.

ΙΕΝΕ 2011: Επιστημονική Ημερίδα και Γενική Συνέλευση, 21-24 Σεπτέμβρη

Καλωσορίσατε στην Επιστημονική Ημερίδα και τη Γενική Συνέλευση του ΙΕΝΕ για το 2011, από την 21η έως της 24η Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, η οποία φιλοξενείται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα της φετινής συνάντησης θα είναι: «Αυτοκινητόδρομοι και άγρια ζωή-πώς μπορούν να συνυπάρξουν;»

Η τοποθεσία της συνάντησης, δηλαδή η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, είναι τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας. Τα δάση της περιοχής αφθονούν σε άγρια πανίδα (άγρια ζωή) ενώ φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, όπως λύκους, αρκούδες, βίδρες. Δυστυχώς, η αυξανόμενη ανθρώπινη ανάπτυξη και η κατασκευή μεγάλων κατασκευαστικών έργων, κυρίως η ανάπτυξη του εθνικού οδικού δικτύου έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική άγρια ζωή.
Ένας από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, ο κάθετος άξονας της «Εγνατίας» οδού (τομέας «Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή), ο οποίος συνδέει την Ελλάδα με το βόρειο γείτονά της, την Αλβανία, υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια τόπος όπου διαδραματίστηκε πλήθος συγκρούσεων μεταξύ άγριας ζωής και οχημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια περισσότερες από 25 αρκούδες και λύκοι έχασαν τη ζωή τους στα ατυχήματα.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις περιοχές όπου έγιναν τα ατυχήματα με αρκούδες τα τελευταία χρόνια, όπου και θα παρασουσιαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν συζητηθεί και ήδη αποφασιστεί, όμως η πλήρη ολοκλήρωσή τους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί . Οι περιοχές αυτές είναι τυπικές περιοχές ζώνες-διάδρομοι επικοινωνίας με  εθνική και διεθνή σημασία και ιδιαίτερα στη διασυνοριακή ζώνη με την Αλβανία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου