.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΕ: Εξυπηρετούνται και με μικρότερο ... τέλος

Από τον Ριζοσπάστη...

Ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο να εισπράξουν τη λαϊκή αποδοκιμασία λόγω των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των επιμέρους χρεώσεων, που έχουν δρομολογηθεί, οι ηλεκτροπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσίασαν χτες τις θέσεις τους για το τέλος ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δε χρειάζεται να αυξηθεί, αλλά είναι δυνατή και η μείωσή του σε σημαντικό βαθμό.

Υποστήριξαν ότι το σημερινό ύψος του τέλους είναι αποτέλεσμα «στρεβλού» υπολογισμού, ότι ευνοούνται οι προμηθευτές από το έσοδο αυτό και ότι οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στη μείωση της χονδρικής τιμής (οριακής) του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να εξισορροπείται με έναν τρόπο το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η επιδοτούμενη και εγγυημένη λειτουργία τους.

Ουσιαστικά, οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν ότι μια αλματώδης αύξηση του τέλους θα δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά για την προώθηση των ΑΠΕ και, συνακόλουθα, των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Επισήμαναν ότι εξαιτίας των ΑΠΕ η οριακή τιμή το 2011 θα μειωθεί σε σχέση με το 2010, με συνέπεια οι προμηθευτές να αγοράσουν φθηνότερα την ενέργεια κατά 734 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για τις μονάδες ΑΠΕ εκτιμώνται στα 625 εκατ. ευρώ, με μια διαφορά 110 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να καρπωθούν οι καταναλωτές. (Προφανώς, αντί να πηγαίνει στις τσέπες των προμηθευτών).

Παρ' όλα αυτά η αύξηση του τέλους, που σε πρώτη φάση επιβλήθηκε για τις επαγγελματικές συνδέσεις, προέκυψε ύστερα από τις επισημάνσεις του ΔΕΣΜΗΕ για έλλειμμα αρκετών εκατ. ευρώ και αδυναμίας να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου