.

Βουλγαρία: Αλλαγές στη νομοθεσία για τις ΑΠΕ προς αποφυγήν φούσκας

Από το energia.gr...

Η Βουλγαρία ενέκρινε στις 21/4 το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να μετριάσει το υπέρμετρο ενδιαφέρον για την ηλιακή και αιολική ενέργεια που απειλεί να κατακλύσει το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Με το νέο νόμο αλλάζουν τα ισχύοντα σχετικά με την επιδοτούμενη τιμή για ενέργεια από ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έργα ισχύος 6.000 MW, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται μόλις 2.000 MW για να πετύχει τον στόχο της για το 2020. Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μπορίσωφ αποφάσισε να θέσει όρια και να επιβάλει την καταβολή 25 ευρώ ανά MW κατά την αίτηση των επενδυτών.

Επίσης, η επιδοτούμενη τιμή θα ισχύει με βάση την στιγμή της ολοκλήρωσης του έργου και όχι κατά την υπογραφή του αρχικού συμβολαίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Τέλος, μειώνεται η διάρκεια υποχρεωτικής αγοράς ενέργειας για τις ΑΠΕ από τα 25 στα 20 έτη για την ηλιακή ενέργεια και στα 12 από 15 για την αιολική.

Με βάση το νόμο, η ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας θα θέσει ετήσιες ταρίφες, με βάση τις οποίες θα γίνεται η αποπληρωμή στα τέλη Ιουνίου κάθε χρόνο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου