.

Με την πλειοψηφία σε ιδιώτη και σε "πακέτο" με τη Βεύη η "Μελίτη ΙΙ" της ΔΕΗ

Από το energypress.gr...

Την επόμενη κίνηση που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει κατά κάποιο τρόπο την πρωτοβουλία των κινήσεων αναζητά η διοίκηση της ΔΕΗ, εάν βέβαια της επιτρέψει κάτι τέτοιο το «τσουνάμι» των εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα την τύχη της επιχείρησης, όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η αναδόμηση της αγοράς ηλεκτρισμού και οι αλλαγές που θα επιβληθούν σε σχέση με τη χρήση των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζερβός θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, «φυγή προς τα μπρός», με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες, για από κοινού κατασκευή της προγραμματισμένης νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), σε συνδυασμό, πιθανόν, με την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, για την παραχώρηση του οποίου η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.

Η πρόσκληση προς ιδιώτες θα αφορά τη συμμετοχή τους σε ποσοστό πλειοψηφικό, τουλάχιστον 51%. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθούν τα επιχειρήματα της χώρας μας έναντι της κοινότητας, για το ζήτημα του ανοίγματος των λιγνιτών. Η απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά την προσφυγή που έχει κάνει η ΔΕΗ με αίτημα την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης της Κομισιόν για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων, αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι επιτελείς μάλιστα της ΔΕΗ θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδηθεί, ενώ, ενόψει της αποκρατικοποίησης, είναι επίσης πιθανό να μη ληφθεί τώρα απόφαση για την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής και των swaps. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ο κ. Ζερβός εμφανίζεται έτοιμος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να προχωρήσει σε διαδικασία swaps με ιδιώτες, με πρωτοβουλία και όρους της ίδιας της ΔΕΗ και όχι της Κομισιόν. Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερου σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ θα έκανε ανταλλαγές 300 MW μέσα στο 2011 εν είδει προετοιμασίας για τα «μεγάλα» swaps που περιελάμβανε η ελληνική πρόταση «ισοδύναμου αποτελέσματος».

Αβεβαιότητα

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ επιτείνεται από το γεγονός ότι έχει όλα τα μέτωπα σε εκκρεμότητα, και την ίδια στιγμή η υλοποίηση οποιασδήποτε επενδυτικής πρωτοβουλίας «σκαλώνει» στην έλλειψη ρευστότητας και στις δυσκολίες χρηματοδότησης, όπως σηματοδοτούνται και από τη νέα υποβάθμιση, την Παρασκευή, από τη Standard & Poor's, της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης, κυρίως εξαιτίας της υποβάθμισης από την ίδια του rating (διαβάθμισης) του Ελληνικού Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα. Η αξιολόγηση της ΔΕΗ βρέθηκε στο «Β» από το «ΒΒ-», διότι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιτρέπουν στους δανειστές της επιχείρησης να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου