.

«Πρόσω ολοταχώς» για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ.

Από την Καθημερινή...

Χαρτοφυλάκια με κρατικά ακίνητα καταρτίζουν 6 τράπεζες

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες να καταρτίσουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια με τα κρατικά ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Ενόψει της συνόδου κορυφής στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και τους βασικούς άξονες για το πώς θα προέλθουν τα 50 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να καταρτίσουν τουλάχιστον τέσσερα χαρτοφυλάκια ακινήτων βάσει επενδυτικών κριτηρίων (δηλαδή να είναι για τουριστική εκμετάλλευση, εμπορική κ. λπ.) με σκοπό τη μετέπειτα αξιοποίησή τους. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ακινήτων θα ενσωματωθούν σε εταιρείες που θα δημιουργηθούν και οι οποίες θα παραχωρηθούν σε επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου. Το δεύτερο, μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ θα υπάρξουν άλλα δύο εντός του 2012. Ρόλος των τραπεζών θα είναι η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, ο εντοπισμός των διαφόρων προβλημάτων και ο σχηματισμός των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που προαναφέρθηκαν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδείξει έργο στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του μήνα που θα συνεδριάσει η σύνοδος κορυφής και θα δώσει και το τυπικό «ΟΚ» στις αποφάσεις που έλαβε για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, το οικονομικό επιτελείο προχωράει και στον ορισμό των συμβούλων για μια σειρά περιπτώσεων.

Εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι σύμβουλοι του Δημοσίου για τρεις περιπτώσεις. Την αξιοποίηση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι διακρατικές συζητήσεις με το Κατάρ συνεχίζονται και εφόσον «κλείσει» η συμφωνία με το Κατάρ θα έρθουν σε βάθος χρόνου επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σύμβουλοι θα τοποθετηθούν και για τη χρονική επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με τη γερμανική Hoctief για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Στόχος είναι να εισπραχθούν 200 με 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμβουλοι αναμένεται να οριστούν και για την ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται.

Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται και άλλες περιπτώσεις αποκρατικοποίησης επιχειρήσεων (ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. λπ.), ενώ για το μέλλον προβλέπεται και η ιδιωτικοποίηση κρατικών τραπεζών και επιχειρήσεων «φιλέτων» (π. χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ. λπ.).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου