.

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας

Κάτι περισσότερο από δύο ώρες διήρκησε τελικά η συνάντηση των στελεχών της ΔΕΗ με τους φορείς του νομού Φλώρινας, που είχε ως κύριο θέμα τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Η ΔΕΗ θα αναλάβει το κόστος της μετεγκατάστασης, ενώ τις προσεχείς ημέρες οι κάτοικοι της Αχλάδας θα ενημερωθούν αναφορικά με την ολοκληρωμένη πρόταση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε μετά τη συνάντηση, ο γενικός διευθυντής Ορυχείων Παναγιώτης Νικολακάκος, «το πρόβλημα των κατοίκων μέχρι τώρα, ήταν ότι δεν εμπιστεύονταν τον ιδιώτη για τις περιουσίες τους. Τώρα που αναλαμβάνει η ΔΕΗ αυτό το κόστος, θεωρούμε ότι έχουμε σιγουριά και μένει να αποτιμηθεί αυτό το οποίο θα γίνει εξαγορά, το τίμημα, το οποίο θα πρέπει να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, με διαφάνεια και με όλους αυτούς τους όρους. Γιατί εδώ μιλάμε για κάποια εκατομμύρια ευρώ κι όχι για μικρά θέματα».
Ο κ. Νικολακάκος έθεσε όμως και θέμα λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ορυχείο Αχλάδας είναι το βασικό ορυχείο που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ και πως αν δε ληφθούν σύντομα αποφάσεις, ο ΑΗΣ Μελίτης θα πάψει να λειτουργεί. «Είναι εθνικό συμφέρον η μονάδα αυτή, η οποία είναι η καθαρότερη και αποδοτικότερη λιγνιτική μονάδα τους επιχείρησης, να μη διακόψει τη λειτουργία της και εάν είναι δυνατόν να δουλεύει πλήρως 100% και αποδοτικά. Τα χωριά πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν θετικά διότι είναι και δικό τους συμφέρον και το όφελος είναι αμοιβαίο» είπε.
Παράλληλα δε επισήμανε πως «η ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στα αιτήματα που τίθενται από τους κατοίκους και που μπορεί να έχει τη δυνατότητα να τα λύσει. Αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί για αποφάσεις που θα ληφθούν σε άλλο όργανο, είτε αυτό είναι υπουργείο, είτε οτιδήποτε άλλο».
Αναφορικά τέλος, με τη «Μελίτη 2», ο κ. Νικολακάκος ανέφερε πως «υπάρχουν αποθέματα (Βεύη, Κλειδί, Αχλάδα), αλλά για να φτιαχτεί είναι απόφαση ανώτερου οργάνου, της Πολιτείας και της ΔΕΗ ολόκληρης».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε σχετικά με τη σύσκεψη πως το αντικείμενο της ήταν «να ξεκινήσει η διαδικασία, να κατατεθούν οι προτάσεις και πρώτα απ' όλα να γίνει γνωστό στους κατοίκους και τους φορείς η απόφαση που έχει λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ότι θα συμμετάσχει στην υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι μια υποχρέωση του ιδιώτη, αυτού που εκμεταλλεύεται το ορυχείο. Πάρθηκε μια απόφαση από τη ΔΕΗ ότι θα συμμετάσχει σ' αυτή τη διαδικασία και θα εγγυηθεί».
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει το τίμημα απευθείας για να μην υπάρχουν προβλήματα. Και αυτό ήταν ένα αίτημα των κατοίκων. «Η ΔΕΗ πήρε μια γενναία απόφαση και είπε ότι θα εγγυηθεί και μάλιστα αυτή τη στιγμή η απόφασή της λέει ότι θα συμμετέχει πληρώνοντας και θα παρακρατήσει μετά το τίμημα από την εκμετάλλευση από τον ιδιώτη στο όλο συμφωνητικό που έχουν για την τροφοδότηση του Μελίτη Ι και βέβαια επείγεται η ΔΕΗ γιατί η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ χρονοβόρα».
Τέλος, ο βουλευτής είπε: «Επειδή ακούγονται κάποιες φωνές όμως - και πρέπει να ειπωθεί αυτό - εάν οποιοσδήποτε δεν θέλει τη λειτουργία της ΔΕΗ και δεν θέλει οι Φλωρινιώτες να εκμεταλλευτούν το λιγνίτη, δεν θέλει να πιστεύει ότι ο λιγνίτης είναι εθνικός πλούτος και το εθνικό μας καύσιμο, πράγμα που εγώ πιστεύω και γι' αυτό έχει υποχρέωση η ΔΕΗ και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και να συνεχίσει τη διεργασία της λειτουργίας στην περιοχή μας, πρέπει να βγει να το πει ευθαρσώς όποιος πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν. Γιατί αυτό που είπα προηγουμένως είναι και το ρεζουμέ της όλης συζήτησης, ότι εάν δεν αρχίσει η διαδικασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θ' αναγκαστεί να κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης ή να δουλεύει με βουλγάρικο κάρβουνο. Ας βγουν αυτοί που αντιδρούν, ευθαρσώς να δηλώσουν με τ' όνομά τους ποιοι δεν θέλουν το ελληνικό κάρβουνο».
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε και ο δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος που ανέφερε πως «η θέση του δήμου είναι ξεκάθαρη, την έχουμε θέσει και παλιότερα και στην υπουργό και στον πρόεδρο της ΔΕΗ και σε όλους τους διευθυντές που έχουμε κάνει συζητήσεις, ότι ο δήμος θέλει να ικανοποιηθεί ένα πακέτο μέτρων που έχει θέσει σε όλους αυτούς κι αν δεν ικανοποιηθεί το πακέτο μέτρων αυτών έτσι όπως έχει τεθεί δεν συζητάμε τίποτα».
Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με το δήμαρχο περιλαμβάνει, το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μετεγκαταστάσεις και τις προσλήψεις στη ΔΕΗ κατοίκων της περιοχής.
Ερωτηθείς τέλος για το που εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία ο ιδιώτης, ο δήμαρχος απάντησε πως «αυτός (ο ιδιώτης) θα είναι υπόχρεος να παρέχει το λιγνίτη στη ΔΕΗ για όσο διάστημα θα συμφωνηθεί. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την αποζημίωση των περιουσιών, αλλά η ΔΕΗ θα κάνει παρακράτηση σ' ένα διάστημα μακράς διάρκειας τα χρήματα που θα πρέπει να παίρνει ο ιδιώτης».

Από το neaflorina.blogspot.com

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου