.

"Ακριβή η ενέργεια", λέει η βιομηχανία

Από το euro2day.gr...

Τον κίνδυνο της απώλειας αγορών του εξωτερικού, επισείουν οι 15 βιομηχανίες που συμμετέχουν στην Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, που περιορίζει την ανταγωνιστικότητά τους εκτός Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Κουκλέλης, πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης που εκπροσωπεί χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, λιπασματοβιομηχανίες και χαρτοβιομηχανίες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατυπώνει έντονες ανησυχίες οτι με τη διατήρηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, εκμηδενίζεται σταδιακά η δυνατότητα πρόσβασης της βιομηχανίας σε ανταγωνιστική ενέργεια, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εξαφάνισης ολόκληρων κλάδων και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ας σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ, πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περίπου 4 δισ., εξαγωγές περίπου 1 δισ. το χρόνο, απασχολούν αμέσως πάνω από 10.000 άτομα και εμμέσως πολλαπλάσια.

Τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά, εντοπίζουν στη διατήρηση του μονοπώλιο της ΔΕΗ στις εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και το νερό, στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΠΑ και στο μονοπωλιακό χαρακτήρα των Εταιρειών Παροχής Αερίου, στην ανεπάρκεια υποδομών, όπως διεθνείς διασυνδέσεις και αποθήκευση φυσικού αερίου και σε θεσμικά κενά που ευνοούν καταχρηστικές συμπεριφορές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου