.

Οι ΔΕΚΟ και οι φορείς που θα "θυσιαστούν" στο μνημόνιο

Πηγή: capital.gr

Πολύ σκληρές αποφάσεις στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αλλά και των φορέων του ευρύτερου δημοσίου όπως είναι νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ιδρύματα θα πρέπει να λάβει εντός των ημερών η κυβέρνηση.

Η τρόικα ζητά πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις με την μορφή της δέσμευσης. Θέλει μάλιστα στη λίστα να μην περιλαμβάνονται μόνο ελλειμματικοί φορείς αλλά και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Για να πωληθούν έναντι υψηλότερου αντιτίμου ζητείται να περιοριστεί το προσωπικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει επιστολή στις εισηγμένες στις οποίες έχει πλειοψηφικό ή όχι πακέτο ζητώντας να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των μισθών και του λειτουργικού τους κόστους. Τίποτα όμως δεν έγινε και τώρα η τρόικα φέρεται εξοργισμένη.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι «φωτογραφίζεται» στο επίκεντρο των αλλαγών η ΔΕΗ λόγω του μεγάλου αριθμού του προσωπικού της (28.000 εργαζόμενους έναντι 22.000 συνολικά στις 52 ελλειμματικές ΔΕΚΟ) αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες στις οποίες το δημόσιο έχει πλειοψηφία άνω του 51% (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ και ΔΕΠΑ). Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και οι εισηγμένες με καταστατική μειοψηφία του δημοσίου (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Η άλλη κατηγορία είναι οι 1.600 ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και υπολογίζονται στο έλλειμμα. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν λάβει εντολή να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις για τους φορείς που θα συγχωνεύσουν ή θα κλείσουν οριστικά.

Η λίστα πρέπει να ενοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα ζητά να ανακοινωθεί άμεσα για να είναι δεσμευτική. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα η πλήρης αποτύπωση των φορέων και των αποφάσεων, γι αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις για λίγες, αλλά πολύ ηχηρές, περιπτώσεις ΔΕΚΟ.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο κανόνας ένας προς 10 προσλήψεις δεν φτάνει. Οι φορείς με προσωπικό που ξεπερνά τα 1.000 άτομα είναι η ΕΘΕΛ, η ΕΔΙΣΥ, η ΕΑΒ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ΕΑΣ και η ΗΛΠΑΠ.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου επανέφερε μιλώντας σε συνέδριο ένα σχέδιο εθελουσίας αποχώρησης, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί τα κίνητρα που θα δοθούν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία:

- Εργαζόμενοι σε φορείς που θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν και δεν θα κριθούν «επαρκείς» από το ΑΣΕΠ για μετάταξη στο δημόσιο.

- Όλοι όσοι έχουν σήμερα σύμβαση με το δημόσιο η οποία λήγει.

- Τουλάχιστον 25.000 από τους 50.000 που είχε προγραμματιστεί να προσληφθούν όχι μόνο σε εταιρείες αλλά και σε υπουργεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς «περισσεύουν».

Στόχος είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 150.000 άτομα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1198373

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου