.

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις": Αποτελέσματα ημερίδας "Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και το σπίτι"


Άλλη μια μαζική εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης χτες στην Κοζάνη

Γύρω στα 300 άτομα έδωσαν χτες το «παρών» στην αίθουσα «Φίλιππος» και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της Ημερίδας «Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και στο σπίτι».

Η κ. Μ. Πυροβέτση, καθηγήτρια Πανεπιστήμιου (ΑΠΘ), αναφέρθηκε στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα και εστίασε στην κομποστοποίηση των φυτικών - οργανικών υλικών, παρουσιάζοντας παραδείγματα πιλοτικών προγραμμάτων από άλλους δήμους.
Ο κ. Γ. Δαουτόπουλος, τ. Καθηγητής του ΑΠΘ, επικεντρώθηκε στην «τοπική παραγωγή για την τοπική κατανάλωση» και ανάφερε πρακτικές ιδέες που εφαρμόζουν ομάδες (και παρέες) πολιτών, όπως οι συμμετοχικοί λαχανόκηποι, τα τοπικά δίκτυα καταναλωτών -παραγωγών, οι βιολογικές λαϊκές αγορές κλπ.
Ο κ. Δ. Τσουκαλάς, τ. Πρόεδρος Ανάβρας Μαγνησίας, εξήγησε πώς η Kοινότητα Ανάβρας κατάφερε να αναστρέψει τη μοίρα ενός ξεχασμένου ορεινού χωριού, εφαρμόζοντας συμμετοχικές διαδικασίες, πράσινες συνταγές (αιολική ενέργεια, βιολογική κτηνοτροφία) και παράλληλα δημιούργησε υποδομές (σχολείο, πάρκο, πιστοποιημένο σφαγείο) αξιοποιώντας 100% τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Ακολούθησε συζήτηση, η οποία έδειξε ότι οι πολίτες έχουν ζωηρό προβληματισμό, αλλά παράλληλα και τη διάθεση να ψάξουν και να παράγουν θετικές διεξόδους για το σήμερα. Απόδειξη η εγγραφή αρκετών κατοίκων στις «λίστες πρωτοβουλίας» που αφορούν στη δημιουργία Δημοτικού λαχανόκηπου στην Κοζάνη και Δικτύου καταναλωτών- βιοκαλλιεργητών στη Δυτ. Μακεδονία

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο κ. Λ. Τσικριτζής, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία και στο διαγωνισμό της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών για τα επόμενα 27 χρόνια και επανέλαβε τις ενστάσεις της Δημοτικής Κίνησης για ορισμένες ακριβές και αμφιλεγόμενες τεχνολογίες διαχείρισης.
Για το τελευταίο θέμα η Κίνηση διένειμε σχετικό έντυπο με τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. (Αναλυτικό κείμενο παρατίθεται στη συνέχεια).

Σημειώνεται τέλος ότι στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, μέλη του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών, ορειβατικών και πολιτιστικών συλλόγων, μέλη του ΚΕΠΚΑ (οργάνωση καταναλωτών), βιοκαλλιεργητές κλπ.

Επόμενη εκδήλωση της Κίνησης την Κυριακή, στις 3 Απριλίου. Θα καθαρίσουμε το δρόμο προς Κοίλα- Ν. Καρδιά - Δρέπανο. Σε πολλά σημεία είναι γεμάτος σκουπίδια, που οφείλονται κυρίως σε διερχόμενους οδηγούς / επιβάτες, οι οποίοι βρωμίζουν το δημόσιο χώρο.
Ραντεβού στις 11.00 μπροστά από το ξενοδοχείο «Νεφέλη».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου