.

Χλιδή για συνδικαλιστές, στο... σκοτάδι οι καταναλωτές

Από το Έθνος...

Οικονομική... ανάσταση για συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με «εκτός έδρας» αποζημιώσεις συνολικού ύψους 365.542 ευρώ και... σταύρωση για περισσότερους από 84.000 καταναλωτές και μικρομεσαίους που, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και η επιχείρηση τους έκοψε το ρεύμα...

Στο ένα εκατομμύριο ανέρχονται εκείνοι που καθυστερούν τις πληρωμές, μια και τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί, και την ίδια ώρα αποκαλύπτεται πως τέσσερις συνδικαλιστές - golden boys της ΔΕΗ από σωματείο της Κοζάνης εισπράττουν αναδρομικά τριετίας από 59.000 έως 103.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ και ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Αυτά συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά όλως περιέργως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιλέχτηκαν να είναι από την Κοζάνη, προφανώς για να εισπράττουν τις υπέρογκες αμοιβές, τα «εκτός έδρας»...
Χλιδή για συνδικαλιστές, στο... σκοτάδι οι καταναλωτές

Σε έγγραφο-ντοκουμέντο, που έφερε στο φως η ηλεκτρονική εφημερίδα kozan.gr, αποκαλύπτονται αμοιβές για εκτός έδρας που φτάνουν έως και τις 64.500 ευρώ τον χρόνο για συνδικαλιστή που συμμετέχει στο ΔΣ του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Αλλοι τρεις συνδικαλιστές της ΔΕΗ εισέπραξαν για τον ίδιο λόγο από 27.000 έως 54.000 ευρώ τον χρόνο.

Οπως αποκαλύπτεται, η ΔΕΗ κατέβαλε συνολικά 365.542,15 ευρώ στους τέσσερις συνδικαλιστές για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ και της Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2010.

Το ποσό επιμερίζεται ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα του κάθε συνδικαλιστή. Η χαμηλότερη αποζημίωση για το συγκεκριμένο 27μηνο είναι 58.933 ευρώ και η υψηλότερη 130.916,95 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση και αφορούν τις απολαβές για εργασία εκτός έδρας, ενώ είναι ανεξάρτητες από τις όποιες αμοιβές δίνονται για τη συμμετοχή των συγκεκριμένων προσώπων στα ΔΣ των Ταμείων.

Η σχετική δαπάνη, μάλιστα, δεν επιβαρύνει τη ΔΕΗ, αλλά τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς με το έγγραφο που διέρρευσε η επιχείρηση ζητά να εισπράξει από αυτούς το ποσό που έχει ήδη καταβάλει.

Οι τέσσερις συνδικαλιστές είναι μέλη του «Σπάρτακου», του μεγαλύτερου συνδικάτου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Οι δύο είναι μέλη της ΠΑΣΚΕ και οι άλλοι δύο της ΔΑΚΕ.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γ. Αδαμίδης υποστήριξε πως πρόκειται για εκλεγμένα μέλη, τα οποία εισπράττουν τη νόμιμη αποζημίωση, που αντιστοιχεί στα έξοδα της εκτός έδρας μετακίνησής τους. «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να χτυπήσουν τη ΓΕΝΟΠ, στην προσπάθεια πώλησης της ΔΕΗ», είπε.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε περισσότερους από 84.000 καταναλωτές και μικρομεσαίους που, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Η σχετική δαπάνη, μάλιστα, δεν επιβαρύνει τη ΔΕΗ, αλλά τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς με το έγγραφο που διέρρευσε η επιχείρηση ζητά να εισπράξει από αυτούς το ποσό που έχει ήδη καταβάλει.

Επιδοτήσεις 25 εκατ. ευρώ

Και αυτές οι προκλητικά υψηλές αμοιβές έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά οικονομικών προνομίων που απολαμβάνουν συνδικαλιστές και σωματεία της ΔΕΗ. Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει οι επιδοτήσεις που έδιναν οι διοικήσεις της εταιρείας, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων τα τελευταία 12 χρόνια, στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τον ΟΚΔΕ. Πρόκειται για ποσά συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Επιχορηγήσεις, οι οποίες ναι μεν είναι, όπως υποστηρίζουν, οι συνδικαλιστές νόμιμες, αφού είχαν συμφωνηθεί με τις συλλογικές συμβάσεις, προκλητικά υψηλές δε, σε εποχή όπου το σύνολο του ελληνικού λαού υφίσταται μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου