.

Παντελής Καραλευθέρης: ΓΚΑΖΙ… ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Αυξήσεις στις τιμές της λιανικής του πώλησης φέρνει η νέα περίοδος για το φυσικό αέριο.
Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι τιμές των παγίων του φυσικού αερίου, θα αυξηθούν. Κατά 2% περίπου, για να συμπεριλάβουν την αύξηση του Φ.Π.Α. που επέβαλε η κυβέρνηση από 11σε 13% και προοδευτικά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου την οποία ακολουθεί υποχρεωτικά και η τιμή του φυσικού αερίου για να υπάρχει η σχέση του -20%.

Η είδηση είναι σημαντική, για όσους έχουν την τάση να διαμαρτύρονται συνεχώς και με επαγγελματική ακρίβεια, μόνο για τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδιαίτερα όμως για όσους καταναλώνουν αναγκαστικά πλέον το φυσικό αέριο και οι οποίοι είχαν συνδεθεί στο δίκτυο του, με την υπόσχεση ότι θα τους παρέχεται ένα καθαρό προιόν σε φθηνή τιμή.
Η εντυπωσιακή είδηση όμως είναι πως, για το έτος 2010 οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου ξεπερασαν το 19%! Ναι! Καλά διαβάζετε. Το 19% στη λιανική κατανάλωση. Επ’ αυτού καμία αναφορά, καμία κριτική, κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από τους λαλίστατους των πρωινάδικων της tv και των οικολογικών οργανώσεων.
Κανείς δεν φώναξε το γκάζι φθηνό για το λαό!
Το φυσικό αέριο στη Ελλάδα απολαμβάνει την κριτική ασυλία από τους μεγαλοδημοσιογράφους και τα δημοσιογραφικά- εκδοτικά- εργολαβικά συμφέροντα. Όπως και από τα συνδικάτα του.
Εάν είχε αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 19% θα είχε πέσει η κυβέρνηση.
Ίσως όχι αυτή βέβαια. Αυτή δεν πέφτει με τίποτα ότι και εάν κάνει.
Είναι προφανές πως κανείς μας δεν θα ήθελε να αυξάνονται τα τιμολόγια των εταιρειών της χώρας που παρέχουν κοινωνικά αγαθά και στις οποίες έχουν επενδυθεί διαχρονικά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η παραγωγική τους δυνατότητα και τα δίκτυα τους πρέπει να υπηρετούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα με ασφαλή προιόντα σε φθηνότερες τιμές .
Η μονομερής όμως και υπερβολική επίδειξη της ευαισθησίας του τύπου και συγκεκριμένων παπαγάλων των οικονομικών συμφερόντων μόνον για τη Δ.Ε.Η. είναι πλέον ορατή σε όλους.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλης αξίας αγαθό, χωρίς την απρόσκοπτη παροχή του οποίου, δεν μπορεί να ζήσει μία οικογένεια ούτε μία ημέρα. Χωρίς νερό μπορεί, χωρίς ρεύμα όχι.
Αλήθεια, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά ότι κάθε ελληνική οικογένεια πληρώνει 30-50 € μηνιαίο λογαριασμό για ηλεκτρικό ρεύμα όταν μόνο για τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά όλων των μελών της ξεπερνά τα 150-200 € το μήνα;
Είναι της ίδιας αξίας τα κινητά τηλέφωνα; Τα SMS, τα MMS τα παιχνίδια επικοινωνίας και το ατέλειωτο σερφάρισμα στο internet μόνον για να περνάει η ώρα;
`Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Ειδικά εδώ στην περιοχή μας.
Να μην αναπαράγουμε μίζερα την κατευθυνόμενη προπαγάνδα των συμφερόντων που λυμαίνονται τον παραγόμενο πλούτο της περιφέρειας της χώρας. Το αίτημα της περιοχής δεν πρέπει να είναι το φθηνό ρεύμα στο λαό.
Το αίτημα πρέπει να γίνει, το ρεύμα να πληρώνεται όσο αξίζει, και κάθε αύξηση του να προβλέπει ανάλογο ποσοστό για την περιοχή μας η οποία υπόκειται των επιπτώσεων της παραγωγής, όταν όλη η υπόλοιπη χώρα απολαμβάνει κάθε είδους θετικές υπεραξίες από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικά τώρα που οι καιροί είναι επικίνδυνοι και μόνον η παραγωγική δυναμική της περιφέρειας μπορεί να σώσει την χώρα πρέπει να διαφυλάξουμε την λιγνιτική παραγωγή.
Ευτυχώς για εμάς, δυστυχώς για κάποιους ο λιγνίτης είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη της χώρας και η Δ.Ε.Η. είναι ακόμη ελληνική και δημόσια επιχείρηση. Γι’ αυτό βάλλεται πανταχόθεν. Δεν θα την υπερασπιστούμε;

του Παντελή Καραλευθέρη Αν.Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-Δ.Ε.Η

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου