.

"Πουλήστε ακόμη και το 51% της ΔΕΗ", φέρεται να ζητά η τρόικα

Από το energypress.gr...

Ακόμη και την εξ ολοκλήρου πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, δηλαδή και του 51%, φαίνεται να έχουν προτείνει τα τελευταία 24ωρα, στελέχη της τρόικας στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αφόρητων πιέσεων που ασκούνται, προκειμένου να εγκριθεί το «Μνημόνιο ΙΙ» προς την Ελλάδα.

Το δίλημμα που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι ότι για να βρεθεί λύση στην καταβολής της 5ης δόσης, και στη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τα «δεν» που έθετε μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν οι ευρείας έκτασης αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών ΔΕΚΟ, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα περί επιπλέον πώλησης πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ, αποτελούν «μπαγιάτικα νέα», καθώς πληροφορίες (που δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από την κυβέρνηση), εμφανίζουν την τρόικα να ζητά ακόμη και την εξ ολοκλήρου αποχώρηση του κράτους από στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ. Και τη θέλουν να θέτει θέμα ταχύτητας, ζητώντας αποκρατικοποιήσεις ακόμη και εντός του έτους, αδειάζοντας δηλαδή εντελώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, για το οποίο θυμίζουμε ότι τοποθετεί την πώληση του 17% της ΔΕΗ, το 2012.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής» η τρόικα έχει ζητήσει να μην ελέγχονται οι αποκρατικοποιήσεις αλλά να αναλάβει την υλοποίησή τους ένας ανεξάρτητος φορέας από ξένους εμπειρογνώμονες (ένας Αυτόνομος Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων), χωρίς καν τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους, που δεν αποκλείεται να έχει την έδρα του στις… Βρυξέλλες. Τα, δε, κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, για παράδειγμα από την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, να κατευθυνθούν από την τρόικα για την αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους μέσω προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, κάτι που είχε προτείνει προ μηνών η Φινλανδία και είχε απορριφθεί. 
Πρωτοφανές κλίμα…
Μέσα σ’ αυτό το πρωτοφανές κλίμα, και ενώ μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup όπου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2015, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αναλυτικό πρόγραμμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Γίνεται σαφές ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ενεργειακές επιχειρήσεις, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ είναι εντελώς παρακινδυνευμένη. Πόσο μάλλον όταν μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυβέρνηση και τρόικα απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία.
Και αν στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, υπάρχει τουλάχιστον μια σαφής κατεύθυνση (ανεξαρτήτως των όποιων ενστάσεων), αυτή του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, που προτείνει διαχωρισμό της από τον ΔΕΣΦΑ και εν συνεχεία πώληση του 65% της πρώτης και του 70% του δεύτερου, στο μέτωπο ΔΕΗ ο άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι ξέρει ακριβώς τι θα γίνει θα πρέπει να έχει ικανότητες… μάντη. 
Ντόμινο…
Ειδικά για τη ΔΕΗ, το δυστύχημα είναι ότι έχει όλα τα μέτωπα σε εκκρεμότητα, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά με τη μορφή ντόμινο. Το τι ποσοστό θα πουλήσει το Δημόσιο είναι ανοικτό, όπως ανοικτό είναι και το μέτωπο του λιγνίτη. Μπορεί οι τροικανοί κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη να έδειξαν ότι αναγνωρίζουν πως δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίησή της και η παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, αλλά επίσημη απάντηση από την Κομισιόν στο αίτημα του υπ. Οικονομικών για αναστολή της διαδικασίας δεν έχει ακόμη δοθεί. Και όσο η εκκρεμότητα «λιγνίτης» θα παρατείνεται, τόσο η ΔΕΗ θα κωλύεται να καταρτίσει το περίφημο business plan της για τις επενδύσεις των επομένων ετών, που σημειωτέον η υλοποίηση του θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού η πιστοληπτική της ικανότητα δεν είναι αυτή που ήταν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή, η Standard & Poor's, υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, κυρίως εξαιτίας της υποβάθμισης από την ίδια του rating (διαβάθμισης) του Ελληνικού Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα. Η αξιολόγηση της ΔΕΗ βρέθηκε στο «Β» από το «ΒΒ-». Διότι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιτρέπουν στους δανειστές της επιχείρησης να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους. «Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των χρεών της, σε μία περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο περνά σημαντικές δυσκολίες, κι ενώ είναι πιθανή και μία αναδιάρθρωση του χρέους του», αναφέρει ο ξένος οίκος.
Και δεδομένου ότι έχουν μαζευτεί ήδη σύνεφα γύρω από το επενδυτικό της πρόγραμμα, το ερώτημα είναι θα καταφέρει και με τι όρους να βρει τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια για τις νέες της μονάδες, όταν μάλιστα οι συνθήκες χρηματοδότησης για την επιχείρηση ολοένα και δυσχεραίνουν ;

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου