.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παρουσίαση μελέτης ανάπτυξης περιοχής λίμνης Πολυφύτου [περιλαμβάνεται η παρουσίαση]

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2011. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ενώ την παρουσίαση από πλευράς της ΑΝ.ΚΟ., που εκπόνησε τη μελέτη, έκανε ο Διευθυντής Προγραμμάτων κ. Τάσος Σιδηρόπουλος.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών από το δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί τουριστικός πλούτος για την περιοχή και να συγκρατηθεί εκεί ο τοπικός πληθυσμός, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης.
Ο κατάλογος των έργων που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για διαμορφώσεις και αναπλάσεις οικισμών, οδικές συνδέσεις, δρόμους, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών αρδευτικών έργων, βιολογικούς καθαρισμούς, αρχιτεκτονική και οικιστική αναβάθμιση οικισμών, και παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία χώρων προσέγγισης μικρών σκαφών εντός της λίμνης. Σχεδιάζονται, επίσης, διαμορφώσεις χώρων θέας και ψυχαγωγίας και εναλλακτικές δράσεις, όπως η κωπηλασία.
Ο προϋπολογισμός των δράσεων δημόσιας δαπάνης ξεπερνά τα 100 εκατ. €, από τα οποία ήδη έργα περίπου 10 εκατ. € βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και έργα 20 εκατ. € σε φάση ένταξης σε διάφορα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, η παραλίμνια περιοχή συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο με τον ορεινό όγκο των Πιερίων, και μπορούν να αξιοποιηθούν πλεονεκτήματα, όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές (το αρχαιολογικό μουσείο Αιανής, τα κάστρα των Σερβίων, τα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία στο Βελβεντό και τα Σέρβια, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Βούρινο, το μουσείο της Κοζάνης και οι υποδομές του Ναυτικού Ομίλου στη λίμνη), αλλά και οι φυσικές ομορφιές στα Μπουχάρια του Μικρόβαλτου και τα φαράγγια των Σερβίων και του Βελβεντού.
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά τον κ. Σόκουτη, είναι η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπτυξης της λίμνης Πολυφύτου να αποτελέσει πιλότο και για άλλες αντίστοιχα περιοχές της Περιφέρειας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη με σχεδιασμό, συντονισμό, συνέργεια και συμπληρωματικότητα δράσεων.
Παρουσίαση μελέτης Ανάπτυξης Λίμνης Πολυφύτου (3ος 2011)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου