.

Ξεκινά η αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)


Στη συνάντηση αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και η προσαρμογή του στις σημερινές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Οι Ελληνικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής έγιναν δεκτές ως θετικές και ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται μέσα από την ορθή αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες, ώστε  η κοινωνική συνοχή να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε.
Ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης έδωσε έμφαση:
  • Στην υπέρβαση του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ από το προβλεπόμενο 17.5 % (2,75 δις ευρώ) σε 18.36% (2,82 δις ευρώ), η οποία θα ενισχυθεί μέσα από την υπό σύσταση "Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ" και την άμβλυνση των διαδικαστικών καθυστερήσεων.
  • Στη δημιουργία «Ομάδων Κρούσης» ανά Περιφέρεια με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας των αιρετών διοικήσεων να ανταποκριθούν στην αναπτυξιακή πρόκληση.
  • Στην υποβολή 11 μεγάλων έργων υποδομών (ύψους 4.6 δις ευρώ) στο ΕΣΠΑ (εντός του 2010) που θα επανεκκινήσουν την οικονομία στην περιφέρεια.
  • Στην ψήφιση του νέου Επενδυτικού Νόμου, στη φιλοσοφία του και στην αλλαγή των «όρων του παιχνιδιού», με στόχο το σεβασμό των δημόσιων πόρων, τη διαφάνεια, την έμφαση σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια.
  • Στην ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη (Ε.Τ.Ε.Α.Ν.), ως «κλειδί» για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, αλλά και τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων και νέων επενδυτικών σχεδίων.
Σε λίγες εβδομάδες το ΕΤΕΑΝ δημοσιοποιεί τις πρώτες προκηρύξεις μέσα από τα 400 εκ. ευρώ κρατικής συνδρομής μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός «δεν τοποθετούμε απλά χρήματα σε ένα ταμείο, αλλά τα μοχλεύουμε και τα διοχετεύουμε στις επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία για επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις».
  • Στην ενεργοποίηση του προγράμματος JEREMIE, μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις του 2008 και του 2009, και στην πρόσφατη προκήρυξη 180 εκ. ευρώ για επιμερισμό κινδύνου και συνεπένδυση των τραπεζών σε επιχειρήσεις Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μικροδάνεια, συνολικού ύψους 60 εκ. €, μέσα στον ερχόμενο Μάιο και στην παροχή ευνοϊκών δανείων, συνολικού ύψους 120 εκ €, για νέες ΜμΕ (start ups) που ήδη ξεκίνησε.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χαν αναφέρθηκε στην ανάγκη εντατικοποίησης και επιτάχυνσης του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, όπως αυτά δρομολογούνται μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο και το ΕΤΕΑΝ.
Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι τα νέα αναπτυξιακά «εργαλεία» του Υπουργείου, όπως το ΕΤΕΑΝ, το JEREMIE (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) και ο νέος επενδυτικός νόμος "αντανακλούν σεβασμό" στους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και στοχεύουν στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Συναποφασίστηκε η παύση κάθε μη στοχευμένης πολιτικής οριζόντιων κρατικών ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως αυτών της περιόδου 2008-2009 που διαχειρίστηκαν οι τράπεζες. Η δημιουργία του ΕΤΕΑΝ και η χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων νοηματοδοτούν μια νέα προσπάθεια και μια νέα φιλοσοφία αξιοποίησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Η Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα, ιδίως σε ό,τι αφορά στις καταχρηστικές συμπληρωματικές συμβάσεις που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο, ώστε να αποφευχθούν δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα εις βάρος της χώρας. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής πολιτικής, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα συναρμόδια υπουργεία και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν και ότι είναι δεδομένη η ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, η αύξηση της διαχειριστικής ικανότητας και η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές προβλέψεις και να αποφύγει βαριά πρόστιμα.

Πηγή: ΑΝΚΟ - enterprise europe network

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου