.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σύνοδος για τα ενεργειακά δίκτυα και τις ΑΠΕ

Πηγη: Ημερησία

Στην Ενέργεια, με έμφαση στους διασυνοριακούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και τις συνοδευτικές υποδομές, όπως τα τερματικά αποθήκευσης, καθώς και στις ΑΠΕ και την αναβάθμιση και διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων είναι αφιερωμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών-κρατών που αφορά στην Ενέργεια, αλλά και την πρώτη που πραγματοποιείται υπό την ουγγρική προεδρία.

Ατζέντα
Η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα, αναμένεται όμως να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος, χωρίς να ληφθούν επίσημες αποφάσεις. «Καμία χώρα - μέλος της Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι ενεργειακό νησί μετά το 2015 ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας λόγω έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων», αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε. που έχει δοθεί στους 27 ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν την πρόταση της Κομισιόν «Ενεργειακή Στρατηγική 2020» για την ενεργειακή ενοποίηση της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποδομών με επενδύσεις της τάξης του 1 τρισ. ευρώ ως το 2020.

Προετοιμασία
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη τις προηγούμενες εβδομάδες ενόψει της προετοιμασίας των ελληνικών θέσεων για τη σύνοδο, δεδομένου ότι θα τεθούν επί τάπητος επενδύσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως ο ελληνο-ιταλικός αγωγός (ITGI), o αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), o oποίος μπορεί να επεκταθεί ως τη Ρουμανία - Ουγγαρία, ο «TAP» για τη σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας μέσω Αλβανίας και βέβαια ο ανταγωνιστικός για τα ελληνικά συμφέροντα «Nαμπούκο», ο οποίος όμως έχει μεγάλη πολιτική υποστήριξη στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Οι 27 ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να δώσει πιο ακριβή στοιχεία έως τον Ιούνιο για το σύνολο των έργων αλλά και της δαπάνης που χρειάζεται, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις, όχι μόνον του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού. Στα τέλη του 2010 μελέτη της Επιτροπής εκτιμούσε το σύνολο της δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε 1 τρισ. ευρώ ως το 2020. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των 36 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων υλικών εξοικονόμησης ενέργειας έχουν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Herman Van Rompuy και καλούν τους ηγέτες των χωρών - μελών να υιοθετήσουν στη Σύνοδο Κορυφής δεσμευτικούς στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου