας και αυτοκινήτων.

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ). Τα βασικά σημεία του σχεδίου ΚΥΑ είναι τα εξής:
Καθορίζονται απαιτήσεις για την επεξεργασία και ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών καθώς και ελάχιστες αποδόσεις ανακύκλωσης.
Ορίζονται στόχοι συλλογής για τις ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές 25% για το έτος 2012 και 45% για το έτος 2016 και συγκεκριμενοποιείται ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού συλλογής.
Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών όταν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των παραγωγών σε μητρώο το οποίο τηρεί ο (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.).
Απαγορεύεται η διάθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής ή η αποτέφρωση αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών βιομηχανίας και αυτοκινήτων.
Περιλαμβάνονται συγκεκριμένες απαιτήσεις σήμανσης που αποτελούν προϋπόθεση για τη διάθεση στην αγορά των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.


Η ΚΥΑ για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης: Συνεδρίαση 29.9.10 για Τοπικό Πόρο και Μεταλιγνιτική Περίοδο

Σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29-9-2010,ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:30 την αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο νομαρχιακό κατάστημα με θέμα:

Θέμα 1ο: Εκλογή Νέων Μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ν.Α. Κοζάνης.

Εισηγητής: ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γεώργιος Δακής

Θέμα 2ο: Έγκριση πρακτικού 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης (Ε.Π.) του ΕΑΠ Νομού Κοζάνης 2007-2011.

Εισηγητής: ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γεώργιος Δακής

Θέμα 3ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ν.Α. Κοζάνης, της Ν.Α. Φλώρινας
και της ΑΝΚΟ Α.Ε., που αφορά το: «Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο» .

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 4ο: 1η τροποποίηση προγραμματικών συμβάσεων για μεταβίβαση αρμοδιότητας υλοποίησης έργων των Δήμων του Νομού Κοζάνης.

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 5ο: Έγκριση τροποποιήσεων προϋπολογισμού της Ν.Α. Κοζάνης οικ. έτους 2009 (10η/2010, 11η/2010, 12η/2010 και 13η /2010).

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Ιωάννης Στεφανίδης

Θέμα 6ο: Τροποποίηση άδειας Λαϊκών Αγορών (Άρθρο 2 περίπτωση Δ. παρ. 2 (β) του Π.Δ/τος 51/2006).

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Στεφανίδης Ιωάννης.

Θέμα 7ο: Μεταβίβαση άδειας Λαϊκών Αγορών (Άρθρο 2 περίπτωση Ε. παρ. 1 (α) του Π.Δ/τος 51/2006).

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Στεφανίδης Ιωάννης.

Θέμα 8ο: Τοποθέτηση Επαγγελματιών και Παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών που προέρχονται από άλλους Νομούς στις λαϊκές αγορές του Ν. Κοζάνης.

Εισηγητής: ο Αντινομάρχης, κ. Στεφανίδης Ιωάννης.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου



Παναγιώτης Πλακεντάς

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για υδροηλεκτρικά έργα στη Βοσνία

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 υπέβαλε φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή της ως Στρατηγικού Εταίρου, για την κατασκευή και εκμετάλλευση τεσσάρων Υδροηλεκτρικών Σταθμών (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 238 ΜW) στον ποταμό Drina στο διοικητικό τομέα της "Δημοκρατίας της SRPSKA" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Η ΔΕΗ είναι η μόνη συμμετέχουσα μεταξύ δέκα αρχικά ενδιαφερομένων σχημάτων. Η αρμόδια Επιτροπή θα συνεδριάσει σε μελλοντικό χρόνο για να αποφασίσει αν η ΔΕΗ πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που αφορά το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η δραστηριoποίηση της Επιχείρησης στην περιοχή της "Δημοκρατίας της SRPSKA" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υποστηρίζεται από κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή της Quantum Corporation Limited και της Τράπεζας Κύπρου.

Η ΔΕΗ θα προβεί σε νεώτερη ανακοίνωση σε περίπτωση έναρξης της δεύτερης φάσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το μεγαλύτερο παράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου ξεκινάει τη λειτουργία του

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η συστοιχία περισσότερων από 100 γιγαντιαίων τουρμπίνων πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, θα αρχίσουν σήμερα τη «αέρινη» κίνησή τους λίγο έξω από την ακτή του Κεντ.
Το πάρκο Thanet θα είναι ικανό να παράγει ως και 300 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρισμού, αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια μικρή πόλη, αλλά μόνο αν ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός.

Αυτό συνεπάγεται πως η Βρετανία είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη θαλάσσια ανεμογεννήτρια στο κόσμο, παράγοντας περισσότερο ηλεκτρισμό από τις θαλάσσιες τουρμπίνες από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, τα αιολικά πάρκα της Μ. Βρετανίας έχουν τώρα την ικανότητα να παράγουν 5 γιγαβάτ (GW) ή πιο απλά αρκετή ενέργεια για περίπου τρία εκατομμύρια σπίτια.

Η δημιουργία του τεράστιου πάρκου είναι μέρος των ενεργειών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της «εξόρμησης προς την αιολική ενέργεια» - μια μαζική επέκταση σε πράσινη ενέργεια που έxει σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία και προβλέπει περίπου 10.000 νέες θαλάσσιες τουρμπίνες σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής.Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει η Μ. Βρετανία να παράγει το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- όπως ο άνεμος και τα κύματα- μέχρι το 2020.

Ωστόσο, επικριτές υποστηρίζουν πως αυτή η επέκταση είναι ακριβή και πως το Η.Β. θα εξαρτηθεί υπερβολικά από την ευμετάβλητη αιολική δύναμη. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε με ενθουσιασμό την στροφή στην αιολικοί ενέργεια, οι επικριτές συνεχίζουν λέγοντας πως με δυσκολία θα καλυφθουν οι ανάγκες της Βρετανίας και μάλιστα με ένα τεράστιο κόστος. Παράλληλα υποστήριξαν πως οι τουρμπίνες αποτελούν μια κηλίδα στο υπέροχο τοπίο της Βρετανίας ακόμη και όταν βρίσκονται μερικά μίλια μακριά από την ακτή.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Thanet βρίσκεται 7,5 μίλια έξω από το Foreness Point και μπορεί να γίνει ορατό από την ακτή σε καθαρό καιρό. Ο σουηδικός ενεργειακός γίγαντας Vattenfall, που ξόδεψε 780 εκατομμύρια στερλίνες για το έργο, αρνείται να δηλώσει πόσο θα πάρει για το πάρκο για τον εαυτό του.

Κάθε τουρμπίνα είναι περίπου 380 πόδια πάνω από τη θάλασσα και 82 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ενώ σε πλήρη ισχύ μπορεί να παράγει 3 MW ηλεκρτισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας οι τουρμπίνες εξετάστηκαν και τώρα μπορούν πλέον να παράγουν ενέργεια, αν και δεν μπορούν ακόμη να τεθούν σε πλήρη ισχύ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Επιστολή για Μαυροπηγή

Επιστολή εστάλη στους συναδρμόδιους φορείς από το ΤΕΕ για τη Μαυροπηγή. Το κείμενο της επιστολής:
Θέμα: Επισημάνσεις για το ρήγμα Μαυροπηγής και την αναγκαιότητα άμεσης μετεγκατάστασης του οικισμού

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας ασχολήθηκε με το θέμα των επιφανειακών ρηγματώσεων στον οικισμό Μαυροπηγής, που απασχολεί έντονα την κοινωνία, τους φορείς και τις αρχές της περιοχής μας. Μετά από επαφές με τους αρμόδιους φορείς και αναλυτική συζήτηση σε συνεδριάσεις της κατέληξε στα παρακάτω:
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται συνεχής παρακολούθηση στα πλαίσια διεπιστημονικής συνεργασίας και σύγκλισης των μελετητικών ομάδων.
Σήμερα για την διατύπωση γνώμης, απασχολούνται τρεις διαφορετικοί φορείς στα πλαίσια του ρόλου και των υποχρεώσεών τους: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης με τη συνεργασία του ΙΓΜΕ, η ΔΕΗ με τα εξειδικευμένα στελέχη της και ο Δήμος Πτολεμαΐδας με καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Προκειμένου να διατυπωθεί κατά το δυνατόν ασφαλής πρόβλεψη της εξέλιξης του φαινομένου, που είναι ζητούμενο για την ασφάλεια των κατοίκων της Μαυροπηγής, προτείνουμε τη συνεργασία των μελετητικών φορέων και ομάδων στα πλαίσια αντίστοιχης συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.
Το αιτούμενο αυτών των συγκλίσεων και συνεργασιών πρέπει να αποτυπώνει την εξέλιξη του φαινομένου σε ικανό βάθος χρόνου. Κάθε άλλη προσέγγιση του θέματος πιθανόν να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά και να επιτείνει τη σύγχυση.
Σε κάθε περίπτωση η Διοικούσα Επιτροπή θεωρεί ότι επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής που αποτελεί δέσμευση της ΔΕΗ και της πολιτείας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η θέσπιση και εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τόσο την εξέλιξη του φαινόμενου όσο και τη διαδικασία μετεγκατάστασης, μέσω σχετικής Ομάδας Εργασίας. Είναι προφανές ότι το ΤΕΕ/ΤΔΜ παραμένει στη διάθεση των φορέων για οποιαδήποτε συνδρομή στα πλαίσια του ρόλου του

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ικανοποίηση Συνηγόρου για τις καμπάνες στη ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία

Την ικανοποίηση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν οι αποφάσεις της υπουργού ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, με τις οποίες επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 535.000 ευρώ στη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβιάσεις των λιγνιτωρυχείων της στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, η υπουργός ΥΠΕΚΑ επέβαλε πρόστιμο 449.000 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ ο νομάρχης Κοζάνης δύο πρόστιμα, ύψους 60.000 ευρώ και 25.000 ευρώ. Ο Συνήγορος, που επισκέπτεται και διενεργεί έρευνες στην περιοχή από τον Μάρτιο του 2009, επισημαίνει ότι, για να αντιμετωπισθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, χρειάζεται οι αρμόδιοι φορείς να δρουν συντονισμένα, προληπτικά και κατασταλτικά, και οι ελεγκτικές υπηρεσίες να παρακολουθούν συστηματικά την τήρηση των ορίων εκπομπής των ρύπων από τις βιομηχανικές μονάδες. Ταυτόχρονα, καλεί τα αρμόδια υπουργεία να επιβάλλουν κυρώσεις, όταν διαπιστώνουν παραβάσεις, και να επανεξετάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους των σημερινών εγκαταστάσεων, ώστε να μη λειτουργούν οι μονάδες χωρίς εγκεκριμένους νέους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει με τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Καρδιάς στην Κοζάνη και τους ΑΗΣ Μελίτης, Αμυνταίου-Φιλώτα στη Φλώρινα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δέκα μνηστήρες για τη Βεύη

Αναδημοσίευση: Το Βήμα

Δέκα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Πρόκειται για τις ΤΕΡΝΑ, ΕΛΜΙΝ- ΙΝΤΕRΚΑΤ, Ηorizon, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Γαία Τεχνική, ΤΕΝΑΚΑΠΑ- ΕΝΕRGΕΝ, Ακτωρ, Μηχανική, Μυτιληναίος και Ακμή. Η διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, υπό την πίεση και της ΕΕ για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας, που είναι το πρώτο ορυχείο λιγνίτη το οποίο ανήκει στο Δημόσιο και παραχωρείται σε ιδιώτη, είναι μεγάλη: αποτελεί μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας Φλώρινας. Για το τελευταίο, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ αποφάσισε να παρατείνει τη συμφωνία με την οικογένεια Ρόζα, που είναι ιδιοκτήτρια, για περίπου 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του ισχύοντος με σκοπό να αντλήσει 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο. Φυσικά ο «νικητής» της Βεύης εγγράφει σημαντική υποθήκη και για τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτης (τη λεγόμενη Φλώρινα 2, που βρίσκεται στα σχέδια της ΔΕΗ), για τον οποίο προβλέπεται η σχετική υποδομή από την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινα 1, όπως είναι η αυλή προμήθειας λιγνίτη, τα δίκτυα διασύνδεσης και διανομής, καθώς και η διοικητική υποστήριξη.

Η ΔΕΗ λόγω κοινοτικής παρέμβασης δεν μπορεί να συμμετάσχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά θα περιμένει τον νικητή με σκοπό να του ζητήσει την αγορά όλης της ποσότητας λιγνίτη ώστε να κατασκευάσει εκείνη την πολυπόθητη ενεργειακή μονάδα με πρώτη ύλη τον λιγνίτη. Ωστόσο αντίστοιχα σχέδια έχουν και οι ιδιώτες, οπότε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτών και ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

22η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


22 Σεπτεμβρίου 2010 - " Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο " - Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εκστρατείας για την προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης.


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης.

Στην πόλη της Κοζάνης, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα λειτουργήσει σταντ ενημέρωσης, στο χώρο της κεντρικής πλατείας, από όπου οι πολίτες θα πληροφορούνται για τον χαρακτήρα της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» καθώς και για τα οφέλη της μετακίνησης χωρίς αυτό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, τα παιδιά της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Χαρίσιος Μούκας», θα βρεθούν την Τετάρτη στις 10.00 π.μ στην κεντρική πλατεία, όπου ο γιατρός του Δήμου κ. Χαρίσιος Χαρσός, θα τους αναλύσει τα οφέλη του βαδίσματος

Επιπροσθέτως, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης η μετακίνηση στην πόλη θα γίνεται δωρεάν με τα mini-bus.

Η Δημοτική Αρχή καλεί όλους τους πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι και να μετακινηθούν την ημέρα αυτή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Ενημέρωση αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για τη Βεύη

Για την έως τώρα πρόοδο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών που αφορούν στην μίσθωση και αξιοποίηση του Δημόσιου Λιγνιτωρυχείου της Βεύης, θα ενημερώσουν τα μέλη των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του Λιγνιτωρυχείου.

Η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών της Βουλής, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010, στις 13.00, στην αίθουσα Γερουσίας, ύστερα από γραπτό αίτημα του Υφυπουργού, Γ. Μανιάτη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, στο οποίο επισημαίνεται η βούληση του ΥΠΕΚΑ να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής μισθωτή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 20.9.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 20η
ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 21-9-2010
ΩΡΑ: 8:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Συνάντηση μελών Δ.Ε. με τη Διευθύντρια ΛΚΔΜ κ. Όλγα Κουρίδου για το ρήγμα της Μαυροπηγής.
β) Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης με θέμα: «Αναστολή λειτουργίας Καρδιολογικής Κλινικής και Στεφανιαίας Μονάδας του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης.

2. Συγκρότηση Μόνιμων Επιτροπών Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

3. Δημιουργία νέας ιστοσελίδας Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

4. Εναρμόνιση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο δομημένο οικιστικό περιβάλλον.

5. Υποβολή πρότασης για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς στο πρόγραμμα Interreg.


Ο Πρόεδρος
Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Θέσεις – προτάσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ )


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ                                                     Ημερ.: 17-09-2010           
                                                                                         Αριθ. Πρωτ.: 4293
                                                                                                                             
Θέμα : Θέσεις – προτάσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ )

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σενάρια ανταλλαγής παραγωγικών μονάδων με εταιρίες του εξωτερικού εξετάζει η ΔΕΗ

erotimatiko lampirizon
Αναδημοσίευση: express.gr

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ σενάρια για την οριστική αποτροπή του βίαιου διαμελισμού της ΔΕΗ επεξεργάζεται η ηγεσία της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας.

Μπορεί κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να εξασφάλισε αναβολή έως το τέλος του χρόνου για τη λήψη οριστικής απόφασης όσον αφορά τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ωστόσο ο κίνδυνος επιβολής του μέτρου της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, και ειδικά λιγνιτικών, εκτιμάται ότι παραμένει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα ικανοποιούν το αίτημα της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά θα αποτρέπουν τον βίαιο διαμελισμό της επιχείρησης και την πώληση μονάδων παραγωγής με διαδικασίες-εξπρές. Παράλληλα επιδιώκεται η αποτροπή και του σεναρίου της εκχώρησης διαθεσιμότητας ισχύος, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια λύση είναι επαχθέστερη για τη ΔΕΗ, η οποία θα έχει την ευθύνη αλλά και το κόστος της λειτουργίας, της συντήρησης αλλά και των αποσβέσεων των μονάδων.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς οίκους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, ή την Ιταλία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει είναι και η ανταλλαγή μονάδων. Λύση η οποία, πέραν του ότι θα απελευθέρωνε εγχώρια παραγωγή προς τον ιδιωτικό τομέα, θα εξασφάλιζε στη ΔΕΗ και ευκαιρία ανοίγματός της προς την ευρωπαϊκή αγορά, ή την αγορά των Βαλκανίων. Μια προοπτική που επί χρόνια συζητείται χωρίς να έχει καταστεί εφικτή.

Μεταξύ των εταιριών με τις οποίες συνομιλεί η διοίκηση της ΔΕΗ είναι και η ιταλική Sorgenia, η οποία κατέχει μονάδες παραγωγής κυρίως από ανανεώσιμες πηγές αλλά και θερμικά εργοστάσια στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Το ενδιαφέρον της Sorgenia Spa για την ελληνική αγορά επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία που σύναψε πρόσφατα με την κατασκευαστική εταιρία J&P Aβαξ, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής εταιρίας Volterra Α.Ε. Η Sorgenia που ιδρύθηκε το 1999 ελέγχεται από τον όμιλο CIR στον οποίο συμμετέχει η αυστριακή Verbund.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία, 19.09.2010

Φωτιές που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΔΕΗ η διοικητική κόντρα με φόντο μια πολλαπλώς αμφισβητούμενη εξαγορά έξι αιολικών πάρκων από την BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διαφωνούν για τα «πάρκα».
Το θέμα πηγαινοέρχεται εδώ και τρεις μήνες από το ένα διοικητικό συμβούλιο στο άλλο, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ακόμη την οριστική έγκριση καθώς διατυπώνονται ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο τίμημα που καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στον επιχειρηματία αλλά και τη σκοπιμότητα της επένδυσης.

Αντιδράσεις για την επένδυση

Τους δύο πόλους της κόντρας συνθέτουν από τη μια ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, που με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών του δ.σ. φέρεται να προωθεί την έγκριση της εξαγοράς -έπειτα από την αρχική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και μέλους της διοίκησης του ΚΑΠΕ, Γ. Τσιπουρίδη (διπλή ιδιότητα που προκαλεί αντιδράσεις)- και από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Απ. Μπαράτσης, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του για την επένδυση θεωρώντας υπερβολικό το κόστος που θα καταβάλει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προς τα έξω η διαφωνία κορυφής εμφανίζεται ως μάχη μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ εκείνων που επιδώκουν να προωθήσουν τις επενδύσεις της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές και εκείνων που έχουν αντίθετη άποψη. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η υπόθεση, πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, φαίνεται να «διαπνέεται» και από πολιτικά-κομματικά κίνητρα.

Η ίδια η ΔΕΗ, πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπόθεση υποστηρίζει ότι «οι προσωπικές σχέσεις των μελών της ανώτατης διοικητικής ομάδας της ήταν και παραμένουν άριστες και η όποια τυχόν διαφορετική τοποθέτηση σε επιμέρους θέματα είναι δείγμα ελεύθερης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων».

Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού Δημήτρης Καραγκουλές έχει εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία της ΔΕΗ ώστε να της πουλήσει έναντι συνολικού τιμήματος έως 47,1 εκατ. ευρώ πέντε εταιρείες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους χαρτοφυλάκιο με:

* Τρία έτοιμα και σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 26,65 MW, τα οποία αποτιμήθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ και φέρουν δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ.

* Τρεις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, οι οποίες αποτιμήθηκαν προς 27,5 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξή τους η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,8 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια και να δανειστεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ.

Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων

Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον προβλέπται από τη σύμβαση ότι θα λάβει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την επίβλεψη της κατασκευής των τριών πάρκων, ενώ θα πληρωθεί και για τις υπηρεσίες συντήρησης που θα παρέχει για μία δεκαετία. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να συνεισφέρει 18,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου και να αναλάβει άλλα 56,25 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ σε 102,2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τρία πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, η BCI εμφανίζεται να έχει ξοδέψει περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τριπλάσιο τίμημα 17,3 εκατ. ευρώ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενέργεια 7.500 μεγαβάτ από αιολικά ως το 2020

Αναδημοσίευση: Το Βήμα

Τα μισά από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα γίνουν ως το 2020 στη χώρα μας θα είναι αιολικά πάρκα. Από τα 15.000 μεγαβάτ που θα προστεθούν στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας τα εννέα χρόνια που έρχονται τα 7.500 θα είναι αιολικά και λίγο πάνω από 2.000 θα είναι φωτοβολταϊκά

Αυτό προκύπτει από την υπουργική απόφαση για την αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ που υπέγραψε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η αναλογία της εγκατεστημένης ισχύος και τα όρια εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία προβλέπεται ότι θα επανεξεταστούν στο μέσον της τετραετίας, δηλαδή το 2012, οπότε μπορεί να αναθεωρηθούν.

Η «λεπτομέρεια» αυτή προκάλεσε πολλές ερωτήσεις από τους ενδιαφερομένους διότι σαφώς υπονοεί ότι ο (εκάστοτε) υπουργός Ενέργειας θα έχει τη δυνατότητα να ανακόψει τη σύνδεση ενός σχετικά προχωρημένου έργου ΑΠΕ με το σύστημα ηλεκτροδότησης, δηλαδή να ακυρώσει μια επένδυση σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να συντομεύσουν οι επενδύσεις αφού αιτήσεις υπάρχουν αλλά έργα δεν ολοκληρώνονται.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται όρια για την εγκατεστημένη ισχύ ανά τεχνολογία για το 2014 και το 2020. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στη διαδικασία του fast track.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ειδικά από τα 2.200 ΜW φωτοβολταϊκών τα 500 ΜW θα είναι «κλειδωμένα» ως το 2014 για τους επαγγελματίες αγρότες και τα 200 ΜW για εγκαταστάσεις σε κτίρια και στέγαστρα. Το 2020 τα «κλειδωμένα» ΜW αυξάνονται αντιστοίχως σε 750 και 350. Ειδικότερα η συμμετοχή των ΑΠΕ ανά κατηγορία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 έχει ως εξής:

Υδροηλεκτρικά: 4.650 ΜW (από 3.237 ΜW σήμερα).

α. Μικρά, από 0 ως 15 ΜW, στα 350 ΜW.

β. Μεγάλα, πάνω από 15 ΜW, στα 4.300 ΜW.

Φωτοβολταϊκά: 2.200 ΜW (από 184 ΜW σήμερα).

Ηλιοθερμικά: 250 ΜW (0 ΜW σήμερα).

Αιολικά (περιλαμβανομένων των θαλασσίων αιολικών): 7.500 ΜW (έναντι 1.327 ΜW σήμερα).

Βιομάζα: 350 ΜW (20 ΜW σήμερα

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Προειδοποίηση για τη ΔΕΗ

Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Η
ΟΣΟΙ, ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ,
ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ
ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ :

1. Να βρεθούν και νέοι δρόμοι (πάντα σε βάρος της ΔΕΗ) ώστε οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες να συνεχίσουν να φουσκώνουν τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους.
2. Να περάσει η άποψή τους για την αύξηση της Ο.Τ.Σ. (και πάλι σε βάρος της ΔΕΗ), κάτι που θα τους αποφέρει σίγουρα κέρδη.
3. Να συνεχιστεί η κλοπή της ΔΕΗ στην Εμπορία
4. Να φτιάξουν το έδαφος για την εναρμόνιση της χώρας μας με την Οδηγία 72, μέσω της εκδοχής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, εάν τους «βγαίνει» ή έστω του όσο πιο βλαπτικού σεναρίου για τα συμφέροντα της ΔΕΗ.

Με βάση αυτά, με κάθε σοβαρότητα, προειδοποιούμε ότι δεν ανεχόμαστε τα απαράδεκτα και στημένα παιχνίδια.
Επαναλαμβάνουμε:
Είναι άλλο πράγμα ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός και εντελώς διαφορετικό το στημένο παιχνίδι.

Όσο δε για την εναρμόνιση της χώρας μας με την Οδηγία 72, ξεκαθαρίζουμε ότι η ίδια η Οδηγία δίνει τρεις (3) δυνατότητες, εκ των οποίων τη μία από αυτές υποστήριξε με σθένος η τότε Κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και σημερινή Κυβέρνηση.
Συνεπώς δε διανοούμαστε καν για την ίδια την Κυβέρνηση (το τι θέση έχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι άλλη υπόθεση) να μην υποστηρίξει την άποψή της.
Όπως επίσης δε διανοούμαστε, όσοι ενώ έχουν δεσμευτεί δημόσια για διάλογο με τους εργαζομένους, που όπως λένε τους θεωρούν -στο πλαίσιο και της δημοκρατικής τους κουλτούρας- βασικότατο παράγοντα στις όποιες εξελίξεις και ενώ η ημερομηνία εναρμόνισης με την Οδηγία 72 λήγει τον Μάρτιο του 2011, να μεθοδεύουν οτιδήποτε άλλο…


ΟΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ
ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΥΝΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Φ/Β: Το ΥΠΕΚΑ τορπιλίζει και πάλι την αγορά των Φωτοβολταϊκών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ που δημοσιεύτηκε στις 15.09.2010 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που καταλύουν κάθε έννοια ισονομίας μεταξύ των πολιτών και έρχονται ευθέως σε αντίθεση με τον ψηφισθέντα πρόσφατα από το Κοινοβούλιο νόμο για τις ΑΠΕ.
Η πολυαναμενόμενη αυτή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, δημιουργεί νέα σοβαρά
προβλήματα για τη πορεία χιλιάδων επενδύσεων.
Τα προβληματικά σημεία της υπουργικής απόφασης είναι επιγραμματικά τα εξής:
1. Η απόφαση κατανέμει ένα μεγάλο ποσοστό του μεριδίου των φωτοβολταϊκών (34%) κατ’
αποκλειστικότητα σε μία κατηγορία πολιτών (τους αγρότες), σε βάρος των υπολοίπων επενδυτών, παραβιάζοντας ευθέως κάθε κανόνα ανταγωνισμού και τη συνταγματική επιταγή για ισονομία μεταξύ των πολιτών.
Με την απόφαση αυτή, παρέχετε με το πλέον αντισυνταγματικό τρόπο, προνομιακή μεταχείριση και προτεραιότητα σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στερώντας τις όποιες προοπτικές προόδου και επιχειρηματικής επιτυχίας από άλλους επενδυτές, τη στιγμή που όλοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ύφεση και να διασώσουν τις επιχειρήσεις από τα λουκέτα και τους εργαζομένους τους από την ανεργία.
2. Η απόφαση ευνοεί επίσης μια δεύτερη κατηγορία, αυτή των μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι με τη διαδικασία του κατά τα άλλα χρήσιμου fast track, παρακάμπτουν τη διαδικασία και δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο σε βάρος άλλων μικρο-μεσαίων επιχειρηματιών / επενδυτών που είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν.
3. Αποτέλεσμα της προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων είναι πως αδικούνται κατάφωρα
οι υπόλοιποι επιχειρηματίες / επενδυτές, που αποτελούν και την πλειοψηφία όσων ενδιαφέρθηκαν για τα φωτοβολταϊκά. Το εναπομείναν από την άδικη μοιρασιά μερίδιο δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε καν τις εκδοθείσες μέχρι σήμερα άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Οι άδειες παραγωγής και οι εξαιρέσεις που έχει ήδη εκδώσει η ΡΑΕ ανέρχονται σε 1.200
MW και 1.600 MW περίπου αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στη ΔΕΗ τους δύο τελευταίους μήνες με βάση τον πρόσφατο νόμο 3851/2010 προκύπτουν συνολικά 2.800 MW επενδύσεις που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να υλοποιηθούν το αργότερο μέχρι το 2014. Όταν το όριο για το 2014 για την κατηγορία αυτή είναι τα 800 MW (εκ των οποίων 100 MW έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν), γεννάται το ερώτημα τι θα γίνουν οι υπόλοιπες επενδύσεις ισχύος 2.000 MW.
4. Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δημιουργεί από το παράθυρο ένα νέο κλειστό επάγγελμα επιτρέποντας την ίδια στιγμή την εδραίωση συνθηκών παρεμπορίου αδειών, κάτι που υποτίθεται ότι ήθελε να χτυπήσει ο νόμος 3851/2010, μέσα από την ανοιχτή κατάθεση νέων αιτήσεων.
5. Προβλέπεται ότι με μια απλή απόφαση η υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να αναστείλει την αδειοδοτική διαδικασία ακόμη κι αν κάποιος, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και εξόδων, φτάσει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου (δηλαδή την υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔΕΣΜΗΕ).
Για ποιο περιβάλλον επενδυτικής σταθερότητας και διαφάνειας μιλάμε άραγε;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση προβλέπει ότι την εισήγηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος για αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης κάνει η νεοσυσταθείσα στο ΥΠΕΚΑ Υπηρεσία ΑΠΕ, ενώ ο Ν.3851/2010 έδινε την εξουσιοδότηση αυτή στη ΡΑΕ και όχι σε κάποια υπηρεσία του υπουργείου.
Στο ΣΕΦ πιστεύουμε ότι μοναδική διέξοδος για να διορθωθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των φωτοβολταϊκών, όπως αρχικά πρότεινε ο ΣΕΦ μέσα από απλές και ταχείες διαδικασίες για όλους.
Άλλωστε, ο Ν.3851/2010 αναφέρει ξεκάθαρα πως ο εθνικός στόχος είναι η κάλυψη του 40% τουλάχιστον της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ ως το 2020. Αν υπερβούμε το στόχο θα είναι προς το συμφέρον της χώρας και κανείς δεν θα μας κατηγορήσει γι’ αυτό, αντιθέτως θα μας επαινέσει.

Επειδή η απόφαση αυτή δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών και βρίθει αυθαίρετων
– αμφιβόλου συνταγματικότητας ρυθμίσεων, ο ΣΕΦ καλεί την Υπουργό ΠΕΚΑ :
 να την ανακαλέσει άμεσα
 να σεβαστεί τους ισχύοντες νόμους αλλά και την αγωνία των χιλιάδων επενδυτών
που για ακόμη μια φορά βρίσκονται στον αέρα επειδή άλλαξαν για πολλοστή φορά οι κανόνες του παιχνιδιού
 και να συνεργαστεί με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Barroso calls for action on internal market for energy

[για μετάφραση, αν απαιτείται, κλικ στην ελληνική σημαία στην πλαϊνή στήλη]

José Manuel Barroso, President of the European Commission, has called for the completion of an internal market for energy. Speaking at his first ‘State of the Union’ speech in Strasbourg today, he said “energy is a key driver for growth and a central priority for action.”

“We need to do for energy what we have done for mobile phones: real choice for consumers in one European market place”, he told MEPs at the European parliament’s September plenary session.

For renewable energies, he said Europe needs to “have the infrastructure for solar and wind energy.”

Barroso’s speech was intended to outline the EU’s priorities, with a particular emphasis on the EU’s role in boosting economic growth.

The internal market is “Europe’s greatest asset, and we are not using it enough. We need to deepen it urgently,” Barroso stated.

The Commission President’s call to action chimes with the opinion of Christian Kjaer, CEO of EWEA. “Given the international nature of the energy challenges that the EU is facing, it is astounding that 24 years after the Single European Act was signed – establishing the free movement of goods, services, capital and labour between Europe’s nations – we still do not have an internal market for electricity,” Kjaer said.

“Europe’s current electricity supply structure still bears the characteristics of the time in which it was developed. It is national in nature, the technologies are ageing and the markets supporting it are underdeveloped.”

“We urgently need to establish a fifth freedom within Europe: the free movement of energy across borders,” Kjaer said.

Barroso said that over the next year the Commission will propose an energy action plan. He called for an integrated European approach that will see the different strands of EU policy on climate change, energy, transport and the environment become part of a low carbon future.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Υπουργική Απόφαση για κατανομή των ΑΠΕ

Υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στον χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολο­γιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με την απόφαση αυτή καθορίζονται όρια για την εγκατεστημένη ισχύ ανά τεχνολογία για το 2014 και το 2020. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στη διαδικασία του fast track.

Η αναλογία της εγκατεστημένης ισχύος και τα όρια εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία προβλέπεται ότι θα επανεξεταστούν στο μέσο της τετραετίας, δηλαδή το 2012, οπότε μπορεί να αναθεωρηθούν ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου.


Η Υπουργική Απόφαση

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: ΝΑ΄ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ

(Το ΑΤΟΠΗΜΑ είναι γένος ουδέτερου και μάλλον πράττεται από αυτούς που ανέκαθεν έμαθαν να κρατούν ουδέτερη στάση. Αυτή δηλαδή που θα τους βόλευε καλύτερα).


Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να μιλάς με κάποιον και να διαπιστώνεις, με τα όσα σου λέει, ότι δε σε παρακολουθεί γιατί η μόνη του αγωνία είναι να σου πει ό,τι αυτός έχει να σου πει. Το ίδιο δυσάρεστο και ενοχλητικό είναι να γράφεις κάτι και κάποιος άλλος να γράφει και να δημοσιεύει κάτι άλλο, από το οποίο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει διαβάσει αυτό που εσύ έχεις γράψει, αφού η μόνη του έγνοια είναι να πει αυτά που έχει να πει. Να χαμε να λέγαμε δηλαδή.
Στο τελευταίο Δελτίο Τύπου που ως Σωματείο εκδώσαμε, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κάθε ¨κενό¨ και απορία που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν ανάμεσα σε όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την έλευση Παπακωνσταντίνου και την κινητοποίηση του Σωματείου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φερόμενα ως ατοπήματα που καταλογίζονται (καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού) στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ το σίγουρο είναι ότι ένα Σωματείο της εμβέλειας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τους χιλιάδες των εργαζόμενων να επικροτούν κάθε του ενέργεια και να τάσσονται στο πλευρό του με απόλυτη εμπιστοσύνη, μία κίνηση που τους εκφράζει ολοκληρωτικά (αυτή δηλαδή της διοργάνωσης στου συλλαλητηρίου), κάθε άλλο παρά ατόπημα μπορεί να αποτελεί.
Για όποιον διάβασε το τελευταίο δελτίο τύπου θα κατάλαβε πολύ καλά, ότι για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ οι εξελίξεις δε σημαίνουν πανηγυρισμούς και φιέστες. Η οπισθοχώρηση Παπακωνσταντίνου, μόνο αρνητικό αντίκτυπο είχε και έχει, ενώ άκρως προβληματίζει και η στάση και η άρνησή του να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους… συντοπίτες του.
Η θέση ενός Σωματείου δεν είναι να αρθρογραφεί και να μοιράζει ανακοινώσεις εδώ κι εκεί για το τίποτα. Η θέση ενός Σωματείου είναι να εκφράζει μέσα από αυτά που δημοσιεύει, όλα όσα συμβαίνουν στους κόλπους του και αποτελούν θέση των εκφραστών του, δηλαδή των εργαζομένων.
Ας μην κάνουν λοιπόν κάποιοι λόγο για την ανάγκη «…οι ενεργές δυνάμεις αυτού του τόπου οφείλουν να σταθούν ενωμένες. Δεν είναι καιρός ούτε για εσωκομματικές αντιδικίες, ούτε και για επικοινωνιακούς θεατρινισμούς. Γιατί όποιος προσπαθεί να κερδίσει έδαφος με επικοινωνιακά παιχνίδια σημαίνει ότι έχει χάσει την μάχη σε κάποια άλλα πεδία…» καθώς ούτε ενεργοί υπήρξαν ποτέ, ούτε μάχες μπόρεσαν ποτέ να δώσουν γιατί απλά δεν ξέρουν πώς.
Απόντες υπήρξαν πάντα και η μόνη παρουσία τους εξαντλείται σε ανυπόστατα, βαρύγδουπα και ¨να’ χαμε να λέγαμε¨ κείμενα. Υπήρξαν και υπάρχουν μόνο Ασυναγώνιστοι στο πόσο εμπαθείς και πικρόχολοι μπορούν να είναι.

Γραφείο Τύπου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΡΙΑ: Σύσταση του European Photovoltaic Observatory

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φωτοβολταϊκών ( European Photovoltaic Observatory) εγκαινίασε η ΕΡΙΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας), στα πλαίσια του 25ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Φωτοβολταϊκής Ηλιακής Ενέργειας που διεξάγεται στην Βαλένθια της Ισπανία, από τις 6 ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2010.

Το «European Photovoltaic Observatory» αποτελεί μία έκδοση της ΕΡΙΑ βασισμένη στην ανάλυση των υφιστάμενων πολιτικών σε μία σειρά χωρών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αγορά φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Στόχος του «European Photovoltaic Observatory» είναι να αναδειχθούν οι ευνοϊκοί όροι για ανάπτυξη των αγορών, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, την διαφάνεια στην αγορά και την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλη την ΕΕ. Τρεις είναι οι κύριες προτάσεις – άξονες του «European Photovoltaic Observatory»:

Υποστήριξη βιώσιμων χρηματοδοτικών σχημάτων (“feed-intariffs”)
Απλοποίηση των διοικητικών πρακτικών και προώθηση πολιτικών “one-stop shop”
Διαδικασίες σύνδεσης με αποτελεσματικά δίκτυα

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΡΙΑ, Ingmar Wilhelm, το «European Photovoltaic Observatory»:
«αποτελεί ένα συμβουλευτικό εργαλείο απαραίτητο σε όσους εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτυχή εφαρμογή των υποστηρικτικών τους πολιτικών».

Το «European Photovoltaic Observatory» πρόκειται να συμπληρωθεί σταδιακά με αναλύσεις και για άλλες χώρες πέραν της Ε.Ε., αλλά και νε παράσχει ακόμη πιο διεξοδική πληροφόρηση για τις αγορές που εξετάζει.

Πηγή: ΙΕΝΕ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: δυναμικά στη «νέα εποχή» των ΑΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ – κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ ΑΕ - εισέρχεται δυναμικά στη «νέα εποχή» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διεκδικώντας ηγετική θέση σ΄ αυτή νέα αναδυόμενη αγορά στην Ελλάδα.
Πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 δρομολογώντας νέα μεγάλα ενεργειακά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, ο Όμιλος της ΔΕΗ:
• στηρίζει ενεργά την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας,
• ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση,
• θωρακίζει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας,
• συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ένα καθαρότερο Περιβάλλον και
• αξιοποιούνται οι εμπειρίες και η υψηλή τεχνογνωσία των εργαζομένων της, που πριν από δεκαετίες άνοιξαν τον δρόμο των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής επέκτασης εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά τριών εν λειτουργία αιολικών πάρκων ισχύος 24,65 MW και τριών υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, που θα προστεθούν στο υπάρχον ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, συνολικού ύψους 123 MW. Πιο συγκεκριμένα, η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες την:
• αύξηση κατά 134% της εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας,
• ενίσχυση κατά 60% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος Α.Π.Ε.,
• και άνοδο πάνω από 85% του κύκλου εργασιών της.
Παράλληλα με την ανάπτυξη του σημερινού χαρτοφυλακίου της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε
όλους τους κλάδους των Α.Π.Ε., με μοναδικό γνώμονα τη βέλτιστη απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου της.
Για την εξασφάλιση του μεγάλου μεριδίου αγοράς που της αναλογεί στον τομέα των ΑΠΕ, βασικός στόχος είναι η πραγματοποίηση εκείνων των στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών που θα είναι σε όφελος της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, των μετόχων (Δημοσίου και ιδιωτών) της μητρικής εταιρείας, της ΔΕΗ ΑΕ, και των εργαζομένων της.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Για την ματαίωση επίσκεψης του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

 Η φωνή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο ματαίωσε την επίσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου
 Βροντερά ήχησε στ’ αυτιά του Υπουργού Οικονομίας η φωνή διαμαρτίας, θυμού αντίδρασης και αγανάκτησης για τις πολιτικές που εφαρμόζονται με αρνητικό αντίκτυπο, κυρίως στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Και επειδή πολύ μελάνι χύθηκε από διάφορους κονδυλοφόρους και πολύ χολή βγήκε για την στάση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και των συνδικαλιστικών στελεχών, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Την οργή και την αντίδραση των εργαζομένων δεν την δημιούργησε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αλλά:
- Οι περικοπές των μισθών
- Η κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας
- Οι παρακρατήσεις των δεδουλευμένων (πλαφόν)
- Οι πολιτικές απέναντι στη ΔΕΗ
- Η απαγόρευση νέων προσλήψεων
- Η εκρηκτική ανεργία στην περιοχή
- Οι αλόγιστες αυξήσεις σε βασικά αγαθά
- Οι αλυσιδωτές οικονομικές επιβαρύνσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και τα στελέχη του εξέφρασαν αυτό το κλίμα και οργάνωσαν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είχαν υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους και στην περιοχή. Η δημοκρατία κύριοι, έχει λόγο, αλλά έχει και αντίλογο και το Συνδικάτο μας έχει μακρά πείρα στους αγώνες και ξέρει πολύ καλά να σέβεται και να προστατεύει τους Κανόνες και τους θεσμούς, ακριβώς, της Δημοκρατίας.
Για το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στόχος δεν ήταν η ματαίωση της επίσκεψης και της ομιλίας του Υπουργού, γι’ αυτό και δεν θεωρεί νίκη το γεγονός αυτό.
Για το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, νίκη θα ήταν η αναστροφή της πολιτικής που εφαρμόζεται με τα πλείστα αρνητικά αντίκτυπα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και της περιοχής μας.
Αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε και θα είμαστε στις επάλξεις με όποιον τρόπο κρίνουμε πως είναι ο ενδεδειγμένος για να τον επιτύχουμε.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Για την ματαίωση επίσκεψης του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου

Χαιρετίσματα στην εξουσία κ. Παπακωνσταντίνου. Για όσο θα την έχετε ακόμα.
Κάποιοι ξεκίνησαν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου μετά την ανακοίνωση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που καταλόγιζε στον κ. Υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου «θράσος» για την κίνησή του να έρθει να πραγματοποιήσει ομιλία στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης και μάλιστα μετά τα όσα συμβαίνουν σε οικονομικό επίπεδο και πλήττουν πολύ περισσότερο την Ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κοζανίτης Υπουργός αδικήθηκε, καθώς οι δεν του αποδώσαμε, απολύτως, τα χαρακτηριστικά που τον διέπουν αφού –όπως αποδεικνύεται- εκτός από πολιτικό θράσος επιδεικνύει, με μεγάλη ευκολία και πολιτική δειλία.
Μη τηρώντας το ραντεβού με τους 20.000 ψηφοφόρους του, απαξιώνοντας και υποτιμώντας θεσμούς και όργανα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ακύρωσε την ομιλία του «εκτάκτως» αφήνοντας «ξεκρέμαστη» και την Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, που με ένα λακωνικό δελτίο τύπου, που μπορεί να καταλάβει κάθε ένας ενεργός πολίτης, περισσότερο εκθέτει, παρά «καλύπτει» τον κ. Υπουργό.
Μάλλον, τελικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου ακόνισε κάπως περισσότερο τη μνήμη του και θυμήθηκε ότι όταν οι εργαζόμενοι κηρύσσουν πόλεμο σημαίνει ότι ξέρουν ότι τον έχουν ήδη κερδίσει.
Πάραυτα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να δώσει τη μάχη, να το προσπαθήσει, να το τολμήσει. Σήκωσε ψηλά τα χέρια και παραδόθηκε αμαχητί στη γροθιά που αισθάνθηκε πως ορθώνουν μπροστά του οι εργαζόμενοι.
Σύσσωμοι, συντεταγμένοι, ανυποχώρητοι.
Η κίνησή του συνηθισμένη, εφαρμόζεται -χωρίς αναστολές- από όλους όσους έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» και ο κ. Υπουργός την έχει πολύ λερωμένη αφού πάνω της, εκτός των άλλων, ήρθε και έπεσε και η τέφρα από τα φουγάρα της ΔΕΗ που προσπαθεί να ξεπουλήσει.
Η κίνησή του μόνο καταδικαστέα μπορεί να είναι.
Η Ελλάδα αλλάζει κατά την άποψή σας κ. Υπουργέ, αλλά δεν καταφέρατε να μας πείσετε για αυτό, μετά την πρωτοβουλία σας να κλέψετε τα χρήματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων και να τα δώσετε στις Τράπεζες. Η Ελλάδα θα είναι αυτή που μας πληγώνει, όσο θα βρίσκεται υπό την πολιτική κατοχή των πιο ακατάλληλων ανθρώπων.
Αν είχατε την παραμικρή ευθιξία θα έπρεπε είδη να έχετε ως Κυβέρνηση παραιτηθεί από την προσπάθεια να οδηγήσετε τη χώρα σε εξωτερική κατοχή.
Αντιθέτως εφαρμόζετε πιστά το μνημόνιο οδηγώντας την χώρα στον γκρεμό.
κ. Υπουργέ, Πλανάστε, πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε. Έχετε πάρει το πρώτο μήνυμα του θυμού και της οργής των εργαζόμενων. Η κίνησή σας να ματαιώσετε την ομιλία σας, το αποδεικνύει.
Απο-χαιρετίσματα στην Κυβέρνηση του μνημονίου κ. Παπακωνσταντίνου.
Το επόμενο ραντεβού μας θα το γράψει η ιστορία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 14.9.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 19η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 14-9-2010 ΩΡΑ: 8:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Επιστολή ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ για την πορεία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου.
β)Επιστολή ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης με θέμα: Ζητήματα εκπόνησης μελετών τρέχουσας τεχνολογίας μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
γ) Ενημερωτική επιστολή Τράπεζας Πληροφοριών ΤΕΕ προς τους συνδρομητές της.
δ) Ανακήρυξη Προεδρείου Αντιπροσωπείας και Δ.Ε. ΤΕΕ/Τ.Α.Μ. Νέος Πρόεδρος Δ.Ε. ο συν. Λιόγκας Βασίλειος.
ε) Ανακήρυξη νέου μέλους Δ.Ε. Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. Τσιάφη Ιωάννη στη θέση της παραιτηθείσης Πεχλιβάνου Αικατερίνης.
στ) Αποστολή ερωτηματολογίου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
ζ) Αποστολή ΚΥΑ για καθορισμό προστίμων κλπ. σε περίπτωση παράβασης του Ν. 3888/2010 για απαγόρευση καπνίσματος.
η) Εγκαίνια «Λιάπειου Κέντρου Αθλητισμού και Αναψυχής 15-10-2010.
θ) Αποστολή από Ν.Στεφανή (ομότιμο μέλος ΤΕΕ) επικαιροποιημένη τεχική μελέτη για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαϊδας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
ι) Επιστολή Προϊσταμένου Τ.Π. Σιάτιστας προς την ΕΠΑΕ Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες του παραδοσιακού οικισμού Σιάτιστας.

2. Ανακοίνωση Αναπτυξιακής Καστοριάς Α.Ε. για απασχόληση επιστημονικού προσωπικού για μελέτες του Δήμου Καστοριάς.

3. Ρήγμα Μαυροπηγής.

4. Συγκρότηση Μόνιμων Επιτροπών Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

5. Δημιουργία νέας ιστοσελίδας Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

6. Εναρμόνιση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο δομημένο οικιστικό περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος
Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Στον απόηχο της διοργάνωσης «Μνήμες Λιγνίτη»

Μετά την ένθερμη και ουσιαστική υποστήριξη που έτυχε (από αθλητές, πολίτες και φορείς) ο θεσμός «Μνήμες Λιγνίτη», κατά τη δεύτερη διοργάνωσή του από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, το Προεδρείο του Σωματείου και η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης επιθυμούν να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν όλους όσους πίστεψαν, συμμετείχαν και υποστήριξαν έναν θεσμό που τιμά τους Λιγνιτωρύχους, αναδεικνύει την σπουδαιότητα και το ρόλο του λιγνίτη στην οικονομική ευημερία της χώρας και βάζει την σφραγίδα του στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και σε πανελλαδικό πια επίπεδο.

Ευελπιστούμε ότι οι γερές βάσεις πάνω στις οποίες ξεκινήσαμε να χτίζουμε το θεσμό, θα εξασφαλίσουν και τη σταθερά ανοδική πορεία και ουσιαστική εξέλιξή του.

Ευχαριστούμε όλους όσους υπέβαλαν αίτηση στον αγώνα, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής και επιβράβευσης της δικής μας προσπάθειας.

Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους, τις αρχές και τους φορείς που κατέβαλλαν κάθε τους δύναμη για να εξασφαλίσουν την ομαλότητα – επιτυχία της διοργάνωσης.

Ευχαριστούμε τον κόσμο για την συμμετοχή και υποστήριξή του.

Συγχαίρουμε τους αθλητές για το ήθος και τον πολιτισμό που καταφέρνουν κάθε φορά να αναδεικνύουν με τη συμμετοχή και τον αγώνα τους. Έναν αγώνα που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος (του Μ. Αποστολίδη): Ο Υπουργός που έγινε.....λαγός!!!

Συνήθως λαγούς βγάζουν από τα καπέλα τους οι σαλτιμπάγκοι στα τσίρκα και τα πανηγύρια.Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτίμησε να γίνει ο ίδιος λαγός και να ακυρώσει την προγραμματισμένη συγκέντρωση-ομιλία του, στο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων την Κυριακή 12-09-2010.

Το έκανε αυτό, μετά την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και για την ¨ιδιαίτερη¨ συμπεριφορά του απέναντι σε εργαζόμενους της ΔΕΗ και το σύνολο των πολιτών του Νόμου Κοζάνης που τον εξέλεξε βουλευτή, έστω και με την Τρίτη προσπάθεια…
Παρ΄ ότι ασκήθηκαν ποικίλες και έντονες πιέσεις, ακόμα και από τηλεοπτικούς αστέρες κεντρικών καναλιών, ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ σύντροφος και συνάδελφος ΠΑΣΚΙΤΗΣ Γιώργος Αδαμίδης προς τιμήν του, δεν ενέδωσε και επέμεινε στην υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ…
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στράφηκε στον κομματικό μηχανισμό. Τα τηλέφωνα άναψαν. ¨σε καλούμε σύντροφε στην συγκέντρωση ομιλία του συντοπίτη μας Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου την Κυριακή στις 8 το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων με θέμα η Ελλάδα που αλλάζει! ¨Οκτώ στους δέκα συντρόφους έδιναν πανομοιότυπο απάντηση: ¨θα είμαι εκεί, αλλά απέναντι μαζί με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨
Μετά από αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία και φοβούμενος το πανελλαδικό ρεζίλι, ανέβαλε την ομιλία... Λες και απευθύνεται σε μη νοήμονες ιθαγενείς… Κάποιος να τον πληροφορήσει ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει, ΣΤΕΝΑΖΕΙ βαριά εξ΄ αιτίας την βάρβαρης αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής του… κάποιος πρέπει να τον πληροφορήσει ότι η αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη και δεν οδηγεί πουθενά . Χειροτερεύει πολύ την άθλια κατάσταση που παρέδωσε την οικονομία της χώρας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αν ως “golden boy” αρνείται να ακούσει τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ας ακούσει τον κ. Τζόζεφ Στιγκλιτς νομπελίστα Οικονομολόγο , φίλο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Λέει αυτολεξεί ο κ. Στίγκλιτς: ¨με τη λιτότητα, το πιθανότερο είναι αυτή η οικονομική κρίση να διαρκέσει ακόμη περισσότερο και να γίνει ακόμη μεγαλύτερος ο ανθρώπινος πόνος!!!
Από την ημέρα που ανέβαλε ¨Τσάρος¨ της οικονομίας εργάζεται συστηματικά και εντατικά για την πλήρη καταστροφή κάθε κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας με θαυμάσια αποτελέσματα!
Αυτό μόνο ένας τυφλός δεν το βλέπει!
Περιοδικά καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, με την μέγιστη συνδρομή βεβαίως των διαπλεκόμενων Μ.Μ.Ε.
• Φοροδιαφεύγουν οι γιατροί του Κολωνακίου…
• Φοροδιαφεύγουν δικηγόροι-συμβολαιογράφοι…
• Φοροδιαφεύγουν οι έχοντες πισίνα, κότερα υψηλές καταθέσεις και πάει λέγοντας
• Φοροδιαφεύγουν οι offshore εταιρίες…
• Φοροδιαφεύγουν επιχειρήσεις…
Αλήθεια σε ποιούς τους καταγγέλλει ο κ. Παπακωνσταντίνου; Σε εμάς; Ας μας πει μερικά ονόματα που τιμωρήθηκαν για την φοροδιαφυγή!!!
Δεν υπάρχει ούτε ένας, έντεκα μήνες μετά!!!
100 δισεκατομμύρια ευρώ, στην διάρκεια της Υπουργικής του θητείας ¨έφυγαν¨ από τις Ελληνικές τράπεζες, για τράπεζες του Εξωτερικού.
Γιατί δεν κάνει το πιο απλό πράγμα , που του υποδείχθηκε από πολλούς. Να ελέγξει το ¨πόθεν έσχες¨ αυτών που τους έβγαλαν;
Δεν το κάνει και επικαλείται το ¨τραπεζικό απόρρητο¨, υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων!
Είναι φανερό, παρά τις φραστικές περί του αντίθετου διαβεβαιώσεις του, ότι δεν θέλει να πληρώσουν οι ¨έχοντες και κατέχοντες¨.
Αρκείται στα μόνιμα ¨θύματα¨ της φορολογίας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, η πλειοψηφία των οποίων ξεπέρασε τα όρια της φτώχειας και βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.
Ο ¨μαθητευόμενος μάγος¨ της οικονομίας μας κατάφερε το ακατόρθωτο: να έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς της Ευρωζώνης, τις ακριβότερες τιμές σε όλα τα προϊόντα και φυσικά τον υψηλότερο πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα του Ελληνικού λαού προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων…
Θα ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετα. ¨Ναι αλλά είναι από την περιοχή μας!¨
Στην περιοχή μας κι αν έχει ¨προσφέρει¨ τα μέγιστα!
Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους έχουν περάσει από τα Υπουργεία χιλιάδες Υπουργοί. Άλλοι πετυχημένοι και άλλοι όχι. Όλοι όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στην περιοχή τους κάτι προσέφεραν. Ο μόνος που δεν προσέφερε τίποτα, αλλά αντίθετα αγωνίζεται με πάθος για την καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου!
Αφαίρεσε 120 εκατομμύρια ευρώ από μισθούς και συντάξεις στην περιοχή, από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τους οποίους για ανεξήγητους λόγους θεωρεί εχθρούς!. Η έλλειψη των 120 εκατομμύριων ευρώ έχει βεβαίως τραγικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Το πρώτο πράγμα που έκανε με το που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών ήταν να προσπαθήσει να ¨εξαφανίσει¨ την περιουσία του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ ύψους 11,5 δις ευρώ!!! (Νόμος 2773 που ψηφίστηκε από 288 βουλευτές το 1999).
Μετά από δυναμική παρέμβαση πάλι του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το πήρε πίσω. Επανήλθε λίγους μήνες μετά με το περίφημο ¨εφεξής¨, που θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα…
Η αγωνιστική ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος το απέτρεψε πάλι…
Είναι όμως πολύ επίμονος! Παρά την αντίθετη άποψη της αρμόδιας Υπουργού κ. Μπιρπίλη, προωθεί των πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες.
Θέλει με κάθε τρόπο να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο, είτε είναι ΔΕΗ, είτε ΑΤΕ είτε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το τελευταίο ¨δώρο¨ που επεφύλαξε για την Δυτική Μακεδονία, ήταν η πρόταση του για εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Δηλαδή διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, για μια περιοχή που έχει 7 μήνες χειμώνα! Ευτυχώς ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρότασή του. Αυτή είναι λίγοι από τους λόγους που οι συνάδελφοι της ΔΕΗ και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας του ετοίμαζαν ¨υποδοχή¨. Δεν τρελάθηκαν¨ ξαφνικά…
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ¨έστριψε δια του αρραβώνος¨, έγινε λαγός την τελευταία στιγμή…

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


Υ.Γ. Κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε στην πρόσφατη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, πως αν ερωτηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου τι ήταν το Π.Α.Κ., θα απαντήσει με βεβαιότητα μπαταρίες! Τόσο ανιστόρητος είναι…
Επιβεβαιώθηκε πλήρως, την επομένη μέρα, όταν η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσίευσε τον Ν. 3865, ΦΕΚ 210 Α΄21/7/2010 που συνυπογράφουν ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον ανεκδιήγητο κ. Α. Λοβέρδο, που προβλέπει διπλασιασμό του χρόνου υπηρεσίας, όσων κυνήγησαν και εξόντωσαν ¨κουμουνιστοσυμμορίτες¨ Κάποιος να πληροφορήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο εμφύλιος τελείωσε πριν 61 χρόνια…

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...