.

Μνήμες του 1986 Ξύπνησαν στην Ιαπωνία – Φοβούνται Κατάρρευση Πυρηνικού Αντιδραστήρα

Από το energia.gr...

Μια μεγάλη έκρηξη συντάρραξε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, στον απόηχο του σεισμού. Οι αρχές της χώρας φοβούνται το ενδεχόμενο κατάρρευσης του αντιδραστήρα και έχουν εκκενώσει το προσωπικό, καθώς και τους κατοίκους σε μια ακτίνα χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό. Με τον τρόπο αυτό ξύπνησαν εφιαλτικές αναμνήσεις από την περίπτωση του Τσέρνομπιλ και όλοι εύχονται να εκτονωθεί η κατάσταση δίχως να σημειωθεί διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας.

Οι εικόνες που έδειξε η ιαπωνική τηλεόραση από τον αντιδραστήρα δείχνουν ότι η εξωτερική του δομή έχει καταρρεύσει. Νωρίτερα την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα με την ψύξη αρκετών μονάδων και η ιαπωνική ατομική υπηρεσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανιχνέφθηκαν ποσότητες ραδιενεργών υλικών στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα-1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία στοιχείων όπως το κάσιο στη γύρω περιοχή σημαίνει ότι το ουράνιο μέσα στον αντιδραστήρα έχει αρχίσει να λιώνει.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε πάντως να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η διαρροή είναι αμελητέα, ενώ οι ειδικοί προσθέτουν ότι στον συγκεκριμένο τύπο αντιδραστήρα (τύπου ελαφρού ύδατος) ακόμα και μια κατάρρευση δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο στην περίπτωση των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα διακόπτει την αντίδραση» δήλωσε σχετικά ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου