.

Πολιτικό αίτημα για παροπλισμών των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των γερμανικών περιφερειακών Κρατιδίων ζήτησαν σήμερα οι επτά παλαιότεροι αντιδραστήρες στη χώρα να παροπλιστούν αμέσως, ως ένα πρώτο βήμα για την ταχεία εγκατάλειψη της πολιτικής ατομικής ενέργειας στη Γερμανία.

«Τα περιφερειακά Κρατίδια ζητούν από το ομοσπονδιακό Κράτος να δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για τον παροπλισμό των επτά παλαιότερων αντιδραστήρων της Γερμανίας», που ήδη έχουν τεθεί σε «αναγκαστική διακοπή λειουργίας» από τον Μάρτιο, δήλωσε ο Όνκο Άικενς, υπουργός Περιβάλλοντος της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Οι υπουργοί, ωστόσο, παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την πιθανή επαναλειτουργία ενός όγδοου αντιδραστήρα, ο οποίος δεν επηρεάζεται από το όριο ηλικίας, αλλά έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η Γερμανία έχει συνολικά 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε διατάξει την επανεξέταση της ασφάλειας των γερμανικών πυρηνικών μονάδων, και επέβαλε τη διακοπή της λειτουργίας των πιο παλιών, για μια περίοδο τριών μηνών τουλάχιστον.

Η επαναλειτουργία αυτών των παλαιών αντιδραστήρων, μετά την πάροδο της περιόδου των τριών μηνών, φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανη, καθώς η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ θέλει να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό την πυρηνική ενέργεια.

Πρόκειται για μια μεταστροφή, στο μέτρο που η Καγκελάριος είχε πέρυσι αποφασίσει, αντίθετα, να παρατείνει τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής των γερμανικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Ο συνασπισμός των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που απαρτίζουν την κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί την Κυριακή με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, καθώς όλη η χώρα κάνει εικασίες σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία και ο τελευταίος γερμανικός αντιδραστήρας θα κλείσει, πιθανώς γύρω στο 2021.

Στην ιστοσελίδα του Spiegel αναφέρεται πάντως σήμερα ότι η επιτροπή δεοντολογίας της Γερμανίας θα προτείνει στην τελική της έκθεση στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2021 το αργότερο.

Η επιτροπή έχει την «σθεναρή πεποίθηση ότι η έξοδος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία», αναφέρεται στην 35σέλιδη έκθεση με τίτλο «Αλλαγή πορείας στην Ενέργεια της Γερμανίας -Ένα κοινό έργο για το Μέλλον», σύμφωνα με το Spiegel.

Η ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας συστάθηκε από την κυβέρνηση για να υποβάλει έκθεση σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. Ενα άλλο συμβουλευτικό Σώμα, σχετικό με την πυρηνική ασφάλεια, έχει ήδη παρουσιάσει τις συστάσεις του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου