.

Οι μετρήσεις Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη περιοχή μας: Τα σίγουρα και οι εκπλήξεις

Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας, με τη μορφή αξιολόγησης, που είδαν την περασμένη βδομάδα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη γνωστή εικόνα σχετικά με τη χωρική κατανομή των αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ) στο λεκανοπέδιο και ευρύτερα. Ωστόσο, η έκπληξη ήρθε από τη Φλώρινα, η οποία, με βάση την αξιολόγηση αυτή, εμφανίζεται στην πρώτη τριάδα και με διαφορά.

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής, έχει κατ’ επανάληψη κατά το παρελθόν ασχοληθεί με την περιοχή της Φλώρινας, αλλά και ειδικότερα με την πόλη, για τον πρόσθετο λόγο ότι, ως γνωστό, εκεί λειτουργεί το Παράρτημα μας με τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε μετρήσεις ΑΣ στην Ιτέα Φλώρινας το 1998 (πτυχιακή εργασία σπουδαστή του τμήματος Ορυχείων), μέσα στην πόλη το 2000 (συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσ/νικης, με χρηματοδότηση της ΔΕΗ), καθώς επίσης και στο πλαίσιο έργου του ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας 2000 – 2006 (οι μετρήσεις μάλιστα αυτές γνωστοποιούνταν σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου).

Οι παραπάνω μετρήσεις μας, παρότι έγιναν σε προηγούμενα έτη και ήταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας, σε σύγκριση με τις ανακοινωθείσες της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με μελέτες τόσο δικές μας, όσο και συναδέλφων μας άλλων ιδρυμάτων, γύρω από τα φαινόμενα διασποράς στην ευρύτερη περιοχή, μας οδηγούν σε επιφυλάξεις ως προς την αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων της ΔΕΗ στο σταθμό της Φλώρινας που ανακοινώθηκαν.

Είναι κατά την γνώμη μας ενδεδειγμένο, πριν χαρακτηριστεί η καταπράσινη Φλώρινα, λόγω και της γνωστής δύναμης του διαδικτύου, ως γκρίζα πόλη της Δυτικής Μακεδονίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), να εξεταστεί περισσότερο το θέμα. Να εξεταστούν για παράδειγμα, αν δεν έχουν ήδη εξεταστεί, και να αποκλειστούν προηγουμένως θέματα σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού μέτρησης, ή ακόμη ενδεχόμενη πιθανότητα άμεσης τοπικής επίδρασης του σταθμού, που συνεπάγεται, σε τέτοια περίπτωση, περιορισμένη αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων. Διότι, όπως είναι φανερό, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία, που είναι και το τελικό ζητούμενο, προϋποθέτει πρώτα από όλα αξιόπιστη και σίγουρη διάγνωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙΔΜ
Νίκος Ασημόπουλος
Καθηγητής
Πληροφορίες :
Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής
Καθ. Α.Γ. Τριανταφύλλου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου