.

ΥΠΕΚΑ: Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας με τους Περιφερειάρχες

Συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου συζήτησαν τις προοπτικές του νέου θεσμού της αυτοδιοίκησης, καθώς και ζητήματα που προκύπτουν από την πρώτη φάση εφαρμογής του.

Οι Περιφερειάρχες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Καλλικράτη, καθώς και σε τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής της χώρας σε θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας.

«Σήμερα, οι εκπρόσωποι της κεντρικής και της περιφερειακής εξουσίας χτίζουμε όλοι μαζί ένα νέο, πολύ σημαντικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την αποτελεσματικότερη απάντηση στα θέματα που προκύπτουν υπολογίζω στη μεταξύ μας συνεργασία. Τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναπτυξιακή προοπτική μέσα από αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα μεγαλύτερα οφέλη για τον πολίτη και τη χώρα μόνο μέσα από τη στενή μας συνεργασία» υπογράμμισε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κυρία Μπιρμπίλη πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου και των Περιφερειών, η οποία πολύ άμεσα θα μπορέσει να εξετάσει όλα τα οριζόντια θέματα που προκύπτουν προς επίλυση. Για το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ανέφερε ότι μέσα στο 2011 θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για την απλοποίησή τους, χωρίς όμως εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προχωρήσει μελέτη για τις προδιαγραφές των επιμέρους μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα προωθήσει την αναδιάρθρωση των σχετικών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες. Σχετικά με την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, τόνισε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη των Περιφερειών για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για τους δασικούς χάρτες, οι πρώτοι από τους οποίους θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη, τόνισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και εξειδίκευση των δώδεκα Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας. Τόνισε ότι «με την ανάθεση των μελετών της αναθεώρησης, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, δίνεται για πρώτη φορά τόσο μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση των χωροταξικών μελετών των περιφερειών με ειδικές προτάσεις για το τοπίο και θα λυθούν εκκρεμότητες χρήσεων δεκαετιών». Ο κ. Σηφουνάκης διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι «όλα τα χωροταξικά θέματα που τους απασχολούν εξετάζονται από το Υπουργείο, με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Επισήμανε ότι θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση κατά την πρώτη φάση εκπόνησης των μελετών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, ο νέος Γενικός Γραμματέας ΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου