.

Π. Κουκουλόπουλος: Επιστολή για την Ακρινή και τον Τοπικό Πόρο

Προς: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας/ Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», ρυθμίζονται και τα θέματα της μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας.

Στη σχετική διάταξη υπάρχει σαφής αναφορά για το προβλεπόμενο κόστος, μέρος του οποίου προτείνεται να καλυφθεί απ΄ το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος Λιγνίτη που δίνεται στους δύο Νομούς απ΄ τη ΔΕΗ.

Όπως κατέστησα σαφές και με σχετικές μου δηλώσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια τέτοια εξέλιξη με βρίσκει εντελώς αντίθετο καθώς πιστεύω τα εξής:

- Το κόστος της μετεγκατάστασης τόσο της Ακρινής όσο και των Αγίων Αναργύρων θα πρέπει να καλυφθεί απ΄ την πλευρά της ΔΕΗ και της Πολιτείας, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι δύο οικισμοί και οι κάτοικοι τους προκλήθηκαν σαφέστατα εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

- Το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος Λιγνίτη δόθηκε στις περιοχές όπου ασκεί δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, μετά από μακροχρόνιους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της σημαντικής επιβάρυνσης που προκαλείται τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ίδιες τις κοινωνίες. Πρόκειται μάλιστα για ένα ποσό μέσω του οποίου οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τη μεταλιγνιτική περίοδο και φυσικά για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που υφίστανται από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος τους.

Για τους παραπάνω λόγους εξέφρασα την πλήρη αντίθεση μου στη χρησιμοποίηση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου για τις συγκεκριμένες μετεγκαταστάσεις, όπως την έχω εκφράσει πάρα πολλές φορές και κατά το παρελθόν όταν επιχειρούνταν να καλυφθούν μέσω αυτού υποχρεώσεις της ΔΕΗ και της Πολιτείας.

Το ίδιο θα πράξω και σήμερα ως βουλευτής, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η περιοχή μας έχει δώσει πάρα πολλά για την ανάπτυξη της χώρας συνολικά, και δεν είναι δυνατόν για μια ακόμα φορά να είναι εκείνη που θα το πράξει απεμπολώντας κατοχυρωμένα και κερδισμένα με μακροχρόνιους και επίπονους αγώνες, δικαιώματα της.

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι τόσο η διασφάλιση των μετεγκαταστάσεων της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής όσο και η δρομολόγηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής και των Αγίων Αναργύρων είναι θετικότατες εξελίξεις που δεν ικανοποιούν απλώς χρόνια αιτήματα της περιοχής μας, αλλά μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα αναπτυξιακή της πορεία.

Εξελίξεις που αποτελούν την υλοποίηση προσωπικών δεσμεύσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να απαξιώνονται εξ αιτίας ορισμένων ατυχών χειρισμών.

Πάρις Κουκουλόπουλος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης

Πηγή: kozanimedia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου