.

Η πυρηνική ενέργεια τελείωσε

του Ρούλη Κοκελίδη

Φουκουσίμα, 25 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ. Η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τον πυρηνικό εφιάλτη και μάλιστα στην Ιαπωνία, η οποία ακόμη μετρά τις μεγάλες πληγές από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ο πυρηνικός εφιάλτης είναι πλέον πραγματικότητα. Ακόμη και η πιο προηγμένη τεχνολογία φαίνεται ότι αδυνατεί να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή.
Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα ασφάλειας μεταξύ πολεμικής και ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται από τα όσα τραγικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.
Το θράσος των υπερασπιστών της πυρηνικής βιομηχανίας, τα διάφορα οικονομικά λόμπυ, θυσίασαν την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.
Μετά το Τσερνόμπιλ όλη η εμπειρία δεν μελετήθηκε ουσιαστικά. Αποκρύφτηκαν πολλά στοιχεία για να μην δεχθεί πλήγμα η φήμη της πυρηνικής βιομηχανίας.
Επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη να υπάρξουν ενεργητικές πολιτικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας άμεσα πρέπει να επανασχεδιαστεί η ενεργειακή πολιτική.
Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες, πρέπει να αναθεωρήσει την ενεργειακή πολιτική. Να δρομολογήσει το κλείσιμο των επικίνδυνων αντιδραστήρων και να διασφαλίσει για τη Ν.Α. Ευρώπη την αποτροπή νέων πυρηνικών εργοστασίων από την Τουρκία, την Βουλγαρία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.
Θα πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μια τεχνολογική επανάσταση και ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου