.

ΥΠΕΚΑ: Άμεση απόδοση 1% της ενέργειας από ΑΠΕ σε οικιακούς καταναλωτές


ΘΕΜΑ: Άμεση απόδοση του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. στους οικιακούς καταναλωτές

Στο Σχέδιο Νόμου «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008» προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τροπολογία η οποία θα επιτρέψει την άμεση απόδοση του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές που γειτονεύουν με τις εγκαταστάσεις αυτές, αναδιαμορφώνοντας κατάλληλα την σχετική διάταξη του ν. 3851 του Ιουνίου 2010.
Ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη τοπικής κοινωνικής συναίνεσης, η οποία εδράζεται κυρίως στην άγνοια και την έλλειψη ενημέρωσης ή την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ΑΠΕ αντιστρατεύονται άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες και οικονομικές αξίες, όπως είναι ο τουρισμός ή η αξία γης και ακινήτων. Πέραν όμως των παραμέτρων αυτών, διάχυτη είναι η αίσθηση στους τοπικούς πληθυσμούς ότι οι επενδύσεις αποφέρουν ελάχιστα στην οικονομική ευμάρεια κάθε ατόμου ξεχωριστά, παρά το γενναίο ειδικό τέλος επί του κύκλου εργασιών που αποδίδεται στους οικείους Ο.Τ.Α. και παρά τις παράπλευρες αναπτυξιακές δράσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή των έργων. Έτσι, με το νόμο 3851/2010 δόθηκαν απ’ ευθείας, πλέον, κίνητρα στους οικιακούς καταναλωτές που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ιδιαίτερα με τα αιολικά πάρκα και τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Το καλοκαίρι του 2010 ορίστηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ και του ΚΑΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία των λεπτομερειών εφαρμογής της διάταξης για την απόδοση του 1% στους δικαιούχους του. Η ομάδα ολοκλήρωσε το έργο της καταλήγοντας σε μια αναλυτική μεθοδολογία εφαρμογής που εξειδικεύεται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης της διάταξης, βελτιώνοντας μάλιστα και κάποιες από τις αρχικές παραμέτρους της. Η εφαρμογή της βελτιωμένης διάταξης απαιτεί τη νομοθετική ρύθμιση που σήμερα προωθείται.
Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα έχουμε την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα εξασφαλίσει σημαντικές πιστώσεις στους οικιακούς καταναλωτές των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων των νέων Δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών τους για το ηλεκτρικό ρεύμα. Με τη νέα ρύθμιση είναι πλέον εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.
Έχοντας ολοκληρώσει συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της διάταξης σε περιοχές της χώρας όπου είναι εγκατεστημένη σημαντική αιολική ισχύς, είμαστε σε θέση να δώσουμε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών.
  • Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους).
  • Στην Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 330 ευρώ και θα αφορά 32 παροχές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου