.

H oμιλία του Αλέκου Αθανασιάδη στη Βουλή για τη ΔΕΗ

Τελικά ο δρόμος για την ενέργεια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΗ, είστε εσείς που ετοιμάζετε την επιχείρηση για την εποχή μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για την οποία προσωπικά δεν συμφώνησα ποτέ αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά τώρα πια.

Αναλάβατε τη διοίκηση σε μια επιχείρηση η οποία ήταν απαξιωμένη, μια επιχείρηση που δεν εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα της αντικατάστασης των παλαιών μονάδων μέχρι 1600 Μεγαβάτ μετά την ψήφιση της απελευθέρωσης του 2003. Τότε είχαμε ψηφίσει και είχαμε αναφερθεί στην αντικατάσταση των μονάδων. Μια επιχείρηση που 6 ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα δεν έχει προσθέσει ούτε ένα κιλοβάτ στη φαρέτρα της. Έχει Προχωρήσει όμως σε αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 28% σε δυόμισι χρόνια. Σήμερα, καλείστε εσείς με το επιτελείο σας, και η ίδια η Δ.Ε.Η. γενικότερα, να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά με την απελευθέρωση της αγοράς. Θα έλεγα ότι είναι ένα πικρό ποτήρι που σήμερα, μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, πρέπει η Δ.Ε.Η. να το πιει, και μάλιστα μονορούφι, χωρίς ανάσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το δικό σας σχεδιασμό, και με βάση όσα μας είπατε πριν από λίγο σχετικά με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής-γιατί σε αυτόν θέλω να μείνω-, το 2024 η παραγωγή μειώνεται κατά 50%. Η μείωση ξεκίνησε, καθώς κλείσατε ήδη μία μονάδα, και σωστά κάνατε, την πρώτη μονάδα της Πτολεμαΐδας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι οι ιδιώτες είναι έτοιμοι να μπουν στο σύστημα, και θα μπουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Αυτή είναι και η αλήθεια. Από την ώρα που θα χρησιμοποιείται το αέριο, μοιραία θα υπάρχει και μεγαλύτερο κόστος και θα πρέπει μπαίνοντας στην ηλεκτροπαραγωγή να αυξηθεί και το τιμολόγιο.

Αυτός ο «κακός» λιγνίτης τροφοδοτεί για 55 συναπτά χρόνια την χώρα με φτηνό καύσιμο. Σήμερα, δυστυχώς όπως πάνε τα πράγματα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Εμείς θέλουμε:

1. η ΔΕΗ να παραμείνει στο Δημόσιο με το 51%,
2. ο λιγνίτης να συνεχίσει να αποτελεί εθνικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό πάντα με τις ανανεώσιμες πηγές,
3. να γίνει ένας σχεδιασμός για αντικατάσταση των παλαιών μονάδων.

Υπάρχουν αντιρρυπαντικές μονάδες, που μπορούν να μειώσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα του χρηματιστηρίου των ρύπων.

Κύριε Πρόεδρε, Πρέπει να προχωρήσετε στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι κάτοικοί αυτών των οικισμών δεν μπορούν να ζήσουν πια εκεί και ότι στο υπέδαφος τους υπάρχει άφθονος λιγνίτης. Μάλιστα, σε ένα τοπικό διαμέρισμα υπάρχουν 440 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια μονάδα των 650 mw για 25 συνεχόμενα χρόνια.

Να προχωρήσετε σε προσλήψεις προσωπικού. Αυτή τη στιγμή οι σταθμοί παραγωγής έχουν ελλείψεις προσωπικού. Επισκεφθήκατε μονάδες και το διαπιστώσατε και μόνος σας. Το θέμα δεν είναι μόνο να καταπολεμήσουμε την ανεργία, αλλά να μην χαθεί η τεχνογνωσία, που έχουν οι περιοχές Πτολεμαΐδας, Μεγαλόπολης κ.λπ.. Υπάρχει τεχνογνωσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία πρέπει να αναπτυχθείτε.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, πρώτον για την εγκατάσταση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην περιοχή Πτολεμαΐδας, πάνω στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία που ήδη υπάρχουν. Θα είναι ένας συνδυασμός εργοστασίου, παραγωγής πάνελς και εγκατάστασης ή θα είναι απλά μόνο εγκατάσταση; Εάν πρόκειται να τα φέρουμε από την Κίνα ή κάποια άλλη χώρα να τα εγκαταστήσουμε, δεν τα θέλουμε, κύριε Πρόεδρε. Θέλουμε το εργοστάσιο παραγωγής, για να απασχολήσει 300 ανθρώπους και να γίνει μ’ αυτό τον τρόπο και το φωτοβολταϊκό πάρκο, για το οποίο συμφωνούμε.

Εδώ και χρόνια ακούμε από τις διοικήσεις της ΔΕΗ ότι κάνει ανοίγματα στα Βαλκάνια, ότι θα ξεκινήσει συνεργασίες. Ακούσαμε ότι η ΔΕΗ συμμετέχει σε μια κοινοπραξία με μια ξένη εταιρεία και την Τράπεζα Κύπρου και σε ένα διαγωνισμό στη Βοσνία για την ανάπτυξη τεσσάρων υδροηλεκτρικών και την απόκτηση του ελέγχου ενός μεγάλου λιγνιτικού έργου στο Κόσσοβο με μια εταιρεία που ονομάζεται Clobal. Ακούσαμε, επίσης, ότι το επιτελείο σας συζητά την εξαγορά υδροηλεκτρικών σταθμών στη γειτονική Αλβανία και αιολικών στη Ρουμανία. Πείτε μας, πόσο αληθινά είναι αυτά και αν πράγματι μπορεί η ΔΕΗ να αναπτυχθεί σ’ αυτή την περιοχή;

Τώρα, σχετικά με τους ρύπους. Επιτρέψτε μου την αναφορά, επειδή αναπνέω με τη ΔΕΗ, αναπνέω με το πρόβλημα των ρύπων, αναπνέω με την ανεργία στην περιοχή. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην περιοχή Πτολεμαΐδας – Φλώρινας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος, 4400 mw παράγονται σήμερα και από το 2016 και μετά αυτό θα μειώνεται και το 2022 θα παράγουμε μόνο 1800 mw. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Ότι οι 7000 εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα, θα έχουν μείνει τότε γύρω στους 2500 – 3000. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε ότι ο λιγνίτης για μας είναι το πρώτο καύσιμο, είναι το εθνικό μας καύσιμο.

Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με το θέμα αναστολής διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής. Το ΥΠΕΚΑ υπέβαλε πρόταση για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρα μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων, όπως είναι αυτά στην Βεγόρα, στην Ελασσόνα και στην Δράμα. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη σταδιακή διάθεση συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς.

Επειδή την λέξη ανταλλαγή τις ακούμε καθημερινά, Εσείς πιστεύετε ότι η πρόταση αυτή, δηλαδή η ανταλλαγή μονάδων, είναι αρκετή να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Αλμούνια; Με την υλοποίησή της θα κλείσει το θέμα, σχετικά με την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας; Είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητήσετε στα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, είναι αυτό που περιμένουν με αγωνία οι εργαζόμενοι και όλοι εμείς βέβαια που παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου