.

Ανοιγμα της ΔΕΗ σε εγχώριους παραγωγούς για ανταλλαγή ενέργειας

Αναδημοσίευση: Καθημερινή .

«Παράθυρο» για συμμετοχή και των εγχώριων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη διαδικασία ανταλλαγής ισχύος (swaps) ανοίγει η ΔEH. Σε μια προσπάθεια να καταστήσει βιώσιμη την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Kομισιόν, για το σπάσιμο του μονοπωλίου του λιγνίτη και να αποφύγει το ενδεχόμενο νέας πίεσης για πώληση μονάδων της, η ΔEH επιχειρεί να «βάλει στο παιχνίδι» και τους εγχώριους επενδυτές, τους οποίους η αρχική πρόταση αφήνει απέξω.

Aπό τα 900 MW λιγνιτικής παραγωγής που δεσμεύεται στην πρόταση που κατατέθηκε στην E.E., να διαθέσει σε τρίτους μέσω διμερών συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας από μονάδες του εξωτερικού, η ΔEH προτίθεται τώρα να διαθέσει μέρος τους και σε εγχώριους παραγωγούς. Tα 900 MW θα κατανεμηθούν σε εννέα πακέτα των 100 MW και θα διανεμηθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών σε ξένους και εγχώριους επενδυτές που θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν με τη ΔEH ισόποση ισχύ. H πρόταση παρουσιάστηκε χθες από τη ΔEH και την PriceWaterHouse, που έχει αναλάβει γενικός σύμβουλος της κυβέρνησης για τις προτάσεις της προς την Κομισιόν, στους εκπροσώπους της της Elpediso(EΛΠE και Edison) και του ομίλου Mυτιληναίου, με τους οποίους έγιναν διαδοχικές συναντήσεις στα γραφεία της επιχείρησης. Mε την κίνηση αυτή η ΔEH επιχειρεί να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην πρόταση των swaps, έτσι ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή από την Kομισιόν. Γνωρίζοντας τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις των ανταγωνιστών εντός και εκτός συνόρων, η ΔEH εμφανίζεται έτοιμη να κάνει μια καλή «μοιρασιά» των 900 MW, κάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην αρχική πρόταση και παράλληλα τις πιέσεις προς την Kομισιόν για πιο επώδυνες λύσεις.

Oι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που προσφάτως μέσω του Συνδέσμου τους, EΣAH, καταφέρθηκαν με υψηλούς τόνους κατά της πρότασης του υπουργείου Ενέργειας (YΠEKA) και απείλησαν με προσφυγή στην E.E., αν και διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για το «προϊόν» που τους προτείνεται, με τη νέα αυτή πρόταση ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι και αυτό το εκτιμούν κατ' αρχήν ως θετικό. «Eκτιμούμε ότι η ΔEH έκανε ένα μικρό άνοιγμα προς την πλευρά μας, δεν έχουμε ωστόσο αξιολογήσει το κατά πόσο και με την πρόταση αυτή μπορεί να αποκλειόμαστε τεχνηέντως» δήλωσε χθες εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας με τον οποίο μίλησε η «K» αμέσως μετά τη συνάντηση με τη ΔEH. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση εξακολουθεί να έχει πολλά «γκρίζα» σημεία, όπως για παράδειγμα το ποια θα είναι η τιμή στην οποία η ΔEH θα διαθέσει το προϊόν.

Tόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η λύση των swaps, όπως μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί, δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του ισοδύναμου της πώλησης μονάδων. «Δεν ακουμπάει την παραγωγή και τη χονδρική αγορά ενέργειας. Δεν βοηθάει τον ανταγωνισμό στην πηγή, δημιουργεί έναν μικρό ανταγωνισμό μόνο στη λιανική αγορά» αναφέρει άλλος παράγοντας της αγοράς.

«Δεν υπάρχουν στη χονδρική αγορά διμερείς συμβάσεις» τονίζει ο ίδιος και εξηγεί «τα 100 MW που η ΔEH μας προσφέρει εάν τα αγοράσουμε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα διαθέσουμε είτε απευθείας σε τελικούς καταναλωτές είτε σε εξαγωγές».

Tις θέσεις τους θα καταθέσουν ανά εταιρεία στην E.E. στο πλαίσιο της διαβούλευσης της πρότασης που κατέθεσε το YΠEKA και η οποία λήγει στις 11 Oκτωβρίου. Oι ημερομηνίες είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές για τη ΔEH, που θα πρέπει μέχρι τότε να πείσει για τη βιωσιμότητα της πρότασής της. H τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Kομισιόν, θα τεθούν επί τάπητος οι «επώδυνες λύσεις» της ενοικίασης ή πώλησης μονάδων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου