.

Η Οικολογική Κίνηση σε Ημερίδα για το λιγνίτη Ελασσόνας

Στη Λάρισα βρέθηκε την Τετάρτη ο κ. Τσικριτζής εκπροσωπώντας την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία κλήθηκε να συμμετάσχει σε εκδήλωση των οργανώσεων «Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου» και «Κοινωνική Συμμαχία κατά του λιγνίτη».
Ο κ. Τσικριτζής ανέπτυξε το θέμα «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας». Ήταν ένας από τους τέσσερις ομιλητές της Ημερίδας, η οποία κατέγραψε πλήθος ενστάσεων κατά της εκμετάλλευσης το λιγνίτη Ελασσόνας.
Οι υπόλοιπες εισηγήσεις αφορούσαν:
• «Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό πλαίσιο εκμετάλλευσης του λιγνίτη». Ομιλητής: Πληθάρας Αχιλλέας, εκπρόσωπος του WWF
• «Το δικαίωμα των Πολιτών για καθαρό Περιβάλλον». Ομιλητής: Μίγας Γεώργιος εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
• «Τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων Ελασσόνας στο Κοινωνικοοικονομικό και Φυσικό περιβάλλον - Βιώσιμο Πρότυπο ανάπτυξης της Ελασσόνας και της Θεσσαλίας». Ομιλητής Γούσιος Δημήτρης, Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Ελασσόνας και είκοσι περίπου φορέων της περιοχής γύρω από το λιγνιτικό πεδίο Ελασσόνας, οι οποίοι φορείς μάχονται εναντίον της διάνοιξης λιγνιτωρυχείου και ατμοηλεκτρικού σταθμού στον τόπο τους. Για αυτούς η εγκατάσταση λιγνιτικής μονάδας (είτε της ΔΕΗ είτε ιδιωτική) αποτελεί «αιτία πολέμου». Έχουν βάλει τη δική τους «κόκκινη γραμμή» και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χιλιοστό πίσω. Τα ίδια ισχύουν και για τους πολίτες της Δράμας και άλλων ανθρακοφόρων περιοχών.
Εμείς εδώ στην Κοζάνη –Πτολεμαίδα βάζουμε ακριβώς τις αντίθετες «κόκκινες γραμμές», ζητώντας συνεχείς επεκτάσεις των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Δεν ωφελεί να επαναλάβουμε τις απόψεις μας για το θέμα. Η ιστορία θα δείξει ποιος έχει δίκαιο Και ποιος τελικά θα έχει μείνει κολλημένος σε λάθος κόκκινες γραμμές του προηγούμενου αιώνα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου