.

Τέρμα οι αναβολές, κατατίθενται οι προσφορές για την "Πτολεμαϊδα 5" της ΔΕΗ


Τέρμα φαίνεται ότι μπαίνει στο «σήριαλ» του διαγωνισμού για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, καθώς, μετά από… εννέα συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών, στις 28 Ιουνίου η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά και θα κατατεθούν τελικά, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, δύο αξιόπιστες προσφορές.
Μετά την άρση των διαφόρων ενστάσεων που έθεταν οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες (και κυρίως η επικεφαλής της μίας, Γαλλική Alstom), οι προσφορές που θα υποβληθούν θα είναι δύο, πράγμα που έθετε ως προϋπόθεση η ΔΕΗ για να συνεχίσει.
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκφράσει δύο κοινοπραξίες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως κατασκευαστές λεβητών. Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα (Ι). Στο δεύτερο σχήμα συμμετέχουν ο όμιλος της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi.
Η ΔΕΗ θεωρούσε απαραίτητο να έχει τουλάχιστον δύο προσφορές για το έργο και αυτό την έκανε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Ωστόσο τα θέματα που ετίθεντο ένθεν κακείθεν στις διαβουλεύσεις ήταν πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις η πιθανή ικανοποίηση των αιτημάτων της μιας κοινοπραξίας οδηγούσε σε απόσυρση την άλλη και τανάπαλιν. Αυτός ήταν ο λόγος που η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών είχε μετατεθεί συνολικά εννέα φορές.
Το σοβαρότερο ίσως ζήτημα που έφτασε το διαγωνισμό σε οριακό σημείο ήταν εκείνο που έθετε η Alstom και αφορούσε το ποιός και με ποιό τρόπο επιτρέπεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Οι Γάλλοι έβαλαν ευθέως εναντίον της Γερμανικής Babcock, γιατί δίνεται η δυνατότητα στον κατασκευαστή του λέβητα (του πυρήνα της μονάδας) να συμμετάσχει ως απλός υπεργολάβος, χωρίς όμως αυτός να είναι "υπεύθυνος ενιαία, αδιαίρετα, αλληλέγγυα και εις ολόκληρο για το έργο". Από την άλλη, η τελευταία αναβολή είχε δοθεί μετά από αίτημα της Hitachi που είχε επικαλεστεί προβλήματα από το σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κ.λπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.
Αβεβαιότητα
Με την κατάθεση των προσφορών δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την Πτολεμαϊδα 5. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα, το έργο θα πραγματοποιηθεί; Το ερώτημα δεν έχει αυτονόητα καταφατική απάντηση, καθώς όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο.
Το έργο
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, το έργο, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα που θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550 - 660 ΜWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση, φτάνει το 1,32 δισ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.
Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

Αναδημοσίευση energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου