.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ & ΚΑΠΕ

Παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε., Αρθούρος Ζερβός και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Ματθαίος Σανταμούρης, Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)».
 
Η ΔΕΗ Α.Ε. και το ΚΑΠΕ αποσκοπώντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, (με την εξοικονόμηση ενέργειας) και στην ανάπτυξη παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στον οικιακό τομέα, με την ανάπτυξη παροχής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα, αναλαμβάνουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνεργασίας, στοχεύοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών μέσω παροχής ενεργειακών υπηρεσιών- παρεμβάσεων που θα αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ανάλογα με το ποσοστό της επιτυγχανόμενης εξοικονόμησης ενέργειας.
 
Ειδικότερα, στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας, δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς να καταβάλουν άμεσα το αντίτιμο, αλλά αποπληρώνοντας τις παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 
Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε 1000 περίπου κατοικίες σε πέντε Δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.
 
Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία που θα ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς θα περιορίσει στο ελάχιστο την αρχική δαπάνη που απαιτείται για την ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών.
 
Ταυτόχρονα, η στροφή προς τεχνολογίες με καλύτερη ενεργειακή απόδοση θα ενισχύσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα δημιουργήσει ένα καινούριο εμπορικό πεδίο και μία νέα αγορά για τον κτηριακό τομέα, τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων και συστημάτων, καθώς και τους εγκαταστάτες και τους εφαρμοστές.
 
Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί για τα κτήρια του δημόσιου τομέα, όπου συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα: 45 κτήρια δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 47 επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, αρκετές εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό και μεταφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια στην όλη διαδικασία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου