.

Λουκέτο στον φορέα διαχείρισης του πάρκου Πρεσπών

Πηγή: Εφ. Αυγή

Ανενεργή παραμένει, ένα χρόνο μετά, η συμφωνία των τριών κρατών που μοιράζονται το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών (Αλβανία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ) και της Ε.Ε. για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών μέσω της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού διασυνοριακής συνεργασίας. Εκκρεμεί ακόμη η επικύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρεις χώρες.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δρόμος προβλέπεται μακρύς, καθώς τη διαδικασία κύρωσης σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωσή της σε εθνικό επίπεδο στις 3 χώρες, και μάλιστα στην Ελλάδα με ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή, υπογραμμίζει η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.
Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της αναδεικνύει σειρά προβλημάτων στην ελληνική πλευρά. Όπως επισημαίνει: "Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού (πάρκου) Πρεσπών αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το προσωπικό του παραμένει απλήρωτο τους τελευταίους δεκατρείς μήνες και από τον Δεκέμβριο 2010 τα γραφεία του είναι κλειστά, καθώς ακόμη και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η υλοποίηση της συμφωνίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του φορέα διαχείρισης, ο οποίος προβλέπεται να φιλοξενεί για τα 4 πρώτα έτη τη Γραμματεία του διασυνοριακού συστήματος, με ελληνική χρηματοδότηση, γεγονός που καθιστά ακόμη περισσότερο αναγκαία την εύρυθμη λειτουργία του".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου